Adósság öröklése


ObudaFan # 2010.04.11. 13:35

Elsősorban a hagyaték tárgyával felelsz, tehát éppen abból lehetne kielégíteni, de valóban egyszerűbb, ha a közjegyző előtt visszautasítod az öröklést.

dorca # 2010.04.10. 22:24

Tisztelt Szakértők!
Édesapám elhunyt,egy hónap múlva lesz a hagyatéki tárgyalás.Adósságot hagyott hátra,kb. 1 millió Ft,az örökség egy kis földterület,az értéke kb. 300ezer Ft.Tudom,hogy az örökség erejéig felelek az adósságért,de mivel lehetetlen pénzzé tenni a földet(kis faluban,osztatlan közös tulajdon)mit kell tennem,hogy ne örököljem az adósságot?Hitelt kellene fölvennem emiatt,ezt most gyed mellett nem tudom vállalni. Rajtam kívül az elhunyt Bátyám kiskorú kislánya örököl.
A választ köszönöm!
Dóra

ObudaFan # 2010.04.10. 09:20

Az öröklés az örökhagyó halálával bekövetkezik, a hagyatéki tartozásokért az örökös ekkor felel az örökrésze erejéig. A továbbiakban keletkező járulékos tartozásokért véleményem szerint felel, hiszen azok már akkor keletkeztek, amikor örökösként ő tartozott.

shanar # 2010.04.09. 19:00

Kedves yuri!

Neked is köszi, a probléma az, hogy ennek már több mint fél éve, és ezt a bankfiókban mondta az ügyintéző. Sajnos a szó elszáll... Azóta persze már mindent kizárólag írásban intézünk.

Hozzáteszem ebben azért van ráció, mármint hogy csak az örökös fizetheti, hiszen az örökös személye csak akkor egyértelmű, amikor a végzés a hagyatéki tárgyalásról megjön.

Őszintén szólva azért meglepődtem, mert azt gondoltam, hogy a banknak mindegy, csak fizessenek.

yuri # 2010.04.09. 17:58

Kedves shanar!

Érdekes kérdés. A Ptk. általános szabályai szerint nem vagytok esélytelenek, de az egyes banki szerződések feltételei és az Ászf(-ek) bekavarhatnak.

A Ptk szerint
" A jogosult a harmadik személy részéről felajánlott teljesítést is köteles elfogadni, ha ehhez a kötelezett hozzájárult, és a szolgáltatás nincs személyhez kötve, illetőleg nem igényel olyan szakértelmet vagy képességet, amellyel a harmadik személy nem rendelkezik.
A kötelezett hozzájárulása nem szükséges, ha a harmadik személynek törvényes érdeke fűződik ahhoz, hogy a teljesítés megtörténjék."

Ha a ti eseteteket értelmezhetjük úgy hogy nektek törvényes érdeketek fűződik a teljesítéshez, akkor azt a jogosult, vagyis a bank köteles elfogadni.

shanar # 2010.04.09. 16:33

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ.

Mint írtam az örökségben volt 1/4 rész ingatlan is, ezért a visszautasítás nem volt célszerű, mivel annak értéke nagyobb mint az adósságé.

Egyetlen percig sem vitattuk (és ezt a bankoknak is megírtuk), hogy az adósságot ki kell fizetni, itt a hangsúly a kamatokon van. Azt nem érezzük jogosnak!

Mint írtam, mi ki akartuk fizetni már korábban, (amikor még nem voltak kamatok) de nem is engedték, hiszen azt csak az örökös teheti meg! (Ezt is a bankok mondták!)

Telefonon különben azt mondták az egyik banknál, hogy igazunk van, de ennek ellenére mindenféle figyelmeztetés nélkül átadták az ügyet egy behajtó cégnek. Innentől jó esélyünk van bírósági tárgyalásra, ezért érdekel, hogy ilyen esetben mit mond a törvény.

Zoé # 2010.04.09. 16:15

Tisztelt Obudafan!

Nem értem, de én úgy hallottam, hogy ha valaki negatív örökséget örököl, csak az örökség erejéig örökli az adósságot. Vagy a személyi és egyéb hiteleknél nem így van. Pl. ha valaki örököl egy ingatlant, de jóval több az adóssága, pl. személyi hitel, áruvásárlási hitel, azt nem az ingatlanból kell kielégíteni és, ha nem elég az ingatlan rá, akkor pedig a hitelező lenyeli a többit? Vagy akkor hogy is van ez, mert engem is nagyon érdekelne a dolog.

ObudaFan # 2010.04.09. 13:59

Sajnos véleményem szerint azt jogosan. Célszerű lett volna visszautasítani az öröklést.

shanar # 2010.04.09. 13:16

Kedves ügyvédek!

A következő kérdéssel fordulok önökhöz.

Előzmény:
Párom anyukájának testvére elhunyt. Hátrahagyott temérdek adósságot és 1/4 ingatlanrészt. A fia (aki külföldön él) visszautasította az örökséget, így a párom nagymamája örökölt. Nyilván ez egy fél éves procedúra volt, amely során az adósságok kamatai nőttek. Ezek jellemzően mínuszos bankkártyák voltak. (American Express Blue, Cora hitelkártya stb.) A bank(ok) most a kamattal terhelt összeget követelik párom nagymamáján.

Kérdés:
Jogosan követelik-e a kamattal megnőtt összeget?

Józan paraszti ésszel úgy gondolom, hogy ez nem jogos, hiszen addig nem tudja az örökös kifizetni az adósságot, amíg nem tudja, hogy ő lesz-e az örökös vagy sem. Az, hogy a hagyatéki tárgyalás és a haláleset között eltelt idő ilyen sok, arról szerintem nem az örökös tehet. A kamatokat megúszni nem lehet (22-es csapdája), hiszen előtte kifizetni nem lehetett, utána meg már rajta vannak a kamatok.
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.31. 08:47

Nem, de hogy közjegyzői díjat se fizess, érdemes visszautasítani az öröklést.

Tiarilla # 2010.03.30. 07:32

Édesanyámnak egyetlen örököse vagyok.Vagyona nem volt. Az örökségem csak adósság.
Szeretném megkérdezni,hogy ebben az esetben hivatalosan le kell-e mondani a nem létező örökségről,hogy mentesüljek az adósság megfizetése alól.

monalisa1 # 2010.03.29. 17:29

egérkirály

A kötelesrész annak a fele amit egyébként örökölne.

ObudaFan # 2010.03.29. 17:06

A hagyatéki terheket a kötelesrészt megelőzően kell kielégíteni a hagyatékból az örökösnek.

egérkirály # 2010.03.29. 14:44

Köszi Monalisa!

Meg tudnád mondani, hogy a köteles rész az mi pontosan, mit takar? Azon túl, hogy meg kell váltani, jelenti mind a tartozásokat, mind az örökség adott részét, és végülis a kettő egyenlegét? Köteles részről csak pozitívumként szoktak beszélni, de mi van a ráeső tartozásokkal? Az is vele jár, nemde?

monalisa1 # 2010.03.29. 14:15

A tulajdonos csak az elúszott lakása áráig felel a hitelért, az azon felüli esetleg tartozás a hitelfelvevő örökösének fog fájni.

A tulajdonos polgári perben megkisérelheti a lakás árát tőle visszakövetelni.

Kívánj szép hosszú életet a hitelfelvevőnek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

egérkirály # 2010.03.29. 13:49

Óbudafan, köszi a választ.
Ha a hitelfelvevő váratlanul meghal, a bank a jelzálogot érvényesíti, és oda a lakás? Sőt, mostani árfolyamon még több is a követelés, mint a lakás értéke. Ekkor a tulajdonos áll helyt a teljes ki nem egyenlített tartozásért vagy a hitelfelvevő örököse?

ObudaFan # 2010.03.29. 13:28

A bank először a hitelfelvevőtől követel, de ha tőle nem sikerül behajtani a pénzt, a zálogjogot fogja érvényesíteni, az ugyanis érvényesíthető attól függetlenül, ki a főadós.

egérkirály # 2010.03.29. 11:53

Nekem is lenne kérdésem: ha testvérem és én megöröklünk egy lakást, amin a lakás szinte teljes értékéig jelzálog és elidegenítési, terhelési tilalom van, és más a hitelfelvevő, nem mi, az örökösök, kitől követeli a bank a pénzt? A hitelfelvevőtől? De ha nem ő a tulajdonos, sem most, sem a jövőben, akkor a szerződés szerint a bank viszi a lakást, mindegy, kié? Vagy egyeztet előbb a törvényes örökösökkel, hogy átvihető-e a jelzálog? ha nemet mondunk, mi a helyzet?

ObudaFan # 2010.03.29. 11:02

A hagyaték megnyíltakor annyi a tartozás legfeljebb, mint az örökség, de ha az örökös nem fizeti ki, akkor a késedelmi kamatokkal megnő a tartozás, az örökség értékén felül is.

husgab # 2010.03.28. 20:07

Köszönöm,még az nem világos számomra, hogy ha ígyis-úgyis csak az örökség erejéig felelünk az adósságért, akkor miért mondanak le róla sokan? Nálunk a gyerekek még tanulnak, akik örökölnének,de azt mondták nekik, hogy kamatokkal terhelten kellene majdan visszafizetni, de mindenképp az örökség erejéig,nem?

monalisa1 # 2010.03.28. 14:18

Csak az örökség erejéig feleltek az örökhagyó adósságáért.

Ha lesz árverezés az 1/12-ed hányadra lefelé licitálva 70%-ért megvehetitek a tulajdoni hányadot, a visszamaradt adósság már nem a ti problémátok.

husgab # 2010.03.28. 13:59

A nőnek semmi nincs az égvilágon a nevén, sőt, úgy tudom, már valamennyi végrehajtási eljárás is elindult a bátyám mint kezes iránt

husgab # 2010.03.28. 13:58

Ismét köszönöm a választ... Még most fogjuk átnézni a papírokat, úgy néz ki, saját nevén is volt kölcsöne, kezes nélkül...

Ha most mindenki lemond az örökségről - ami feltehetően kisebb, mint az adósság -, akkor az ügy le is zárul?

Az örökségről ha lemondunk, édesapám későbbi halálakor a többi örökségre is vonatkozik?
Vagy akkor már automatikusan a papa után a bátyám gyerekei örökölnek?
Köszönöm a választ

monalisa1 # 2010.03.28. 13:29

A kezes saját kölcsöneivel ne foglalkozzunk, azt fizeti amiből tudja ha meg nem -és mivel közben kiesett a kezese- akkor az egész hitelét ő egymaga állja.

A bátyád által felvett kölcsönöknek részben fedezete az 1/12-ed házrész, de a haszonélvezettel rendelkező édesapátok életében vélem nemigen lesz onnan pénz...

A hitelkülönbözetet meg ráterhelik a kezes ingatlanára - már amennyiben van neki.

Vagyis a mindenkori havi jövedelme 50%-ának búcsút mondhat, rossz esetben holta napjáig is. (A késedelmi kamatról és a végrehajtás költségéről most nem is beszéltem.)

Szóval nem szívesen lennék a kezes és egyben adós is helyében.

Jelzálog az 1/12-ed ingatlanrészre valamint többszörös jelzálog a kezes/adós saját ingatlanára - ismét írom: már amennyiben van neki.

Ha nincs akkor a végrehajtási letiltás szinte élethosszig a jövedelméből.

Elnézést és tudom higy morbid, de nem kellett volna a bátyádnak meghalnia...

"Lisa"
laikus hozzászóló

husgab # 2010.03.28. 07:41

És még arra is kíváncsi lennék, hogy csak az ő része erejéig vonnak, vagy pedig az tartozást levonják majdan, ha eladásra kerül a lakás. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az 1/12 részre jelzálogot jegyeznek be?
Köszönöm előre is