Adósság öröklése


Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.07. 08:36

Kíváncsi vagyok, lesz-e, aki azt mondja, hogy ez egy jó ötlet.
(Szemezgetned kellene - a férjednek is - a Jogi Fórum kezsségről, adósságvállalásról szóló rovataiban. Azok az ügyek mind úgy kezdődtek, hogy valaki segíteni akart.)

Gabcsi12 # 2010.09.07. 08:33

Kérdéseim a következők lennének.
Sógorom megváltaná felesége részét a közös lakásukbol. A lakáson hitel is van, ezt sógorom átvállalná, azonban a bank ragaszkodik adóstárs bevonásához is. Férjemet kérte meg erre, aki mindenképpen segiteni szeretne neki, mivel máshoz nem tud fordulni a család jövedelmi viszonyai miatt. Viszont rosszul sem szeretne járni.

A fő gondunk az, hogy amennyiben a sógorom esetleg elhalálozna, a gyerekei örökölnék a lakást, de nem tudom, hogy az adósságot is, vagy azt az adóstárstól hajtanák be. Amennyiben igy van, lehet-e az adóstársnak valamilyen biztositékot kikötni hogy ne ő járjon pórul (tulajdonrész, öröklési szerződés?). Nem tudom, hogy polgári perben lehet-e követelni a gyerektől az adósság megfizetését. Persze ez lenne a végsó megoldás, jó lenne ezt elkerülni.
Még a hitelfedezeti biztositás merült fel, de úgy hallottam, ha van adóstárs, akkor nem fizet a biztositó. Igaz ez? Egyszerú anyagi probléma esetén a sógorom eladná a lakást.

A házastársnak (nekem)hozzá kell-e járulni ahhoz, hogy adóstárs legyen a férjem, s ha igen van-e annak következménye rám nézve, illetve az adóstárs minősités hogyan befolyásolja egy esetleges későbbi hitelefelvételünket. Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2010.08.23. 09:37
  1. Édesapád örökölt, édesapád után pedig te.
  2. Igen.
  3. A visszautasításod esetén is csak akkor örököl a nagymama, ha nagyapádnak sem lett volna édesapádon kívül más örököse. Egyébként bárki örököl, édesapád örököse lesz, így az ő adósságait az örökségből ki kell fizetnie.
  4. Elképzelhető.
  5. Ha egyéni vállalkozó volt, akkor nem igaz.
  6. Annak az értékének az erejéig akkor is felelsz.
drótibaba # 2010.08.23. 07:52

Nagypapám meghalt pár hónapja és tőle az édesapám örökölt volna pénzt ill. ingatlanja egy részét. A hagyatéki tárgyalás még nem zajlott le.
1 hónapja azonban sz édesapám is meghalt...

Kérdés 1: apámnak én vagyok az egyedüli örököse, akkor a nagypapa után most én öröklök?

Kérdés 2: kiderült, hogy apámnak vállalkozói időszakából Tb és nyugdíj járulék tartozása van. Ezt most én öröklöm és apám helyett kell megfizetnem az örökség erejéig?

Kérdés 3: abban az esetben, ha a nagymamám részére lemondok az örökségemről, rajta behajtják az adósságot?

Kérdés 4: az APEH-nek írt kérelem esetén, elképzelhető-e, hogy csak a tőketartozást kell megfizetnem és a késedelmi kamatokat, ami kétszerese a tőketartozásnak esetleg mérsékelnék, vagy elengednék? Mi a tapasztalat?

Kérdés 5: egy ügyvéd azt mondta, hogy vállalkozók esetén a tartozás nem örökölhető, mert azt a vállalkozásba leírják, ez igaz?

Kérdés 6: mi van akkor, ha ezt a pénz, amit örököltem már előre elköltöttem?

Kérdés 7: mit tegyek, mi a legésszerűbb megoldás számomra?

Segítségüket előre is megköszönve: Adrienn

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.22. 07:17

Úgy van. Az örökhagyóval kötött szerződésben lehet csak lemondani.
Viszont a hagyaték megnyílta után már egyoldalú nyilatkozattal vissza lehet utasítani az örökséget - és az nem is kerül semmibe.

(Harmadrészt nem nagyon kell félni az adósság öröklésétől, mert az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak az örökrész erejéig felel.)

pollito # 2010.08.22. 06:38

Koszonom a valaszt. nos, igy konkretan nem emlitette. e-mailt valtottunk csak, melyben megkerdeztem tole, hogy hogy nez ki egy ilyen, milyen adatok kellenek, mennyibe kerul es vallalja-e egyaltalan. azt irta vallalja, felsorolta a szukseges adatokat. A levelbol arra kovetkeztettem, hogy valoszinuleg az orokhagyo jelenlete is szukseges.
lenyeg a lenyeg: az orokhagyo eleteben nem lehet lemondani az orokosegrol- legalabbis a jog szempontjabol nem er semmit a nyilatkozat? csak akkor, ha az orokhagyo is alairja?
koszonom
Katalin

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 21:19

Hmmm... Azt mondta az ügyvéd, hogy az örökhagyó életében egyoldalú nyilatkozattal nem lehet lemondani az örökségről? Ha mondta, akkor elfogadható a munkadíj. HA nem mondta, akkor viszont ezer forint is sok lenne.

pollito # 2010.08.19. 18:59

Kedves Forumozok!

Oroksegrol lemondo nyilatkozatot szeretnek keszitettni (sok-sok adossag miatt, amit felo, hogy orkolnenek a testveremmel), meg is kerdeztem egy ugyvedet. 30.000Ft realis ar egy ilyen nyilatkozatert?
Koszonom

Katalin

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.18. 19:18

Széttárod a kezeidet, és erősen sajnálkozol. De nem fizetsz.

Apophis03 # 2010.08.18. 14:48

Köszönöm a gyors válaszát.
Még egy kérdésem van, ha nem gond.
Ha a hagyatéki leltár "üres" (ahogyan említettem, nincs sem ingatlan, sem ingóság), ám elég sok tartozás van, akkor egyáltalán lesz hagyatéki tárgyalás? Vagy már a jegyzőnél lezárul ez a dolog?
Ha igen, akkor milyen dokumentumot kapok erről, és mit kell tennem, ha jelentkezik egy hitelező?

ObudaFan # 2010.08.16. 12:21

Van olyan LB ítélet, ami szerint a tartozás kiegyenlítéséig nem kötelesek új szerződést kötni, így szerintem ki kell fizetni.

Apophis03 # 2010.08.16. 12:06

Annyit javítanék, hogy nem Anyukám nevén volt a lakás, hanem Apuén, de Anya volt a szerződő fél, a felhasználó. Így aztán az eon ügyfélszolgálatán minket, mint örökösöket és Aput, mint a lakás tulajdonosát felváltva "megkérnek", hogy fizessünk.

Apophis03 # 2010.08.16. 12:02

Üdvözlet Mindenkinek!
Előre is elnézést, ha már volt ilyen kérdés...
Sajnos édesanyám a múlt hónapban elhunyt. Ő az eon-nál védendő fogyasztó volt, de még ilyenné válása előtt egy jelentős összegű villanyszámla tartozást halmozott fel.
Hagyaték nincs (a leltárfelvétel még folyamatban, de tudjuk, hogy se ingatlan, se ingóság), ergó - ha jól tudom - ezért a tartozásért sem kellene felelnünk örökösként.
Az eon ugyanakkor a tartozás kiegyenlítéséig nem hajlandó új szerződést kötni, így nem lehet kiadni Anyukám lakását (hisz azt se tudjuk, ha a kártyás mérőórát feltöltjük, azt meddig használhatjuk... hisz abban sem segítenek, hogy az maradhat-e... majd, ha a tartozást kiegyenlítettük, akkor segítenek...)
Mit lehet ebben az esetben tenni?

ObudaFan # 2010.08.13. 19:18

A végrehajtási költség be, úgyhogy célszerű lenne anélkül is teljesíteni. Ha a hitel volt nagyobb, mint az örökség, az a rész már nem. De a késedelmi kamatok megint csak igen.

ildi2005 # 2010.08.13. 17:00

Tisztelt ügyvédúr!

Kiskorú gyermekeim örököltek 1/3mad részben ingatlant, amin jelzálog terhelés is van.A bank felmondta a hitelt nem fizetés miatt,és árverezésre kerül sor.Ha esetleg az árverezési költségek és a hitel összege nagyobb mint az árverezési eladási ár,a fent maradó összeg behajtható e az örökösökön?Előre is köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 13:03

Krisz, ne haragudj, de nem értem ezt a "másik" kölcsönt. Ki szerződött kivel? Az rendben van, hogy az örökhagyó volt a kezes. De ki az adós? És ki a hitelező?
És azt se értem, hogy ez miért másik ügy. Hiszen épp ezt kérdezted elsőre is: a néhai kezes volt, az örökösei felelnek-e.

ObudaFan # 2010.08.12. 11:03

Ebben az esetben ha az örökös nem utasította vissza az öröklést, szerintem akkor teszi legjobban, ha az örökrészét bírói letétbe helyezi el.

krisz_31 # 2010.08.12. 10:42

Egy ügyvédileg ellenjegyzett kölcsönadási szerződésről van szó.Ami ugyan akkora értéket képvisel mint a másik szerződés,de itt csak az elhunyt a kezes.
Az egyik örökössel szerződött.

A hagyatéka csak az egyik szerződést fedezi,azt is éppen hogy.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 10:39

??
Próbáld meg ezt jogászkodás helyett egyszerű köznyelven megfogalmazni. Úgy érted egyenes adósként van más kölcsöntartozása is? Hát Istenem, akkor az van, hogy van neki más tartozása is. Megesik ez mással is. Sőt, azt hiszem, az a ritka ember, akinek csak egy tartozása van.

ObudaFan # 2010.08.12. 10:37

Mármint kik között született, milyen tartalmú szerződéssel?

krisz_31 # 2010.08.12. 10:24

és mi van abban az esetben,ha az örökös egy másik kölcsönadási szerződéssel rendelkezik,ami korábbi mint a kezességi papír?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 10:03

Ezen egyszer már jót vitatkoztunk itt. Szerintem az örökös is kezes lesz - az örökrész erejéig.

krisz_31 # 2010.08.12. 09:04

Üdv mindenkinek,

Lenne egy kérdésem:

Adott egy céges hitel,aminek két kezese volt.
A cég bedőlt,így a kezeseknek kell törlesztenie.
De az egyik kezes meghalt.
Ilyenkor az örökösökre száll át a kezesség általi törlesztés?Vagy a másik kezes viszi tovább egyedül?

Előre is köszi a segítséget

ObudaFan # 2010.08.07. 08:04

Az örökrészed értékének erejéig igen.

kata73 # 2010.08.06. 20:23

szeretnék érdeklődni, hogy a Tb és nyugdíjjárulék valamint a jogosulatlan kórházi ellátásból eredő felhalmozott tartozást örökölhetem-e édesanyám után?
Köszönettel
kata73