Adósság öröklése


Bessie # 2009.07.07. 15:25

Kedves Fórumozók!

Tartozást örököltem testvéremtől, mivel fele-fele arányban voltunk tulajdonosai egy kis háznak vidéken. A testvérem szociális otthonban élt és az ellátás illetve a nyugdíja negatív különbözetét jelzáloggal terhelték a ház 1/2-re (a testvérem tulajdonrészére). A ház nem ér sokat 600.000 Ft-ra becsülték a hagyatéki tárgyaláson, a tartozás értéke 1.000.000 Ft. Az öröklést elfogadtam, mivel a közjegyző azt mondta, hogy úgyis a hagyaték összegéig felelek a tartozásért.

A kérdésem az lenne, hogy ezt a tartozást csak a ház eladásakor lehet elrendezni vagy lehetőségem, van az otthon felé rendezni a tartozást, úgy hogy az öröklés pillanatában lévő érték alapján fizetjük meg a tartozást, tehát a 600.000 Ft felét 300.000 Ft-ot?

Nem tudom ki fizetni a teljes tartozás és a ház nem ér sokat, illetve olyan rossz állapotban van, hogy nem is tudom eladni.
Szeretném elrendezni az adósságot, van rá valamilyen lehetőségem a ház eladása nélkül is?

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.02. 10:26

Korábban nem is igen lehet. :) De akkor sem feltétlenül szükséges.

ObudaFan # 2009.07.02. 10:12

Elég lesz a hagyatéki eljárás folyamán visszautasítani.

Panita75 # 2009.07.02. 07:27

Köszönöm a válaszokat! Akkor most várakozzak, vagy keressek fel egy közjegyzőt?
Súlyos milliókról van szó valószínűleg...


-

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 11:54

Az örököst akkor sem terhelik a nettó hagyatékon fölüli tartozások, ha nem utasítja vissza az örökséget. Csak ezért nem érdemes végigjátszani a cirkuszt harmadiziglen.

monalisa1 # 2009.06.30. 10:52

Negatív örökséget senki nem köteles felvállalni. Tehát ha az elhunyt testvéred fia legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson lemond az örökség egészéről - és ezen belül a tartozásokról is -, akkor a szüleitek örökölnek. De ők is visszautasíthatják az örökséget, akkor pedig te örökölsz, és te is visszautasíthatod...

Vagyis ha senki "nem kéri" az örökséget akkor a hitelező(k) elbukja a kölcsönt.

Azonban ha az elhunytnak volt lakása és/vagy cs.háza, nyaralója stb., netán értékes ingósága, akkor tessék leülni osztani és szorozni, mert lehet, hogy az örökséget mégis érdemes valamelyikőtöknek felvállalni., az ingatlant gyorsan eladja és árából a tartozásokat lerendezni, így mégis marad némi haszon az örökségből.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Panita75 # 2009.06.30. 10:24

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni; hátha valaki tudja a választ!

Nővérem nemrégiben elhunyt. Tetemes banki tartozást (milliók) hagyott maga után. Nincs férje, élettársa, csak egy 24 éves fia. Érdeklődnék, hogy mi lesz az adósságokkal? Kinek kell megtérítenie? A fiának semmije nincs; minimálbért keres, albérletben lakik. A ruháin kívül semmi nem maradt a testvérem után.
Behajthatják a tartozást a többi élő rokonon is (szülők, testvér)?

Válaszaitokat előre is köszönöm!


-

katy8608 # 2009.06.28. 10:35

köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2009.06.21. 10:36

Büntetni nem bünteti a törvény, de a fedezetelvonás jogkövetkezménye az, hogy akinek a fedezetét így elvonják, továbbra is kielégítést nyerhet abból a vagyontárgyból.

monalisa1 # 2009.06.21. 09:33

Azon mit kell érteni, hogy a kezesség vállalása óta apukád a testvéredre iratta a ház rá eső részét. (Apukád a kezességet 12 évvel ezelőtt vállalta be...) Amennyiben azonban most történt az átíratás hogy értesítést kapott a fizetésre, nos ez fedezetelvonásnak tűnhet - a törvény bünteti -, és ha ekként, akkor a végrehajtó bírósági úton visszacsínáltathatja az egészet.

Sajnos a tartozás- az önként vállalt kötelezettség alól nem lehet kibújni. (Legfeljebb egy külön perben az adóstól megpróbálhatja azt valahogy behajtani...)

F.év január 1-től az öröklési adó megszünt, vagyis ha a szülő nevén van egy ingatlan/rész/ akkor a gyermek nem fizet öröklési illetéket., mível ketten vagytok a testvéreddel az apai örökségre így 2x20 M Ft-ig mentesültök a fizetési kötelezettség alól. (És természetesen a majdani anyai örökségre is ez vonatkozik.)

És válaszolva: ha a tulajdonrész visszamegy az apukátok nevére akkor bizony a fél ház foglalás alá kerülhet, rossz esetben a ház árverezésre.

Írtam, hogy amit anno apukátok bevállalt, a házastársára egyetemlegesen úgyszintén vonatkozik, akár tudott a kezességről akár nem. (Egy házasság alatt együtt nevetünk együtt sírunk.)

katy8608 # 2009.06.21. 07:49

az előzőekkel kapcsolatban még lenne egy olyan kérdésem, hogy:

az alább említett adósság miatt a házunkat lefoglalhatják, vagy sem, mivel édesapám a kezesség vállalása óta már a testvéremre íratta a ház rá eső részét (a későbbi örökösödési adó elkerülése végett), és neki már csak haszonélvezeti joga van.

katy8608 # 2009.06.20. 17:52

nagyon szépen köszönöm a némileg megnyugtató választ!
megfogadjuk a tanácsot és felkeresünk egy ügyvédet!

monalisa1 # 2009.06.20. 17:19

Előszőr is azt kellene megvizsgálni, hogy anno mekkora összeget vett fel a kölcsönfelvevő, aztán azt meddig fizette, továbbá mi okból duzzadhatott fel a kölcsön a jelenlegi összegre. Aztán miért csak most szóltak édesapádnak mint kezesnek a hitel további fizetésére. És nem utolsó sorban időközben nem állt-e be az elévülés...

Javaslom az összes létező papírt megmutatni egy ügyvédnek.

Ami a további kérdést illeti, apukádnak meg kell egyeznie a behajtócéggel a nyugdíjból való törlesztés havi összegében. (Ha esetleg tudna kisebb-nagyobb összeget egyösszegben előtörleszteni az adósságból ez pozitíven befolyásolhatná a dolgot, mert esetleg adnának százalékosan engedményt a 4 M Ft-ból.)

A tartozás anyukátokra sajnos átszállhat mert egy házasság alatt egyetemleges felelősségvállalás van.

Ezzel szemben te és a testvéred már visszautasíthatjátok a majdani negatív örökséget.

"Lisa"
laikus hozzászóló

katy8608 # 2009.06.20. 14:54

Apukám 12 évvel ezelőtt kezességet vállalt, most kapott egy értesítést, hogy 4 millió Ft-ot kell kifizetnie, mert az adóstól nem tudják behajtani.
Apukám már nyugdíjas, ezt az összeget nem tudja kifizetni.

Az a kérdésem, hogy a nyugdíjából fokozatosan levonhatják-e a pénz, valamint az, ha édesapám meghal édesanyám, a testvérem és én megörökölhetjük-e ezt az adósságot????
Aki tud, kérem válaszoljon! Köszönöm!

peti159 # 2009.06.20. 12:10

Nincs szándékunkban pereskedni,ha nem fizet a biztosító azt elfogadjuk.
Már csak az a kérdés,hogy visszautasítsuk-e az örökséget,vagy
tényleg létezik olyan törvény v. akármi,ami kimondja,hogy csak az örökség mértékéig/jelen esetben 20ezer forint/ vagyunk felelősek a tartozásért??


F.P

ObudaFan # 2009.06.20. 11:49

Ha pereskedni kell, akkor annak a költségeit pervesztés esetén viselni kellene.

peti159 # 2009.06.20. 11:47

Kedves Obudafan!

Jelenleg a Bank háttérbe vonult,mivel a Biztosítón keresztül látni véli a pénzét,így ők jelenleg nyugiban vannak.
Engem főképp az érdekelne és megköszönném válaszát,hogy ha megörökölnénk a hiteltartozást.....a pluszként örökölt pénzen kívül veszne-e még valami/kellene-e fizetni/ vagy csak az örökség azaz a húszezer forint mértékéig felelnénk a tartozásért???

Válaszát megköszönöm.


F.P

ObudaFan # 2009.06.20. 11:17

Valóban. Kérdés, megéri-e nektek a bankkal és a biztosítóval viselt kétfrontos harc.

peti159 # 2009.06.20. 11:12

Sziasztok Fórumozók!

Az alábbiakban számítok a tanácsotokra,véleményetekre.

Édesapám daganatos betegségben elhunyt 2009.január hónapban.
Örökségül hiteltartozást hagyott ránk.
Időközben kiderült,hogy a felvett hitel biztosítással rendelkezik.Azért csak időközben,mivel a szerződésben semmi utalás nincs a biztosítás meglétére/elég különös/,a ...Bank hívott a haláleset után 3 hónappal,hogy biztosított volt a hitel,keressük meg a biztosítót.Ezt én megtettem,bejelentettem a halálesetet és vártam.
A bejelentést követő 4 hét után jött a biztosítótól egy levél,melyben kéri a halottvizsgálati bizonyítványt és küldött egy „biztosítós” formanyomtatványt.Ezt a kezelő v. háziorvossal kellett kitöltetni.A káresemény alapbetegségét kellett megnevezni és az alapbetegséggel kapcsolatos diagnosztikus és terápiás intervenciókat kell időpontokkal,dátumokkal kifejteni.
Fontos,hogy az alapbetegséget 2007 júniusában diagnosztizálták,műtét és kezelések után 2007 októberében tünetmentes volt.2008 júniusában vette fel a hitelt és 2008 októberében újult meg nála ugyanazon betegség.
Gondolom a biztosító „kötözködni” fog,hogy betegen vette fel a hitelt.
Mindenesetre várom a biztosító visszajelzését/nem sok reménnyel/
Bátyámmal és húgommal hárman vagyunk örökösök,a hagyatéki tárgyalást „elnapoltattam”.
Az örökség visszautasításán is gondolkodtunk/mivel a hitelt átvállalni nem szeretnénk/,de felhívták a figyelmemet arra,hogy örökség esetén csak az örökség mértékéig felelünk a hiteltartozásért.
20 ezer forintot „pluszként”;egymillió forint körüli a fentebb már említett tartozást,valamint egy áru hiteltartozást „mínuszként”örököltünk

Kérdésem:

  • Valóban helytálló,miszerint csak az örökség mértékéig felelünk a hiteltartozásért???
  • Mennyi esély van rá,hogy a biztosító fizet???
  • Ha a biztosító elutasít és nem fizet,mi a teendő???

A segítségeket előre is köszönöm.


F.P

_Wasp_ # 2009.06.18. 11:58

Lemondhatsz az örökségedről édesapád életében, vagy visszautasíthatod az öröklést a halála után.

A lemondás élők közötti szerződés, azt a törvényes örökös és az örökhagyó köti, amelyben a törvényes örökös az öröklésről részben vagy egészben lemond. A lemondást írásban kell megkötni.

A visszautasítás - szemben a lemondással - nem szerződés, hanem egyoldalú jognyilatkozat, amely vonatkozhat a teljes örökségre, de kivételesen vonatkozhat annak egy részére is.A visszautasításra csak az örökhagyó halála után kerülhet sor.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Nikka # 2009.06.18. 11:30

Üdvözletem,
kérdésem lenne örökségről való lemondásról / visszautasításról. A szitu: szüleim 10 éve elváltak, nem is tartjuk apámmal a kapcsolatot, de hallottam, hogy sok a tartozása. Én már most tudom, hogy semmiképpen nem kérek az örökségéből (még ha + pénz, akkor sem - soha nem törődött velünk - van még két testvérem is). Szóval, milyen úton módon lehet lemondani az örökségről? A lényeg, hogy semmit ne kelljen csinálnom, ha elhalálozna. Nincs közöm hozzá... Ehhez plusz kérdés: temetésre sem lenne pénzem (meg elvi kérdés nálam, hogy ha ő sokáig megkeserítette az életünket, én miért segítsek?) és nem szeretném a temetést sem vállalni. Ezt hogyan tudom intézni és mikor kell?
Mindezekhez milyen papírokat kell intéznem? Pénzbe kerülnek? Válaszát előre is nagyon köszönöm!!!

ObudaFan # 2009.06.16. 18:41

A tartozás fennáll, más kérdés, hogy az csak az hagyatékból hatjható végre, ha abból végre lehet hajtani.

trumann # 2009.06.16. 16:54

Lenne egy kérdésem!

Édesanyám másodmagával, testvére után örökölt egy lebontásra ítéltetett parasztházat, illetve annak 1/16-od részét, és még ő temettette is el. Az 1/16-od részt ketten örökölték összesen 333ezer forint becsültek erre a házra illetve a telekre (1/16-od résznek!)
Namármost a hagyatékiba két bank is jelentkezett, hogy tartozik neki a néhai, de mivel édesanyám ugyan pénzt nem örökölt, csak egy olyan parasztházat, amit jelentősen túlértékeltek, és jelen pillanatban eladhatatlan, szóval jelen állásban a városi bíróságra hívták édesanyámat! Ilyenkor kell fizetni? A semmiből? Már így is -200ezerben vagyunk a temetés miatt...
Mi várható a bíróságon?
Köszönettel!

Csepiany # 2009.04.11. 13:41

Köszönöm ObudaFan

Csepiany # 2009.04.11. 13:20

Kedves ObudaFan!

Az első részlet átutalására már megbízást adtam a jövő hétre, hogy ne mondhassák, hogy ellenkeztem és esetleg még egyéb fizetendő büntető vagy akármi kamatot kitaláljanak, az idő pedig ketyeg.
(Aláírni semmit se írtam alá náluk)
(a többi email-ben megy)

Köszönöm: Csepiany