Válás, külföld, gyerekek


editspy # 2011.04.11. 16:11

Ez természetes. Az egyezség egyébként 2006-os, gondolom ebben az esetben be kell nyújtanom egy kérelmet és mivel egyezségről van szó, az apának ott kell nyilatkoznia. Sajnos anno a bíró nem tájékoztatott az érvényben lévő törvényi szabályozásról, de az is lehet, hogy akkor még ilyen nem volt, hiszen már azóta bent vagyunk az Unióban.

ObudaFan # 2011.04.11. 11:31

A "merjünk"-höz azért annyit, hogy az iratok ismerete hiányában nyilván senki nem tud egy ilyen internetes beszélgetés során adott jótanácsért felelősséget vállalni, egy ilyen fórum semmiben nem helyettesíti az ügyvédi segítségnyújtást.

ObudaFan # 2011.04.11. 11:24

Mikor született az egyezség?

editspy # 2011.04.11. 10:54

Köszönöm a gyors választ! Ezek szerint merjünk utazni. Az egyezség ezen pontjának módosítását a bíróságon vagy a gyámhatóságnál tudom kérelmezni?

ObudaFan # 2011.04.11. 10:37

Esetleg gyámhatósági bírságra, de azt is kétlem. Viszont érdemes lenne akár a hatósággal is módosíttatni az egyezség ezen pontját, mert ennek semmi értelme.

editspy # 2011.04.11. 09:49

Tisztelt Jogi Fórum!
Külön élünk a gyermekem apjával, a gyermekelhelyezés során a gyermek az én nevelésem és gondozásom alá került, nincs közös felügyeleti jog. A tárgyalás során az apa ragaszkodott ahhoz, hogy külföldre menetel ( nyaralás v kirándulás ) esetén írásos engedély legyen. Az előzmény ennyi. Előzetesen telefonon megegyeztünk, hogy a tavaszi szünet rám eső részét megcseréljük és hozzájárul a gyerek Párizsi utazásához. Ennek fényében mi lefoglaltuk, kifizettük a repülőjegyet. Mikor írásban is kértem akkor már viszakozott, hivatkozva arra, hogy az utazás érint 2 tanítási napot és közölte, hogy nem járul hozzá. Írtunk egy új papírt ami már a szünidő napjait érinti, ezt aláírta. Sajnos a jegyeket nem tudtuk átcserélni ezekre a napokra, ezt az apával közöltem, mire ő azt nyilatkozta, hogy abban az esetben járul hozzá, ha a 156000Ft-os tartásdíjtatozásától eltekintek. E hónapig ugyanis havi 15000-et fizetett, a bíróság megítélte a visszamenőlegeset, aminek egy részéről ( 7x13000Ft-ról ) én még a tárgyaláson lemondtam.
A kérdésem az lenne, hogy milyen retorzióra számíthatok abban az esetben, ha 2 nappal hamarabb viszem és hozom vissza a gyereket.

Apa14 # 2011.04.04. 17:56

Kedves Lolaviola!

Először köszönöm szépen, hogy megosztottad a tapasztalataidat velem és a fórum olvasóival is persze.
A helyzetem azóta nem változott sajnos, jogi tanácsokat kaptam ügyvédtől, de semmivel sem bíztatób a helyzetem.. A gyámügynél bejelentem a szándékot, úgy látom jelenleg más lehetőségem nincs, de ha valaki esetleg még tud bíztatót és alaposan alátámasztott megoldás számomra és a kislányom számára, azt nagyon szépen köszönöm előre is.

Mégegyszer köszönöm Lolaviola :)

paradigma # 2011.03.19. 15:06

Apák "palira vételével" kapcsolatban már annyi a rossz tapasztalatom hogy felsorolni sincs itt annyi hely hogy ezt itt mind megírjam.
E hét pénteken megtudtam, hogy az útlevél letiltatása sem megy olyan egyszerűen. Az ügyintéző kiértesít bennünket szülőket, de elmondása szerint ilyen esetekben beindul egy levelezgetés meg fellebbezgetés.
Közben mindenki arra int, hogy maradjak veszteg, mert a bíróság mindent amivel próbálkozok a nejem javára fog megítélni. Birka mód akkor mindent hagyjak? Gyerekelhelyezést én indítottam 2010 januárban mire nejem a bontót. Mivel 2009 novemberében nejem éjszaka elköltözött magával víve az akko 6 éves gyereket. Kapcsolattartásom akadályozása miatt fordultam rendőrséghez, önkormányzathoz, gyámügyhöz, gyámhatósághoz, gyermekjólétiekhez. Most lesz majd az igazságügyi vizsgálat, amelyre úgy kerül sor hogy nejem ismeri az össz tesztet, lévén pszichológus. Teszteket értékel ki, egyetemen tanítja is és tesztek mo-i adaptációjában is részt vesz. A bíróság ennek ellenére mégis elrendelte a vizsgálatot. A gondom ezzel az hogy aTomasovszki László által neten is publikált jellegzetes szindróma jellemzi nejem viselkedését. A vizsgálatot nejemék kezdeményezték, tagadva a tesztek ismeretét, Nejem kislányunkat anno az iskolaérettségi vizsgálatra is a tesztek begyakorlásával készítette fel. Ezt észre is vették a nevtanban, nem is javasolták hogy egy komoly követelményrendszerű kéttannyelvű iskolába írassuk a kislányt. Szakértők tanácsa ellenére íratta nejem az említett kéttannyelvűbe Szóval a helyzet reménytelen, kérdés mennyire súlyos? Most hétvégére nejem szombatra (munkanap lévén) iskola utánra ígérte a kapcsolattartást a gyerekkel. Amikor jeleztem, hogy rendben akkor közölte hogy mégis ő hozná el az iskolából, majd tegnap este azt írta, hogy miattam nem megy iskolába a kislány és egyébként nejem nem fog ráérni hogy iskolába vigye a gyereket, ezért otthon marad a kislány. Jeleztem nejemnek hogy apaként és egyenrangú szülőként kész vagyok iskolába is elvinni és az iskolából el is hozni a kislányt. Megírtam e-mail-re majd hívtam telefonon. Gorombán ordibált velem majd megszakadt a beszélgetés így megpróbáltam megint hívni, ekkor a kikapcsolt mobilja helyett külföldi szolgáltató jelentkezett be. Hívtam a 112-t hogy iskolaköteles kislányomat szeretném ma eljuttatni az iskolába. Elmondta az ügyeletes hogy menjek a kislány tartózkodási címére és ha ott van a nagyszülőkkel a lány akkor kérjem el a nagyszülőktől, hogy iskolába vigyem, illetve ha nem adják akkor hívjam ismét a 112-t.
Nem adták, így fél nyolctól 8:45-ig utcán vártam meg az intézkedő rendőröket akik 3 civilruhás nyomozó képében azt közilték velem, hogy ők jelentést tesznek, de ha az édesanya feljelentést tesz akkor én kerülök bajba.
Mit tehetek akkor másfél év távlatában amikor mindig ez van? Hol kezemből cibálják ki, hol nem adják oda, iskolában gyerekek előtt is megtámad a nagyapa. Egyszerűen mit tudok tenni?

Lolaviola # 2011.03.17. 13:06

Kedves Apa14!

Bár a kérdést nem hozzám intézted, de laikusként bátorkodom válaszolni, hiszen egy cipőben járunk /tunk/, bár nálunk mint lent is írtam, szerencsére (most úgy néz ki) sikerült megvétózni az elutazást.
Amit mi megtudtunk ezzel a helyzettel kapcsolatban:
Mindenképpen be kellene jelenteni az illetékes Gyámhatóságnak, hogy tudomásodra jutott az elutazással kapcsolatos információ, és Te mint a gyermek Édesapja nem járulsz ehhez hozzá, (mert akadályozva lesz az eddig megszokott láthatás, nem látod biztosítottnak a gyemek külföldi ellátását, kizökkenti a megszokott környezetből a gyermeket stb.), ezért kéred a Gyámhatóságot, hivatalosan nyilatkoztassák meg az Edesanyát mi a tényleges szándéka. Amennyiben el kíván utazni, akkor vizsgálják meg a milyen körülmények közé kerül a gyermek, kérjék be a szükséges igazolásokat, lakó körülmények, iskola látogatás stb.
Talán ennél a fázisnál hamvába hal a szándék, ha nem akkor van a nagyobb gond,mert a ha a Gyh. mindent rendben talál helyettesítheti a Te engedélyedet a láthatás újraszabályozásával. Itt még függ attól a kimenetel, hogy egy éven belül vagy hosszabb időre kíván távozni a gyermekkel, ha egy éven túl akkor a Bíróság dönti el mehetnek-e vagy sem,itt már érdemes a gyermekelhelyezés újraszabályozását is kérni párhuzamosan.
Elég aggasztó az egész herce-hurca, mert ha kicsit is ügyes és tájékozott az anya akkor ki tudja játszani a folyamatot azzal, hogy egy éven belül munkavállalási engedéllyel megy ki, akkor szinte csak úgy lehet itt tartani a gyermeket a Hazájában, Otthonában, ha a Bíróság Nálad helyezi el.
És még egy adalalék (saját tapasztalat), a Gyámhatóság nem feltétlenül a gyermek érdekeit nézi, csak azt hogy egy üggyel kapcsolatban minél kevesebb munkája legyen. Mindenképpen szükséges egy Ügyvédet fogadni, már a kezdeteknél a beadvány megírásánál, mert palira veszi a Gyh. az Apákat.(Tisztelet a kivételnek.)

A fent leírtak nem objektív információk, ez mi kálvárián konklúziója. Elnézét kérek a joghoz értőktől, hogy belekotyogtam, csak átérzem Apa14 helyzetét, sok álmatlan éjszakán vagyunk túl hasonló helyzet miatt..
Sok sikert!

ObudaFan # 2011.03.17. 12:33

Ha nála van elhelyezve a gyermek, akkor véleményem szerint csak abban az esetben tudsz lépni, ha már kivitte.

Apa14 # 2011.03.17. 12:10

Tisztelt ObudaFan!

Én néhány hete írtam meg, hogy a gyermekünket az édesanya szeretné Angliába vinni és nem kéri a beleegyezésemet, mert megteheti. Nem tudom, hogy megteheti-e, a gyermek vele él, de rendszeresen láthatom és sokat van velem.

Milyen lehetőségeim vannak mielőtt valóban elutaznának?

Köszönöm

ObudaFan # 2011.03.16. 20:46

Érdemes elmenni vele a gyámhatóságra, de a jövőben azért változhatnak annyira a körülmények, hogy még úgy se legyen bombabiztos a megállapodás.

Lolaviola # 2011.03.16. 11:10

Kedves Fórumozók! Kb. másfél hónapja tettem fel pár kérdést ebben a fórumban azzal kapcsolatban, hogy a Párom exneje úgy döntött Angliába költözik véglegesen a közös gyermekükkel.
Most ott tartunk, hogy hosszas vívás és minden észérv bevetésével sikerült meggyőzni az anyát, hogy elálljon a fenti szándékától, sőt abban is partner, hogy az elmúlt hónapok eseményei után egy megállapodás formájában szavatolja, hogy a gyermek 18 éves koráig biztosan nem költöznek külföldre. A jelenlegi kérdésem ezzel a külön megállapodással kapcsolatos. Elegendő-e, egy ügyvédi ellenjegyzés a szóban forgó megegyezés hitelesítéseként, vagy be kell vonni valamilyen formában a Gyámhatóságot is?

ObudaFan # 2011.03.13. 12:34

Akkor tudsz erre hivatkozni.

paradigma # 2011.03.13. 10:15

Köszönöm,
nagy segítség ez az ügyemben. Pénteken említettek alapján érvelek majd az okmányirodában. Kaptam közvetlen telefonszámot, így az ilyen ügyekkel foglalkozó ügyintézőt hívhatom.
Nincs még bontóban sem pedig elhelyezésben semilyen ítélet. Teljesen egyenrangú szülői jogaink vannak. Feleség költözött el és elvitte a gyereket.

ObudaFan # 2011.03.12. 15:00

Visszavonom. Már ha közös a felügyeleti jog.

1998. évi XII. törvény

a külföldre utazásról

19. § (3) A kiskorú úti okmányát vissza kell vonni, ha azt

  1. szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosult bármelyik szülő azért kéri, mert az úti okmány kiadásához való hozzájárulását visszavonta;
paradigma # 2011.03.12. 13:56

Kedves ÓbudaFan!
Ha már ilyen magabiztosan írod, könnyen meglehet, hogy nem fog menni. Próba cseresznye alapon pénteken már lehet hogy pontosabb info birtokában leszek.
Írásban visszavonom szülői nyilatkozatomat amely szükséges volt az útlevél igénylésekor.
Mi az ami alapján esetleg nem fog menni?

ObudaFan # 2011.03.12. 08:22

Szerintem az nem fog menni.

paradigma # 2011.03.11. 22:22

Kedves ÓbudaFan!
Rendőrnyomozó mondta, hogy tiltassam le az útlevelet, illetve, hogy vonjam vissza a szülői hozzájárulásomat az igényelt útlevélhez. Egyenrangú szülők vagyunk. Gyermekelhelyezésben, kapcsolattartásban nincs semilyen ítélet, ideiglenes intézkedés sem volt. Már több mint másfél éve...

ObudaFan # 2011.03.11. 19:08

zsoka52

És hogy döntené el a bíróság bizonyítás nélkül, hogy igazat mond-e? Ha már van valamilyen tipped, hogy milyen vagyontárgyai vannak, akkor el lehet indulni. Meg lehet bírósággal kerestetni a német földhivatalt, hogy van-e ingatlana, a gépjárműhatóságot, hogy van-e gépjárműve, az egyes bankokat, hogy van-e ott számlája, a német adóhatóságot, hogy milyen jövedelmet vall be.

ObudaFan # 2011.03.11. 18:57

paradigma

Azt éppen nem, de a hozzájárulásod nélkül külföldre csak bírói engedéllyel költözhet a gyerekkel.

paradigma # 2011.03.10. 22:04

Tisztelt Fórumozók!
Egyenrangú szülőkként a feleségem mégis akadályozza kapcsolattartásomat a kislányommal. Beleegyezésem nélkül külföldre akarnak menni. Letiltathatom-e a gyermek útlevelét az okmányirodán?

zsoka52 # 2011.03.10. 09:38

Tisztelt DR.Attika!
Köszönöm a válaszát, de pontosan az a gondom, hogy fogalmam sincs arról, hogy egyáltalán mennyi is az az összeg, amit kereshetnék, mert tulajdonképpen a házasságunk teljes ideje alatt ez egy tabu téma volt. Én még csak azt sem tudom mennyit keres a férjem. Én csak annyit tudok, hogy mindenféle kedvezményt igénybe vett, gondolok itt a kettős háztartásra, valamint a gyerekek utáni adókedvezményre, ami az egyetemi éveik végéig járt stb
Én csak a Magyarországon lévő anyagiainkat tudom, de természetesen Ő is. A németországban lévő ingóság nagysága sokkal tetemesebb kell hogy legyen.
Kötelezhető-e Ő a bíróság által, hogy fedje fel ezeket a dolgokat?

Dr.Attika # 2011.03.10. 07:53

Kedves Zsóka!
Ezt nem lehet megoldani fórumos tanácsadással. Keressen fel egy ügyvédet és indítsák meg a házassági közös vagyon megszüntetése iránti eljárást. Ez peren kívül is rendezhető, de valószínűleg polgári perben tudja csak rendezni. Annyit tudok tanácsolni, hogy Ön készítsen egy mérleget, miszerint mennyi pénz követel a férjétől. Az alkalmazandó jog a magyar jog, tehát a német jogszabályok nem relevánsak.

zsoka52 # 2011.03.10. 07:16

Tisztekt Fórumozók!
Segitsenek kérem, mert teljesen kilátástalannak látom a helyzetemet! Férjen 25 év óta Németországban dolgozik.Két év mulva megy nyugdíjba. A házasságunk kezdete óta kettős háztartásban éltünk. Én is be vagyok jelrntve ott. Nálunk a családi munkamegosztás úgy nézett ki, hogy én itthon az általam épített 600nm-es házban fizetővendéglátással foglalkoztam, rendeztem az5000nm_es kertet, gyerekeket neveltem, a férjemet látogattam olyan gyakran, ahogy azt tehettem. Mindezt szülői segitséggel. Évente több hónapot töltöttem nála, amikor is alkalmi munkát válaltam magam is. Röviden úgy néz ki a dolog, hogy itt én próbáltam önellátó lenni , ő pedig ott gyüjtötte a pénzt. A teljes bizalmamat élvezte annak ellenére, hogy a házasságunk kezdetén megállapodtunk, hogy mindössze 5 évig élünk távházasságban, minden erőnkkel az anyagiakat gyarapitva, míg elkészül a ház, aztán ő is hazajön.Nehéz volt tudomásul vennem, hogy nem így történt, de valahogy elfogadtam, hiszen Ő így könnyebben kereste a kenyerét, ami gondoltam később a család javát szolgálja. De időközben a szüleim lebetegedtek, így már nem tudtam menni Németországba. Ezt a tényt a párom úgy használta ki, hogy 1.5 éve együtt él ott egy hölggyel, amit pár hónapja Ő hozott a tudomásomra. Valamint azt is, hogy a válás során ne számitsak semmire az ott felhalmozott vagyonból, csak az feles, ami itthon van Magyarországon.
Mi módon tudnám érvényesíteni a jogaimat, ha teljes mértékben elzárkóznak. Nem ismerem a kinti bankszámlát, nem tudom mennyit keres a férjem stb, pusztán csak a munkáltatója címét tudom.

Szives válaszukat előre is köszönöm