Válás, külföld, gyerekek


gyorsolyka # 2014.08.18. 06:54

Tisztelt jogi szakértök!

Ausztriában élünk (én, a kislányom, és a férjem akivel válunk) de családom miatt sokat járunk haza. Kint van lakcimünk, munkánk, de magyar állampolgárok vagyunk mind (gyerek is - 2 éves).
Most válunk, de még nincs kimondva.
Ha a férjem beleegyezése nélkül megyünk Magyarországra látogatóba, (nem lakni), ö feljelenthet engem gyerekrablásért? Ezzel fenyegetözik, továbbá meg akarja szabni, hogy hol lakhatom a gyerekkel és hol nem. Van ehhez joga?

Továbbá ö azt szeretné, ha 50-50%ban nevelnénk a gyereket, de attól tartok, hogy az én 50%-omba is bele akar majd szólni...hogy mikor hol stb. Pl ha két hétig ök elmentek nyaralni, utána én is elmehetek nyaralni 2 hétre a gyerekkel oda ahova akarok, nem?

Èrdemesebb lenne elérni a biróságon, hogy csak én neveljem a gyereket, ha ez elöreláthatólag folyamatos konfliktus forrás lesz? Mennyi esélyem van erre, mint anya?

NAgyon köszönöm elöre a segitö hozzászólásokat.
Üdvözlettel,
Orsi

MilevA # 2014.08.15. 14:41

Tisztelt Ügyvédek!

Problémám eléggé összetett és többrétegű.
A helyzet:

  • 2011. áprilisában szakítottunk a gyermekem apjával. Nem voltunk házasok, sem bejegyzett élettársak, apasági nyilatkozattal ismerte el a fiát. A fiunk 2009-ben született.
  • a szakításunk óta nem fizet gyerektartást, időnkét támogatja a fiát, vesz neki ezt az, ez átlagolva havi 5-6 ezer forint.
  • én nevelem azóta a fiam, 2 évig egyedül, de egy éve már van társam, aki teljes felelősséggel vállalja a családfői szerepet.
  • az apával való kapcsolatom sosem volt rossz, akkor láthatta a fiát amikor csak akarta, 2 hetente elvitte hétvégékre és hétköznap is meglátogatja néha.
  • folyamatos anyagi nehézséggel küzdünk, hiába van két kereső a családban, egyik napról a másikra élünk.
  • az apa többszöri kérés után sem tud, akar fizetni, pedig a gyermekkel járó kiadások egyre csak nőnek.
  • lehetőségünk lenne kiköltözni Németországba a családomhoz. Magyarok vagyunk, de az apám, a húgom a vőlegényével és az öcsém, már 5 éve kint élnek életvitelszerűen. Ott ötszörösére tudnánk növelni a jövedelmünket. Arról nem is beszélve, hogy a fiamnak is több lehetősége lesz a későbbiekben. Itthon, ha nem változik gyökeresen meg minden még a főiskolai tanulmányait sem fogom tudni támogatni.

A probléma:

  • az apa egyértelműen kijelentette, hogy nem engedi a fiát ki külföldre, annak ellenére, hogy felajánlottam neki hogy 2-3 hetente a láthatással járó költségeit állom, és továbbra is támogatom a kapcsolat tartásukat.
  • gyerektartást továbbra sem fizet, felajánlott havi 10.000 Ft támogatást, ami nagyjából az óvodai étkezést fedezi.

Kérdésem:

  • milyen lehetőségeim vannak, hogy jogi úton, vagy a gyámhatóság engedélyével mégis kiköltözhessek a fiammal.
  • ha elindítom a gyerekfelügyeletért a pert, mekkora esélyem van, hogy nekem ítélik, ugyanis papíron az apa sokkal jobb fizetést tud felmutatni, lakhatásilag nem, mert mindketten albérletben lakunk.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
M. Anita

Ksatya # 2014.07.23. 09:34

Ezek szerint elég a kapcsolattartás újraszabályozását (közös felügyeleti jogot) kérni, és az elhelyezés megváltozását nem? Kiviheti így tanulni a gyereket az anya? Jól gondolom, hogy a tartás újraszabályozását is kérni kell (természetben mindkét szülő)? Hisz így lényegében váltott gondoskodásról van szó, mert amikor hazajön, az apánál van. Továbbá - gondolom - kell a másik szülő beleegyezése is, nem? Ha nem egyezik bele, akkor az elhelyezés megváltoztatása kérhető a bíróságtól?

Krisztina69 # 2014.07.23. 07:17

Üdv Mindenkinek!

Abban az esetben mi van ha anyuka az anyakönyvben az apát első körben nem nevezi meg, de később készül egy másik anyakönyv ahol már szerepel az apuka,de anya külföldre megy és a gyereket magával viszi az első körben készült anyakönyvvel ,apa megnevezèse,engedélye nèlkül?

Üdvözlettel: Krisztina69

ObudaFan # 2014.07.23. 06:01

Ksatya

A Ptk-t kell alkalmazni, de sok jelentősége nincs annak, hogy a Ptk. már másképp hívja ugyanazt.

ObudaFan # 2014.07.23. 05:59

Chrysstina

Gondolom, a határozat rendezi azt, hogy a kapcsolattartás hol történik, így valószínűleg nem, de lehet kérni a bíróságtól a kapcsolattartás újraszabályozását.

csillag160 # 2014.07.22. 13:23

Sziasztok!

TAnàcsra lenne szükségem.
Mit kell tennem , hogy 10 honapos kislànyommal aki svàjci àllampolgàr haza költözhessek.
Sikerült ferjemet (szinten svajci)ravenni a hazassag ill. kislànyunk magyar anyakönyvezésére.Lesz otthoni lakcime is ,ahogy nekem is van.

  • Hogyan tudom elintézni , hogy legyen TB nk? Mert 3 évvel ezelött azt mondtàk , ha itt biztositva vagyok nem fizethetem otthon a jàrulékot.
  • Hogyan mehetünk haza?Gyermekrablàsnak szàmit e ha elhagyom (egyenlore vàlàs nélkül) és hazamegyek a kislànyommal?

Szerintem nem irà alà.Akkor viszont mitévö legyek???

A nagyköveti irodàban azt tanàcsoltàk , hogy mindenképp kell az apa beleegyezö nyilatkozata, különben akàr el is vehetik a gyerekem.

Azt tudom hogy Svàjc most juli 1-én ira alà a hàgai egyezményt.

Ksatya # 2014.07.22. 07:52

Családjogászok segítségét kérem!
Két éven belül történt a most 12 éves éves fiúgyermek apánál elhelyezése, mert az anya külföldön (EK) tartózkodik, ott dolgozik. Most azt szeretnék, ha a gyermek ott folytatná tovább ált. iskolai tanulmányait (itthon rendszeres osztályozó vizsgák), és ezért az anya szünetelő felügyeleti joga is feléledne.
Erre irányuló kérelemnél a Csjt., vagy az új Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni?
Az ítélet a tartásról is rendelkezett. A közös felügyeleti joggal ez a helyzet is változna, hisz nagyobb időt töltene a fiú az anyánál. Apa kijelentette, hogy elhelyezés megváltoztatásába - a fiú kifejezett kérése ellenére - nem egyezik bele. Az új Ptk. meg elhelyezésről már nem is ír...
Önök szerint / Szerintetek?
ksatya

Chrysstina # 2014.07.22. 07:40

Sziasztok!

A következő élethelyzetbe kerültünk párommal:
Egy évvel ezelőtt párom kapta meg az akkor 6 és fél éves kisfiát.Külföldön élünk (Ausztriában, a határ mellett), és a végzés szerint páromnak kötelessége hazahordani a gyereket havonta 1x, meg szünetekben, ami az osztrák iskolarendszer szerint legalább havi 2 utat jelent, és oda-vissza 1000km-et. Az anyának joga lenne eljönni a gyerekért, de ez sosem történt meg. Egyébként az anya mondott le a gyerekről, úgy gondolta, nevelje tovább az apja. Működött is a dolog, csakhogy anyuka lelépett áprilisban Kanadába (vagyis ezt mondja) az albérletét felmondta, tehát nem tudjuk hová vinni a gyereket.
Kell-e gyámügyön vagy bárhol jelezni ezt? Az anya néha felhívja a gyereket ingyenes telefonon, a megállapított havi 5000 Ft-os tartásdíjat természetesen nem fizeti (mondjuk erről szívesen lemondunk, ha nem kell hurcolászni a gyereket).
Kanadába ugye nem kell kivinnünk hozzá láthatásra?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2014.07.20. 11:47

Ja, hogy kint élsz. Hát, ha a pert is ott szeretnéd megindítani, akkor egy ottani ügyvédet kérdezz, az angol jogot ők ismerik.

katica600 # 2014.07.19. 09:03

Szia!
Irtam privit..

NikiBenji # 2014.07.18. 12:07

Akkor sem veszik figyelembe ha droggal való kapcsolatos ugye volt? Es drogot árult es termesztett? Fogadhatoke magyar ügyvédet itt angliaban?


Magyar allampolgarsag igénylése az angol apa beleegyezése nélkül

ObudaFan # 2014.07.18. 08:05

Igazából sem a rendőrségi ügyeinek, sem a másik gyermekével való viszonyának nem lesz jelentősége.
Nem kötelező a jogi képviselet az eljárásban, de valójában nem ártana ügyvéddel eljárnod.

NikiBenji # 2014.07.17. 21:11

Köszönöm a választ. O sajnos semmiképpen nem fog hozzájárulni. Milyenek az esélyeim, ha mar van egy gyereke aki 8 éves es soha nem latja, mert nem edekli es gyerek tartást sem fizet a gyerek után. Ügynökség próbálja behajtani a gyerek tartást, de soha nem fizeti. Ezen kívül rendőrségi ugye is volt es nyilván van tartva a rendőrségen. Es ha bíróságra viszem az ügyet kell-e fogadnom ügyvédet? Sajnos az o családja megengedheti magának a drága ügyvédeket, de sajnos en itt egyedül azt nem tudom megfizetni. Köszönöm.


Magyar allampolgarsag igénylése az angol apa beleegyezése nélkül

ObudaFan # 2014.07.17. 18:40

Ha a bíróság a szülői felügyelet gyakorlására téged jelöl ki, akkor nélküle is tudod intézni. De az ország elhagyásához ekkor is bírói engedélyre van szükség, ha ő nem járul hozzá.

NikiBenji # 2014.07.17. 09:39

Hello mindenkinek!
Segítséget vagyis tanácsot szeretnek kérni.
A fiam apja angol, nem vágunk házasok. Az apa nem akarja aláírni, hogy a gyereknek legyenek magyar papírjai is. Útlevél, anyakönyvi kivonat. A kérdésem az lenne, hogy el tudom-e intézni ezeket az ügyeket az apa beleegyezése, aláírása nélkül? Es ha mar van a gyereknek magyar papírjai, el tudom-e hagyni az országot az apa beleegyezése nélkül?
Válaszokat előre is köszönöm.


Magyar allampolgarsag igénylése az angol apa beleegyezése nélkül

hzsuzsa53 # 2014.06.23. 12:47

Ezt a választ is köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.22. 17:46

Visszaengedik-e?! Ha a szülő nem akarná őket visszavinni, akkor a másik szülő kérelmére vissza is viszik őket!

hzsuzsa53 # 2014.06.22. 16:40

Nem volt magyar lakhelyük. Köszönöm a választ.

pazs # 2014.06.20. 08:13

Már hogy a magyar hatóságok vissza a külföldi lakóhelyükre? Persze. A gyerekeknek soha nem is volt magyar lakcímük, ha jól értem.

hzsuzsa53 # 2014.06.20. 08:10

Tisztelt Fórumozók!

Felvilágosítást szeretnék kérni az alábbi esetről:

Házaspár 8 éve külföldön (EU-s ország) él. Kettő gyermekük született ott kint. Külföldi anyakönyvi kivonatuk és lakcímük van, de magyar állampolgárok és magyar az útlevelük. A szülök 2 éve külön élnek. Az egyik szülő hazajönne látogatóba a két gyerekkel a másik szülő határozott időre szóló írásos beleegyezésével. Sok mindent olvastam a gyámügy hozzájárulásának szükségességéről avagy nemszükségességéről.
A kérdésem az, hogy visszautazáskor a hatóságok vissza fogják-e engedni a gyerekeket (gyámügy, határőrség, rendőrség, stb)?

Köszönettel
hzsuzsa53

groszfater@gmail.com # 2014.05.14. 08:33

Itt is van egy.:groszfater@gmail.com # e-mail 2014.05.08. 14:23

200504853.rtf - AJBH

Tündérbogár # 2014.05.14. 08:32

Köszönöm szépen

groszfater@gmail.com # 2014.05.14. 08:29

1.:http://www.ajbh.hu/, katt
2. fenn a fejrészben.: Gyermekjogok
3. Vizsgálataink. lehet böngészni.

groszfater@gmail.com # 2014.05.13. 15:04

Itt található néhány:http://www.ajbh.hu/