Válás, külföld, gyerekek


ObudaFan # 2011.07.31. 14:04

Nincs mit.

Millatri # 2011.07.31. 13:53

Kedves ObudaFan,nagyon köszönöm a gyors választ!

ObudaFan # 2011.07.31. 12:47

A Hágai Egyezmény alapján kérheted a hazahozatalát, a gyámhatóság segít ebben.

Millatri # 2011.07.31. 12:39

Sziasztok!
A segitségeteket illetve tanácsaitokat szeretném kérni!
Volt férjem Hollandiában él,magyar állampolgár.Két közös kislányunk van,akik 10 és 7 évesek.A birósági határozat alapján enyém a kizárólagos felügyeleti jog,csak minden második héten találkozhatna a gyerekekkel az én felügyeletemmel.Mivel nem tudott hazajönni minden két hétben meglátogatni a lányokat,beleegyeztem hogy elvigye magával őket a szünetben.Sajnos nagy hiba volt!!!Két hete nem beszélhettem a gyerekeimmel,arra hivatkozik hogy azok rettegnek tőlem.
Azt mondja felejtsem el hogy haza hozza a gyerekeket,pszichológushoz fogja vinni őket és feljelentenek.Hadd ne mondjam hogy nem bántalmazom a gyermekeimet!Ez csak egy ürügy,hogy "bosszút állhasson" rajtam.Két hét elteltével sikerült a volt férjemmel beszélni telefonon,ő és az anyja nyomdafestéket nem tűrő hangon fenyegetőztek!Mit tudok csinálni hogy minnél előbb visszakapjam a lányaimat?Értelmes ember módjára nem tudok megegyezni vele!Remélem nem húzódik egy ilyen ügy évekig?!Mindenképp felszeretném jelenteni gyermekrablásért,megtehetem?Segitségeteket előre is köszönöm.Üdv,egy elkeseredett anya

ObudaFan # 2011.07.26. 09:02

Ha nem tudtok megegyezni, polgári perben a bíróság dönt.

Petersonne # 2011.07.25. 15:45

Sziasztok! Segítségre van szükségem. Két és fél éve megpályáztam egy állást külföldön, és az egész családdal kiköltöztünk. A már korábban rosszul működő házasságunk még jobban szétesett, de én hoztam meg a döntést...megkértem a férjemet költözzön el. Ő hazaköltözött, két nagyobb gyermekünk vele van, a legkisebb velem maradt. Még házasok vagyunk. Nekem decemberig van szerződésem, addig mindenképp maradnom kell. Szeretném, ha a kicsi velem maradna, itt járna iskolába (ő is ezt szeretné). A férjem viszont hallani sem akar erről a lehetőségről. Semmit nem tudunk megbeszélni, a mediációban bízunk mindketten. Milyen lehetőségeim vannak, ha ott sem sikerül megegyeznünk? Szeretném ha a kislányom a lehető legkevesebbet érzékelne a vitából.

neog # 2011.07.25. 13:10

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek.

Külföldön (Anglia) élünk 4 éve és közben itt született, jelenleg 1 éves gyermekünk. Az adott ország anyakönyvi kivonatán kívül, anyakönyveztettük őt Magyarországon is, hogy legyen útlevele. Kérdésem a következő:

Válásunk esetén milyen esélyem van, hogy gyermekem velem maradhasson? Feleségem nem dolgozik, egyedül tartom el a családom. Ő haza akar költözni gyermekünkkel, de én azt szeretném ha itt nőne fel és velem maradna.

Amennyiben hazautazik gyermekünkkel látogatóba a szüleihez megteheti-e, hogy esetleg nem jön vissza vele?

Válaszotokat, előre is köszönöm.

zitus88 # 2011.07.23. 13:55

egy városban élünk kb 5 km-re egymástól! Lehet védeni a volt férjemet, egy alkoholista nőverőt!! Hajrá!

valoapa # 2011.07.21. 22:28

Úgy veszem észre, hogy te is semmibe veszed a férjedet, nem lep meg, hogy ő is téged. És mindegy, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, most ez a helyzet. Pedig ő a gyerekeid apja, pont.

És ugyan lehet, hogy tényleg uralkodni akart rajtad (vagy nem akart, csak nem volt más módja, mert mindent ráhagytál), de tisztán látszik, hogy most pontosan te akarsz uralkodni rajta és a gyerekeken.

Az éremnek a másik oldalát nem ismerjük, hogy például nem azért látogatja-e a gyerekeket ritkán, mert nincs rá módja, például mert messze költöztél tőle.

Nem lehet, hogy a gyerekek érdekében meg kéne próbálnotok leülni - lehetőleg szakemberrel - tisztázni a konfliktusokat, hátha - a gyerekek érdekében - mégis tudtok találni valami jó megoldást?

Marakodni egyszerűbb, de egy felelős szülőnek kötelessége megpróbálni békejobbot nyújtani a szülőtársnak, hiszen kár a korábbi sérelmek miatt a háborúskodást fenntartani, hiszen most már csak a gyerekek kötnek össze, a mérgetek pedig rajtuk keresztül áramlik.


  • laikus fórumlátogató
zitus88 # 2011.07.21. 15:30

Neki nem a gyerekek számítanak. Nem is látogatja őket! Épp azért váltam el mert uralkodni akar. Neki az számít, hogy legyen kit írányítania, legyen kin uralkodnia. És miután én ezt elvettem tőle azzal, hogy elhagytam bekattant teljesen. Először a gyerekeket akarta de miután nem kapta meg akkor már alig látogatja őket. Ha mégis elviszi akkor a gyerek csak a mocskolódást hallja meg a szitkozódást és sírva mondja, hogy nem akar apával lenni. Gyerektartást vagy küldi vagy nem de már ez sem érdekelne de ne zaklatna, fenyegetne, hátráltatna és még így hogy elváltunk még így sincs nyugtom tőle. Nem az ő hibája, hogy nem élek meg! Ez magyarország és jelen helyzetbe kevés ember duskál szerintem de ha van lehetőségem, hogy jobb jövőt biztosítsak a gyerekeimnek, hogy hónap végén ne kelljen kölcsön kérnem, hogy kenyérre fussa akkor csak azért ne tegyem meg mert a volt férjem már csak azért sem módon áll hozzánk? Nem kell a gyerektartása! Megtarthatja! Én csak boldogan, nyugalomban akarok élni a gyerekeimmel.

valoapa # 2011.07.21. 13:36

Kedves Zitus!

Nekem is úgy tűnik, hogy mindenért őt akarod hibáztatni. Nem is értem, mit jelent, hogy nem vihetted el őket nyaralni, hiszen azt írod, nálad vannak elhelyezve a gyerekek.

A közösen vett játékok kérdését pedig gondolom a vagyonmegosztáskor tisztáztátok, nem? Ha nem, akkor ne őt hibáztasd...

Azért pláne ne őt hibáztasd, hogy itthon nem tudsz megélni, és ő nem támogatja, hogy az életszínvonalad javítása érdekében az ő életét akarod rombolni.

Megint megkérdezem, ha nála lennének elhelyezve a gyerekek és ő akarná külföldre vinni őket, mert "itt nem tud megélni", hozzájárulnál?


  • laikus fórumlátogató
mentaldr. # 2011.07.21. 11:29

Próbáld meg meggyőzni, hogy ez miért jó a gyereknek. Egyezkedj, esetleg mondj le a gyerektartás egy részéről cserébe...
Valóban ekkora hatalma van, hogy még a kapcsolatod kudarcát is a számlájára írod?

zitus88 # 2011.07.21. 10:08

A megélhetésünk múlik rajta meg a gyerekeim jövője. És nem ebben hátráltat hanem mindenben. A gyerekek játékait nem adja oda amit anno közössen vettünk. Nyaralni nem vihettem el őket. A kapcsolatom miatta ment tönkre

valoapa # 2011.07.21. 09:56

"A volt férjem ahol csak tud alánk tesz és biztosan nem egyezne bele abba, hogy kimenjek a gyerekekkel"

Aha. Szóval el akarod szakítani tőle a gyerekeit, ő pedig ezt meg akarja akadályozni. Szégyen-gyalázat.

Te mit gondolnál, ha ő akarná elvinni a közös gyerekeket - bármilyen indokkal - egy másik országba? Mit éreznél, ha sikerülne is neki?

Ha gyerek lennél, és az egyik szülőd azon munkálkodna, hogy a másik szülődet ne lásd, mit éreznél?


  • laikus fórumlátogató
zitus88 # 2011.07.21. 09:14

Segítséget szeretnék kérni! Szeretnék kimenni külföldre a két gyerekemmel mert itt nem tudok boldogulni, ott lenne lehetőségem. A gyerekek még picik és nálam vannak elhelyezve. A volt férjem ahol csak tud alánk tesz és biztosan nem egyezne bele abba, hogy kimenjek a gyerekekkel itt viszont éhen halunk! Olvastam olyat, hogy 1 évnél nem további tartozkodáshoz nem kell apuka beleegyezése. Vagy így is vissza tud minket hozatni? Bírósági úton ezt hogy lehet megoldani? És mennyi ideig tart mert egy évekig tartó pereskedést nem bírnánk ki. Kérem segítsenek! Hogy tudnánk kijutni minél hamarabb és a bíróság biztosan úgy dönt, hogy mehetünk? Vagy min múlik ez?

ancsa75 # 2011.07.10. 19:39

Segítséget szeretnénk kérni,2011 agusztusában anya két gyermeket 9 és 11 éves Angliába akarja vinni. Anyuka nem dolgozik és új férjével megyx ki ahol van már egy közös gyerek aki 1 éves . A férj kb 1 éve kinnt dolgozik . Én mint apa nem járulok hozzá . Gyámhatóságon voltunk ott közölték velünk , hogy mivel anyánál van elhejezve ezért szinte semmi jogom semmihez, esetleg ahoz hogy a kétheti láthatást megváltozzon közös megegyezéssel . Azt szeretném kérdezni engedélyem nélkül meddig tartózkodhatnak kinnt Angliában . Szeptemberben az iskolát ott akarja a gyerekekkel kezdeni holott egyik gyerek sem tud angolul . Szeretném megtudni még azt is, hogy apának ilyen esetben milyen jogai vannak. Meddig tarthatja kinnt őket. Szivesen beszélnék valakivel aki hasonló cipőben jár, vagy járt mert elveszve érzem magam ill aki jogi oldaálát ismeri ennek az ügynek .
A választ előre is köszönöm .

derill # 2011.07.07. 19:10

Jó kérdés. Csak találgatni tudok, mivel a Római Szerződés szerint szabad költözés van, ehhez elvileg személyi is elég, elméletileg ha lejár az útlevél és nincs személyi, nem utazhat. Az ottani hatóságok nem tudom mit követelnek meg, ezt ott kellene megkérdezni, de a repülőre útlevél vagy személyi nélkül nem szállhat fel, tehát mondjuk nem tud hazajönni, amiért max. magadat hibáztathatod, ha nem járultál hozzá az útlevél készítéséhez.
Azt pedig Te döntöd el, hogy hozzájárulsz-e, hogy kimenjen vagy sem és viseled annak összes következményét, pl. hogy nem fogod tudni visszahozatni, ha az anya marad. Ami persze nem biztos, de azt azért tudni kell, hogy Spanyolország számunkra vonzó, meleg van, narancsligetek, jó életkörülmények, nyugalom, tenger... és nem tudom miért gondolod, hogy ha kiköltözik az új férjhez (ha az spanyol), akkor majd egy év múlva otthagyja és visszaköltözik, vagy költözik a férj is. Ugyanakkor egy idegen kultúrába nem biztos, hogy hosszú távon be tud valaki illeszkedni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

drkr # 2011.07.07. 10:32

Kedves Derill!

Köszönöm a választ. Kérdésem, most jutott eszembe... Mi van, ha a gyerekemnek lejár az útlevele? Az én hozzájárulásom is kell az újhoz - de így mondjuk érdekes, hogy én tevőlegesen elősegítem, hogy az anyja elvigye egy spanyol faluba Budapestről, ahol itt (Budapesten) van az apja, az édestestvére, a féltestvére, a nagyszülei, unokaöccsei, nagynénje, stb. Kinn az anyja, a féltestvére meg az új férj...

derill # 2011.07.06. 22:26

drkr: "Kérdezem, hogy egy éven túl lehet-e az egyébként közös szülői felügyelet álló gyerek - az engedélyem nélkül külföldön. Anyuka megígérte, hogy egy évre mennek, de most úgy tűnik nem akar hazajönni. Mit tehetek???"

Sajnos abból amit írsz, az derül ki, hogy már egy éve, vagy majdnem egy éve kint vannak. A gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény értelmében ha egy évig kint vannak, a gyermek szokásos tartózkodási helyévé már a külföldi állam válik, tehát akkor már nem hozzák vissza, hiába kéred a visszahozatalt. Ez általában egy csali szokott lenni, hogy azt mondja az anyuka, hogy egy éven belül visszajönnek, majd amikor letelik az egy év, akkor közli, hogy maradnak, ezután már gyakorlatilag esélytelen a visszahozatal. Az anya hivatkozhat arra, hogy a gyermek beilleszkedett, az a szokásos tartózkodási helye.

Ha véletlenül mégsem telt le az egy év, akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi jogi főosztályán indíthatsz eljárást a gyermek visszahozatala érdekében (a gyámhatóság nem foglalkozik ilyen ügyekkel). Korábban dr. Brávácz Ottóné járt el az ügyekben, a nevére rákeresve a neten olvashatsz többet a hágai eljárásról. Az anya még ekkor is hivatkozhat az egyezmény 13. cikkére, ami arról szól, hogy a gyermeket súlyos károsodásnak tenné ki, ha vissza kellene jönnie.

Ha hozzájárultál, hogy egy évig kint legyenek és ez jegyzőkönyvben került rögzítésre, azzal együtt, hogy az anya is nyilatkozott, hogy egy év múlva bizonyosan visszajönnek, majd mégis kint maradtak, akkor gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti perrel próbálkozhatsz, álláspontom szerint minimális eséllyel. A tapasztalatom az, hogy ez nem elegendő indok az elhelyezés megváltoztatásához.

Ami ilyenkor segíthet, az az, hogy ha a kapcsolattartást szabályozták, az anya pedig nem biztosítja úgy, ahogy szabályozva van, végrehajtási eljárásokat indítasz, akkor elmarasztalják, de ez lehet róka fogta csuka esete is, ugyanis ha eljutsz a büntetőeljárásig vele, akkor lehet, hogy azért nem fog merni az anya visszajönni, mert akkor büntetőjogilag elmarasztalják.

Az ilyen ügyekben elég sok mindenre kell odafigyelni, speciális eljárás.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2011.07.06. 09:55

Nem ez a lényeg igazán. Ha egy éven túl van kint, akkor ezt követően kérheted a hazahozatalát. Addig meg arra tarthatsz igényt, hogy a szabályozottak szerint biztosítsa a másik szülő a kapcsolattartást.

drkr # 2011.07.06. 09:37

Tisztel Obudafan!

A tárgyaláson a bírónő azt mondta, hogy tartózkodási helyet nem lehet ideiglenesre kijelölni és anyuka most ezzel takarózik, hogy a gyerek tartózkodási helye az, ahol ő lakik. De szerintem ki lehet egy meghatározott időre is jelölni és én az egy évre szóló engedélyemet a tárgyaláson is kifejtettem... Tényleg nem lehet ideiglenes tartózkodási helyet kijelölni? Köszönöm, hogy meghallgatott!

ObudaFan # 2011.07.06. 05:12

Egy éven túl csak a te engedélyeddel, vagy bírói hozzájárulással. A Hágai Egyezmény alapján kérheted a hazahozatalát. Egyeztess a gyámhatósággal.

drkr # 2011.07.05. 21:15

Tisztelt Ügyvédek!

Kérdezem, hogy egy éven túl lehet-e az egyébként közös szülői felügyelet álló gyerek - az engedélyem nélkül külföldön. Anyuka megígérte, hogy egy évre mennek, de most úgy tűnik nem akar hazajönni. Mit tehetek??? Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2011.06.22. 09:25

A gyermektartásdíj általában a jövedelem 15-25%-a, a mértéke függ a gyermek szükségleteitől és mindkét szülő vagyoni-jövedelmi viszonyaitól. A szüléssel kapcsolatban akkor is felmerülhetnek költségek, ha magát a kórházi ellátást finanszírozza a tb, és ehhez a különélő szülőnek is hozzá kell járulnia.

Röné72 # 2011.06.22. 08:12

A hölgy nem az a megegyezős fajta, az általam kezdeményezett DNS vizsgálatra, amit hivatalosan elvégeztettem volna valahol, egy klinikán, arra is azt mondta, nem hisz benne, majd a bíróság hivatalosan megcsináltatja, majd annak hisz...Aztán kiderült, hogy a bíróság is nyálmintából, maszek DNS klinikán csináltatja, csak nekem így nem 60 ezer, hanem 330ezer lesz...