Adósság öröklése


husgab # 2010.03.28. 07:37

Köszönöm a válaszod, időközben derülnek ki a dolgok, és úgy néz ki, hogy van kezes, de a kezesnek is vannak kölcsönei, aminek viszont a bátyám volt a kezese. Ilyenkor mi a helyzet? Mindent a kezesen vernek le?

monalisa1 # 2010.03.27. 21:00

Ha mindenikőtök lemond az örökségről valamint az esetleges gyermekeitek is, akkor édesapátok az örökös.

Vélem nemigen lesz ott árverezés a "milliónyi" tulajdonostárs valamint a haszonélvezet okán.

A kölcsönzést egyenlőre bebukja a bank ill. a kölcsönadó magánszemély, de a kamat sajnos ketyeg tovább.

Amikor majd egyszer el lesz adva a lakás a vételárből előszőr őket kell kielégíteni, a maradékon osztozkodtok...

"Lisa"
laikus hozzászóló

husgab # 2010.03.27. 20:23

Sziasztok

Jópár választ végigolvastam, mégis vannak kérdéseim...
A napokban elhunyt a bátyám. Most derülnek ki a tartozásai.Neki a nevén csak édesanyám után öröklött lakás 1/12 része van, (6-an vagyunk testvérek, édesapám még él, és a lakásban lakik, tehát fele az ő nevén van, a másik fele a 6 testvéré.) Elhunyt bátyám elvált volt, és van két gyereke, de ők lemondanak az örökségről, mivel valószínűleg több a tartozás, mint az örökség.

Kérdés: ha ők lemondanak, ki lesz a törvényes örökös?

Ha mi, a testvérei, és mi is lemondunk, mindenki lemond, akkor mi a helyzet?

Édesapámnak haszonélvezeti joga van a lakásra, akkor az 1/12 részt elárverezik? De ki veszi azt meg?
Amíg nem kel el, addig ketyegnek a kamatok?
Köszi előre is.

ObudaFan # 2010.03.01. 20:53

El tudom képzelni, hogy a bíróság ebben a helyzetben befogadna egy megállapítási keresetet az iránt, hogy többel nem tartozol.

monalisa1 # 2010.03.01. 16:35
monalisa1 # 2010.03.01. 16:33

Szerintem a fórumon keresztül nem lehet a problémádra érdemi választ adni mert nagyon összetett. Fordulj ügyvédhez, átnézi az összes papírt és érdemi választ- javaslatot ad.

Az örökös a hagyaték erejáig felel a hátrahagyott adósságért, azon túlmenően nem.

Ha netán nincs pénzed ügyvédre keresd fel a megyeszékhely ill. Bp. főváros Igazságügyi Hivatalát, és azon belül is "a" népügyvédje ingyenes jogsegélyszolgálatot.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Tünde73 # 2010.03.01. 14:46

Nekem egy adósság öröklésével kapcsolatban lenne segítségre szükségem.Vagy tanácsra, hogyan rázzak le egy bankot, ami már lassan 3 éve elhunyt édesanyám hátrahagyott (örökölt) ki nem fizetett hitelét követeli rajtam.Az örökség erejéig már teljesítettem , és most azon felül kéri ahitel visszafizetését.Csakhogy az eladott ingatlan értékét is túllépi is túllépi amit eddig fizettem ill.még fizetek.(mert két hitelt a mai napig fizetnem kell, mert kezesek voltak mellé).Ilyenkor mit tegyek? Már számtalan esetben megírtam mindezt, de 3-4 hónap elteltével újra írnak, ráadásul mostmár BAR listával és végrehajtóval fenyegetőznek.Ez soha nem évül el? Ráadásul gyese-en vagyok a 3. gyerkőcömmel, tehát még levonható bérem sincsen.Ha valaki tud tanácsot adni, szívesen veszem! Most minden tanács és segítség jól jönne.

végrehajtó1 # 2010.02.26. 20:09

A holtigtartó haszonélvezet a haszonélvező halálával megszünik.

Azoké lesz a haszonélvezet, akiknek apu tartozott?

nem

csbea # 2010.02.26. 19:59

végrehajtó 1
Mit jelent az, hogy "haszonélvezet nélkül tehermentesen"? Azoké lesz a haszonélvezet, akiknek apu tartozott?

monalisa1 # 2010.02.25. 21:14

A haszonélvezeti jog nem adható el - nem forgalomképes, ellenben a gyakorlását átengedheti valaki másnak.

"Lisa"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.02.25. 20:11

Az ingatlan pedig haszonélvezettel, tehermentesen a miénk lesz?

Haszonélvezet nélkül tehermentesen

Apu haszonélvezőként megterhelheti az ingatlant hitellel a mi tudomásunk nélkül

nem

Vagy eladhatja a haszonélvezetét szintén úgy, hogy tulajdonosként mi nem tudunk róla?

Ezt nem tudom:(Érdekes kérdés!

De ti jó pénzért megválthatjátok tőle

csbea # 2010.02.25. 19:58

A húgommal 50-50%-ban vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak, aminek a haszonélvezete az édesapánké. Úgy tudom, hogy halál esetén a haszonélvezet megszűnik. Ez azt jelenti, hogy ha apu meghal és adósságot hagy maga után, visszautasíthatjuk az örökséget, hiszen nem örököltünk semmit, csak az adósságot. Az ingatlan pedig haszonélvezettel, tehermentesen a miénk lesz?
Még egy kérdés. Apu haszonélvezőként megterhelheti az ingatlant hitellel a mi tudomásunk nélkül? Vagy eladhatja a haszonélvezetét szintén úgy, hogy tulajdonosként mi nem tudunk róla?
Köszönöm.

ObudaFan # 2010.02.25. 10:01

Haszonélvezettel terhelten lehet eladni, ha így is kell valakinek.

feketezsu # 2010.02.25. 07:11

Tisztelt Végrehajtó! Köszönöm szépen a válaszát. Lenne még egy kérdésem: Anyósomnak haszonélvezeti joga van egy családi házon, a gyerekei a tulajdonosok,mivel apósom meghalt. Elszeretnénk adni a házat, de anyósom nem egyezik bele. Évek óta nem lakik abban a házban, semmit nem fizet, hogy lehet eladni?

végrehajtó1 # 2010.02.24. 18:59

nem

feketezsu # 2010.02.24. 18:56

Jó napot kívánok. Segítséget szeretnék kérni a problémám a következő:
Anyósom ukrán állampolgár, gyerekeivel (férjemmel) a kapcsolatot már régen nem tartja, alkoholizmusa miatt. Megtudtuk 2009 eleje óta nincs tb járulék fizetve utána, mert addig le volt százalékolva, de nem ment el a felülvizsgálatra ezért megvonták tőle, dolgozni már évek óta nem dolgozik sehol. 2009-ben és 2010-ben is az alkohol miatt többször kórházba került. Kérdés, hogy a kórházi kezelések illetve a tb járulékot átháríthatják-e a gyerekeire. Apósom már régen meghalt. Örökség utána nem lesz, mivel vagyona semmi csak tartozás.
Alkoholizmusa miatt nem hajlandó még a saját ügyében sem egy lépést sem tenni. Mi pedig semmit nem tudunk nélküle intézni az ügyében.
Lényegében a kérdés: a fiain behajtható-e a tb tartozás illetve a kórházi ellátás díjai.
Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.02.24. 10:46

Ha készfizető kezes vagy, akkor öröklés nélkül is felelsz a tartozásért.

mazsi25 # 2010.02.24. 04:47

Segítséget szeretnék kérni!

Sajnos édesapám halála után (10 éve történt) nagyon nehezen éltünk, és jelzálogot vettünk fel a házra. Mivel testvérem munkanélküli volt, én tanultam, anyu pedig minimálbérért dolgozott, egyre több és több jelzálogot vettönk fel a házra, 8 milliót. Két éve eladtuk a házat, vettünk egy másikat. A jelzálogot erre a másik lakásra tetettük rá szintén 8 millió ft értékben. A ház kb. 9,5 milliót ér. A válság miatt sajnos a jelzálog összege jelenleg 11 millió ft-ra nőtt. A jelzálog a testvérem nevén van, de én és anyu készfizető kezesek vagyunk. Tulajdonarány: 1/3, 1/3, 1/3 rész. Arra szeretnék választ kapni, hogy ha a testvéremmel vagy anyukámmal véletlenül történik valami, öröklöm e az adósságot? Vagy jobb lenne, ha lemondanék az örökségről, vagy mondjak le a tulajdonjogomról?
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel:
mazsi25

ObudaFan # 2010.02.22. 20:47

Ez az a kérdés, amihez ismerni kellene a hitelszerződést és a biztosítási szerződést is. Mindenesetre per valószínűleg azért nem volt, mert közjegyzői okiratba volt foglalva a hitel, így azt a bíróság csak végrehajtási záradékkal kellett, hogy ellássa. Ezt végrehajtás megszüntetése iránti perben lehet támadni, ha van rá alap.

monalisa1 # 2010.02.22. 17:05

Szerintem az anyukád által kötött hitelszerződést kell megvizsgálni különös tekintettel a hitelfedezeti biztosítási elemre, mert olyan nincs hogy x éven keresztül hónapról hónapra fizette mamád a biztosítási részt, ezzel szemben amikor a biztosítónak teljesíteni kellene elzárkóznak.

Ha eddig esetleg még nem de most feltétlen mutasd meg egy ügyvédnek ama szerződést - aztán majd ő megmondja hogyan tovább.

Igazándiból a takarékpénztár és a biztosító közt van egy elszámolási egyet nem értés...

Külön írom és csak elméleti gondolatmenetként: nem tudjuk anyukád hogyan-miben halt meg -és nem is tartozik ide-, de előfordulhat hogy ama hitelfedezeti szerződésnek volt egy olyan kitétele miszerint öngyilkosság esetén a biztosító nem fizet. (Szokott ilyen megszorítás lenni, de nem minden esetben, ill. a szerződéskötést követően egy idő után már nem kizáró ok.)

Vagyis a haláleset után ca 5 hónappal mi a fenének kértek újabb orvosi papírt?!

EZÉRT is kellhet az ügyvéd.

"Mona"
laikus hozzászóló

marcika # 2010.02.22. 17:01

Norbesz,

Mi a biztosító indoka? Miért utasított el?
Én csak érdeklődő vagyok, mert nekem is van hitelfedezeti biztosításom, és most már kétségeim vannak afelől, hogy érdemes-e fizetni.

Norbesz # 2010.02.22. 16:20

Üdvözlet, kérem adjanak útmutatást!
Édesanyám egy éve meghalt, bankhitele maradt hátra, amire kötött hitelfedezeti biztosítást.
A hitelt a helyi falusi „bankfiókban” vette fel ahol a számláját is vezették. Halálakor azt lezárattuk,
a biztosításhoz kért papírokat azonnal szolgáltattuk. A fiókvezető azt mondta a biztosítónak több hétbe is telhet a döntés. Hetek multán újra érdeklődtünk, megint ugyanaz a a válasz- majd értesítenek. Hónapok teltek el ,közben -nyaggattuk a helyi „takarékost” - ő erről nem tud mit mondani, ha mondani valójuk lesz, majd küldenek levelet. Fél év eltelt amikor a helyi fiók vezetője újabb orvosi papírt kért. Azt is beadtuk. Újabb öt hónap csend, sejtettük hogy fizetni kell, de hogy így kihozzák azt nem, ugyanis a legelső levél tizenegy hónap után érkezett , fizetési felszólítás tizenötnapon belül, az eltelt időre komoly összeggel megfejelve /kamattal?/. Nem fizettük ki mert aggályosnak találom azt a kamatot, most már bírósági végzés (nem is volt per!) és behajtás. Mindenki mutogat –valahová , nem is egymásra, ők nem tudják hogy ki, hogyan mikor. Mit tegyek? Az eredeti összeget elismerem, és ha azt mondják fizessek ,VAGY kamat és eljárás - értem és fizetek. De tíz hónapig semmilyen értesítés, nem válaszolnak , leráznak, aztán kamat… A különbség több százezer!
Persze én érzem magam hibásnak, mert nem érdeklődtem „eléggé”, csak a vállvonogatós helyi fióknál. De semilyen értesítés az eltelt idő alatt, a biztosítás elutasításáról vagy bármi másról! Nem érzem én ezt jogosnak! Semmilyen értesítés 11 hónapig!
Felhívtam a bankot:
A biztosító elutasítása 2009 márc. 24 – én érkezett hozzájuk.
A hagyatéki végzést -2009 máj.13 kapták meg.
Amit a „takarékos” jun 6.-án küldött át a fő fiókba ,
fizetési felszólítás -dec 23
Mit tehetek?
Mennyi idejük van döntést hozni bankoknak, biztosítóknak?
Joguk van az eltelt időre kamatot számolni - mikortól érvényes a kamat?
Perelhetem őket?
Fogyasztóvédelem, pénzügyi felügyelet?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 20:06

Lemondani az örökhagyó életében lehet; visszautasítani pedig a hagyatéki tárgyalásig. Ha nincs tárgyalás, akkor a hagyatékátadó végzés kibocsátásig.
De igazából nem kell törődnöd a bankokkal. Csak az örökség erejéig felelsz a tartozásokért.

A számlákat vizsont sürgősen meg kellene szüntetned - ha vannak.

kizso # 2010.02.19. 20:02

Kedves Hozzáértők!

Szeretném megkérdezni, hogy meddig lehet lemondani az örökségről?
Édesapám után csak adósságot örököltem, készíttettünk egy öröklési bizonyítványt a közjegyzőnél, de egyes bankok egész egyszerűen nem értik meg, hogy nem lesz hagyatéki eljárás, ez a papír kiváltja azt. Azt bizonygatják, hogy a minuszokat is örököltem, hiába magyarázom nekik a törvényt, nem tudják vagy nem akarják felfogni. Már nagyon fárasztó hónapok óta ezt magyarázni.
Arra gondoltam, hogy a közjegyzőnél lemondok az örökségről, csak azt nem tudom, hogy ezt még megtehetem-e.
Válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.02.15. 09:51

Te és az édesapád menjetek el együtt egy közjegyzőhöz és ott készüljön okirat, miszerint még édesapád életében lemondasz bárminemű örökségedről.

A probléma inkább ott van, hogy ha a papád azt az adóssághalmazt a házasság ideje alatt halmozta fel, akkor a házassági egyetemlegesség alapján sajnos a mamád is hunyó... - az együtt nevetünk együtt sírunk el alapján. (Ha csak nem tudja bizonyítani hogy nem volt tudomása az adósságokról, bár ezt nemigen fogják neki elhinni).

Ha van testvéred, akkor amit te nem akarsz megörökölni (...) a lemondásod okán majd ő fogja örökölni...

A papád "kitagadása" nem vezetne sehová.

"Mona"
laikus hozzászóló