Válás, külföld, gyerekek


ObudaFan # 2011.03.07. 09:52

Nem a tiltás a probléma, csak az, hogy kikényszeríteni nem tudsz semmilyen kapcsolattartást. Ha a gyerek elég idős lesz ahhoz, hogy az édesanyja nélkül menjen bárhova, nyilván meg tudjátok oldani, hogy találkozzatok.

Jenei István # 2011.03.07. 07:13

Kedves Mindenki!

Egy nem szokványos kérdéssel fordulok Önökhöz.
Három és fél éve nem bejelentett élettársi viszonyban (közös albérletekben és anyagi közösségben) éltem egy hölggyel, akinek van egy most hat és fél éves kislánya. A kislánnyal jó volt a kapcsolatunk, elfogadott apjaként annak ellenére, hogy az anyósom folyamatosa mosta a fejét és ellenem hangolta. A párom úgy döntött, hogy kilép a kapcsolatból és elköltöztek (még nem tudom pontosan, hogy miért). Közölte velem, hogy soha többé nem láthatom a nevelt lányom.
Ez engem sokként ért, mindig sajátomként kezeltem.

Van bármi jogi lehetőségem, a kapcsolattartásra a kislányunkkal? Ha nincs, akkor hány éves korában vehetem fel vele először a kapcsolatot? Mi az, amit megtilthat nekem a volt párom és mi az, amit nem?

Az anyós távol tartással fenyegetőzött.

Erőszakról és ilyesmiről szó sincs. Értelmiségiek vagyunk, soha nem iszom, nem vagyok erőszakos.

Válaszukat előre is köszönöm!

Apa14 # 2011.03.06. 19:04

Kedves Fórumozók!

Én egy elvált apuka vagyok, 3 éve váltunk el az ex feleségemmel és van egy csodálatos kislányunk.
Sajnos 2 hónapos kapcsolatunk után bejelentette, hogy babát vár és megtartja, ha én nem is szeretném, mert náluk nem szokás az abortusz.
Nem tartottam korrektnek, de úgy gondoltam kötelességem a gyermekemet nekem felnevelni, akárhogy is alakul az anyukájával a kapcsolatunk. Sajnos nem tartott sokáig ez az állapot..
Amikor úgy döntöttünk, hogy külön folytatjuk, akkor 2 és fél éves volt a drágánk. Akkor békében sikerült elválni, mindenben megegyeztünk. Az én lakásomból leköltöztek vidékre, ott vásároltunk egy új lakást részükre, aminek befizettem a kezdő részletét és vállaltam a hitel törlesztésének az 50%-át. Továbbá vállaltam a gépkocsijának részletét és a gyerektartást is, hogy ne legyen anyagi gondjaik és szép környezetben éljenek. 2 hetente hétvégi apuka vagyok, de hét közben is lemegyek rendszeresen látogatni, szoros kapcsolatunk van a kincsemmel, imádjuk egymást.
Most jön a hidegzuhany. Egy hete bejelentette, hogy van egy barátja, aki külföldön dolgozik és tervezi, hogy kiköltöznek hozzá. Szerinte csak biológiai apukája vagyok a drágaságomnak és nincs beleszólásom, hogy kiköltözik. Kérem valaki, aki valóban tud felvilágosítást adni, az segítsen tisztába rakni a fejemben a dolgot, mert ki vagyok kicsit borulva, nem tudok a kislányom nélkül élni.
Köszönöm előre is.
Üdv,

monalisa1 # 2011.02.19. 08:40

Egy évre (= 365 napig) az apa beleegyezése nélkül is kivihető külföldre a gyermek ha az eddigi láthatás zavartalanul biztosítva van. A végleges kivitel kérdéséről - ha nincs köztetek megegyezés - a bíróság dönt.

h.mano # 2011.02.18. 19:45

Sziasztok!

Az én párom is Németországban lakik. Mi is ki szeretnénk költözni a fiammal, ám az ex nem engedi ki a gyereket. A párom a munkájából kifolyólag minden hétvégén itthon van, tehát a láthatás ugyan úgy megoldható lenne, ahogy eddig.
Az ex nem tudott normális választ adni, hogy miért nem akarja, csak azt hogy nem és kész. Pedig hatalmas lehetőségnek tartom.
Így nem hagy más lehetőséget, be kell mennem a gyámügyre.
Pedig a tortúra elkerülhető lenne, ha normálisan tudnánk egymással kommunikálni!

ObudaFan # 2011.02.17. 13:51

Ha csak egy közös gyerek van, akkor annál a 33%-nál valószínűleg kevesebbre lehet számítani.

jjucuss # 2011.02.16. 21:31

Üdvözlöm,
a következőkben kérném a segítségét!Kedves ismerősöm több éve Németországban dolgozik.Kb. 2 éve kivitte a családját is, feleségét és 9 éves gyermekét.Közben megromlott a házasságuk és elköltözött otthonról.Válni szeretne. A felesége a 2év alatt pár hónapot dolgozott, de legtöbbet mondva csinált ürügyekkel betegállományban töltött, aminek az lett a következménye, hogy munkahelyén nem hosszabbították meg a szerződését. Jelenleg is munkanélküli. Magyarországra anyagi okok miatt, nem akar visszaköltözni, bár pszichiátriai kezelés alatt áll és sokat betegeskedik.Az ismerősöm gyerektartás címén a keresete 33%-át utalja át.A felesége kiszámolta, hogy "rosszabbul" járna ha elmenne dolgozni,így továbbra sem dolgozik.Az ismerősöm minél több munkát vállal annál többet kell kifizetnie.A válópert Magyarországon szeretné elindítani az ismerősöm áprilisban.A kislány elhelyezése még képlékeny. A kérdésem az lenne, hogy mire számíthat és tud e ajánlani olyan ügyvédet aki foglalkozik ilyen speciális ügyekkel is? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2011.02.12. 13:45

Szerintem nem probléma, de a gyámhatóságnak jelentsd be azért.

suzy74 # 2011.02.12. 13:05

Sziasztok.Egy rövid kérdésem lenne.A fiamat/13 éves/ nekem itélte a biróság,külföldre kellene mennem 2 hónapra itthon hagyhatom a szüleimre?Az apjának a láthatás biztositva lenne,beleköthet ebbe az apa,hogy nem vagyok itthon?Kell a gyámhatóságtól engedély?

ObudaFan # 2011.02.04. 11:02

Sajnos, ebben sok igazság van.

tücsök2000 # 2011.02.04. 00:48

Kedves Gombóc4

Lehet, hogy már idejétmúlt a levelem, de saját példámat alapul véve azt tudom tanácsolni, hogy minél hamarabb bírósági gyermekelhelyezést kapni, ha apuka valami miatt-pl. tartásdíj fizetés alól kibújni akarás -akadályozni akarná ezt, ideiglenes elhelyezést kérni. Addig is, amíg nincs a gyerek elhelyezve, mindkét szülőnél ugyanolyan joggal tartózkodhat. Vissza kell lopni a gyereket oviból, iskolából!!!És nem kiengedni a hatáskörünkből,amíg nincs hivatalos papír!! Én így "vesztettem" el két gyerekemet-a harmadikra már nagyon vigyázok!. De akkor még én is kevesebbet tudtam és naivan azt hittem, hogy a másik szülő is tisztességes, bár ő lépett ki,az apjuk és szükségük van a gyakori találkozásra egymással. Azóta a nálam levő gyerekével a kapcsolatot a lehetségestől is jóval kevesebbet tartja, az enyémet pedig akadályozza, illetve kevesebb ideig engedi...és ilyenkor már a hivatalok sem tesznek semmit, csak levelezgetnek, de az diktál akinél a gyerek van. És nem nézi a gyereket...Tisztelet a kivételnek,de az ritka.

kaméleon # 2011.02.02. 13:45

Sajnos nincs mit! Sok sikert!

Lolaviola # 2011.02.02. 13:41

A felvázolt lehetőséget elsők között ajánlottuk fel az anyának, szinte szóról-szóra, kedvesen segítőkészen, de kategorikusan elzárkózott attól, hogy itt hagyja a gyereket (amíg ő megtapasztalja a saját bőrén először, hogyan tudnának ott boldogulni). Teljesen el vagyunk keseredve. Holnapra van időpontunk az ügyvédhez, hátha felcsillan valami reménysugár. Még egyszer köszönöm a tájékoztatást.

kaméleon # 2011.02.02. 12:43

A közös szülői felügyeleti jog csak egy lufi. Ha az egyik szülő tiltakozik ellene, nincs olyan hatóság, aki odaítélheti. Fölösleges kérni.
Talán, ha valóban lelkiismeretes ügyvédet sikerül(t?) találni, sőt, olyat, aki nem csak mondja, de ért is hozzá (bocs’ a jóktól, de ha az ombudsman gyhivatali vizsgálatait megnézzük, kiderül, hogy az eljáró ügyvédek szinte soha nem voltak azzal tisztában, hogy mit lehet és kell kérni), talál valami rést a falon. Nekem az okozza a félelmet, hogy tudom, az ügyintézők általában hogyan állnak hozzá, és úgy néz ki, nekik mindig az a kevesebb munka, ha a jogsértőt segítik abban, hogy ügyesebben elérje amit akar, mert onnantól nincsenek a másik részéről kérelmek, tehát, nem kell szenvedniük azzal, hogy mit, hogyan kell elintézni.

Jó megoldásnak látszana, ha abban (borzasztó nagylelkűen, kedvesen, stb., stb.,) meg tudnátok egyezni, hogy a gyermek nálatok maradhasson, amíg kint a lábukat megvetik, és ők maguk jól beilleszkednek. Addig Ti biztosítanátok, hogy a gyerek a megszokott iskolájába járjon, a barátaival, rokonaival együtt maradjon, és azt is biztosítanátok, hogy az anyjával korlátlanul, rendszeresen beszéljen telefonon, neten (webkamera, stb.), valamint, ha jönnek, akkor találkozzanak. Ha ebbe belemennek, akkor később eredményesebben lehetne egy elhelyezés megváltoztatása iránti pert elindítani. Pláne, ha tudsz olyasmit is bizonyítani, hogy felhalmozott tartozások elől menekülgetnek, stb. (Elméletileg, egy kisgyermeknek fontos a megszokott környezete is, az meg nem szolgálja az érdekét, hogy miután körbekakáltuk – bocsánat a szóhasználatért – a házunk táját, jól odébbállunk. Sajnos, csak elvileg. Vagy, jó érdekérvényesítéssel gyakorlatilag is, de ilyet sajnos nemigen láttam.)
Az ügyvéd mellé nem ártana egy gyhivatali munkában járatos ismerős.

Lolaviola # 2011.02.02. 11:13

Tisztelt Kaméleon! Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást, sajnos számunka is ez a patt helyzet körvonalazódott ki a Gyámhivatali hozzáállásból, de egyszerűen nem tudtuk elhinni hogy ilyen létezhet ma Mo.-n. Elméletileg a kiköltözésig van szűk fél évünk, mert nyáron tervezik a kiutazást. Már kerestünk családjogi ügyvédet, mert az biztos, hogy nem fogunk ebbe belenyugodni, ezen kívül próbálunk szép szóval hatni az anyára, hogy gondolja meg magát, mindenre van megoldás,ha kell kap tőlünk is segítséget. Ezt a pár hónapot kihasználva van-e arra mód, lehetőség, hogy változtassunk a gyámsági viszonyokon? Nem szeretnénk az anyától a gyermeket elvenni, mert a gyerek érdekeit nézve ez lenne a legrosszabb megoldás,de nincs a gyermekelhelyezés ismételt elbírálásán kívül, valamilyen gyámsági forma amit kezdeményezhetnénk a bíróságon? Esetleg közös szülői felügyeleti jog, ami nem teszi az apukát ilyen kiszolgáltatottá, és beleszólási lehetőség biztosít a gyermeke sorsába?

kaméleon # 2011.02.02. 10:03

Kedves Lolaviola!
Sajnos, nem sok jóra lehet ilyen előzetes hivatali hozzáállással számítani. Tapasztalatom szerint, vannak olyan ügyek, amelyektől a gyámhivatali ügyintéző előre frászt kap, és azzal próbálja az ügyintézést megúszni, hogy a jogsértő szülőt világosítja fel arról, hogyan tudja az elképzelését megvalósítani. (Azért, mert abban az esetben őt, ügyintézőként sokkal kevesebb munka terheli.)

A gondozó szülő 1 évet meg nem haladó időtartamra úgy külföldre viheti a gyermeket, hogy sem a másik szülő, sem a gyámhivatal hozzájárulását nem kéri. Azonban, a kapcsolattartást biztosítania kell. Mi van akkor, ha nem biztosítja? Egy általam asszisztált esetben, semmi nem történt. Sem bírság, sem elmarasztalás. Az idő múlásával pedig egyre közelebb kerül a különélő szülő ahhoz, hogy a gyermekét végleg elveszítse. Ha időközben kiderül, hogy a szülő a végleges letelepedés szándékával vitte el – engedély nélkül – a gyermeket, a Hágai Egyezmény alapján kérni lehetne a kiadatását. Azonban, ha már egy év eltelt, azt fogják mondani, hogy a gyermek már beilleszkedett, ezért nem szolgálja az érdekét a visszahozatala.

Ha az anya mégis azt nyilatkozza, hogy véglegesen megy, akkor sincs sok lehetőséged, mert akkor a gyh. hozzájárulása pótolni fogja a tiedet. A hozzájáruláshoz ugyan be kell szerezni néhány dolgot az új külföldi életkörülményekről, de ezt egyszerű megtenni. Ilyenkor a gyh. figyelmezteti a költözőt, hogy kérje a kapcsolattartás újraszabályozását. Ha ezt kéri, jó eséllyel úgy szabályozzák majd, hogy évente, a hosszabb iskolai szünetekben haza kell küldenie a gyermeket. Ha küldi, akkor – mondjuk – jó, ha nem, akkor beadsz egy végrehajtási kérelmet, amire sok idő múlva hoznak egy határozatot, majd fellebbezés, újabb várakozás, és a gyermek felnőtt.

A legpesszimistább szempontból írtam, hogy mire számíthatsz. Ennél csak jobb lehet. Olvasd még el a régi kérdéseket, a Gyvt.-t, esetleg a gyermeki jogokkal, gyermekvédelemmel foglalkozó szakkönyveket.
(Nincs kizárva, hogy egy jó ügyvéd segíthet, de mi pl., egy jóval sem értünk el semmit. Ennek ellenére, én, saját tudással felvértezve, és a legrosszabbra is felkészülve, de próbálkoznék!)

Lolaviola # 2011.02.01. 16:55

Tisztelt Fórumozók! A következő problémával kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Párom elvált apuka, a válás 9 éve történt, a gyerek az édesanyjánál lett elhelyezve, a kapcsolattartás rendben, kéthetenként történik, mindig szeretettel fogadtuk, része az életünknek ami természetes is. Ezen kívül a gyerektartás fizetése is rendben zajlik (korrekt mértékű). Párom azon kevesek egyike, aki igenis helyt áll ebben a helyzetben, és tisztességes, szerető apaként viselkedik a kezdetektől fogva. A kisfiú egyébként 11 éves. Az anyai oldalon is minden rendben volt, van nevelőapa és már kistestvér is született.
Tegnapi napon anyuka közölte, hogy az életük anyagi válságban került, ezért úgy döntött, hogy véglegesen Angliába költöznek(az élettársa már hónapok óta kint dolgozik). Természetesen az édesapa ebbe nem szeretne beleegyezni, több dolog miatt, egyrészt azért mert az anya Mo. nem tud helytállni (egyébként van bejelentett, biztos állása és van hol lakniuk), vagy adósságokat halmoztak fel, véleményünk szerint nem az a megoldás, hogy a világ másik végébe fut, hátha ott jobban sikerül az élete, pláne úgy, hogy van egy gyermek akinek itt az édesapja, aki szereti és gondoskodik róla. A kisfiú egyébként kitűnően tanul, van jövőképe már ennyi idősen is, nem beszéli az angol nyelvet, és tudvalevő hogy a legapróbb változásokra is nagyon érzékenyen reagál. Első lépésként felhívtuk a illetékes Megyei Gyámhatóságot, hogy mit tud az édesapa tenni, hogy ne szakítsák el tőle a gyermeket. Nagyon segítőkészek voltak, az álláspontjuk szerint, a területileg illetékes Városi Gyámhivatalhoz kell fordulnia és bejelentést tenni, hogy tudomást szerzett arról hogy külföldre akarják vinni a gyereket, és Ő ehhez nem járul hozzá. Ennek következményeként az anya csak akkor viheti el a gyereket, ha hivatalosan bemutatja a kint tartózkodással kapcsolatos dokumentumokat a gyámhatóságnak, és ha addig sem egyeznek meg a szülők, bírósági szakaszba kerül az ügy. Ehhez képest a Városi Gyámhivatal teljesen mást mondott, közölték, hogy ebben a helyzetben apuka nem tehet semmit, az anya az engedélye nélkül is kiviheti a bármikor a gyereket, ha van munkavállalási engedélye szinte bármeddig, csak haza kell hoznia negyedévente. Csak abban az esetben lehet valamit tenni, ha anyuka nyilatkozik, hogy végleg kitelepül, erről nyilván nem fog nyilatkozni, ha tudomására jut, hogy ez hátrányosan érinti. A kérdésem az lenne, melyik Gyámhivatalnak van igaza, van beleszólása az apának a gyerek külföldre vitelével kapcsolatban vagy sem? Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogyan és milyen hivatalos szervén tudjuk érvényre juttatni az apa jogait?

ObudaFan # 2011.01.09. 09:49

Ez csak akkor képzelhető el, ha valamilyen hasznosítható vagyontárgyat ajánl fel. Gyermektartásról lemondani csak gyámhatósági, vagy bírói jóváhagyással lehet, de ez a jóváhagyás ingyenes lemondás esetén kizárt.

giu1 # 2011.01.08. 18:13

Kedves Forumozok!

Tanacsot szeretnek kerni a kovetkezo ugyben. Elettarsi kapcsolatombol (apai nyilatkozat keszult) van egy 9 eves kilanyom. Par ev utan szetvaltak az utjaink, nem voltunk hazasok de azota is jo viszonyban vagyunk, nem kerult birosagra az ugy. En most ujrahazasodtam es a ferjem Dubaiban kapott munkat. A munkaltatonak szuksege van birosagi hatarozatra (mivel feltetelezik h. ha gyerek van, hazassag is volt) ami nyilatkozik a tartasdijrol, kulonben nem finanszirozzak a gyermek tanittatasat..stb. A biologiai apa nem fizetett soha semmit es most alairna barmit ami segitene minket, de a birosagra nem szivesen mennek csak emiatt.. Elkepzelheto h. jogeros nyilatkozatot tegyunk valahogy arrol, hogy az apanak semmilyen anyagi kotelezettsege sincs felenk? Elore is koszonom a segitseget!

Giu1

monalisa1 # 2011.01.04. 15:08

Egyrészt következetesen be kell tartani a kéthetenkénti láthatást, másrészt a köztes idő elég kell hogy legyen a veletek együtt élő két kislány megfelelő nevelésére.

Ha az egyes láthatásokról felzaklatva jönnek vissza, a gyámhatósághoz lehet fordulni, hogy beszéljenek az anyával: fogja vissza magát...

Minden telefont be lehet állítani hogy automatikusan kiszűrje a nemkívánatos hívásokat., tessék a készüléket úgy kezelni, hogy mondjuk csütörtöki napon és legfeljebb 17-18 óra közt tudja csak az anyjuk hívni őket.

Egy gyermeknek is joga van a nyugalomra, "a" köldökzsínórt rég elvágták már.

Janka79 # 2011.01.04. 13:41

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket kérném az alábbi ügyben.
2008-ig egyedül neveltem két fiamat, ma 5 és 11 évesek.
A jelenlegi páromnak is van két gyermeke, most 9 és 11 évesek.
A két lánygyermeket a páromnál helyezték el a váláskor, 2008-ban. mivel anyuka nem tartott rájuk igényt.
A kapcsolat 2008 júniusban indult köztünk, az elején nem volt gond az ex-feleséggel.Tartásdíjat fizet, a bíróság a szokásos kéthetenként láthatást ítélte meg a részére.
Kb. egy éve változott a helyzet, azóta folyamatosan zaklatja őket, napi szinten többször telefonálgat, sms-ezik, hogy szereti őket, és eddig engedtük, hogy akkor vigye el őket, amikor neki jó.
De sajnos ő mindig befolyásolja őket, nem engedi, hogy beilleszkedjenek a hatos családunkba, hazudozásra kéri őket. Folyton hazudozik, nem egyenes, mindent az édesapjukra ken, hogy azért nem aludhatnak nála pl, mert apa nem engedi.
Kérdés, hogy mit tehetünk, hogy ne tegye tönkre őket lelkileg? Rossz nézni, ahogy nem engedi őket el érzelmileg, de gondoskodni nem akar róluk. Csak éppen annyit tesz meg, ami neki még nem okoz diszkomfort érzést. Így nekem is nagyon nehéz anyjuk helyett anyjuknak lenni, mivel nincs jogom semmihez, és bármit teszek, számon vagyok kérve. A kérdésem a következő:
Lehet e kérni, hogy a kéthetente lássa őket, és csak kétnaponta telefonáljon?

Üdvözlettel

Janka79

ObudaFan # 2011.01.04. 12:44

egy levelem van a birosagtol,mis­zerint a targyalas jan.27.en lesz es ott az en javamra itelik a gyermeket.

A bíróság az ítélet előtt nem szokta közölni, hogy mi lesz az ítélet, így ez kizárt. Miért kellene angol jogszabályt alkalmazni?

gomboc4 # 2011.01.03. 22:40

sziasztok!

Egy igen zavaros ugyben kerem a segitsegeteket.Szeretnem visszaszerezni a gyermekemet,mivel a T. apuka 8 nappal ezelott lathats jogcimen elvitte.Abban egyeztunk meg masnap delutan haza hozza.Masnap telefonon erdeklodott maradhat e meg egy napot a kics nala,es hat teliszunet leven es ugy hallottam a gyerekem is jol erzi magat beleegyeztem.Az ezt kovetkezo napon ismet telefont kaptam csak,de mar azzal,hogy a gyermekem nem is akar hazajonni.Itt jeleznem egy 8 eves kisgyermekrol van szo.Gondoltam ez mar nem trefa es masnap felkerestem oket a T.apuka lakasan.Megdobbenve lattam,hogy a gyermekem elhuzodik,nem nagyon kommunkial,zavart.mint aki nem tudja mi tevo legyen.20 perc ottoltott ido alatt probaltam hozza kozeledni de a T.apuka magahoz huzta,a gyermekem nagy nehezen kieroszakolta magabol a meg maradnek mondatot..felment az emeletre.Ezuta kozolte,dolguk van ideje tavoznom.Hazaerve igencsak furcsa gondolatok keringtek a fejemben (a parom probalt nyugtatni,de en tudtam valami nincs jol) Itt kell megemlitenem,hogy igaz elettarsi kapcsolatban elek,es a gyermekemet ketto eve kozosen neveljuk,nalunk az allando lakhelye ide jar iskolaba...tehat velunk el,T.apuka anyagilag nem tamogatja a gyermeket.ennek ellenere a valloperunkbol meg egy utolso targyalas hatra van az alpere eggyuttnemmukodese miatt lassan egy eve huzodik.Az felperes en vagyok.Ezek utan felhivtam az T.apukat,hogy masnap megyek a gyermeker,mivel a szunet veget ert iskolara fel kell keszulni.Delutan 4 orakkor a megbeszelt idoben erkeztunk,a gyerekem pizsamaban!!!! tolem 4-5 meterre megallt meg sem szolalt nem koszont.probaltam hozza szolni-semmi.Kertem a T.apukat legyen feklelos felnott ember es inditsa utnak a gyermekuknet,itt az ideje menni.Erre ram vagta az ajtot.Az utolso pillanatban az elettarsam meg megakadalyozta annak teljes becsukodasat es erre a T.apuka nekirontott,es orditott hogy takarodjunk a hazabol.Ekkor rendori segitseget hivtam,az elso kerdesuk a elhelyezesi hatarozat volt.Na arra meg varnom kell 24 napot(egy levelem van a birosagtol,miszerint a targyalas jan.27.en lesz es ott az en javamra itelik a gyermeket.ebbol a levelbol a T.apuka is kapott,bepanikolt es ez a vege... ).
Es az angol jogszabalyok szerint addig nem lathatom a gyerekemet?Barmit megtehet T.apuka?hogyan tudnam visszaszerezni? Valaszukat es tanacsaikat elore is koszonom

ObudaFan # 2010.12.22. 15:29

Nincs mit.

Komondortanya # 2010.12.22. 14:27

Köszönöm szépen.

Áldott, békés ünnepeket kívánok Mindenkinek