Adósság öröklése


Jolieeeeee # 2010.02.14. 18:21

Üdv! Lenne egy kérdésem. Édesapám jelenleg apeh tartozással, jelzáloghitelell és még pár tartozással éli életét. Fiatal és előrelátó vagyok, attól félek, h hiába mondok le az örökségemről, az adósságot rámhúzzák majd. Hogy tudom 100%-osan ezt kikerülni? Elég egy nyilatkozat, h lemondok tanúkkal, meg apámmal együtt. Vagy a legbiztosabb, ha megtagadom apám, nevem és édesanyám nevét veszem fel.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.14. 17:53

Ha csak az ikerház fele volt a hagyaték része, akkor csak azt a részt fogják árverezni. Időt itt megmondani nem tudjuk.

4m Ft-os lakást eltapsolsz 2m Ft-ért. Mivel a fele rész lakatlan, ezért 50% -ért fogják árvereztetni. A 850e + a vh. költsége el is viszi a házrészt.

Reneolus # 2010.02.14. 14:57

OK, akkor a két hitelező bank, illetve faktoring céggel szemben mi a következő lépés? Ők nyilván azt akarják, hogy vállaljuk át a hitelt, vagy fizessük ki egy összegben a tartozást. Mi pedig közöljük velük, hogy nem fizetünk és az ingatlanból elégítsék ki az igényüket? Ez gyakorlatban hogy fog történni? A tartozást ráterhelik az ingatlanra és az egész osztatlan közös tulajdonú ingatlant elárverezik? Ha igen, ezt mennyi idő múltán teszik meg?

ObudaFan # 2010.02.14. 14:18

Peetbull

Vissza is utasíthatod az öröklést, de ha nem teszed, akkor is csak az örökrészed erejéig felelsz.

ObudaFan # 2010.02.14. 14:16

A hagyatéki teherért a hagyaték tárgyaival feleltek csak, amíg azok megvannak. Egyébként a már elfogadott öröklést nem lehet visszautasítani.

Reneolus # 2010.02.14. 12:45

Tisztelt ObudaFan és a Többiek,

A feleségem örökölt egy ikerházfelet. Az ikerházfél örökhagyó általi megvásárlásáról szóló adás-vételi szerződés a birtokunkban van. Ugyanakkor a teljes ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. A megörökölt tulajdonrész 16/64, 9 tulajdonos van, de írásos használati megosztásról nincs tudomásunk. A ház nagyon rossz állapotú, elhanyagolt. A megörökölt 16/64 részt 4 millió Ft-ra értékelte az önkormányzat, ezen felül még van kb. 30e Ft hagyaték egy folyószámlán. A hagyatéki teher: 131e Ft temetési költség, 218e Ft hiteltartozás és 37e Ft közjegyzői díj.A feleségem elfogadta a hagyatékot, de később derült ki, és a végzésben sem szerepel, hogy az örökhagyónak volt még egy hitele az OTP -nél is, amit már átadtak az OTP Faktoringnak. Ez a követelés 850e Ft. Az adós továbbra is az elhunyt (írtunk emailt a Faktoringnak). Papíron még így is pozitív az egyenleg, de a megörökölt rész gyakorlatilag eladhatatlan, már csak azért is, mert az ikerház másik felét birtokló 10/64 részben tulajdonos tulajdonrészére 3 különböző végrehajtási jog is be van jegyezve a tulajdoni lapon. Mit tegyünk, hogy megszabaduljunk az adósságtól?

  1. Semmit, mert az adósságot a hagyatékból kell kielégíteni. Azt előbb-utóbb ráterhelik az ingatlanra és elárverezik? A feleségem fizetését, bankszámláját, tulajdonát nem terhelhetik meg?
  2. Hagyatékot újratárgyaltatjuk a felmerült újabb hiteltartozás okán és visszautasítjuk az örökséget? Csakhogy két gyermekünk van és ha a gyámhatóság nem járul hozzá, hogy az ő nevükben is visszautasítsuk, akkor még nehezebb helyzetbe kerülünk.
  3. Közös tulajdon megszüntetésre keresetet adunk be és ha senki sem akarja megvásárolni a tulajdonosok közül, akkor bírósági árverezéssel csak pénzhez jutunk egyszer, addig meg törlesztenünk kell az adósságot?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.12. 14:06

*

Peetbull # 2010.01.12. 12:24

Tisztelt szakértők!
Tájékozódni szeretnék olyan ügyben, hogy édesapámnak van egy betéti társasága és felszámolás van ellene.Vannak munkagépek amiket lízingel és ha lemegy a felszámolás valószínű hogy fog maradni körülbelül 5 milliós tartozás.Sajnos az egészségi állapota romlik mert súlyos beteg és valószínű hogy 1-2 éve van hátra.
A kérdésem az lenne hogy én mint a fia megöröklöm ezt a tartozást vagy ha lemondok az örökségről akkor nem száll át rám a tartozás?
Vagy hogyan lehet ezt az adósságot kikerülni mivel 20 éves vagyok és nem lenne jó úgy nekivágni az életnek hogy 5 milliós tartozásom van.
A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.07. 21:35

Nem kell hozzá póthagyatéki eljárás. Az alaptartozás a hagyaték erejéig biztosan fennáll. A nöekmény tekintetében lehet vizsgálni, hogy a bank is úgy járt-e el, ahogy az elvárható. De nekik meg nem feltétlenül kellett a halálesetről tudni, tehát valószínűleg igen.

monalisa1 # 2010.01.07. 19:27

Ami a hagyatéki eljárás során nem került szóba az gyakorlatilag nincs.

A követeléskezelő azonban póthagyatéki eljárást kezdeményezhet és akkor majd nyílatkozhatsz: bevállalod a hiteltartozást vagy visszautasítod azt - de akkor az egész örökség elúszik...

Legfőbb tisztázandó, hogy az áprilisi dátummal jelzett fénymásolatot esetlegesen nem-e a közjegyző felejtette el veled időben közölni?!

Ha igen, kártérítést indíthatsz ellene a tartozás/követelés összegére vonatkozóan.

"Mona"
laikus hozzászóló

petymeg # 2010.01.07. 18:28

segítséget szeretnék kérni - visszaolvastam 8 oldalt....

a testvérem meghalt 2008 októberében, 2009-ben vége lett a hagyatéki eljárásnak.
örököltem egy házrészt.

2009 novemberében emelkedett jogerőre, mikor megkaptam erről az iratokat a közjegyzőtől, volt mellette egy fénymásolat ( 2009 áprilisi dátummal) miszerint hitelkártya tartozása volt a testvéremnek - a bank eladta a követelést, és ők odaadták egy követeléskezelő cégnek - így az összeg 50 %-kal nőtt.

tehát az eljárás során nem tudtam a tarozásról, nem került be a határozatba sem mint követelés.

mi ilyenkor a teendő?
oké tartozás, de miért nem szerepel a hagyatéki végzésben.....így is meg kell fizessem?

köszönöm előre is a választ

Megara # 2010.01.06. 20:39

Ha felkértek egy értékbecslőt, az meghatározza az ingatlan értékét (pénzért), de legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson kiderül az ingatlan értéke.
Eladni jelzáloggal terhelt lakást szerintem nem lehet,de az ügyvéd urak ezt jobban tudják.
Valamikor úgy volt, hogy csak a 15 évnél régebben szerzett ingatlan eladása volt adómentes, tehát ha a most örökölt ingatlant sikerülne is eladni, akkor adót kellene fizetni utána, ha nem forgatod vissza másik ingatlanba.
Ebből kiindulva az élettársnak juttatott rész után is kell adózni, nektek is és neki is.

A jelzálogteherrel addig nincs baj, amíg valaki fizeti a törlesztőrészleteket.
A logika azt diktálja, hogy elsősorban az adóstársat terheli, és ha nem fizet, akkor viszi a bank a házat.
De ehhez látni kellene a szerződést, hogy pontosan mit is írtak alá.
Ráadásul ha a bank árverez, akkor nem a forgalmi értéken fog elkelni az ingatlan, hanem rossz esetben 70%-os értékben. Akkor pedig tényleg semmi nem marad belőle.

Én most is azt tanácsolnám, hogy ügyvéddel beszéljétek meg, mit tanácsol, hogyan jártok a legjobban és mi a legbiztonságosabb a vagyon megtartása érdekében.


Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

jóhiszemű # 2010.01.06. 17:24

Ha szeretnénk, hogy az élettárs a hagyatéki tárgyaláson a lakás 1/4-t megkapja, azt hogyan kell elintézni?
Uis igy lenne a legkorrektebb ez a kusza ügy.

A lakás értékét, hogy lehet megállapitani?
Ez azért fontos, mert, ha egyéb adósság is kiderül, akkor is csak az örökölt rész (pénz) erejéig lehetne, rajtam követelni édesanyám örökségét. (Ha jól tudom). Ehhez viszont kellene tudni, hogy pontosan mennyit örököltem.

Az 5 millios adósság, hogyan oszlik meg?
A lakáson van az összeg, mint jelzálog. Az adóstársa édesanyámnak az élettársa.
Mennyit kell nekem fizetnem?

jóhiszemű # 2010.01.06. 14:49

Köszönöm Megara!

A lakást szeretnénk eladni, de ez nem könnyű a jelen helyzetben. Ráadásul kb 4 hónap múlva lesz a hagyatéki tárgyalás.
Az élettársnak az összeg 1/4-t gondoltuk adni, nem tulajdonrészt.

Tehát a lakás nem kerülne a nevére, de benne lakik.
Egyelőre fizeti a rezsit és a törlesztőt (kb 80.000Ft), de penge élen táncol, hogy meddig birja erővel.

Jól látod, hogy a lakás veszélybe kerül, hisz 3 hónapos nem fizetés után a bank "eladja", és akkor semmi nem marad.
Viszont, ha a fenn maradó (10M-5M=5M) részen akár csak hárman osztozunk, az fejenként 1,6M. A két testvérem biztos nem tud beszállni pénzzel, csak én.
Viszont ha én fizetem a törlesztőt egyedül, és nem sikerül 1 évig eladni a lakást, benne lesz kb 1 milliom.
Ennyi kockázatot lehet, hogy nem ér meg nekem.
Nem tudom mit csináljak.

Ha csak mi 3-n testvérek vagyunk a tulajdonosok, akkor a jelzálog teljes összege is a miénk?
Vagy egy része (esetleg egésze) az adóstársé?

Megara # 2010.01.04. 21:24

Bár én csak laikus vagyok, de azért néhány dolgot érdemes lenne végiggondolni:

Ha nem akarjátok pénzzé tenni az ingatlant, akkor hogyan képzelitek a négyfelé osztozást?
Ha arra gondolsz, hogy a tulajdonjogot négyetekre íratjátok, akkor szerintem a saját örökrészetekből neki kell ajándékozni egy bizonyos részt. Ezt az ajándékot neki el kell fogadni, tudniillik az ajándékozás illetékköteles.
A hagyatéki eljárásra azért nem kérték az adatait, mert ugye ő hivatalosan nem élettárs, tehát nincs köze a hagyatékhoz.
De ha akartok ajándékozni ingatlanrészt, akkor neki is meg kell jelenni, szerintem.

Más téma:
Az igaz, hogy ő az adóstárs, de a jelzálog az ingatlanon van. Amiből ráadásul neki akartok adni egy részt,így tulajdonostárssá válik.
Ha édesanyátok özvegyi nyugdíjával együtt képesek voltak adósságspirálba kerülni, akkor egyedül fogja tudni fizetni a jelzáloghitelt? Plusz a rezsit?
Ha nem, akkor az egész ingatlan veszélybe kerül, nem csak az ő része, szerintem.

Nem akarok rosszhiszeműnek feltünni, de jobban járnátok, ha csak hárman lennétek a tulajdonosok, a testvérek, neki pedig felajánlanátok, hogy lakhat a lakásban bérleti díj nélkül, csak fizesse a közüzemi díjakat illetve a jelzáloghitelt.

Jóslásba sem bocsátkoznék, de igen esélyes, hogy végül minden rátok fog maradni, bár nem részletezted, hogy mekkora a hiteltörlesztés havi részlete, mekkora az ingatlan és milyen összegből tud havonta gazdálkodni az úr.

Mindenképpen konzultáljatok szakemberrel, mielőtt bármit is aláírtok!


Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

jóhiszemű # 2010.01.04. 20:11

Tisztelt hozzáértők, kérem segitségüket!

Édesanyám 2 hónapja elhunyt. Édesapám után özvegyi nyugdijat vett fel, igy, bár volt élettársa, hivatalosan mégsincs. Az élettársa örökölt vagyonát felélték, sőt adóspirálba kerültek, a (kb 10 milliós) ingatlanra 5 milliós jelzálogot vettek fel. Ennek az öt milliónak az élettárs, adótárs is egyben.
Két testvéremmel együtt hárman vagyunk örökösök.
Figyelembe véve az élettárs eltünt vagyonát, mi testvérek úgy egyeztünk meg, hogy a lakás értékét negyedeljük.

Kérdésem:
1, Hogyan állapitják meg a lakás valódi értékét (árát), ha nem kerül eladásra?( Az élettárs benne él, és nem szeretne kiköltözni.)

2, illetve kell-e fizetnem és mennyit a jelzálogból?

Csak az örökösök adatait kérték be a hagyatéki tárgyalásra. Várható-e, hogy az élettárs-adóstársat is behivják?

ObudaFan # 2009.12.28. 12:37

Nincs mit.

bcsaba # 2009.12.28. 05:42

mégegyszer köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.12.27. 18:21

Naptári napot, azzal, hogy ha munkaszüneti napon jár le, akkor az azt követő munkanapon még be lehet adni.

bcsaba # 2009.12.27. 18:13

még 1 kérdés.......a 15 nap munkanapot vagy naptári napot jelent?

monalisa1 # 2009.12.27. 14:08

H.Zsolti

Az adósságot utasítsd majd vissza a hagyatéki tárgyaláson - igaz, ebben az esetben nem örökölsz semmit.

Az önkormányzati lakásban akkor maradhatsz -a továbbaikban mint bérlőtárs a féltestvéreddel- ha te és ő oda mint családtag hivatalosan be voltatok jelentbe - az önkormányzatnál. Tessék megnézni a bérleti szerződést! (Ha okés, akkor is fog kelleni egy uj szerződés az önkormányzattól, de ez már kettőtök lakáshasználati jogosultságára vonatkozik majd.)

"Mona"
laikus hozzászóló

bcsaba # 2009.12.27. 12:21

ObudaFan!

köszönöm a választ!...azthiszem keresnem kell egy ügyvédet,aki dolgozik a két ünnep között(is)...nekem teljesen kínai,mit mikor ,kinek,stb :)

H.Zsolti # 2009.12.27. 11:15

Kedves Hozzáértők.

Édesanyám meghalt néhány napja.Mint kiderült van néhány hiteltartozása,mindegyiken van hitelfedezeti biztosítás,kivéve egyet ami elég nagy összeg,de van rajta adóstárs. Anyám és a féltestvérem aki még kiskorú,önkormányzati lakásban laktak,én pesten tanulok és barátaimmal lakom,nagyon ritkán voltam otthon. Kérdésem az lenne,hogy visszautasíthatom-e az örökségem a hitel miatt? Vagy nem kell,mert ha nem fizetek akkor ott az adóstárs? Illetve mi lesz a lakással? Engem kitesznek?(a féltestvérem apja már nem szeretne abban a lakásban lakni,neki van hova menni) Kihez forduljak?

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.12.27. 10:17

A bíróság azért döntött így, mert nem ismeri az érveidet. Nem is ismerheti, hiszen a fizetési meghagyást a jogosult egyoldalú kérelmére kell kiadni. Nem fellebbezned kell 15 napon belül, hanem ellentmondani, ahol azt kell előterjesztened, hogy nem te vagy az örökös. Ehhez nem árt a hagyatékátadó végzést csatolni másolatban, 3 példányban.

bcsaba # 2009.12.27. 07:20

Tisztelt Szakértők!

Amennyiben rossz topikban tenném fel a kérdésem,elnézést!

Édesapánk halálával örököltünk némi adósságot,mely a hagyatéki tárgyaláson derült ki.Magáról az örökségről testvéreinkkel lemondtunk édesanyánk javára.
Az örökség részét képezte egy ingatlan,amire anno hitelt vettek fel a szüleim. A hitelt adó bank beperelt bennünket az összeg megfizetése végett,amiről most kaptam egy Fizetési meghagyást a bíróságtól.
Kérdésem,hogy a bíróság vajon mi alapján döntött így.
Mi közöm van nekem jogilag ehhez,mikor édesanyánk örökölt mindent,az adósságot is.
ráadásul 98-tól visszamenőleg követelik az összeget,kamatostul...
Mit tehetek?......az egyértelmű hogy van 15 napom a fellebezésre,csak milyen jogalappal?

Köszönöm a segítséget!