Válás, külföld, gyerekek


Tündérbogár # 2014.05.13. 14:52

Kedves Hozzászólók!
Tudtok konkrét esetet, hogyan végződött egy bíróság általi (apai beleegyezés hiányában) külföldre kiköltözés gyerekkel?
Ha az anya tudja biztosítani a feltételeket? (Anyagi, tanulmányi, egészségügyi ellátás, láthatás)
Engedélyezte a bíróság vagy nem? Mi lett az ilyen ügyek kimenetele?
Köszönöm a válaszokat

monalisa1 # 2013.10.01. 12:56

utazás

Tegyük fel havi egy alkalomra redukálódik a kapcsolattartás, a kérdés az ki fogja a gyermeket oda-vissza transzportálni, valamint ennek mindenkori költségvonzata. Mivel te vinnéd a gyermeket külföldre joggal lenne elvárható: mindkettőt válld te! (5-6 év alatt az oda-vissza utaztatás okán egy autó elhasználódik, amortizálódik, lesz-e pénz ujat vásárolni...)

Továbbá külön figyelemmel arra, hogy te is meg az ex is bizonyára dolgoztok, tehát csak a szombat-vasárnap a "szabad", tehát ez elég lesz-e - a németországi távolság miatt - az oda-vissza utazásra, valamint némi időzésre az apánál. (És amikor a gyermek az apánál van, te hol alszol és mit csínálsz ez rövid időszak alatt.)

Szóval vannak kérdések melyet miatt az elképzelést mélységében is át kell gondolni.
Aztán meg majd eljön az iskoláskor...

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.10.01. 10:47

Ha nem lesz egyéves a kint tartózkodás, akkor kiviheted. Ha meghaladja, akkor bírói engedély (jövő márciustól gyámhatósági jóváhagyás) kell ehhez.
Ha nincs köztetek szabályozva a kapcsolattartás, akkor arról nem sok konkrétumot lehet mondani, hogy mit kellene biztosítani, de az a biztos, ha viszonylag szélesebb körben biztosítod.

utazás # 2013.10.01. 06:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Csak a félreértés elkerülése véget, jól értelmeztem a válaszát, akkor ha biztosítom a kapcsolattartást, akkor kivihetem a gyereket külföldre az apa beleegyezése nélkül?
Ha igen, akkor ezt kell-e a gyámhatóságon vagy a bíróságon jelezni?
A kapcsolattartás az most úgy néz ki, hogy akkor viszi a gyereket az apuka amikor és ameddig akarja. (ez kb: 3 hetente 2-3 nap).
Ha kimennénk külföldre (németország), akkor ugyan így ezt a 3 hetes periódust kellene tartani vagy ezt lehet változtatni? Van erre valami jogszabály, hogy milyen időközönként kell a láthatást biztosítani az apának, abban az esetben, ha nincs szabályozva bíróság által? (Az apuka eleve ellenezné a kiutazást, úgy hogy vele ezt nem lehet egyeztetni sajnos.)

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.09.30. 20:33

utazás

Attól, hogy nincs a kapcsolattartás szabályozva, véleményem szerint biztosítani kell megfelelő mértékű kapcsolattartást. Ha az megoldható, akkor rendben van a dolog.

ObudaFan # 2013.09.30. 20:32

eszefff

HA egy-két év múlva lesz ez kérdés, akkor már nem a bírósághoz, hanem a gyámhatósághoz kell fordulni.
Meg lehet hallgatni a gyerekeket is, de aligha egy tízéves véleménye alapján kell ezt eldönteni.

ObudaFan # 2013.09.30. 20:28

zozi40

Az attól függ, hogy hol volt az utolsó közös lakásotok, milyen állampolgár a házastársad és mennyi ideje élsz Magyarországon.

utazás # 2013.09.30. 14:05

Tisztelt Ügyvér Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy ha külföldre szeretném vinni a gyermekemet, akkor ezt megtehetem az apa bele egyezése nélkül is, ha a külföldön tartózkodás nem haladja meg az egy évet? Személyi igazolványa van a gyermeknek. Bírósági végzés van a gyermek elhelyezéséről, miszerint nálam van elhelyezve és a láthatás nincs szabályozva. (az apa munkahelye miatt nem lehet rendszeres időpontokat megszabni)
Ebben az esetben is kell gyámhatósági vagy bírósági engedély a külföldre utazáshoz?
Válaszát előre is köszönöm.

eszefff # 2013.09.27. 07:40

Üdvözletem!
Lenne egy kapcsolódó kérdésem.

8 éve elváltam, a gyerekek akkor alig 1 és 2 évesek voltak. Azóta egyedül nevelem őket, az apjuk az elmúlt 2 évben hébe-hóba fizet gyerektartást, most éppen 9 hónappal van elmaradva, holott tudja, hogy nincs munkám (illetve épp egy vállalkozást igyekszem felépíteni). Nem élünk rossz anyagi körülmények között, de az elmúlt hónapokban erősen hozzá kellett nyúlni a tartalékokhoz.
És persze iskolakezdés, őszi-téli mindenféle szokásos dolog. Nem is ez az igazi kérdés, mert ebből most nem fogok nagy ügyet csinálni, bár azt gondolom, hogy ha jut tengerparti kéthetes nyaralásra, akkor gyerektartásra is.

A kérdés igazából a következő: szeretnék külföldre költözni a gyerekekkel és a párommal. Nem mennénk Európán kívülre, mivel azt gondolom, hogy a gyerekeknek nem csak joguk látni az apjukat, hanem szükségletük is, így azt is vállalom, hogy ha kell, akkor repülnek haza, amikor a láthatás engedi. De nekünk (mind a négyünknek, gyerekek, párom és én) jobb lenne egy másik országban.

A "projekt" még kb 1-2 évet váratni fog magára, egyet biztosan. Mi a helyzet akkor, ha az apa nem megy bele ebbe a dologba? Van-e jogi lehetőségem lépni vele szemben? A gyerekek véleményét (most 10 és 9 évesek) kikéri-e a bíróság? Mikor kellene nekiállnom lezongorázni ezt a kérdést?

Még egy fontos infó: jelenleg közös felügyeletünk van, amit a volt férjem nem gyakorol, inkább lelki okokból szerette volna, én pedig nem álltam ellent, mert örülök, ha foglalkozik a gyerekekkel. A terveim szerint (lévén nagyon jó a viszonyunk az exxel, akár egy külön szobát is kialakítunk neki az új helyen, és jön, amikor akar). Manapság majdhogynem olcsóbb repülni Koppenhágáig, mint Szegedig autókázni (ő most fél lábbal ott él és dolgozik, míg mi Budapesten).

Minden választ nagyon köszönök, mert szeretnék alaposan felkészülni.

zozi40 # 2013.01.28. 17:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Román-magyar kettős állampolgár vagyok. Romániában kötöttem házasságot. Rendelkezem magyar születési és házassági anyakönyvi kivonattal.
Kérdésem: Ebben az esetben Magyarországon intézhetem-e a válást. Amennyiben igen, mi ennek a módja?
Válaszát köszönöm:
Z

ObudaFan # 2013.01.22. 14:23

szabolcs01

Itt már nem elhelyezésről, hanem elhelyezés megváltoztatásáról beszélnénk, ha nevelni szeretnéd a gyermeket, az meg nem könnyű. Ha a kapcsolattartást biztosítja ilyen sűrűn, akkor a bíróság már csak azt fogja vizsgálni szerintem, hogy megfelelő körülmények közé kerül-e a gyermek.

Scales # 2013.01.22. 10:08

Köszönöm valoapa! :-)

De én csak próbálkozom itt beleszólni mások dolgába, a jogban kevesebb, a józan észben talán kicsit több jártassággal. Hátha még segíthetek is így a kéretlen tanácsaimmal, véleményemmel... :-)

szabolcs01 # 2013.01.21. 20:16

Tisztel Ügyvéd úr / hölgy

Sajnos anyagi helyzetem nem engedi meg hogy személyesn keresek fel egy szakembert ezért fordulok Önökhöz segitségért.
A volt párommal 12 évet éltünk együtt, van egy közös 2 éves kisfiunk. A volt párom uj barátja akivel pár hete ismerik egymást ki akarja vinni magával a volt páromat meg a kisfiamat. Azt mondják hogy 3 hetente hazajönnének egy hétre akkor láthatnám a kisfiamat. Tisztelettel kérném a segitségüket hogy mik a lehetőségeim ha a gyermek elhelyzési perre kerülne a sor. Nem vagyunk házasok csak együtt éltünk.
Tiszetlettel megköszönném segitő válaszukat.

Tisztelttel
Egy apuka

hajnini # 2013.01.21. 19:51

Elnézést! Valóban nem a formanypmtatvàny szó itt a helyes és mérvadó hanem hogy íràsban sehol sem engedélyezi a közös fiúnk külföldre való utazàsàt.

ObudaFan # 2013.01.21. 19:44

A PK 284 szerint pl. a magát meggondoló külön élő szülő kérésére hazahozzák.
De még ha nem lenne szankció, akkor sem mondhatod, hogy jogszerű, amit a törvény tilt.

Dr.Attika # 2013.01.21. 16:36

Ellenkező esetben mi a szankció?

ObudaFan # 2013.01.21. 15:25

Dehogynem.

Csjt. 77. § (3) A szülőnek a gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozatához a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

Ez pedig a Legfelsőbb Bíróság véleménye:

PK 284. szám
A gyermek jogellenes külföldre viteléről

I. A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történő elrejtése, ha:

  1. a szülő a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájárult, ezt a nyilatkozatát azonban a gyámhatóság nem hagyta jóvá.
Dr.Attika # 2013.01.21. 14:45

Szó nincs jogellenességről.

ObudaFan # 2013.01.21. 14:32

Természetesen. És a szülők egyetértése esetén a gyámhatóság hozzájárulásának a beszerzése a megoldás. Legalábbis a jogszerű megoldás.
Ha meg nincs egyetértés, akkor a bíróság hozzájárulásának a beszerzése.
Természetesen jogellenes megoldásokat is lehet találni, csak legfeljebb viselni kell a következményeit.

Dr.Attika # 2013.01.21. 14:13

Van egy mondás: Aki tenni akar mindenre talál megoldást, aki nem akar tenni az mindenre talál kifogást.

ObudaFan # 2013.01.21. 14:01

Attól, hogy a Hágai Egyezmény szempontjából irreleváns, még szükséges.

Dr.Attika # 2013.01.21. 13:20

Egy formanyomtatvány alkalmazása akkor joghatályos, ha annak használatát jogszabály elrendeli. Egyébként az 1986. évi 14. tvr. és a 7/1988. IM rendelet szabályozásából kitűnően a gyámhatóság hozzájárulása irreleváns.

valoapa # 2013.01.21. 12:59

Scales hozzászólását lájkolom.

(Kár, hogy nincsenek gombok a fórumon erre...)


  • laikus fórumlátogató
ObudaFan # 2013.01.21. 12:48

Nem formanyomtatvány, de az elképzelhető, hogy az éppen illetékes gyámhatóság a saját és az ügyfelek dolgának megkönnyítésére (rosszabb esetben megnehezítésére) készített formanyomtatványt. (Szülői konszenzus esetén ugyanis gyámhatósági hozzájárulás kell a jelenlegi szabályok szerint még.)

Dr.Attika # 2013.01.21. 12:36

De ez nem formanyomtatvány. A másik szülő hozzájárulása is elég, de ez egy teljes bizonyító erejű magánokirattal megoldható. ( leírja kézzel és aláírja, vagy géppel írva két tanú elismeri az aláírást)