Adósság öröklése


ObudaFan # 2009.04.11. 10:02

Amíg nem küldenek egy részletes kimutatást, addig szerintem se fizess.

Csepiany # 2009.04.10. 18:21

Kedves Monalisa!

Nem a "legkutyaütőbb" bank ez, de van ennél 1 rosszabb is, szerintem, de azzal semmi dolgom, és remélem soha nem is lesz.

Egy biztos, hogy a hányinger kerülgetett, amikor bankok hirdetését láttam, ahogy tukmálták az emberekre a hiteleket.
Nekem egyikkel se lett volna dolgom, ha nem kerülök akaratomon kívül bele a mostani helyzetembe.

Mellesleg én is úgy érzem, tehetetlen vagyok velük szemben, ezért is írtam ide, hátha valaki tud valami okosat javasolni.

Köszönöm: Csepiany

monalisa1 # 2009.04.10. 18:10

Bocs hogy kéretlenül... Szerintem a késedelmi kamaton felül x tartozás kezelő cég is felszámította a maga költségeit és y tartozás kezelő cég úgyszint, és így már kijöhet egy egyébként abszurd értékű követelés.

Követeld az eredeti szerződést másolatban megküldeni, valamint az ide-oda passzolgatás okán a felszámított többletköltségek részletezését.

Csepiany # 2009.04.10. 18:02

Kedves ObudaFan!

Nem ismerem az eredeti kölcsönszerződést, csak annyit tudok, hogy X tartozás kezelő cég átadta Y tartozás kezelő cégnek a hagyatéki eljárás ideje alatt.
Kértem kimutatást, hogy hogy is keletkezett ez a többlet, de még nem kaptam meg.

Gyakorlatilag bármit beleírhatnak, mert nincs tudomásom a dolgokról, az eredeti szerződésről sem.

Szóval így elég nehéz bárminek is utána járnom.

Csak gondoltam, hogy van esetleg valami késedelmi kamat, stb, amit törvényesen felszámíthatnak a halál időpontjától kezdődően a hagyatéki eljárás befejeztéig, DE nem ennyi.

Ha esetleg van erre valami törvényi szabályozás, vagy bármi más, ami csökkentheti ezt a plusz követelését a banknak, jó lenne tudnom.

Köszönöm, Csepiany

ObudaFan # 2009.04.10. 14:51

Meg kell nézni a kölcsönszerződést, abból derül ki. Egyébként a hagyatéki eljárás befejezése előtt is nyugodtan lehetett volna a bank felé teljesíteni.

monalisa1 # 2009.04.10. 12:06

Mi is az a banki követelés? (Önmagában 60% tartozás egy év alatt nem jön össze, ha csak nem valami kutyaütő hitelkihelyező pénzintézet ama "bank".)

Amúgy egy bank mindenfélét is felszámolhat - ebben profi mód kikupálódtak, és visszaélnek a helyzetükkel...

Monalisa
laikus hozzászóló

Csepiany # 2009.04.10. 10:17

Segítséget kérnék hagyatéki tartozással (hitelkártya) kapcsolatosan.
A jogerős hagyatéki végzés több, mint 1 év után született meg, és a banki tartozás ezalatt kb. 60%-al emelkedett, amit most mint örökösökön követel rajtunk a bank.

Mit számíthat fel ténylegesen a bank?

Köszönöm előre is a segítségüket

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.10. 08:14

OFF
Félóra után már valóban nem tudod felküldeni a posztot. A megoldás: copy-paste.
ON

americo # 2009.04.10. 00:28

ez szep volt, grati, csak egy fel oras munkamat nyelte le az uzenet box...

ObudaFan # 2009.04.09. 14:12

Nincs mit.

klap # 2009.04.09. 13:40

Nagyon köszönöm a gyors válaszát!!

ObudaFan # 2009.04.09. 12:02

Akkor kell kifizetni, amikor esedékes. HA már lejárt követelés, akkor természetesen azonnal. De a közművekkel és a bankokkal általában meg lehet állapodni részletfizetésben.

klap # 2009.04.09. 09:39

Kedves Obudafan.

Édesapám adóstárs egy hitelben ahol én is. De van neki közüzemi tartozása és egy személyi kölcsöne egy másik banknál.

Ha ő elhalálozik, ezeket az adósságokat beterhelik a volt tulajdonára, a házára? Vagy örökölhetem úgy is, hogy részletekben fizetem vissza az adósságait.

A beterhelés azért rossz, mert egy másik hitel ami a házon van nővérem nevén, félő ,hogy felmondásra kerül ha beterhelik rá édesapám hitelét.

Hogy öröklődik az Ő adóssága, egyből ki kell majd fizetni készpénzben? Köszönöm szépen válaszát.

ObudaFan # 2009.04.07. 09:58

Ha a hagyatékot megtartjátok, akkor az lesz a fedezet. Ha eladjátok, és a pénzt felélitek, akkor a hagyaték értékéig a ti házatok is fedezet lesz, akkor is, ha jelzálogjoggal van terhelve.

Jillian # 2009.04.07. 09:38

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm gyors válaszát! Az, hogy ha a "követelés érvényesítésekor már nincs meg, akkor bármi más is", akkor ezt úgy értsem, hogy a mi házunkra is ráterhelhetik?? Bár nem úgy van, hogy el sem adhatják, mivel jelzálog van rá bejegyezve és a jogosultak engedélye kell hozzá? Mert eredetileg úgy volt, hogy visszautasítja az örökséget, de az édesanyja haszonélvezeti jogával kapcsolatban valamiért, (ez a rész nem tiszta előttem) a közjegyző és egy ügyvéd azt mondták neki, hogy a mi házunk nem játszik ebben szerepet, fogadja el nyugodtan. Egyébként a házuk megvan még, annak eladásából akarják állítólag kifizetni az adósságokat.

ObudaFan # 2009.04.07. 08:36

HA már kifejezetten elfogadta, akkor már nem tudja visszautasítani.
A hagyatéki tartozások fedezete elsősorban a hagyaték, de ha az a követelés érvényesítésekor már nincs meg, akkor annak értéke erejéig bármi más is.

Jillian # 2009.04.07. 07:51

Tisztelt jogászok!

Férjem édesapja tavaly hunyt el, tetemes adósságot hagyva maga után. Az adósságok egy része az örökül hagyott házukra van terhelve, ami kb. annyit ér, mint az adósságok. Édesanyjának van rajta haszonélvezeti joga. Örökös a férjem és a testvére. Kérdéseim a következők lennének: milyen anyagi vonzata lett volna, ha a férjem visszautasítja az örökséget? Illetve visszautasíthatja-e még, ha tegnap volt a hagyatéki tárgyalás?
Nekünk van egy házunk,(1/2 arányban vagyunk a tulajdonosai,) ami nagy részben az én családom segítségével épült, ez a ház szolgálhat-e az adósság fedezetéül?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.03.31. 08:58

Nem kell.

16ingatlan # 2009.03.30. 18:48

Tisztelt ügyvéd urak(hölgyek)!

Egy ismerősöm az apukája után 0Ft-ot örökölt, vagyis semmit. Pontosabban az apuka folyószámláján tartozás volt, amit a bank most kamataival együtt követel. Lejjebb olvastam, hogy csak az örökség erejéig lehet tartozást örökölni, de itt közbejött egy kis csavar... Közjegyző előtt az örökösök aláírtak egy öröklési bizonyítványt, amiben a tartozás öröklésének a ténye van és ugyanennek a papírnak az alján a fellebbezési jogukról is lemondanak. Mindezek alapján be kell fizetniük ezt az örökölt tartozást, vagy a 0Ft örökségből továbbra is a tartozás elavulása következik?

Segítségüket előre is köszönöm.

András

ObudaFan # 2009.03.30. 12:12

A hagyaték értékének erejéig jogos.

Móni1115 # 2009.03.30. 11:50

Hagyatéki eljáráskor nem tudtunk a tartozásról, hagyatéki végzésben csak öröklési vagyon volt, tartozás nem! Jogos a bank késedelmi kamat követelése ennyi év után? Nem tudtunk a hitelekről!! Ha tudtunk volna már akkor visszafizetjük, úgy ahogyan most is megtesszük a tőkére vonatkozóan!

Egyjogász # 2009.03.30. 11:46

A hagyatéki eljárásban a bank bejelentette a követelését?

Egyébként az örökösök csak az örökökség erejéig felelnek az örökhagyó tartozásaiért, így ha pl. az elhunytnak nem volt semmije, akkor az örökös nem felel a tartozásért sem.

Móni1115 # 2009.03.30. 11:38

Rendben, nem büntetés, hanem a pénz használatának a díja, de ha ezt időben megtudjuk akkor ez a kamat lényegesen kevesebb lett volna! A pénzintézetnek nem lett volna kötelessége értesíteni korábban, most négy és fél év után megtudták ezt tenni, korábban miért nem?? Ön szerint nem mulasztottak??

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.30. 11:29

A késedelmi kamat nem büntetés, hanem a pénz használatának a díja.

Móni1115 # 2009.03.30. 10:40

Tisztelt Jogász!
Férjem édesapja 2004 július 30-án meghalt. Nem volt tudomásunk arról, hogy az egyik pénzintézetnél 3 db meg nem fizetett hitel tartozása van. 2009 március 23-án a pénzintézet értesített hogy a szerződéseket felbontja és behajtási osztályra adja az ügyet! Telefonos megkeresésünkre, amelyben kifogásoltuk, hogy 4 év fél évig semmilyen értesítést nem küldtek részünkre közölte, hogy ők nem követtek el hibát, nekünk erről a tartozásról tudni kellett volna. Az ügyintéző egyébként felháborító módon beszél velünk. Panaszlevelet írtunk amelyben elismertük a tőke tartozást azonban a késedelmi kamatokat és a kezelési költségeket nem, mivel négy és fél év alatt a jogainkat elvesztettük azért mert nem kerestek meg. Ha a férjem édesapjának halála után értesülünk a hitelről már akkor kifizettük volna és késedelmi kamatokkal nem terhelhették volna a hitelt. Egyébként szándékunk komolyságának bizonyítékául megkezdtük a hitel tőke összegének részletekben történő fizetését, azonban a bank a kamatokra is igényt tart. Kérdésem: valóban büntethetőek vagyunk késedelmi kamattal a meg nem fizetett tartozás után, úgy hogy fogalmunk sem volt a dologról??

Várom a választukat!