Válás, külföld, gyerekek


ObudaFan # 2013.01.21. 12:28

Ha költözni akarsz a gyerekkel, és a másik szülő nem járul hozzá, akkor bírósági hozzájárulást kell beszerezni.

Dr.Attika # 2013.01.21. 11:10

Jó napot kívánok!
Milyen formanyomtatványt nem írt alá? Semmi ilyenre nincs szükség.

hajnini # 2013.01.21. 10:17

Jó napot kívànok!
Akkor mi a teendõ, ha eddig a volt pàrom beleegyezett, hogy kivihessem külföldre a közös gyerekünket, de most utazàs elõtt nem akarja alàírni a formanyomtatvànyt mégsem?! Közben mi itthon kiadtuk màr a lakàsunk, felmondtunk a munkahelyeken. A gyerekem nêlkül viszont biztos nem megyek ki!
Ilyenkor mit lehet tenni? Hajnalka

Scales # 2013.01.21. 08:39

Már tegnap is írtam ide, de úgy látszik elveszett az éterben. Tudom, hogy a kérdés közvetlenül ÓbudaFannak szólt, ezért előre is elnézést kérek, hogy beleszólok. :-) Kedves kérdező, azt írod, hogy az apa tartja a kapcsolatot a gyermekkel és a tartásáról is gondoskodik. Ezek fényében csodálkozom, hogy nincs közöttük szoros érzelmi kapcsolat...Biztos Vagy benne?

"Évente 3-4x vagyunk "normálisan" együtt, gyakran utazom ki hozzá a fiammal együtt, amit normálisan megtudtunk beszélni a gyermek vér szerinti apukájával."

Nekem ebből nagyon úgy tűnik, hogy az édesapa még véletlenül sem nehezíti meg az életedet, sőt!!! Nem is hiszed, hogy ez a hozzáállás egy külön élő szülőtől milyen ritka és jó dolog. Mellesleg ez lenne a normális. Válás/szétköltözés után természetes, hogy mindenki szeretné élni a saját életét és adott esetben ez akár külföldön is lehet. De a bankszámla, autó pénz mellett azért kevésbé anyagias dolgokat sem szabadna figyelmen kívül hagyni.
Ha az apa eddig ennyire együttműködő volt, akkor szerintem erre számíthatsz a továbbiakban is egészen addig, amíg ezzel nem élsz vissza. Ehhez nyilván szükség lesz a részedről plusz anyagi és idő ráfordításra is, hiszed eddig Svédországba vitted a gyermeket, most Magyarországra kell hoznod évente többször.
A megállapodásnál vedd figyelembe, hogy ha a gyermek történetesen nem nálad lenne elhelyezve, akkor meddig bírnád ki, hogy ne lásd. Mert egy apa is szeretheti úgy a gyermekét, mint egy anya.

ObudaFan # 2013.01.20. 19:52

És remélem, hogy a gyermek kapcsolattartáshoz fűződő érdekével.

Igen, így a helyes és a pontos.

valoapa # 2013.01.20. 19:05

"akkor veti össze a bíróság a te költözéshez fűződő érdekedet a másik szülő kapcsolattartáshoz fűződő érdekével."

És remélem, hogy a gyermek kapcsolattartáshoz fűződő érdekével.

Szerintem nincs az a jólét, ami pótolna akár egy apát, akár egy anyát.

Kedves kérdező, ha a gyereket az apja akarná ugyanígy elvinni, akkor is ilyen határozottan kardoskodnál a gyerek külföldre költöztetése mellett?

Nem szándékozom vitát nyitni, csak kérdezem, hogy ezen elgondolkodtál-e.


  • laikus fórumlátogató
Scales # 2013.01.20. 11:17

Kedves Svédország!

Bár konkrétan ObudaFannnak címezte a kérdést ne haragudjon meg érte, ha laikusként beleszólok a problémába. A leírás alapján az édesapa rendszeresen gondoskodik a gyermekről és a kapcsolatot is tartja vele. Ezért kicsit furcsállom, amikor azt írja, hogy nincs közöttük jó érzelmi kapcsolat... Ráadásul soha nem akadályozta meg azt, hogy a gyermekkel kiutazzanak Svédországba, amiből én azt a következtetést vonom le, hogy a gyermek és az Ön érdekét is figyelembe veszi. Nem nehezíti meg az életüket.
Nehéz dolog ez, mert egy kapcsolat megromlása/válás után mindenki szeretné a saját életét élni, adott esetben egy másik országban. És miért is ne tehetné?!
Kint van pénz, autó, bankszámla...De azért nagyon nem árt figyelembe venni kevésbé anyagias szempontokat is. Biztosan lehet olyan kompromisszumot kötni, amivel azért valamilyen rendszeres kapcsolat marad az apával a gyermeknek. Ez az Ön részéről is igényel majd valószínűleg anyagi és időbeli ráfordítást. Próbálja meg azt a szempontot figyelembe venni, hogy ha esetleg az apánál lenne elhelyezve a gyermek Ön vajon mennyi ideig bírná ki, hogy ne lássa. Mert az apa is szeretheti annyira, mint Ön. Nekik már így is kevesebb jut egymásból.
Szerencse, hogy a gyermek elfogadta az új párját és "rajong" érte - ami azért lehet a gyermek részéről egy Önnek való erős megfelelni akarás is - de az édesapja mindig az édesapja marad, nem szabad elvenni tőle.

ObudaFan # 2013.01.20. 07:19

Mindenképpen igazolni kell, hogy a gyereknek a lakhatása, eltartása, oktatása, egészségügyi ellátása biztosítva lesz. Ha ezt igazolod, akkor veti össze a bíróság a te költözéshez fűződő érdekedet a másik szülő kapcsolattartáshoz fűződő érdekével.

Svédország # 2013.01.18. 15:58

Abban az eseteben a bíróság mit vizsgál?

Köszönöm.

ObudaFan # 2013.01.18. 14:55

Ha nem sikerül megegyezni az apukával, akkor a kiköltözéshez a bíróság hozzájárulása lesz szükséges.

Svédország # 2013.01.18. 11:29

Tisztelt ObudaFan!

Ágnes vagyok. Van egy 6 éves fiam, velem él, volt hivatalos elhelyezés, gyerektartás megítélés...stb.
Apuka rendszeresen látogat, fizet.
Nem voltunk házasok.

2,5 éve új kapcsolatban élek, távkapcsolat, mivel a párom Svédországban él, már 6 éve.

Rendezett körülmények között, lakás, autó, megtakarítás a bankszámlán, bejelentett, fix munkahely.

Évente 3-4x vagyunk "normálisan" együtt, gyakran utazom ki hozzá a fiammal együtt, amit normálisan megtudtunk beszélni a gyermek vér szerinti apukájával.

A kapcsolatunk, a távolság ellenére is normális, mondhatni ideális, a fiam szereti, mondhatni rajong! a Svédországban élő páromért.
Az vér szerinti apukával nincs szoros kapcsolata, érzelmileg.

Viszont most már lépni szeretnénk.

Szeretnénk normális családként élni, közös háztartásban.

Jártam a családsegítőben, megérdeklődni a kiköltözés, gyerekkel együtt!, módját, mikéntjét.

A helyi gyámügy vezetőjétől jött közvetlen az információ, hogy üljek le beszélni a vér szerinti apukával, ha nem egyezne bele, akkor viszont kérjem a gyámügyön a kapcsolattartás újra szabályzását.

Amikor is egy bizottság, mindhármunkkal elbeszélget és ezután hoznak egy határozatot, a láthatás gyakoriságáról, helyéről.

Valóban ennyi volna?

Tartok attól, hogy apuka nem mérlegeli, hogy Svédországban, a fiának sokkal jobb esélye lenne a boldogulásra, mint itthon.

Hogy én sokkal jobban fizető állást találhatok magamnak és ezzel a fiának életszínvonala is meredeken emelkedne, hogy egy biztonságosabb, fejlettebb országban élhetne a gyerek.

Ráadásul nem a semmire mennénk ki, hanem egy biztos egzisztenciába kerülnénk be.

Hogyan tudja a vér szerinti apuka megakadályozni a kiköltözési szándékunkat?

Izgatottan várom válaszát!:)

Szép napot!

Ágnes

ObudaFan # 2013.01.17. 10:43

Vagy a másik szülő, vagy a bíróság hozzájárulása kell a gyerek külföldre költöztetéséhez, máskülönben a másik szülő hazahozathatja, illetve a gyermekelhelyezés is megváltoztatható.

atisbacsi # 2013.01.16. 12:37

Kedves Fórumozók!

Egy anyuka nevében írok, aki a férj lelépése után egy évvel végre talált párt magának és kiköltözne hozzá Németországba 2 éves gyerekével.

A válóper lassan csordogál; a gyerekelhelyezésről már született döntés, a baba az anyukájánál maradt, az apa heti 3 alkalommal 3 órára elviheti magával. A kisgyerek "adásvétel" az anyuka lakcímén történik.

Az a kérdésem, hogy kiköltözhetnek-e valahogy jogszerűen külföldre?

Megvalósítható-e az alábbi feltételek mentén a külföldre költözés? Milyen jogi és/vagy logikai buktatók kerülhetnek elő?

* A letelepedéshez minden szükséges előkészítve. (Lakás van, az új pár tud gondoskodni róluk anyagilag)
* Anyuka és a gyerek egy szép napon kiköltözik minden szükséges felszereléssel az új németországi lakásba; a lakcímet Németoban bejelentik, Magyarországon pedig kijelentkeznek. (Először csak ideiglenesen telepednek le, max. 1 évig)
* A láthatás természetesen rugalmasan biztosított, nem ragaszkodik senki a heti 3x3 órához. Mivel kicsi a gyerek, fontos lenne az anyukának, hogy az apuka ne akarja 24 óránál hosszabb időre elvinni a gyereket.

Nyilván sérülnek a kisgyerek és az apuka jogai, de tehet-e az apuka ez ellen bármit is?

Ha utolsó lépésként az anyuka véglegesen külföldre költözik a gyermekével, mit tehet a férj? 1 év múlva várhatóan teljesen berendezkedve biztosítani tudnak mindent amit a gyermek egészséges fejlődése érdekében a gyámhatóság elvárhat. Van-e esély arra, hogy a bíróság megtiltsa a külföldre költözést?

Köszönöm a válaszokat előre is!

kilatastalan # 2013.01.16. 09:10

Cipruson elunk a szir ferjemmel es a 1 eves 9 honapos gyerekkel(a gyerek magyar allampolgar),juniusban lesz 3 eve hogy osszehazassodtunk itt Cipruson,de a magyar nagykovetsegen be van jelentve,vagyis van magyar hazassagi okiratunk is!A kapcsolatunk nagyon megromlott.Egy orat nem tudunk egyutt eltoltenni veszekedes nelkul,de o ezt nem hajlando beismerni es valasrol sem akar hallani.En ezt megtennem a gyerek erdekeben is,mert szerintem neki a legrosszab!Ezert ugy dontottem,hogy haza megyek a gyerekkel a tudta nelkul es beadom a valopert Magyarorszagon!
Kerdesem az lenne,hogy:

1.Van-e annak valamilyen kovetkezmenye ha az anya lelep a gyerekkel a ferj beleegyezese nelkul?
2.Korulbelul kinek itelne a birossag a gyereket,ha az apa mindent tudd szamara biztositani a felneveleshez,de nem torodik vele,napi 20-30 percet tolt vele es ez ido alatt is csak ordibal vele!Az anyuka munkanelkuli de o minden egyes masodpercet a gyerekkel toltott.

Ami a legrosszabb,hogy nem tudom bizonyitani a viselkedeset velem es a gyerekkel szemben,mert aki tudd rola es latja is az nem tanuskodna!

Elore is koszonom a valaszt!

vaníliafagyi # 2013.01.09. 14:54

A gyámhatóság részéről miből áll a hozzájárulás?

ObudaFan # 2013.01.07. 13:02

A bíróságon kell egyezségi kísérletre idézést kérni és egyezséget kötni az elhelyezés megváltoztatásáról, aztán a gyámhatóságtól hozzájárulást kérni a külföldre költözéshez.

vaníliafagyi # 2013.01.06. 11:28

Tisztelt fórumozók,jogi segítségnyújtók!
Két gyermekem közös felügyelet alatt áll,de papíron az apánál vannak elhelyezve,nem részletezném miért. Szeretném őket külföldre hozni,amibe az apa bele is egyezne.Mi lenne ennek a hivatalos módja?Hajlandó aláírni a gyerekekről való lemondó nyilatkozatot is.Ez elég lenne?Vagy mindenképp a gyámügyet is be kell vonni?Ha bírósági úton helyeztetem el kizárólag nálam őket,az mennyivel másabb?Mi a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a külföldre költöztetésüknek?

ObudaFan # 2012.12.06. 20:03

Vásárolni úgy 5 éve. Olvasni legutóbb egy hete. A kérdéses sajtótermék hetinél gyakoribb olvasása komolyan veszélyezteti az agysejteket.

Dr.Attika # 2012.12.06. 17:18

Mikor vásároltál és olvastál el Magyar Nemzetet? Szerintem soha. Így véleményt alkotni nem célszerű.

ObudaFan # 2012.12.06. 15:19

A polgári jelző számomra többek között arra utal, hogy az erre igényt tartóktól önálló gondolkodásra való képességet várunk el.

A Magyar Nemzet ezzel szemben helyesen nyárspolgári napilap. (Gyk.: szűk látókörű, rögeszmékhez mereven ragaszkodó ember, akinek élete az őt eltartó gazdasági környezettől, rendszertől függ.)

Dr.Attika # 2012.12.06. 15:14

A polgári jelző miért nem stimmel szerinted? A 70-es években volt olyan nevű hetilap, hogy "Magyarország". Nevével ellentétben külföldi napilapok cikkeit tette közzé és nem is a magyar vonatkozásokat. Viszont minden hivatkozott újságnál leírta, hogy "polgári napilap", "olasz kommunista párt lapja" Lunita, "angol kommunista párt lapja"- Morning Star stb., dél-német liberális újság( Süd-Deutsches Zeitung) stb.

ObudaFan # 2012.12.06. 13:43

Napilap, az stimmel.

Dr.Attika # 2012.12.06. 13:27

Nem, ez élettapasztalat. 1976-77 ben jártam az NDK-ban többször. Az ottani lányok fogalmaztak így a német férfiakról. Az osztrákok vonatkozásában pedig egy ismerősöm használta ezt a kifejezést, aki összejött egy osztrák férfivel,aki feleségül akarta venni, de ezért nem ment hozzá.
Egyébként a Magyar Nemzet c. újság nem bulvárlap. Polgári napilap, ahogy szerepel is a címlapján.

ObudaFan # 2012.12.06. 12:48

A "puhapöcsű" osztrák, német

Ezt is az a bulvárlap írta?

Dr.Attika # 2012.12.06. 11:23

Érdekes a történet. Pár hete jelent meg egy cikk a Magyar Nemzetben. Erről szólt. Egyre több magyar anyuka megy Ausztriába, Németországba férjhez és viszi ki a gyermeket, gyermekeket. És pontosan erre a körülményre hivatkozva akarnak több tartásdíjat kipréselni az "exből". Ez valami "agyrém". Talán az lenne igazságos ha az anyuka ezen tényre hivatkozva tartásdíj csökkentést kérne. A "puhapöcsű" osztrák, német bizonyosan megfizeti bőségesen, hogy magyar nő mellett élhet a gyerekével, gyerekeivel együtt.