Adósság öröklése


ricsi975 # 2009.08.17. 12:56

köszönöm a választ,de a bank illetve egy adosságkezelö céggel már beszéltem és ök természetesen azt mondták,hogy ezt nekem kell rendezni.Ezért is szerettem volna egy jogismerő személytöl kapni választ, mert szerintem ha nincs törvényes örökös akkor nem vagyok köteles fizetni.
Ha esetleg tud valaki erre az estre egy tövényidézetet megköszönném !!!

monalisa1 # 2009.08.17. 12:47

A nagymamádnak nincs élő gyermeke? Ha igen, ő(k) az örökös(ök) a tartozást illetően., te mint unoka csak őutánuk következel.

A személyi kölcsönt mint hitelszerződést külön is el kell olvasni, mert lehet, hogy a nagyi halálával a szerződés okafogyottá vált - bebukta a bank ill. a bankkal szerződési partner biztosító.

Ha valami nem tiszta menj és nyugodtan kérdezd a bankot a hitelkártya és a hitelszerződés dolgában, nehogy ketyegjen a kamat és a rárakódó költség.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ricsi975 # 2009.08.17. 12:25

üdv,én egy háztartásban éltem a nagymamámmal aki idén sajnos elhunyt.Az egyik banknál volt egy hitelkártyája és egy személykölcsön amit én nem fizettem tovább a halála után. Hagyatéki tárgyalást nem kértem mivel nem volt vagyona, a lakás 15éve az én nevemen van.A kérdésem az lenne hogy ilyen esetben kötelezhetnek engem fizetésre mint közeli hozzátartozót?
elöre is köszönöm és várom a választ !

ObudaFan # 2009.08.16. 15:58

Nem kötelező.

monalisa1 # 2009.08.16. 14:46

Bankja válogatja., van ahol benne van a szerződésben a hitelfedezeti biztosítás, másutt bár nincs benne de erősen javall, míg megint másutt az ügyfélre bízzák a dolgot.

El kell olvasni a szerződést és főleg annak kisbetűs részét.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gabesz24 # 2009.08.16. 11:50

Szép napot mindenkinek!

Lenne egy kérdésem.
Szülők felvettek hitelt lakásra. Tavaly mindketten meghaltak, azóta a gyerekek fizetik. A bankba azt mondták, hogy nincs biztosítás, mondván, hogy a szülők ezt nem kérték.
Én úgy tudom, hogy minden hitelfelvételkor kötnek biztosítás, pont az ilyen esetekre.
Kérdésem lenne, hogy a bank hibázott-e, hogy nem kötött biztosítást, vagy tényleg nem kötelező biztosítást kötni a hitelekre?

Választ köszönöm!

Üdv: Gabesz


Gabesz

Grád András # 2009.08.15. 15:17

Kedves Nicsenko!

Amennyiben az örökösök egybehangzó nyilatkozatot tesznek, a közjegyző azt veszi alapul. De ha nagyon elrugaszkodnak a valóságtól, az örökösödési illeték miatt az APEH kiszáll, megnézi és felértékeli az ingatlant. Talán nem kell mondanom, hogy ezt célszerű elkerülni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

nicsenko # 2009.08.15. 15:10

üdv!
a kérdésem a következő: az örökölt ingatlan értékét miként határozzák meg? felét örököltük,ketten,mellé sok adosságot.nagyon fontos lesz az értéke! kérném sajnálni minket:))

_Wasp_ # 2009.08.13. 13:57

Tisztelt ObudaFan

Olvastam „fedina“ 2009.07.19-én írt problémáját, ami felvetett bennem egy kérdést:
Ha az örökös legfeljebb a hagyaték értékének erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, akkor az ő esetében mi a helyzet? A polgári peres eljárás ez alól kivétel? Vannak kivételek?

nincsenek

______________
nem ObudaFan


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

moncsi789 # 2009.08.13. 13:34

Tisztelt ObudaFan

Olvastam "fedina" 2009.07.19-én írt problémáját, ami felvetett bennem egy kérdést:
Ha az örökös legfeljebb a hagyaték értékének erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, akkor az ő esetében mi a helyzet? A polgári peres eljárás ez alól kivétel? Vannak kivételek?
Kérem fejtse ki.

(Sajnos nálunk is van a családban olyan, aki tetemes tartozást halmozott fel - büntetőügyben és valószínűleg egyéb ügyekben is -, akinek mi leszünk a törvényes örökösei, azzal a különbséggel, hogy az adósságon kívül semmi mást nem fog ránk hagyni.)

Várom a válaszát

ObudaFan # 2009.08.09. 09:18

Az örökös legfeljebb a hagyaték értékének erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

kadaj01 # 2009.08.09. 08:55

andrismail01, nem kell neked kifizetni semmitse, egyszerüen visszautasítod majd az örökséget, és akkor a 4 éves lányka fogja örökölni.

andrismail01 # 2009.08.09. 07:58

Tiszteletem!
Szeretném megkérdezni, hogy az apai adóságom örökölhetem-e?
Szüleim elváltak, 10 éves koromtól külön élünk.
Apám nem tartotta velem a kapcsolatot, sőt gyerektartásdíjat sem fizetett utánam.
Időközben összejött egy Román állampolgárságú nővel, aki szült is neki egy kislányt, ő most 4 éves.
Tegnap beszélgettem az unokanővéremmel, és ő mondta, hogy keressek valami ügyvédet, mert az apám már összehozott valami 10 milliós tartózást (autóvásárlás, lakásfelújítás, stb.) és ezt mivel az egészségi állapota egyre rosszabb, (nem sok van neki hátra) velem fogják majd kifizettetni!
Annyit tudok róla, évek óta nem beszámítható!
A lakás, az autó nem tudom kinek a nevén van, nem is érdekel, én tőle soha nem számítottam semmire, (nem is kaptam semmit) de azért az életemet, már ne tegye teljesen tönkre!
Várok valami ötletet!
Kérem, segítsen aki jártas ezekben a dolgokban!
Üdvözlettel!
András

MiSzeGa # 2009.08.05. 11:23

Köszönöm a segítséget!
Szép napot!

MiSzeGa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.04. 13:09

Mivel jogutódai vagytok az adósnak, kérhettek másolatot a banktól a szerződésből. Előfordulhat, hogy költséget számítanak fel érte.

MiSzeGa # 2009.08.04. 11:42

Azt is szeretnénk kideríteni, hogy a hitelfelvételkor ki lehetett Apám kezese, vagy egyáltalán volt- e kezes? Ezt hogy lehetne megtudni? És ha volt neki, akkor a kezesnek kötelessége kifizetni a hiteltartozást?

Erre esetleg nem lenne valami tanácsa kedves KBS :)

Amúgy köszönöm az eddigi gyors válaszait:)

MiSzeGa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.04. 11:10

Vagy a kettőnek nincs köze egymáshoz. Vagy ez egy vegyes (befektetést is tartalmazó) biztosítás, és a kölcsön az egyösszegű díj megfizetéséhez kellett.
Hadd ne találgassak.

MiSzeGa # 2009.08.04. 11:09

De végül is lényegtelen, mert a biztosító nem fizet, mert még nem volt meg 6 hónapja a biztosítás!

MiSzeGa # 2009.08.04. 11:06

Pedig a hitelhez kellett neki kötni, és tegnap láttuk a papírokat, amin a "barát" van megnevezve kedvezményezettnek!
Akkor valaki valamit nem jól csinált, gondolom:S

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.04. 11:03

Ehhez a hitelhez kellett kötnie egy életbiztosítást, aminek a kedvezményezettje az egyik „barátja“!
Ott valami tévedés van. Ha valóban a banki kölcsön fedezeteként van szükség egy életbiztosításra, akkor annak a kedvezményezettje a bank kell hogy legyen.

MiSzeGa # 2009.08.04. 11:00

Tisztelt fórumozók!

Remélem tudnak segíteni!

Édesapám 1 hete hunyt el!
5 hónappal ezelőtt felvett az egyik banktól 1 millió Ft hitelt. Ehhez a hitelhez kellett kötnie egy életbiztosítást, aminek a kedvezményezettje az egyik "barátja"! Ámde az életbiztosítás csak 6 hónap után lépett volna érvénybe!
Mint utólag kiderült, nem is Apámnak kellett a hitel, hanem ennek a "barátnak". Aki, amikor kiderült, hogy Apám meghalt, azt mondta, hogy kifizeti a temetést (gondolom a biztosítási pénzből). Csakhogy a biztosító nem fizet... És mikor erre a "barát" rájött, mindent letagadott... (Amúgy a hiteltartozást is ki kellett volna fizetnie ebből a pénzből?)

A család nem tudja állni a temetési költségeket, mit tehetünk ilyenkor? (Az önkormányzattól lehet ugyan igényelni vissza nem térítendő támogatást, de az csak 25.000 Ft, a temetés költsége pedig ennek 10- szerese!)

Azt is szeretnénk kideríteni, hogy a hitelfelvételkor ki lehetett Apám kezese, vagy egyáltalán volt- e kezes? Ezt hogy lehetne megtudni? És ha volt neki, akkor a kezesnek kötelessége kifizetni a hiteltartozást?
(Jaaaa, és érdekes módon a Hitelszerződéses papírok eltűntek..., az életbiztosítási papírok pedig a "kedvezményezettnél" vannak!)

Amúgy ha jól értelmezem az eddigi hozzászólásokat, akkor mivel nem örököltem utána semmit, ezért a tatozását sem hajthatja be rajtam a bank, ugye?
Remélem ez Apám testvéreire is igaz!

Várom mielőbbi válaszukat, elég sürgős lenne!

Üdv: MiSzeGa

_Wasp_ # 2009.07.21. 08:36

Vagy lehet olyat is csinálni így 3 év távlatából, hogy „Elnézést, most tudtam meg, hogy tartozásom van, még sem kérem az örökséget“?
Ez csak egy kérdés volt, mert mint írtam, az én esetemben az örökség értéke jóval meghaladja a tartozás értékét, de lehetett volna fordítva is és akkor hová fordulhattam volna?

ha az adósság értéke meghaladta volna az örökség értékét, az örökösök akkor is csak az örökrészük erejéig felelnének. (Az örökös a hagyatéki tartozásokért elsősorban a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel. Ha a követelés érvényesítésekor ezek már nincsenek az örökös birtokában, akkor ugyanis az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Érdeklödő2 # 2009.07.21. 06:19

Tisztelt Immaculata!

Tudom, hogy jó szándékkal írtad és nagyon szépen köszönöm a válaszod.

Nem tudok semmit sem az ügy részleteíről, mert mint írtam a kedves cég csak 3 hét múlva tud tájékoztatást adni.
Megkérdezhetem tőled, ha találsz egy hasonló levelet holnap a postaládádban, akkor azon nyomban elszaladsz és befizeted?
Nekem soha nem volt semilyen fizetési mulasztásom, de ennek az ügynek a jogosságát megkérdőjeleztem.
Valahogy olyan érzésem van az itt olvasottak alapján, hogy csak az örökösnek van felelőssége és kötelessége, a banknak nincs. Miért van ez így?
Örököltem, tehát vessek magamra. Miért nem mondtam le róla, igaz? Megtehettem volna.
Konkluzió: Mindenki vigyázzon aki örököl, mert nem tudhatja hogy később a "bokorból előugorva" ki és mennyit fog követelni tőle. Tehát az a legjobb, ha nem veszi át az örökséget. Akkor nem eshet baja.

Üdv: Érdeklödő2

Érdeklödő2 # 2009.07.21. 05:38

"vagy viszed egyben, vagy visszautasítod egyben."

Igen ezt értem, de hol és mikor is lett volna erre lehetőségem? Mikor is volt a hagyatéki? (2006)
Mikor is szereztem tudomást a tartozásról? (2009)
Vagy lehet olyat is csinálni így 3 év távlatából, hogy "Elnézést, most tudtam meg, hogy tartozásom van, még sem kérem az örökséget"?
Ez csak egy kérdés volt, mert mint írtam, az én esetemben az örökség értéke jóval meghaladja a tartozás értékét, de lehetett volna fordítva is és akkor hová fordulhattam volna?
Igaz, hogy csak az örökség értékéig kell felelnem a tartozásért, de utólag bizonyítani nem egyszerű.

Üdv: Érdeklödő2

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.21. 05:27

Tisztelt Érdeklődő2!

Amint te is láthatod a kamkatok mértéke meghaladta a tőketartozhást. Az idő haladtával a kamatok egyre csak nőni fognak.

Azt gyanítom, hogy nem az édesanyád volt a hitelfelvevő, azért nem keresték korábban. Valószínűleg megpróbálták az adóson behajtani a követelést és édesanyád felszólítása csak azután következett, miután az adós nem fizetett. Ezért gondolom, hogy adóstárs vagy kezes lehetett ebben az ügyben.

Nem feladatod a költségek felkutatása, de ha már az örökséget átvetted, az adósság pedig utolért, akkor köteles vagy fizetni.

Amit írtam jószándékból írtam, ha nem te vagy az adós, csak adóstárs, akkor a fele összeget követelheted az adóstárson, ha pedig kezes, akkor az egészet az adóson.