Ingatan árverés


gerbera317 # 2019.11.12. 19:13

Nyilván ha mindig túl licitálom...de van valami megoldás?
A végrehajtásnak nem lehet célja kívülállók könnyű vagyonszerzése. Ha az árverés előre láthatólag magasabb vételárat eredményez, mint a te magánajánlatod, senki nem fogja támogatni a törekvésedet. Különösen az adós nem. Nélküle pedig - ahogy Grave is írja - nincs más lehetőség.

Álili # 2019.11.13. 15:07

Értem köszönöm...a végrehajtó tudja megmondani, hogy pontosan mi lehet az az összeg amit fizetnem kell az adósnak vagy kihagyva a végrehajtót beszéljek az adóssal ?

gerbera317 # 2019.11.14. 11:50

Az adóssal kell tárgyalnod, de pénzt ne adj a kezébe, ha nem akarsz sírást meg fogaknak caikorgatását.

Álili # 2019.11.14. 12:12

Gerbera317 köszönöm...Teljesen laikusként kérdezek mindent:-) Ha a minimál ár pl 9M, kikiáltási 18M, ugye 9 ről indul a licit...na ha megnézem a pdf es tartozását 32 M. Az adós akkor nyugodna meg ha 32 M adnék neki? vagy akár ő örül a 15M is? Tényleg bocs a kérdésért de megszeretném szerezni az ingatlant..mindennek próbálok utána járni..Ha mondjuk megegyezek vele x összegben akkor a végrehajtó iroda mit csinál ezzel a helyzettel? Törli simán az árverést?

drbjozsef # 2019.11.14. 13:23

Álili,

Ennyire ne legyél már naiv. Gondolod megegyeztek kétmillióban, aztán a végrehajtó törli a 32 milliós adósságát?

Azt mondták, az adóssal kell megegyezned - elsőnek. De a törvény "felek"-et ír, nem véletlenül : értelemszerűen kell a végrehajtást kérők beleegyezése (kivéve, ha a teljes tartozás+behajtási költségek felett ígérnél).

Ha megegyeztél az adóssal, és az kevesebb, mint a tartozása, akkor mehetsz tovább a végrehajtást kérőkkel egyezkedni.

Nyilván érthető, miért nem sokszor fordul elő, és miért az árverés a gyakoribb.

Álili # 2019.11.15. 11:59

Még egy kérdés...Az adóssal meddig lehet beszélni ha már van esetleg licit attól még megegyezhető vele..Köszönöm

drbjozsef # 2019.11.15. 12:19

Vht.

Ingatlan árverésen kívüli eladása

157. § (1) A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő - ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is - követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz nem szükséges a végrehajtást kérők beleegyezése. Ebben az esetben a végrehajtó az ingatlant az adós által megjelölt személynek az adós által megállapított becsértéken adja el.

(3) Ha az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek az ingatlannyilvántartásba bejegyzett - a 137. §-ban fel nem sorolt - joga van, az árverésen kívüli eladáshoz az ő beleegyezése szükséges.

(4) Az ingatlan - az (5) bekezdésben foglalt eltéréssel - az árverés megkezdéséig adható el árverésen kívül.

(5) Vételi ajánlat licitnaplóban történő közzétételét követően az árverésen kívüli eladásra akkor van lehetőség, ha a felajánlott vételár magasabb a közzétett vételi ajánlat összegénél, kivéve a (2) bekezdésben foglalt feltételek mellett történő eladást, melyre a közzétett vételi ajánlattal megegyező vagy annál alacsonyabb vételáron is lehetőség van.

(6) Árverésen kívüli eladás esetén az erről szóló jegyzőkönyvre megfelelően alkalmazni kell az árverési jegyzőkönyvre vonatkozó szabályokat.

Álili # 2019.11.15. 15:43

Köszönöm

Álili # 2019.11.19. 14:01

Ismét kérdésem lenne...
Voltam ügyvédnél, ő azt mondta, hogy a végrehajtónak írjak egy kérelmet, hogy licit nélkül szeretném megvenni az ingatlant és írjam bele az árat. Szerinte a Végrehajtó majd értesíti az adóst és a végrehajtó követelőket, (egy otp factoring és egy MKb)hogy elfogadják e így? Kérdésem, hogy akkor ez a menet vagy először az adóssal próbálkozzam? Illetve ha elfogadnák az ajánlatomat arra milyen szabályok vannak, mármint a kifizetésre szintén 30 nap stb?
Nagyon köszönöm!!!!Szép napot

Álili # 2019.11.19. 15:10

Azért kérdezem a 30 napot mert x összeg hitelből menne...

drbjozsef # 2019.11.20. 05:15

Felejtsd el.

Az árverés eleve inkább a profik terepe, de hitellel kombinálni a lehetetlenséggel határos. Egyszerűen nem fér bele.

gerbera317 # 2019.11.20. 09:19

Az árverési vétel hitelfinanszírozása nagyon ingoványos terület. Az vele a gond, hogy amíg nem fizetted meg a vételárat, addig nem tied az ingatlan, tehát nem is tudod fedezetként felajánlani. Amíg viszont nem tied az ingatlan, addig nem kapsz rá hitelt, tehát nem tudod kifizetni a vételárat.
Árverés esetén van egy köztes időszak, nevezetesen, amikor az árverési jegyzőkönyv már alá van írva, de a vételár még nincs megfizetve. Létezik olyan rugalmas pénzintézet, aki ebben már megfelelő biztosítékot lát a hitelügylethez.
Azonban ilyen köztes időszak a 157. § szerinti vételnél nincs, mert ott az árverési jegyzőkönyv aláírása és a vételár megfizetése egyidejűleg történik.

Álili # 2019.11.20. 09:28

Értem köszönöm...és a kérelmet a végrehajtótól kell, h kérjem vagy az adóssal vegyem fel a kapcs és ő szól a végrehajtónak?

Álili # 2019.11.20. 09:28

Értem köszönöm...és a kérelmet a végrehajtótól kell, h kérjem vagy az adóssal vegyem fel a kapcs és ő szól a végrehajtónak?

drbjozsef # 2019.11.20. 09:52

Kérelmet kérni a végrehajtótól?

Que?

Álili # 2019.11.20. 09:54

Rosszul írtam.. ha licit nélkül szeretném és ajánlok egy összeget azt kérvényeznem kell és az a kérdés, hogy a végrehajtónak kell írnom vagy az adóssal beszéljek és neki kell a végrehajtónak jelezni...licit zárás előtt mennyivel?

drbjozsef # 2019.11.20. 10:06

Álili,

Már volt :

157. § (1) A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.

Megkeresed az adóst, megkeresed a végrehajtást kérőket, megegyeztek, és ezt mondjuk egy közjegyző előtt közokiratba foglaljátok.

Nem tudom, érzed-e, mekkora lehetetlenség ez, mert az OTP Faktoring, meg az MKB képviselője nem hogy nem is fog veled kézenfogva elmenni egy közjegyzőhöz, de még csak le se fognak szarni. Harminc napon belül még csak egy elutasító választ se fogsz kapni. (arról nem is beszélve, hogy ha közben feljebb megy a licit, akkor kuka az egész megállapodás, és kezdhetitek előlről).

Rághatjuk még ezt a gumit egy darabig, ha ráérsz, de felesleges : ha akarod azt az ingatlant, akkor regisztrálj, és licitálj rá. Ha nem, akkor meg engedd el.

Álili # 2019.11.20. 11:12

Kedves József

Köszönöm a választ azért rágom még ezt a gumit, hogy próbáljak képben lenni...vafy sikerül vagy nem....de minden infót szívesen olvasok...

drbjozsef # 2019.11.20. 13:19

Van esélyed.

Álili # 2019.11.23. 06:04

Üdv

Ismét kérdezek...amennyiben a licit során vagy úgy adódik :-) liciten kívűl én nyertem az árverést az mennyire 100 %, hogy kifizethetem és enyém az ingatlan. Úgy értem sikeres licitzárást követőn már nem lehet akadályoztató tényező, h ne fizessem ki és ne az enyém legyen. Vht? Köszönöm ismét

drbjozsef # 2019.11.23. 12:18

Csak a halál biztos.

Arcus26 # 2019.12.18. 09:23

Üdv!
Házunkat évek óta árverezik, ez a 4. árverés, most járt le a licit, és érkezett rá egy ajánlat. Senki nem nézte meg a házat így látatlanba is vesz valaki házat? Vagy majd később akarják megnézni és ha nem tetszik akkor visszaléphet? Van erre még esély? :(
A tartozás: kb. 15 millió. És ennyiért is van a licit rá.
Mármint ez az összeg, ami a végrehajtói papíron szerepel.
Természetesen deviza (svájci) hitelről van szó.
Létezik olyan ,hogy megtámadható az árverés? ha igen mi a módja , menete? 7-en lakunk a házba köztük 2 kisgyermek és egy 7 hónapos baba. Sajnos csalás áldozatai lettünk ezért kerültünk ebbe a helyzetbe. Lenne megoldás az ügyre, de ehhez az árverés megtámadása kellene.

drbjozsef # 2019.12.19. 05:45

Arcus26,

Senki nem nézte meg a házat így látatlanba is vesz valaki házat?
Hatósági árverésnél előfordul. A végrehajtó soha nem biztosítja, hogy belülről is meg lehessen nézni, kívülről biztos megnézték. Vagy azt se.

Vagy majd később akarják megnézni és ha nem tetszik akkor visszaléphet? Van erre még esély?
Érvényes licit után csak úgy tud visszalépni, ha az árverési előlegét elveszti, és a következő árverésnél, ha alacsonyabb lenne a nyertes licit, akkor még a különbözetet is ki kell fizetnie. Szóval nem, nincs erre esély.

Létezik olyan ,hogy megtámadható az árverés?
Megtámadható. Ha van rá indokod. Mert törvénytelenül lett elrendelve a végrehajtás, vagy a végrehajtó megsértett valamilyen eljárási szabályt. Volt ilyen? Ha nem, csak az időt húzhatod vele. Ráadásul határideje is van, ha kicsúsztál, úgyis elutasítanak.
Olvasd el a Vht.-t, benne vannak jogorvoslati lehetőségek. De ha alaptalan, csak rosszabbul fogsz járni. Ezt előbb kellett volna, már ha lett volna rá okod.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Denibaba # 2019.12.25. 14:55

Jó napot!
Árverésen vettem egy lakás 1/2 részét. Az ingatlan üres, de a tulajdonostárs szeretné megtartani, fellebezett a jogszerűségre hivatkozva mivel az utolsó pár percben internet/szerver nem működött igy nem tudta leadni utolsó ajánlatát. Kérdésem a következő: újra licitálást kiírhatnak?
Köszöm a választ.

gerbera317 # 2019.12.25. 15:07

A bíróság megsemmisítheti az árverést, ha a tulajdonostárs végrehajtási kifogásának (?) helyt ad. De erre nagyon kicsi az esély.