Válás, külföld, gyerekek


angelika.f # 2010.03.10. 13:56

Tisztelt Ugyved Ur!

Angliaban elek es dolgozom immar 3 eve ... egy kapcsolatbol ami nem volt sem elettarsi sem hazastarsi tavaly szuletett egy gyermekem termeszetesen az apa is itt el es dolgozik es o is magyar alampolgar .... mivel az apa nem akarta a gyermeket a kapcsolat vege lett mar a terhesseg elejen. az Angliai szuletesi anyakonyvben be van irva mint apa de az en nevemen van a gyermek...magyarorszagon meg nincs anyakonyveztetve a gyermek ... az apa nem szeretne reszt enni a gyermek eleteben es nem is tamogat bennunket bar ez utobbit soha sem kertem tole .... a kerdesem az lenne hogy hogy vagy milyen modon tudnam elintezni a teljes felugyeleti jogot mert igy problemas mindig megtalalnom vagy egyeztetnem az apaval es pl: nem szeretnem ha ezmiatt gondom lenne az utlevel csinaltatasakor elore is koszonom a valaszat tisztelettel angelika.f

kaméleon # 2009.12.27. 18:10

Kedves Lisall,
ez bizony szomorú. Közben a gyerekeitek felnőnek, és már nem lesz miről döntést hozni. Végülis, ez is egy megoldás. Kár, hogy csak a bírónak.

Lisall # 2009.12.27. 17:57

Nahát.

Ezt a topikot én nyitottam több mint 4 éve, az első válóperi tárgyalás előtt.
Volt aki figyelmeztetett hogy megegyezés nélkül akár 1-2 évig is elhúzódhat. Nos, 4 és fél éve húzódik, a gyerekek elhelyezéséig sem jutottunk el.

No comment.

ObudaFan # 2009.12.26. 12:25

Az ő hozzájárulása, annak hiányában a bíróság engedélye kell ehhez.

g.r.b # 2009.12.25. 21:28

Érdeklődni szeretnék, hogy van egy előző házasságból született gyermekem, aki idén töltötte a 16. élet évét. Jelenlegi feleségemmel szeretnénk külföldre utazni, s gyermekemet is szeretnénk ha velünk jönne, meg természetesen Ő is szeretne jönni. Kérdésem arra vonatkozik, hogy kell -e az édesanyja írásos beleegyezése a kiutazásához vagy mivel már a 16 -t betöltötte, így már nem kel hozzá.

Előre is köszönöm válaszukat és segítségüket.

HelenD # 2009.12.18. 16:34

Köszi Obudafan! A szükségesség indoklását levelezések alátámasztják. Eddig bárhova is akarta apuka vinni a kislányt, vagy már a kéréskor vagy az utolsó pillantban meghiusította a volt felesége az utazást. Persze a feleség viszi külföldre is, csak az apukának nem engedi. Így az ő utazásuk csak úgy valósulhat meg, hogy ha nem kell előzetesen bejelenteni az anyukának.

További jó munkát, üdv.

ObudaFan # 2009.12.18. 10:51

Lehet, illetve van-e értelme olyat kérni a bíróságtól, hogy az ítéletébe foglalja bele, hogy a láthatásra jogosult szülő mind bel, mind külföldön szabadon mozoghat a gyerekével, de kizárólag az őt illető időtartamban? Szoktak ilyet? Elfogadja szerintetek a bíróság?

Van. Sőt, ha ilyen szándék van, azt is kérni kell, hogy legyen az ítéletben, hogy a gyermeket nevelő szülő a gyermeket a különélő szülőnek útlevéllel együtt kell átadja. Más kérdés, hogy azért ennek szükségességét indokolni kell, ha egyszer a különélő szülő itthon él.

HelenD # 2009.12.17. 20:16

köszi monalisa1! Valóban a belföld szinte mindegy, de volt már vitájuk emiatt és ezért gondolta, hogy bele kéne foglalni az ítéletbe. De ha külföldöt belefoglalják az ítéletbe, akkor majd már ahhoz sem kell sem az anya engedélye, sem a gyámhatóságé stb, nem?
Vagy ha nála van a gyermek útlevele, akkor a láthatása alatt kiviheti őt külföldre az anya előzetes engedélye nélkül? Nekem az eddig válaszokból úgy tűnt, a külföldre vitelhez kell az anya előzetes engedélye. Bár, lehet hogy rosszul értelmeztem azt itt kapott válaszokat.

Köszi

monalisa1 # 2009.12.17. 17:52

Nem kell azt külön kérni., belföldön oda viszi ahová akarja, külföldre ha a gyermeknek van útlevele - aminek kiváltásához a másik szülő hozzájárulása is szükséges.

"Mona"
laikus hozzászóló

HelenD # 2009.12.17. 15:40

sziasztok!

Már kérdezgettem itt a kollégám nevében (is), kaptam is válaszokat melyeket ezúttal is köszönök!

Lejjebb látható miről kérdezgettem nem régiben, ehhez kapcsolodóan lenne egy kérdésem, lehet hülyeséget kérdezek.

Lehet, illetve van-e értelme olyat kérni a bíróságtól, hogy az ítéletébe foglalja bele, hogy a láthatásra jogosult szülő mind bel, mind külföldön szabadon mozoghat a gyerekével, de kizárólag az őt illető időtartamban? Szoktak ilyet? Elfogadja szerintetek a bíróság?

köszi

monalisa1 # 2009.12.08. 15:06

Belföldön oda viszi a gyermeket ahová csak akarja, ebbe az anya nem szólhat bele. És abba sem hogy esetleg harmadik személy is velük tart.

A külföldre vitelhez előszőr is saját útlevél kell a kislánynak (...) valamint a távolság és az esetleges idegennyelv hiánya - az anyánál, problémát okozhat ha netán valami baj történne és menni kellene a gyermekért.

ObudaFan javasolta: az apa kérje a gyámhatóság hozzájárulását.

Az angolra fordítás soha nem árt, valamint a külön utazás- és balesetbiztosítás.

"Mona"
laikus hozzászóló

HelenD # 2009.12.08. 12:12

Bocs Obudafan, még egy dolog eszébe jutott a kollégámnak a válaszod alapján. A hozzájárulás írásban meghatározott szerv előtt kell, hogy történjen? Kérhetik a reptéren elutazásnál/belépésnél? Angolra kell fordítani? Vagy ott miből derül ki, ha a kollégám élettársa is velük tart, hogy nem ő az anyja a gyermeknek? És ha még is kiviszi engedély nélkül 5 napra, és csak hazautazás után tudja meg az ex, hogy hol voltak, akkor az milyen következményekkel járhat? Mert hogy beleegyezni nem fog az biztos. Máskor sem tette, a miértre a válasz az volt: "Csak" ergo kicsinyes bosszú, amivel a gyereket bünteti leginkább, véleményem szerint! Köszi

HelenD # 2009.12.08. 11:39

Köszi Obudafan! Jó, hogy megkérdeztem, mert nekem szent meggyőződésem volt, hogy a láthatás alatt oda viszi, és azzal, ahova és akivel akarja.... Nem tudom miért így emlékeztem.

ObudaFan # 2009.12.08. 11:18

Kell hozzá a másik szülő, vagy a gyámhatóság hozzájárulása.

HelenD # 2009.12.08. 11:10

Uhh, bocsi, nem akartam 3x elküldeni, csak lassú a gép és kissé idegesen probáltam rajta gyorsítani! :-)

HelenD # 2009.12.08. 11:09

Sziasztok!

Kollégám szeretné elvinni a gyermekét a téli szünetben 5 napra külföldre (Spanyolországba). 9 éves kislányról van szó, a téli szünetben 7 nap jár neki, ennyit lesz vele a gyermek. A kérdés az, hogy be kell-e előre jelenteni a gyermek anyjának, hogy ők külföldre mennek? Félő nem engedi el, csak úgy bosszúból, amit lehet azt sajnos megakadályozott eddig is. Ha csak akkor tudja meg hol vannak, ha már elutaztak, az vonhat-e maga után valamit, vagy szó nélkül cuccolhatnak és mehetnek? Útlevele van a kislánynak az apjánál. Köszi

HelenD # 2009.12.08. 11:08

Sziasztok!

Kollégám szeretné elvinni a gyermekét a téli szünetben 5 napra külföldre (Spanyolországba). 9 éves kislányról van szó, a téli szünetben 7 nap jár neki, ennyit lesz vele a gyermek. A kérdés az, hogy be kell-e előre jelenteni a gyermek anyjának, hogy ők külföldre mennek? Félő nem engedi el, csak úgy bosszúból, amit lehet azt sajnos megakadályozott eddig is. Ha csak akkor tudja meg hol vannak, ha már elutaztak, az vonhat-e maga után valamit, vagy szó nélkül cuccolhatnak és mehetnek? Útlevél van a kislánynak az apjánál. Köszi

HelenD # 2009.12.08. 11:06

Sziasztok!

Kollégám szeretné elvinni a gyermekét a téli szünetben 5 napra külföldre (Spanyolországba). 9 éves kislányról van szó, a téli szünetben 7 nap jár neki, ennyit lesz vele a gyermek. A kérdés az, hogy be kell-e előre jelenteni a gyermek anyjának, hogy ők külföldre mennek? Félő nem engedi el, csak úgy bosszúból, amit lehet azt sajnos megakadályozott eddig is. Ha csak akkor tudja meg hol vannak, ha már elutaztak, az vonhat-e maga után valamit, vagy szó nélkül cuccolhatnak és mehetnek? Útlevele van a kislánynak az apjánál. Köszi

monalisa1 # 2009.12.07. 01:04

A kislánynak útlevél kell - ha netán még nincs, annak kiváltásához mindkét szülő aláírása szükséges.

Ideiglenesen elvihető otthonról, de minden egyes láthatásra vissza kell vinni...

Véglegesen külföldre csak az apa hozzájárulásával, de a kapcsolattartást ebben az esetben is biztosítani kell.

Mindkét variáns utazási költségvonzata az anyát fogja terhelni...

Tudnám javasolni, hogy testvéred mielőbb keresse fel a lakhely szerinti gyámhatóságot és kérje segítségüket.

Ettől függetlenül mielőbb be kell adni a válópert: az anya nincs otthon biztonságban. (Kéne orvosi látlelet a tettlegességről...)

Kérje a bíróságot, hogy ideiglenes intézkedéssel a végső döntésig is már nála helyezzék el a kislányt, egyuttal a kizárólagos felügyeleti jog.

Ügyvédre szükség lesz, válóperes- családjogi dolgokban jártas szakemberre.

Legjobb lenne ha a hugod mielőbb el tudna jönni otthonról, vagyis valaki megbízható rokonhoz és/vagy ismerőshöz ahol a nyugalma és biztonsága adott lenne.

Természetesen a gyermekei is vinni magával, bár félő, hogy a legelső láthatás után az apa nem adná vissza. (Nem ritka hogy a válófélben lévő szülők "lopkodják" egymástól a gyermeket, bosszúból, számításból.)

A bíróság elrendelheti az apa igazságügyi orvosszakértői vizsgálatát, de ezt kérni kell - és nem tudni "vevő-e" rá a bíróság.

Sajnos sok víz lefolyik még a Dunán mire végleges döntés születik a hugod problémájára.

Külön írom: ezen topicot -és a címben hasonlóakat- visszaolvasni, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. (Mire elolvasol néhány tucat oldalt már megfelelő ügyvédet is fogsz találni itt akivel aztán fel lehet venni a kapcsolatot.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Hajnalcsillag # 2009.12.06. 23:18

A következő a helyzet.A testvérem beadta a válópert augusztusban(még nem kaptak időpontot)A férje egy agresszív,skizofén alak,aki eddig lelkileg terrorizálta a testvéremet(a skizoféniát nem orvos,hanem mi gondoljuk,hisz a testvérem anyósa,és lány sógornője is az)A húgom a békés válás híve,és inkább csendben eltűr mindent a kislányuk érdekében(6 éves).De sajnos a férje és családja nincsenek tekintettel a kislányra.Ma a testvéremet az anyósa,és a férje is megverte,mert szerintük ő a hibás,hogy válnak!A kérdésem a következő! Én Angliában dolgozom,és jelenleg itt éldegélek.Kértem a testvéremet,hogy jöjjenek ki a kislánnyal,mi örömmel befogadjuk őket!A válóper akkor is lezajlik ha az egyik fél távol van!De a testvérem fél attól,hogyha kijön akkor a férje gyerekrablóként feljelenti,és nagyobb baja lesz miatta!
Megteheti?Tényleg nem tud elmenekülni egy ilyen agresszív családtól??Anglia uniós ország.nem jöhet ki ide amikor csak akar??Mire elválnak addigra teljesen tönkre teszik lelkileg,és most már testileg is! Mit tehetünk?

kisokos # 2009.11.05. 07:42

drkr,

joga van-e életvitelszerűen az engedélyem nélkül elvinni a gyerekeimet?
Nincs. Egyezzetek meg v. kérjétek a bíróság döntését.

drkr # 2009.11.04. 21:09

Sziasztok!
Több éve elváltunk, gyerekek anyukánál elhelyezve, de a jelenleg 15 éves fiam velem-velünk él, lakcímkártyája is az én címemre szól. 10-ik éves lányom anyukánál. Anyuka hozzáment egy angolhoz (sőt szült neki egy gyereket), aki spanyolországban él és kitalálta, hogy kimegy hozzá és ki akarja vinni a gyerekeimet oda, életvitelszerűen ott élni. Az angol is itt élt, de amikor az újszülött gyereke 3 hónapos volt, közölte, hogy itt nem tud élni és távozott vissza Spanyolországba.
Én ehhez nem akarok hozzájárulni, mivel a fiam jól van nálam, a lányommal is kifejezetten jó a kapcsolatom, kötődünk egymáshoz és rendszeresen találkozunk. Kérdés: joga van-e életvitelszerűen az engedélyem nélkül elvinni a gyerekeimet?

bandibandi # 2009.10.18. 15:33

"Ha nincs sok pénzed, amit az ügyre költhetsz, próbáld meg légy szíves a civil szervezeteket, akár többet is."

Kedves Kaméleon!

Az egyik külföldön élő, már felnőtt leányom is próbál segíteni.
Az alábbihoz hasonló tartalmú levéllel már kértem a Nemzeti Jogvédő Alapítvány segítségét, de nem kaptam választ. Most majd megkísérelem újra. Más civil jogvédő szervezetet még nem találtam. Esetleg ismer más, hasonló profilú szervezetet?

"Tisztelt Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat! 2009.10.18.

Jogellenesen külföldre vitt és elrejtett vér szerinti gyermekem visszahozásához kérem az Önök segítségét.
Legkisebb fiamat, Juhász Barnabást három éve hiába keressük, azóta semmilyen hírt, életjelet nem kaptunk róla, és nem is juttathattunk el neki. Az édesanyja külföldre csempészte, és az Egyesült Királyságban, ismeretlen helyen rejtegeti.
Többszörösen megtapasztaltuk, hogy az életünket, testi épségünket, lakásunkat, javainkat érő brutális támadások ellen a magyar hatóságoktól védelmet nem kapunk. Lerombolt lakásunk -amit szolgálatban lévő rendőrök közreműködésével vertek szét a tettesek- és megsemmisített, eltulajdonított javaink hiányát megtanultuk elviselni. Az azonban tűrhetetlen és helyrehozhatatlan károkat okoz, ami gyermekemmel történik.

A kisfiammal való kapcsolattartás ellehetetlenüléséről többször értesítettem az illetékes Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Gyámhivatalát. A Gyámhivatal a kapcsolattartás rendezése érdekében “tárgyalást” tartott, amiről azonban, engem nem értesített, idézést részemre nem küldött, így a részvételből ki voltam zárva. Hónapokkal később értesültem a felvett jegyzőkönyvről.
A gyámhivatalban készült jegyzőkönyv valótlan és becsületsértő állításai ellen kifogást sem emelhettem. Ugyanez a jegyzőkönyv arra hivatkozik, hogy a Szegedi Városi Bíróság 2005. évben állítólag több tárgyalási napon gyermekelhelyezési pert folytatott le, és ítéletet hozott, amiben kisfiamat az édesanyjánál helyezte el.
Az állítólagos per hivatkozott ítélete a 4. sorszámot viseli, ami lehetetlen több tárgyalási nap után.
Én, a gyermek apja ilyen perben nem vettem részt, sem idézést, sem ítéletet nem kaptam.
A Szegedi Városi Bíróság Elnöke két levelében tájékoztatott arról, hogy ilyen per nem is volt.

Az önmaguknak is ellentmondó hatósági iratok és jogellenes hatósági intézkedések tisztázására és a gyermekemmel való kapcsolattartás biztosítására több levélben kértem a gyámhivatalt, azonban nyolc hónapig nem kaptam választ egyik beadványomra sem.
Eközben az édesanya a kisfiamat jogellenesen külföldre vitte, és ott elrejtette.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium javaslata szerint magam kezdeményezhetnék eljárást angol bíróság előtt, amiből sorstársaim tapasztalatai és jogászok véleménye szerint pervesztesként kerülhetnék csak ki.
Gyermekem visszahozása érdekében feljelentést tettem a rendőrségen, de 14 hónapja semmilyen értesítést nem kaptam az ügyben. A feljelentés megismétlése után a rendőrség a nyomozás megindítását elutasította.
A magyar külképviselettől szintén semmilyen segítséget nem kapunk még gyermekem tartózkodási helyének kiderítéséhez sem.
Magam is elindultam volna gyermekem után kutatni, azonban három, másik édesanyától született kiskorú gyermekem, akiket egyedül nevelek, évekig nem kapott útlevelet, ezért az országot elhagyni nem tudtam.
Néhány napja megkaptam a külföldre csempészett kisfiam felkutatására 14 hónappal ezelőtt kezdeményezett rendőrségi eljárás eredményét, egy eljárást megszüntető határozatot.
Az indoklás: „az eljárás során tartózkodási helyüket megállapítottuk, de az a 23/1994/X.26./ sz. BM. rendelet 13. § /5/ bek. alapján – "a felkutatott személy nem járul hozzá lakcímüknek közléséhez“ – Önnel nem közölhető."

Öt gyermekem nevelésével együttjáró feladataim teljesítése közben elvártam volna, hogy a hatóságok ne akadályozzanak, hanem támogassanak gyermekem alapvető jogainak védelmében. Azonban azt tapasztaltuk, hogy nincsen jogunk a tisztességes törvényes eljáráshoz sem bíróság, sem gyámhatóság előtt, és rendőri intézkedést sem vehetünk igénybe. Nem tudjuk megakadályozni, hogy a hatóságok segítségével gyermekemet külföldre csempésszék és családi kapcsolatait eltöröljék.

Apaként és gyermekként, mint valami állat, jogfosztottak vagyunk Magyarországon.
Ahhoz sincsen jogunk, hogy ismerjük egymást a saját gyermekemmel.

Ezért arra kérem a Tisztelt Jogvédő Alapítványt, hogy minden lehetséges eszközt felhasználva legyen segítségünkre a jogsértések következményeinek felszámolásában és abban, hogy gyermekem a legrövidebb időn belül visszatérjen a Magyar Köztársaság területére.

Tisztelettel: Juhász András
e-mail: keressuk.barnabas@gmail.com"

kaméleon # 2009.10.18. 11:25

Bandibandi, van ügyvédi segítséged? Én ugyan már legalább 3-4 éve felé sem néztem az elvált apákkal foglalkozó szervezeteknek, mert tulajdonképpen úgy találtam, nem sokkal több, mintha az ember a sóhivatalhoz fordul, de ha más nincs, az is jobb az egyedül őrlődésnél, pláne az éhségsztrájknál, amiről régebben írtál.
Ha nincs sok pénzed, amit az ügyre költhetsz, próbáld meg légy szíves a civil szervezeteket, akár többet is. Sok sikert kívánok!

ObudaFan # 2009.10.18. 09:26

pinokkio

Ha kint éltetek, akkor a Magyar Állam is elismeri.