Válás, külföld, gyerekek


ObudaFan # 2012.11.23. 12:14
  1. Arra a címedre, amit a felperes megad.
  2. Megteheted, de azért az hátráltatja a pert, ha nem jelensz meg személyesen.
provodnyik # 2012.11.23. 10:36

Jo napot. Regota kulfoldon elek eletvitelszeruen. Felesegem valni akar tolem, en nem ellenzem. Kozos gyerekunk nincs semmilyen kozos vagyonunk szinten nincs. Egymashoz semmilyen kovetelesunk nincs.
Kerdes.1. Hova kuldi a Magyar Birosag az idezest? 2.Megtehetem azt, h itteni magyar konzulatuson nyilatkozatot teszek, h valasban beleegyezek es kerem, h a bontopert tavolletemben folytassak le?

ObudaFan # 2012.10.01. 08:37

Kérheted.

putnik # 2012.09.28. 17:34

Köszönöm! A válóperünk október 3.-án lesz. Kérhetem most most a válóper során, hogy járuljon hozzá a bíróság?

ObudaFan # 2012.09.28. 09:40

Szükséges az apa és a gyámhatóság hozzájárulása, vagy az apa hozzájárulása hiányában a bíróságé.

putnik # 2012.09.27. 14:08

Olyan kérdésem lenne, hogy ha valaki kettős állampolgár (svéd-magyar). A válóper során mint anya megkapja a szülői felügyeleti jogot, a bírósági gyakorlat szerinti láthatást, akkor mint EU állampolgár elhagyja Magyarországot és Svédországba költözik szükséges az apa, vagy gyámügy hozzájárulása a költözéshez?

A választ nagyon megköszönöm, eddig sajnos még nem kaptam rá konkrét segítséget.

Nikoletta

ObudaFan # 2012.07.06. 09:32

Jó ötlet újra fellebbezni, vagy indítsak új ügyet? Vajon melyik módszerrel tudom hamarabb elérni, hogy végre kitűzzenek egy tárgyalási időpontot?

Talán a fellebbezéssel, mert az elsőfokú bíróság álláspontja valamiért ez.

Elég a posta.hu-ról kinyomtatott tracking az átvétel dátumának bizonyítására, vagy valamilyen hivatalos formátumú igazolást kell kérnem a postától? (ha van ilyen)

Szerintem ad ki erről igazolást hivatalosan is a posta, célszerű beszerezni, ha a fellebbezés határidejébe belefér. De ha nem, még utólag is lehet csatolni a már beadott fellebbezéshez.

Mindkét új végzés ellen fellebbeznem kell? Vagyis konkrétan az illeték-visszatérítésről szóló végzés ellen is fellebbeznem kell ha az eljárás folytatását szeretném, vagy elég a fellebezési határidőről szóló végzés ellen fellebbeznem?

Elég.

Lehet-e valamit tenni az ellen, hogy megszűnjön az alaptalan eljárás-megszűntetések sorozata? Vagyis tehetek-e és érdemes-e tennem panaszt a bírónő ellen és/vagy kérni, hogy tegyék át az ügyet másik bíróhoz? Már az is megfordult a fejemben, hogy lassan az időhúzás miatt (most még a nyári itélkezési szünetbe is belefutunk) erkölcsi valamint anyagi (utazgatás ide-oda) kártérítésért kellene folyamodnom, de attól tartok, nem sok esélyem lenne...

Nem látom értelmét.

Taurus227 # 2012.07.05. 22:12

Kedves ObudaFan,

Előre elnézést kérek, kicsit hosszú lesz a hozzászólásom.

Köszönöm szépen előző válaszait! Megfogadtam a tanácsát és fellebbeztem annak alapján, hogy Svájc nem tagállam. Sajnos a bürokráciával folytatott harcomban tovább romlott az eredmény, 2-0 oda. Az történt, hogy ugyanaz a birónő két újabb végzéssel válaszolt.

Az egyik végzésben elutasítja a fellebezésem, mondván, hogy lekéstem a 15 napos fellebbezési határidőt. Ez nem igaz, a végzésben leírt mindkét dátum téves: az egyik az, amikor az első végzést átvettem, itt 10 napot tévedett, a posta.hu-ról az ajánlott küldemény nemzetközi azonosítószáma alapján kinyomtatott tracking-gel tudom bizonyítani, hogy mikor is vettem át. A másik dátum a fellebbezés beadásának dátuma, itt 1 napot tévedett, ezt az én példányomon lévő pecséttel tudom bizonyítani. Úgy érzem magam, mint amikor az iskolában pikkel rám a tanár.

A másik végzés az első végzést módosítja, mert abból kimaradt, hogy az eljárás megszűntetése miatt visszajár az illeték 90%-a, tehát 27000 forint. Így utasítja a NAV-ot, hogy adják vissza.

Kérdéseim:

  1. Jó ötlet újra fellebbezni, vagy indítsak új ügyet? Vajon melyik módszerrel tudom hamarabb elérni, hogy végre kitűzzenek egy tárgyalási időpontot?
  2. Elég a posta.hu-ról kinyomtatott tracking az átvétel dátumának bizonyítására, vagy valamilyen hivatalos formátumú igazolást kell kérnem a postától? (ha van ilyen)
  3. Mindkét új végzés ellen fellebbeznem kell? Vagyis konkrétan az illeték-visszatérítésről szóló végzés ellen is fellebbeznem kell ha az eljárás folytatását szeretném, vagy elég a fellebezési határidőről szóló végzés ellen fellebbeznem?
  4. Lehet-e valamit tenni az ellen, hogy megszűnjön az alaptalan eljárás-megszűntetések sorozata? Vagyis tehetek-e és érdemes-e tennem panaszt a bírónő ellen és/vagy kérni, hogy tegyék át az ügyet másik bíróhoz? Már az is megfordult a fejemben, hogy lassan az időhúzás miatt (most még a nyári itélkezési szünetbe is belefutunk) erkölcsi valamint anyagi (utazgatás ide-oda) kártérítésért kellene folyamodnom, de attól tartok, nem sok esélyem lenne...

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.03. 08:46

Romániában szerintem csak akkor tudod elindítani a bontópert, ha már hat hónapot ott tartózkodtál majd a visszatérésed után.

emecida # 2012.07.02. 21:50

valamilyen formaban csak kotodom Magyarorszaghoz,nem hiaba az anyanyelvem magyar!!!majd be is bizonyitom par honap mulva de igazad van meg nem azok szabalyok ervenyesek ram!azert irtam ide ,mert romanul nem tudok jol!es a jogi szabalyok majdnem megegyeznek a magyarorszagi szabalyokkal!amugy ez altalanossagba veve egy ugyved csak megtudja mondani a kerdeseimre a valaszt!Koszonom

Goodwitch # 2012.07.02. 08:14

emecida

problémáddal keress egy román fórumot, ott talán találsz olyat, aki jártas a román családjogban. Semmilyen módon nem kötődsz Magyarországhoz, így a magyar jog rád nem vonatkozik. Felelős választ nem fogsz itt kapni.


Goodwitch

s1csaba # 2012.07.02. 06:20

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ. Angliába nem engedtem ki a gyermeket. Csak abba a városba ami még Magyarországon van, és innen 100 km-re, ahová először költözött el.
De ide is csak úgy, hogy előtte elmentem a gyámügyre, a családsegítőhöz érdeklődni, mit tehetek ebben a helyzetben. Mindenütt azt a választ kaptam, hogy semmit, mert ő az anyja.
Viszont a válaszából érzem, hogy van esély arra, hogy Angliába is kiviheti. Szóval a bíróság dönthet úgy is, hogy úgy ítéli neki a gyermeket, hogy ott fognak lakni. De hát ott egy olyan férfihoz menne, akit még a feleségem sem ismer, jó ha 4-szer találkoztak fél év alatt.

Üdvözlettel:

S.Cs.

emecida # 2012.07.01. 22:01

En es a ferjem ket eve hazassodtunk ossze Cipruson es itt is elunk.O szir en pedig roman allampolgar vagyok.A hazassagbol szuletett egy gyermekunk,itt Cipruson szultem meg,aki most masfel eves.Valni szeretnek,de mivel nagyon nem beszelem a nyelvet felek itt neki indulni az egesznek,mert egyedul vagyok senkim sincs itt,nem tudom hol kezdjem,kihez forduljak:(Ezert elhataroztam,hogy a kicsivel hazamegyek Romaniaba es ott adom be a valopert,mivel ott is be van jegyezve a hazassagunk es a kicsi szuletesi bizonyitvanya is.A ferjemmel probaltam beszelni a vallasrol,mert o is tisztan latja,hogy a dolgok egyaltalan nem mukodnek igy egyutt,de o ellenzi es raadasul meg is fenyegetett hogyha el akarok valni akkor elveszi tolem a gyereket.Igy csak kenyszerbol vagyok vele es o is velem,mert mondta hogy a gyerekert felaldozza magat.Munkanelkuli vagyok,minden napomat a kicsivel toltom.Egy ora szabad idom van hetente de azt az egy orat is othon tolthetem el.Barataim nincsenek.Az apuka egesznap ket orat van ithon es azt a kettot is alvassal tolti,este mikor hazaerkezik felszolgalojakent kezel.Minden nap mondom neki,hogy munkaba akarok alni,mert nagyon egyedul,maganyosan erzem magam de o mindig azt feleli,hogy varjak,mert o szerel nekem jo munkat,ha olyan helyre talalok menni amit o nem szeret,akkor nem fog beengedni a hazba.Szoval...itt sehogy nem tudok boldogulni!Vele egyutt elni nem tudok....gyerek nelkul meg is megbolondulnek...(megjobban ahogy most megvagyok),ha haza mennek rendezodnenek a dolgok,igaz elore nehez lesz a nullarol kezdeni de menni fog,hisz ott vannak a rokonok.Csak azt szeretnem megkerdezni,hogy:
1.Ha haza megyek vele es nem akarok visszajonni hozza akkor feltud-e jelenteni gyermekrablas ugyben?
2.Othon,mivel kezdjem,hova menjek hogy a gyerekem magam mellem tudhassam mindorokkre?
3.Megteheti-e azt,hogy vissza hozasson Ciprusra a gyermek lathatossaga miatt?
4.Kapok-e allami ugyvedet ha szukseges?
Nem tudom leirni mind azt a kerdest ami most megfogalmazodik bennem.Fiatal vagyok hamar beleszoktem a hazassagban es most itt alok tetlenul egy boldogtalan hazassagban egyedul a gyerekkel.Akit azert vallaltam,mert abortusz ellenes vagyok.Ha 10 jon egymas utan is mind megszulom,es mindegyiknek a gondjat viselem,barmi is legyen!Remelem tudd valaki tanacsot adni.Elore is koszonom

ObudaFan # 2012.07.01. 09:53

Elsősorban az ügyvédedet kérdezd, ő látja az ügy részleteit, mi nem. Mindenesetre az esélyeidet növelte volna, ha nem engeded, hogy kivigye magával a gyereket.

s1csaba # 2012.06.29. 20:40

Kérem aki tud valami ötletet, tanácsot írjon. Nagyon fontos lenne!!!

Köszönettel:

S.Cs.

s1csaba # 2012.06.21. 13:34

Tisztelt Fórum!

Elég hosszú a történetem. Az egész tavaly szeptemberében kezdődött amikor a feleségem teljesen váratlanul 1 hét alatt felrúgta eddigi életünket és kislányunkkal (kérdeztem a gyámügyet, családsegítőt mit tegyek, azaz nem örültem neki) elköltözött egy innen 100 km-re lévő városba az új párjához. Hamar rájött, hogy hülyeséget csinált, vagy nem jött be neki az új férfi így visszajöttek. Ekkor úgy jött vissza, hogy amint teheti elmegy albérletbe. Rajtam kívül senkije sem volt, így mit tehettem. Na meg örültem neki, hogy ilyen hamar ismét a közelemben tudhatom a kislányunkat. Két hónapig laktunk együtt így, ő eközben keresgélt és talált is magának egy új férfit aki magyar állampolgárságú, de Londonban él. Ő hozzá, el is ment 5 napra, akkor a gyermeket itthon hagyta, eközben a két hónap alatt. Majd december elején elköltözött a kislányunkkal ebben a városban albérletbe, és beadta a válókeresetet.
Januárban volt az első tárgyalás, én ekkor kértem a gyermek nálam történő elhelyezést, már 4 tárgyaláson túl vagyunk. Megtörtént az összes tanú kihallgatása, összes írat beszerzés (bölcsőde, gyámügy, családsegítő, stb.). Mindegyik szakvélemény szerint egyformán jó szülők vagyunk. Egy hónappal ezelőtt volt a pszichológus vizsgálat is. Erre nem térnék ki, de elég diszkriminatív volt, mint maga a vélemény is. Tulajdonképpen jó szülő lennék a pszichológus szerint, csak apa vagyok, így inkább az anyának kedvez az egész vélemény.
A pszichológus vélemény két hete szerdán érkezett meg, pont az utolsó tárgyalás napján kaptuk kézhez. Így szerencsére akkor emiatt döntés nem született. Azért szerencsére, mert rá két napra pénteken a feleségem egy olyan beadvánnyal állt elő, amit bár sejtettem, de mégis teljesen kikészített. Úgy módosította a keresetét, hogy ha nála kerül véglegesen elhelyezve a kislányunk, én havonta egyszer péntektől-vasárnapig lehetek vele, és a többi szünet felében. Mindezt úgy, hogy a gyermeket Budapesten legyek köteles, illetve jogosult átvenni, ami ide 200 km. A magyarázat, hogy úgy döntött, hogy Angliában fog dolgozni, illetve életszerűen élni.
Na bár erre felcsillant az ügyvédem szeme, bár én nem látom ezt az itt olvasottak után ennyire pozitívnak. Most kértük a pszichológus vizsgálat kiegészítését az új tényekre való tekintettel, illetve leírtuk az ilyenkor szokásosat, hogy a gyermekkel szemben, illetve velem szemben felelőtlenség és önző amire készül, stb.
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen esélyeim vannak, illetve mire számítsak, mi ilyenkor amire a bíróság szokott jutni. Ismerve a feleségemet, illetve az anyagi helyzetemet, ha elviheti elfogom veszíteni a kislányunkat. Holott én is szeretném nevelni, hiszen ezért küzdök, ezért élem át azt a rengeteg megaláztatást amin közel 1 éve már átmegyek.
A válaszokat előre is köszönöm:

S.Cs.

ObudaFan # 2012.05.14. 10:39

Mindenképpen. Ez a végzés téves. A fellebbezésbe pont azt érdemes beleírni, amit leírtam, és amit te itt hozzátettél.

Taurus227 # 2012.05.14. 08:49

Februar 27-en ezt irtam ebben a forumban:

Én magyar állampolgár vagyok, a feleségem francia, Budapesten házasodtunk össze. Most Svájcban (nem EU) élünk, válni szeretnénk. Gyerek nincs, ingatlan sincs, az ingóság elosztásában meg tudunk egyezni. Intézhetjük a válást Magyarországon?

ObudaFan nagyon kedvesen meg aznap valaszolt, mondvan:
Brüsszel II. rendelet
7. cikk
Fennmaradó joghatóság
(1) Amennyiben egyetlen tagállam bírósága sem rendelkezik joghatósággal a 3., 4. és 5. cikk alapján, a joghatóságot minden tagállamban az adott állam joga határozza meg.
Így az Nmjtvr-t kell alkalmazni, aszerint pedig magyar állampolgár felbonthatja a házasságát Magyarországon.
Így tehát a magyar bíróság eljárhat.

Azota beadtam a valokeresetet, most kaptam levelet a birosagtol, hogy a valokeresetet elutasitjak. Azt mondja az 1347/2000 EK rendelet hatalyon kivul helyezeserol szolo 2201/2003 EK rendelet II. fejezetenek 1. szakaszanak (3) cikke alapjan annak a tagallamnak a birosagai rendelkeznek joghatosaggal, a) amelynek teruleten a hastarsak szokasos tartozkodasi hellyel rendelkeznek (...); b) amelynek mindket hazastars allampolgara.

Szerintem Svajc nem tagallam, tehat nem ertem miert vonatkozik ra ez a rendelet... Most akkor fellebbezzek?

Elore is koszonom a valaszt!

ObudaFan # 2012.05.02. 07:55
  1. A bíróság vizsgálni fogja az életvitelét, hogy abból milyen jövedelemre lehet következtetni, és vizsgálni fogja a gyermek szükségleteit is. Azért ha minimálbérnél magasabb jövedelem nem lesz kimutatható, reális a havi 15e.
  2. Ha itthon maradna a gyerek, ez még kevesebb is a reálisnál. HA az a külföld egy messzi ország, akkor persze nem reális.
  3. Ez csak akkor működik, ha ebben megegyeztek.
  4. Nem.
  5. Igen, ha ez a veszélyeztetettség igazolható. Ha nem, akkor nem kérheted, mert a nagyszülő is kapcsolattartásra jogosult.
lillalilla # 2012.04.29. 13:56

Sziasztok!
Pár kérdésem lenne,remélem tudtok segíteni.
Kislányommal tavaly óta külföldön élek,a (még) férjem nem ellenezte,hogy külföldre vigyem,nem is akarja,hogy nála legyen elhelyezve.Pár éve belépett a Pránanadi nevű szektába,és ez sajnos egyértelmű tudatmódosulást eredményezett nála,neki azóta(mind több száz nadis társának ugyanígy..)jön az energia a kezéből,és csak "gyógyít,csak gyógyít",és a család nem érdekelte már,csak a saját állandó meditációi és a szabadsága.Biztosan fizető munkáját is felmondta,ezzel a családunk megélhetését lehetetlenné téve,ekkor döntöttem úgy,hogy külföldön vállalok munkát,megjegyzem előtte otthon is nagyon jól fizető állásom volt..
Dióhéjban ennyi...a kérdés,most az ügyvédje(mindezek ellenére közös megegyezésről talán szó lehet)küldött eg ylevelet,miszerint:
1.) önként és dalolva fizetne 15.000Ft gyerektartást(neki hivatalos jövedelme nincs,napjait egy ilyen "nadis közösségi házszerűségeben" tölti,és ha valaki megy hozzá "gyógyító kezelésre" kérni nem kérhet érte pénzt,de ha adnak önszántukból,azt elfogadhatja..de erről természetesen számlát nem ad..Milyen összegű gyerktartás várható el hivatalosan,bíróság által megítélve?
2.)Havonta 1 hétvége láthatást kér -dec óta nem volt kíváncsi a gyerekre,akkor is az volt a legfontosabb,hogy időben visszaérjen,mert neki gyógyítani kell menni,hiába kérte a gyerek,hogy maradjon...-mindezt úgy,hogy én vigyem haza a gyereket(kb 280-300km-re lakunk)és szombat reggel 8-kor adjam át-és vasárnap du. 16-kor mehetek érte.
Kötelezhető vagyok-e erre?Megjegyzem,azért,hogy a gyereket hétközben oviba tudjam hozni-vinni,csak éjszaka dolgozok,hétvégén pedig egyszer délelőtt,egyszer délután.
3.)Közös szülő joggyakorlást akar(azt hiszem ez azt jelenti,hogy én még egy útlevelet sem tudok hosszabbíttatni a gyereknek nélküle..)én ezt nem szeretném.
4.)kérhetek -e ellene távoltartási végzést,mert nem szeretném,hogy ebbe a szektás életvitelbe gyermekem bármilyen módon is belekerüljön?
5.)Kérhetem-e hogy a bizonyítottan alkoholista nagymamához ne vihesse a gyereket?

Egyelőre ennyi,köszönöm,ha segítetek,üdv:
Lilla

ObudaFan # 2012.04.24. 19:31

Az elhelyezés megváltoztatását jó eséllyel kárheti a másik szülő.

loretta71 # 2012.04.24. 13:08

Tisztelt Fórumozók
tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben. A párom korábbi házasságából van egy kiskorú gyereke, akit a bíróság annak idején az anyának ítélt. Most a volt feleség külföldre költözik az új férjével, és nem akarja magával vinni a gyereket, akiről pedig hivatalosan is gondoskodnia kellene. Ennek milyen jogi következménye lehet, ha ő egyszerűen nélküle utazik el?
köszönöm a választ

Zotyika # 2012.03.15. 10:36

panther81:

Próbáld meg ismét visszahozni a gyermeket vagy őket.
Legyen nálad a tárgyalás előtt. A bíróságon pedig miként már írták ideiglenes elhelyezést kell kérned, mivel az anya ismételten ki kívánja csempészni a gyermeket. Nyugodtan elmondhatod, hogy engedélyed nélkül csempészte külföldre a gyermeketeket, mivel csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal tehette volna meg jogszerűen. Ráadásul a szülői felügyeleti jogaid is megsértette ezzel.

pazs # 2012.03.12. 12:23
  1. ezt nem értem, de ha arra gondolsz, hogy lesz-e következmény, lesz.
  2. igen. Ez független az állampolgárságtól.
  3. igen. (ez is független az állampolgárságtól)
  4. igen, érvényes. Arról szól, hogy a gyereket vissza kell hozni az eredeti tartózkodási helyére, ha a másik szülő vagy a bíróság/gyámhivatal nem járult hozzá a külföldre viteléhez.
  5. igen (ez is független az állampolgárságtól...).

Nem fogja tudni a férjed a nevére venni a gyereket, ha a biológiai-jogi apja ehhez nem járul hozzá.

Kicsi8108 # 2012.03.12. 11:13

Tisztelt fórum!

Nekem tavaly született meg a fiam, akit az apja elismert és nevére vett (birói úton), megegyezés alapján én nevelem, ő heti egyszer látogatja (bíróság előtt érvényes0tett megegyezés). Közben férjhez mentem a férjem osztrák állampolgár. Kiköltőztünk a fiammal Ausztriába a férjemhez. Az apjának szóltam de ő közölte nem engedi meg (már kint voltunk) sem a gyámhivatal felé sem bírósághoz nem fordultam.
A férjem a nevére veszi a picit de az apja ezt sem engedi - de ez már folyamatban van, mivel az apja nem osztrák ezért valószínű ezzel nem lesz semmi gond.
A gyerek apja bírósághoz fordult és megvádolt a rendőrségen (magyar) jogellenes kivitellel, veszélyeztetéssel.
Kérdéseim:

  • Ennek lehet foganatja részéről,
  • Engem felelősségre vonhatnak -időközben lemondtam a magyar állampolgársáról, Osztrákot pedig kértem nekem is és a picinek is.(a feljelentés után)
  • Kérte a hazahozatalt is, megkaphatja- ill neki ítélhetik a picit?
  • Leírnák mi az a Hágai Egyezmény (erre hivatkozik, és alább is olvastam hogy ilyen van)itt ez érvényes így is.
  • Köteles vagyok a magyar bíróságon megjelenni, van idézés Áprilisra) ha nem vagyok már magyar állampolgár (addigra elintéződik nekem és a picinek is a csere remélhetőleg)

Köszönettel várom válaszuk