Válás, külföld, gyerekek


ObudaFan # 2010.12.21. 18:01

Ahhoz, hogy örökbe fogadja az új férjed, ehhez az apának hozzá kell járulnia.
Ha a külföldre költözéshez nem járul hozzá, akkor a bíróságtól kérheted, hogy döntsön a vitában.

Komondortanya # 2010.12.21. 13:21

Üdvözletem
9 éves kisfiamat a vér szerinti apja nem látogatja egy ideje,láthatási jogával nem él.
Jelenlegi férjem szeretné a nevére venni, mivel ő gondoskodik róla. Megteheti ezt? Milyen jogai lennének ez esetben a vér szerinti apának? (amivel feltehetően úgysem akar élni)
Ráadásul külföldre költöznénk egy időre, az is lehet, hogy végleg. Tudom, hogy kell a nyilatkozata, de mi a helyzet, ha meg se találom? Vagy de, csak azért se írja alá?
Köszönöm

ObudaFan # 2010.12.21. 10:14

Ha nem jelenik meg, akkor az első tárgyaláson biztosan nem lesz bontás, de előbb-utóbb lesz. Gyermektartást is megítél a bíróság, csak kérdés, lesz-e miből végrehajtani.

Giga1 # 2010.12.20. 16:50

Tisztelt ObudaFan!

Augusztusban volt olyan kedves és szolgált nekem pár jó tanáccsal.El is mentem novemberben a bíróságra, kéretem a bontópert, elmondtam azt is, hogy a „férjem“-ről nem tudunk semmit,(se, hogy él, így se telefonszám, se lakcím nem áll rendelkezésünkre ) illetve előadtam azt is, hogy maximálisan biztos vagyok abban, hogy, ha esetleges tárgyalásra kerülne a sor akkor sem fog megjelenni. Gyerektartást azóta sem kapok.Vittem magammal a közjegyzői okiratot is ami magában foglalja, hogy a házasságunk 2003-ban már megromlott.Ezt mind a ketten alá is írtuk. A fogalmazó beszélt a bíró úrral, aki azt mondta neki, hogy létezik vétkes magatartás (ha jól emlékszem a meghatározásra) ami alapján anélkül is kimondanák a válást, ha nem jelenne meg.Évek óta próbálkozom és eddig mindig falba ütköztem. A fogalmazó Úr azt mondta elválasztanak per nélkül, illetve tájékoztatott arról is, hogy az év végéig megkapom a határozatot, amiben kimondják a válást. A héten kaptam egy levelet a Bíróságról, amelyben tájékoztatnak arról, hogy május hó végén mindketten jelenjünk meg bontóperben.Nem tudom mire számíthatok, hogy május után egyáltalán vége lesz-e ennek.Vagy kitolódik-e még és ha igen, meddig. Jelenlegi párommal kisbabát szeretnénk és ha ez így megy… Szóval nagyon kétségbe vagyunk esve. Ha tudna valami jó tanáccsal szolgálni, nagyon megköszönnénk.
Tisztelettel: Giga1

Mindenkinek Békés, meghitt, áldott karácsonyt kívánok!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/35/5416#…

Giga1 # 2010.12.20. 16:44

Tisztelt ObudaFan!

Augusztusban volt olyan kedves és szolgált nekem pár jó tanáccsal.El is mentem novemberben a bíróságra, kéretem a bontópert, elmondtam azt is, hogy a "férjem"-ről nem tudunk semmit,(se, hogy él, így se telefonszám, se lakcím nem áll rendelkezésünkre ) illetve előadtam azt is, hogy maximálisan biztos vagyok abban, hogy, ha esetleges tárgyalásra kerülne a sor akkor sem fog megjelenni. Gyerektartást azóta sem kapok.Vittem magammal a közjegyzői okiratot is ami magában foglalja, hogy a házasságunk 2003-ban már megromlott.Ezt mind a ketten alá is írtuk. A fogalmazó beszélt a bíró úrral, aki azt mondta neki, hogy létezik vétkes magatartás (ha jól emlékszem a meghatározásra) ami alapján anélkül is kimondanák a válást, ha megjelenne.Évek óta próbálkozom és eddig mindig falba ütköztem. A fogalmazó Úr azt mondta elválasztanak per nélkül, illetve tájékoztatott arról is, hogy az év végéig megkapom a határozatot, amiben kimondják a válást. A héten kaptam egy levelet a Bíróságról, amelyben tájékoztatnak arról, hogy május hó végén jelenjünk meg bontóperben.Nem tudom mire számíthatok, hogy május után egyáltalán vége lesz-e ennek.Vagy kitolódik-e még és ha igen, meddig. Jelenlegi párommal kisbabát szeretnénk és ha ez így megy... Szóval nagyon kétségbe vagyunk esve. Ha tudna valami jó tanáccsal szolgálni, nagyon megköszönném.
Tisztelettel. Giga1

Mindenkinek Békés, meghitt, áldott karácsonyt kívánok!

MajorDomus # 2010.09.27. 21:51

Nem !

Asztallap # 2010.09.27. 20:24

Barátnőmnek van egy kemény válása. A férjével 12 éve Svájcban élnek és dolgoznak. A férj Magyarországon adta be a válópert (ott kötöttek házasságot). A hölgynek előnyösebb (gyorsabb, stb.) lenne Svájcban válnia. A konkrét kérdés a következő: meg lehet támadni egy ilyen válópert azon az alapon, hogy a bíróság nem illetékes, majd átvinni Svájcba? Utolsó közös lakcímük (papíron még most is) svájci, ott is dolgoznak. Van bejelentett állandó lakcímük Magyarországon is (közös), de ott 12 éve életvitelszerűen nem tartózkodtak. Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2010.08.27. 09:27

Nincs mit.

Giga1 # 2010.08.26. 17:11

Kedves ObudaFan!

Nagyon szepen koszonom a valaszt! Remelem menni fog a dolog.

Szep estet!

Koszonettel: Giga1

ObudaFan # 2010.08.26. 16:56

Igen, be kell adni a bontópert, és kérni a gyermektartást, illetve erre ideiglenes intézkedést is. Bizonyítanod kell, elsősorban tanúkkal, hogy a házaséleted helyrehozhatatlanul megromlott.

Giga1 # 2010.08.26. 14:59

Tiszteletem!
A helyzetem a kovetkezo. Ferjemmel 9 eve elunk kulon. Szuletett a hazassagunkbol egy kislany (11 eves).Az apa 2004 ota el es dolgozik (hivatalosan)Olaszorszagban. Tavaly nyarig a ferjemmel a kapcsolatunk szinte testveri volt, kislanyunk is minden nyaron repult az edesapahoz.A birosagon mar jartam a valas ugyeben, ahova vittem magammal egy kozjegyzoi okiratot amelyben le volt irva, hogy evek ota kulon elunk. A ferjem semmilyen vagyoni kovetelessel nem el illetve lanykank elhelyezeset illetoen is megallapodtunk. Kertem tobbszor is jojjon haza, mert a birosagon azt mondtak szukseges a valas rendezeset illetoen az o szemelyes megjelenese is.O viszont hatarozottan kijelentette, hogy nem hajlando hazajonni a targyalasra.Nem is jott haza, igy a valas ugyeben sem tortent semmi erdemleges.A birosag az eljarast megszuntette. Tavaly ota ferjemmel a kapcsolatunk megvaltozott.Kijelentette, hogy a gyermekrol nem kivan gondoskodni, gyermektartasra ne is szamitsunk mert nincs munkaja.1 eve se hire se hamva. Erdeklodnek, hogy valamilyen formaban el tudok e vegre valni es , hogy van e valamilyen utja annak, hogy gyermektartasert folyamodhassak.
Megkoszonnem, ha valaki tanaccsal tudna szolgalni!!

Tisztelettel
Giga1

ObudaFan # 2010.07.26. 17:26

Egy 4 és fél évesnek legfeljebb lakcímkártyája kell még, hogy legyen.

HuNTeR # 2010.07.26. 14:06

Köszönöm a válaszokat.
Eddig bele sem gondoltam (múlt nyáron pl. körbeutaztuk az országot, bár akkor az anyja egy szóval sem kérdezte, hogy épp merre vagyunk), hogy semmilyen papírom nincs amivel a kislányomat igazolhatnám amikor nálam van. Az anyja nem küld vele semmit, egyedül a TAJ kártyájáról van egy fekete-fehér fénymásolatom. Gondolom ez kevés igazolásnakl - ha bárhol felmerül -, hogy egyáltalán milyen alapon van velem?

ObudaFan # 2010.07.26. 09:53

Véleményem szerint köteles vagy közölni, hol van a gyermek.

A külföldre utazással kapcsolatban az a gyakorlat, hogy amennyiben a kapcsolattartást szabályozó eredeti határozat nem rendelkezik róla, akkor annak a módosítását kell kérni. HA eredetileg bíróság döntött, két éven belül a bíróságtól, egyébként a gyámhatóságtól. Ez ezen a nyáron már nem lesz meg. Nyilván a Schengeni Térségen belül útlevél nélkül is át lehet lépni a határt, de egy személyazonosság-ellenőrzésnél már probléma lehet.

Mókusélet # 2010.07.26. 08:54

Kedves HuNTer!
nem vagyok jogász, csak sajnos érintett.
A 168/1999. (XI. 24.) Kormány Rendelet értelmében minden magyar állampolgár részére kötelező a személyi igazolvány, így a gyerekeknek is. Akinek még nincs, azt nem büntetik, csak felhívják a figyelmét a mulasztásra.
Ezzel a személyivel az UNIó-n belül bárhová viheted a kislányt. Kérésedre az anya KÖTELES átadni, ha nincs területileg korlátozva a láthatásod. Írásban kérd és jó előre, hogy a nyári kapcsolattartás ideje alatt szükséged lesz erre az iratra is.
Nem vagy köteles megmondani,hogy hol tartózkodtok.Semmi köze hozzá!

HuNTeR # 2010.07.22. 22:09

Kedves Fórumozók!

Közeledünk a nyári kapcsolattartáshoz 4 és fél éves kislányommal, amikor két hetet együtt töltünk majd, belföldön nyaralunk. Az anyja napok óta követeli tőlem a pontos címet és egyéb adatokat. Köteles vagyok megadni neki? (én persze sosem tudom épp hol a kislányom, és egy nappal sem láthattam többet, mint amit a bírósági határozat előírt). Tehát nem az a kérdés, hogy megadom-e, hanem, hogy meg kell-e adjam.

Másik kérdés: az éves szabadságom éppen lefedi az időszakos kapcsolattartásokat, így a párommal már nem tudunk külföldre menni - mert közel 5 évesen sincs útlevele a kislányomnak, és az anyja jelezte, hogy még évekig nem is lesz (mert most született féltestvér, és otthon akar vele lenni). Kikényszeríthetem valahogy az útlevelet? A Gyámhatóságnál milyen indokkal lehet ezt kezdeményezni? Szerintem értékes élményektől fosztja meg a kislányomat, és nem érti, hogy később ezzel még el kell majd számolnia a majd felnövekvő és egyre frusztráltabbá váló gyerekünk előtt.

Köszönöm.

ObudaFan # 2010.07.22. 18:03

Van jogi képviselőd, ő ismeri az ügyet, az ő tanácsára hallgass, hiszen mi nem ismerjük az ügy iratait.
Így ne vedd figyelembe, hogy szerintem nem logikus.

Csaba06 # 2010.07.22. 10:37

Tisztelt Fórum,

gyermekem jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban jogerősen pert nyertem - az IRM közreműködésével, feleségemet kötelezték arra, hogy hozza vissza a fiamat Magyarországra.

Fiamat a budapesti bíróság a per idejére - meglehetősen faramuci módon, az elsőfokú külföldi döntés ismeretében - mégis az anyjánál helyezték el.

Most feleségemnek vissza kell hoznia Magyarországra a fiamat, de miután nála helyezték el ideiglenesen, meg van kötve a kezem.

Ügyvédem azt tanácsolja, hogy lépjek vissza a válópertől, majd adjam be újra, amivel az ideiglenes döntés hatályát veszti.

Első hallásra kicsit furcsa az ügyvédem véleménye, de logikusnak tűnik.

Van valakinek ellenvéleménye, vagy megerősítése ezzel kapcsolatban?

Tisztelettel
Csaba

bandibandi # 2010.07.21. 18:13

Köszönöm, Kedves "Lisa",

jogi segítségért a javasolt két ügyvédhez fordultam. Remélem, hogy nincsenek szorosabb kapcsolatban azzal a bibliai nevű ügyvéddel, aki a sorozatos jogsértések hátterében áll!

Szép délutánt, és hűvös estét!

monalisa1 # 2010.07.21. 12:50

dr. Grád ügyvéd úr: graddr@vipmail.hu

monalisa1 # 2010.07.21. 12:47

Grád és Regász Ügyvédi Iroda
1137 Bp., Szent István krt. 12. I. em. 5. (30
as csengő) 06-1/266-0228.

dr. Regász ügyvédnő: derill@freemail.hu

monalisa1 # 2010.07.21. 12:42

Próbáld felvenni a kapcsolatot dr. Grád András vagy dr. Regász Mária ügyvédek valamelyikével, mindketten többek közt a válás-, gyermekelhelyezés- gyámügyek stb. hozzáértői. (Mindketten több-kevesebb gyakorisággal jelen vannak a jogi fórumon - ahogy kevéske szabadidejük éppen engedi.)

http://www.szivtars.hu

"Lisa"
laikus hozzászóló

bandibandi # 2010.07.21. 10:54

Kedves Jogi Fórum!

Mit tehetek még, hogy 3 éve teljes elszakítottságban élő, jogellenesen külföldön rejtegetett gyermekemmel életjelet adhassunk egymásnak, és a gondozásomban lévő testvéreivel együtt ne legyünk újból a Gyámhivatal terrorcselekményeinek áldozatai?
A leveleimre 6-8 hónapig nem szoktak válaszolni, de ennek ellenére írok, fellebbezek.
Meneküljünk? Mit tehetek még? Tőlem csak ilyen fellebbezésekre telik:

"Szeged MJV Polgármesteri Hivatal Gyámhivatala részére

T. Gyámhivatal!

Azok a tényállítások, amelyekre a T. Gyámhatóság a 2010.07.08 keletű, 01/4102-6/2010. i.sz. végzését alapozza, nem felelnek meg a valóságnak.
Ennek alátámasztására ismételten tájékoztatom a T. Gyámhivatalt arról, hogy a T. Gyámhivatal saját határozatában rögzíti, hogy gyermekem tartózkodási helyét nem ismerhetem meg. Milyen alaposabb bizonyítékot kíván a T. Gyámhivatal annak bizonyítására, hogy a kedves édesanya és a T. Gyámhivatal akadályozza levél, csomag és pénzküldemény eljuttatását gyermekem részére -amik egyébként sem helyettesíthetik jogellenesen külföldre vitt és elrejtett gyermekemnek ahhoz fűződő alapvető jogát, hogy szüleit személyesen ismerje?
Ismertetem a T. Gyámhivatallal, hogy levél, csomag vagy pénzküldemény feladása úgy történik, hogy a megfelelő mezőben fel kell tüntetni a kedvezményezett lakcímét. Erre azért van szükség, mert a postásbácsi/néni egyébként nem tudja kitalálni, hogy hova kézbesítse a küldeményt.
Ismét tájékoztatom a T. Gyámhivatalt arról is, hogy ismeretlen személy felkutatására kezdeményezett rendőrségi eljárással sem sikerült felderítenem a kisfiam tartózkodási címét.
Kérem a T. Gyámhivatalt, hogy ismerje meg és saját maga adjon hitelt saját és más hatóságok közléseinek!
A gyermekem -általam ismert utolsó- tartózkodási címére küldött pénzküldeményeim sorsáról egy éves viszonylatban a Magyar Posta kérésemre kimutatást készített, amelyből kiderül, hogy a küldeményeket rendszeresen nem vették át. Tájékoztatom arról is a T. Gyámhivatalt, hogy egy ízben ezt a kimutatást a T. Gyámhivatal részére már panaszom mellékleteként megküldtem, de amennyiben a T. Gyámhatósághoz többször szükséges benyújtani az iratokat az elolvasáshoz, úgy több példányban is a T. Gyámhatóság rendelkezésére tudom bocsátani őket.
Ismételten tájékoztatom arról is a T. Gyámhivatalt, hogy monitorról kimásolt tartalmakat mellékelve már korábban is tájékoztattam a T. Gyámhivatalt arról, hogy a számunkra egyetlenként biztosított Skype kapcsolattartás minden, a T. Gyámhivatal határozatában adott időpontban meghiúsult, mivel a hívott fél nem volt bekapcsolva.
Ismertetem továbbá a T. Gyámhivatallal, hogy a legutóbb a T. Gyámhivatal részére bizonyítékként megküldött monitorfotókon az a latinbetűs magyar szöveg is olvasható, hogy “A felhasználó még nem osztotta meg Önnel adatait”, aminek ugyanaz a jelentősége, mint a postai küldeményeknél a cím hiányának. Ameddig a fogadó fél nem osztja meg velem a Skype adatait, addig a kapcsolatot nem tudom felvenni. Mivel a kapcsolatfelvételhez szükséges adatmegosztást a címzett mindmáig nem teljesítette, a kapcsolatfelvétel mindmáig lehetetlen volt. A megfelelő eljárásban igazolni fogják mindezt azok a személyek is, akik rendszeresen tanúi a kapcsolatfelvételi próbálkozásaimnak. Mellékelek néhányat, találomra, csak a neten hozzám érkező megfigyelések közül /1- 42. sz. melléklet/.
Javaslom a T. Gyámhivatalnak, hogy mondjon egy számot, ahány bizonyító felvétellel megelégszik, mert nekem már új számítógépet kellett beszereznem a kapcsolattartás meghiúsulását bizonyító rengeteg memóriaigényes monitorfotó és egyéb fájl tárolására-kezelésére, másrészt a sorozatos megfigyelést végzőknek is úgy tűnik, hogy a T. Gyámhatóság gúnyt űz tisztességes emberek szavahihetőségéből, és éveken keresztül hiábavaló, időrabló tevékenységre kényszerít bennünket.
Kérem a T. Gyámhivatal tájékoztatását arról, hogy milyen törvényes következményekkel jár, esetleg milyen jogszabályba ütközik, hogy személyesen indulok kisfiam külföldi felkutatására, miután a T. Gyámhivatal intézkedéseinek következtében negyedik éve semmilyen életjelet nem kaptunk egymásról, de a közöttünk kialakult szoros érzelmi kapcsolat biztos alapot ad arra, hogy nagy örömmel lássuk újra viszont egymást.
Ismételten kérem továbbá a T. Gyámhivatalt annak közlésére, hogy ki és milyen ügyiratszámon kezdeményezte Juhász Barnabás nevű gyermekemmel való kapcsolattartásom szabályozására indított eljárást.
Tájékoztatom továbbá a T. Gyámhivatalt, hogy azok a saját ügyemhez semmiképpen sem tartozó kérdések, amelyekről 2010.07.05. napján a T. Gyámhivatalban a T. Osztályvezető Asszony kérés nélkül volt szíves személyesen tájékoztatni, nem tartoznak rám, és engem semmiképpen sem érdekelnek. Nem azért vállaljuk a kimerítő, 250 km-es hajnali utazást a T. Gyámhivatal fogadónapjára, hogy a T. Osztályvezető Asszony olyasmivel traktáljon, miszerint Gyámhivatal csaknem Gyermekjogi Bíróság státuszt kapott, vagy hogy az Ombudsman a T. Osztályvezető Asszony tanácsait kéri ki a T. Gyámhivatalt érintő ügyekben.
Ehelyett elvárom azt, hogy ne kelljen három órát várakozni az ügyintézőre, amikor a hivatal folyosója kong az ürességtől. A szabadságolt kolléga helyettesítését ellátó hivatalnoknő tájékoztatója ne abban merüljön ki, hogy az iratokba és folyó ügyekbe neki semmilyen betekintése nincs, jegyzőkönyvet felvenni pedig nem tud!
Ne tagadják meg az érdemi ügyintézést, a beadványom szabályszerű átvételét, iktatását, arra hivatkozva, hogy előzetes egyeztetés nélkül jelentem meg a hivatalos, nyilvános fogadónapon! Bár, az után a terrorcselekmény után, amit három kiskorú gyermekemmel a T. Gyámhivatalban elszenvedtünk, bajosan merészkedek a T. Gyámhivatal környékére, és szavakat sem találok még arra, hogy a T. Gyámhivatal brutális erőszakot alkalmaz a szabályszerű iratkezeléshez ragaszkodó ügyféllel szemben, ezért azt itt nem is részletezem.

Juhász András Géza"

monalisa1 # 2010.03.10. 17:40

A gyermekelhelyezés és a kizárólag egyedüli felügyeleti jog kérdésében is a bíróságnak kell döntenie.

monalisa1 # 2010.03.10. 17:37

A gyermek kettős állampolgár., a magyar anyakönyvi kivonatát és egyéb papírjait itthon beszerezheted - szerintem e-mailon is intézheted az itthoni lakhelyed szerinti anyakönyvi hivatalnál (előzetesen lelevelezve velük a szükségesseget).

http://www.magyarorszag.hu
ez a hivatalos magyar honlap, rajta minden szükséges megtalálható, intézhető.

Az apa a gyermekről NEM mondhat le, sem most sem bármi máskor se. (Legfeljebb nyilt örökbefogadáshoz járulhat hozzá a gyámhatóságon keresztül, amiután a majdani férjed a gyermeket a nevére veheti - de itt még nem tartasz...)

T.díj kérhetsz tőle, annál is inkább mert az nem az anya járandósága hanem a gyermek mindenkori megélhetéséhez szükséges. Vagy meg tudtok állapodni egy bizonyos összegen vagy bírósághoz kell fordulnod. (Itthon egy ügyvédet megbízhatsz, nevedben eljár a bíróságon. Ügyvédet a balra lévő "szolgáltatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatban biztosan találsz. Az ügyvéddel akár e-mailban naprakész tudod tartani a kapcsolatot.)

A t.díj egy eltartott gyermek esetében az apa mindenkori havi jövedelmének 15-25%-a, általában a középarányos összeg.

Az apát nem tilthatod el a gyermektől - joga van megállapodástok szerint látogatni. Az más kérdés ha esetlegesen nem akarja - a hatóság sem kényszerítheti erre...

Nem tudom Angliában hogy van de ha ott tudsz neki az apa nélkül útlevelet intézni akkor a probléma gyakorlatilag megoldott, és onnantól csak a passzus időbeli érvényességére kell figyelni.

Itthon a végső szót a bíróság mondja ki ha az apa sehogy se akarná aláírni a szükséges kérőlapot.

"Lisa"
laikus hozzászóló