Válás, külföld, gyerekek


sagit # 2012.12.06. 10:36

"Keressen jobban fizető munkát akár külföldön is ha nem jön ki a mostaniból."

Hűűű ez csak most esett le! Ezen jobb lenne ha magad is elgondolkodnál! Mert így nem hogy megeggyezni de beszélni sem fogtok egymással. Te csak a saját életed írányítsd a másét hagyd a másiknak...

sagit # 2012.12.06. 10:34

TE akarod a gyereket Ausztriába vinni miért fizettetnéd meg azt az apával? És nagy valószínűséggel a láthatást is neked kell biztosítani és anyagilag is állni mert TE mentél külföldre... És igen maradhat az a gyerek az apjával is és akkor nem kerül olyan sokba.

ObudaFan # 2012.12.06. 10:26

Az is egy megoldás, ha a gyerek az apjával marad Magyarországon, akkor nyilván kevesebből is kijön a dolog.

hz78 # 2012.12.06. 10:20

Tisztelt sagit!

Ausztriában kb 200 Euro/hó a gyerek nevelése. ezt kell két felé rám és az apára el osztani ezért 30 E Ft kérnék -ez kb 100 Euro.

Keressen jobban fizető munkát akár külföldön is ha nem jön ki a mostaniból.

A láthatás csak a távolság miatt lenne ennyi mert nem tudok mindig haza jönni a gyerekkel.

Zita

ObudaFan # 2012.12.06. 09:47

És ehhez jön az, hogy az apuka ne is láthassa a gyereket gyakorlatilag. :)

sagit # 2012.12.06. 09:43

Most kapod az apa fizetésének 20% ami 16e HUF. Fel akarod emeltetni hogy 30e HUF-t kapj, DE ez az apa fizetésének 37,5% háááát nem tudom. Én megértem hogy el kell tartanod a gyermeket mint ahogy az apának is el kell, és azt is látom hogy 15e HUF az nudli. De ha a másikat tönkreteszed anyagilag attól neked még nem lesz több jövedelmed csak ideig óráig!

ObudaFan # 2012.12.06. 09:09

Szerintem a legjobban azzal vágod magad alatt a fát, ha nem akarsz normális kapcsolattartást biztosítani az apának. Az ugyanis a gyermekelhelyezés megváltoztatásához vezethet.

hz78 # 2012.12.06. 07:10

sagit

A gyereket el kell tartani az pénzből megy csak. Miért ne lehetnék boldog más oldalán még ha külföldön kell is élnem ehhez?

Obudafan

Köszönöm

Lenne még egy kérdésem
Én sajnos régebben elkövetem azt a hibát hogy a gyermek papírjait módosítottam (valótlan adatok). Ezért eljárást folytattak ellenem, meg büntettek (TUDOM A TÉNY SZÁMÍT, NEM A MÉRTÉK). Ha bíróságra megyek az apa nem egyezik bele a kivitelbe, és ezt elmondja (kapott másolatot az eljárás papírjaiból) az ronthatja az esélyeket? kivitel, láthatás stb. szempontjából

H. Zita

ObudaFan # 2012.12.05. 12:59

Egyébként azt gondolom tudod, hogy a gyermek külföldre költöztetéséhez vagy a másik szülőnek, vagy a bíróságnak a hozzájárulása eleve kell. Ha ilyen igényekkel állsz elő, akkor minimálisan is rontod az esélyeidet.

ObudaFan # 2012.12.05. 12:57

Abból, hogy szerintem indokolatlan, az következik, hogy szerintem nem adhat helyt.
Ha az van a határozatban, hogy novemberre rendezte, akkor milyen alapon szeretnél bármit követelni novemberre?

sagit # 2012.12.05. 12:47

Nem semmi! Te lépsz le a gyerekkel végleg ellehetlenítve a kapcsolattartást és még azt is kurtítani és igazolni akarod amit nem biztosítasz DE ennek ellenére noha nincs összefüggés az apa pénze az jó lenne. Mindenesetre érdekes hozzáállás....

hz78 # 2012.12.05. 12:30

Köszönöm a választ!

Viszont kihagytam , hogy bér az netto - tehát netto 80 E keres akkor is kicsi csak az esély?

A harmadik kérdésre is tudna választ adni?

Értem hogy ön szerint indokolatlan az időszakos elhagyása de ennek ellenére a bíróság helyt adhat a kérésemnek?
Természetesen csak a távolság az indokom más nincs.

H. Zita

ObudaFan # 2012.12.05. 09:44

Nem teljesen lehetetlen az emelés, de azért ennyi adat alapján inkább azt mondanám, hogy nem. Az viszont szerintem nyilvánvalóan indokolatlan, hogy ne legyen időszakos kapcsolattartás. Visszamenőleg a kereset benyújtásától 6 hónapra lehet kérni emelést.

hz78 # 2012.12.05. 08:30

Tiszteltem!

Én márciusban férjhez megyek egy osztrák állampolgárságú férfihez, és kint fogunk nála lakni véglegesen.
Előző kapcsolatból van egy 2 éves gyerekem.
A kérdéseim:

  • Bíróságon kérni akarom a tartás díj emelését mert kint drágább a gyerek eltartása. lehetséges e az hogy 20% min 30 E Ft emeltessem a tartásdíjat (20% min 15 E Ft-ról. Ha a gyerek apja csak 80 E Ft keres, nem egyezik bele a min összegbe, ill. új párja van akivel együtt nevelik a párja gyerekét és most várják a közös gyereküket (kb akkor születne mire tárgyalás lesz az ügyben -ha be adom).
  • én 2 havonta 1 nap láthatást szeretnék (jelenleg heti 1 szer + időszakos a láthatás a gyerek korával nő) időszakos nélkül (se nyár, se ünnepek) meg ítélhetik e - rendszeres most a kapcsolat a gyerek és apja közt. Távolság 400 km miatt. ő jöhet oda ki ha tud ha van neki miből amikor csak akar.
  • Ha ez áll az első végzésben: " a tartásdíj 2012. nov. 30 rendezve, az első részletet 2012 decemberben dec. 10-i kell előre megadni fizetésből lefogással ..." Akkor feljelenthetem hogy novemberre nem fizetett?

Ill. visszamenőlegesen lehet emelést kérni mondjuk nov. 1 ig vissza menve?

Válaszokat köszönöm.

H. Zita

SZZSS # 2012.12.04. 14:58

Tisztelt Jogi Fórum(ozók),

Válás- gyermekelhelyezés témában szeretnék segítségét kérni- ebben a topicban is, remélve, hogy valaki tud segíteni nekem néhány tanáccsal.

Bántalmazó külföldi (nem EU-s) állampolgár férjemtől szeretnék elválni, aki több, mint fél éve ismeretlen helyen tartózkodik. Ez idő alatt is többször zaklatott, ideiglenes megelőző (rendőrségi) és 30 napos távoltartás (bírósági) is született ellene. Azzal is fenyegetett, hogy külföldre hurcolja a picit, ami valós veszély lehet. Jelenleg nincs érvényes távoltartás ellene és nem tudom, hogy most az országban tartózkodik-e, de félelemben élek attól, hogy mikor bukkan fel. Nem tudom, hogy hol és miből él, de a házasságunk ténye és a közös gyermek csak „adu” számára az uniós tartózkodáshoz.

A házasságunk színtere a saját kizárólagos tulajdonú lakásom volt, a férjem állandó lakcíme jelenleg is ez. Kényszer-kijelenteni eddig nem tudtam, mert a szomszédaink nem voltak hajlandóak aláírni a nyilatkozatot, hogy nem lakik itt (valószínűleg ők is félnek vagy nem akarnak beleavatkozni).
Közös, 3 év alatti pici gyermekünk is van. Nem látogatja, nem tart vele kapcsolatot, eltartásához semmilyen formában nem járul hozzá, ám a gyest valószínűleg azóta is felveszi és saját céljára használja ezzel biztosítja magának a magyarországi jövedelmet és a biztosítást (én normális, rendezett körülmények között élek, dolgozom és teljesen egyedül, segítség nélkül nevelem a picit). Közös vagyonunk nincsen (szerencsére házassági vagyonjogi szerződést kezdeményezésemre kötöttünk korábban).

Azt szeretném megtudni, hogy:

  1. nem a szomszédban lakó ismerősök, barátok nyilatkozata alapján is kijelenthetem őt a saját ingatlanomból a település jegyzőjénél? vagy milyen lehetőségeim vannak erre, ha a szomszédaim érthető módon nem akarnak beleavatkozni ebbe az ügybe? (már azt is rettenetesen szégyenlem, hogy ilyen helyzetbe kerültem és mások szem- és fültanúi voltak a rendőrségi fellépéseknek stb.)
  2. közben személyesen beadtam a bíróságon a saját magam által (iratmintából) készített válókeresetet. Mivel a férjem ide van bejelentve, így az első tárgyalásra szóló értesítést a nevére is hozzám fogják kipostázni. Jól tudom, hogy ha nincs, aki az ő idézését átvegye, akkor meg sem tartják a tárgyalást? Annak érdekében, hogy legyen első tárgyalás átvehetem az ő nevére szóló küldeményt én magam, mint vele egy címre bejelentett házastársa? Származhat ebből valami hátrányom? Mi a legcélravezetőbb megoldás arra, hogy mihamarabb elinduljon az ő passzivitása ellenére is a válás? (a kicsinek és nekem is az lenne a legjobb, ha minél hamarabb lezajlana a procedúra és addig is ideiglenesen kapnánk jogi védelmet a támadásai ellen)
  3. A keresetben kértem ideiglenes intézkedésként a kizárólagos lakáshasználatot és a kizárólagos gyermekfelügyeletet. Erről rendelkezik a bíróság rögtön az első tárgyalás alkalmával? Akkor is, ha az alperes nem elérhető, nem jelenik meg? Hogyan tudom elérni, hogy a. legyen első tárgyalás b. rögtön az első alkalommal legalább ideiglenes intézkedésként kizárólagosan használhassam a saját lakásomat és a válás és gyermekelhelyezés megszületéséig legalább ideiglenesen kizárólagos gyermekfelügyeletet kapjak? E két intézkedés jogi alapot adna arra, hogy valamennyire továbbra is védeni tudjam a gyermekemet, magamat és a vagyontárgyaimat a támadásai ellen (vagyis intézkedjen is a rendőr, ha megint hívni kell, ne csak sajnáljanak...)
  4. kb. mennyi időt fog igénybe venni a válásom megegyezés hiányában (közös vagyon nincs, kiskorú közös gyermek van, az alperes ismeretlen helyen és együttműködésre képtelen)?
  5. Magyarországi tartózkodási engedélyének alapja a házasságunk. Kell-e a válókereset beadásáról értesítenem a Bevándorlási Hivatalt vagy a bíróság ezt hivatalból megteszi? Indít-e kötelezően a Bevándorlási Hivatal eljárást vele szemben a tartózkodási engedélyének megújításával kapcsolatban a megváltozott családjogi körülményekre tekintettel? Vagy erre is csak egy esetleg évekig elhúzódó válás végén kerülhet sor?

    Úgy terveztem, hogy az első tárgyalásra jogi képviselő nélkül, magam megyek el (úgy sem lesz válás, mert nem fog megjelenni és van közös gyermekünk), egyszerűen költségtakarékossági okból. Aztán valószínűleg úgyis szükségem lesz jogi képviselőre. Megtehetem ezt? Nem fog semmi károm származni abból, ha egyedül érkezem? Nagyjából milyen ügyvédi költséggel számolhatok a későbbiekben? Eddig a 30 eFt-os illetékbélyeget vettem meg és a házassági és születési anyakönyvi kivonatokért fizettem. Sajnos biztos vagyok abban, hogy soha egyetlen fillért sem fog rajta senki behajtani tudni se költségre, se tartásdíjra - így a válás felmerülő költségeire is nekem kell előre takarékoskodnom. Nagyon járatlan vagyok ebben a témában. Köszönettel fogadok minden segítséget, szakértői véleményt.

Tisztelettel köszönöm szépen a válaszokat: SZZSS

ObudaFan # 2012.12.04. 14:50

Ha csak látogatóba, tehát egy évnél rövidebb időre, akkor nem.

Alice32 # 2012.12.02. 14:55

Jo napot Kivanok!
Egy nehany kerdesem lenne. Kettos allampolgar vagyok (roman-magyar), a 8 eves kisfiam ugyancsak, az apjatol elvaltam, o roman allampolgar. Van egy hugom aki az Egyesult Allamokban el, ohozza szeretnenk menni latogatoba kisfiammal, a magyar utlevelet hasznalva. A kerdesem az lenne, hogy ez esetben, szukseges az apa beleegyezese ahhoz, hogy a gyereket magammal vigyem?

Elore is koszonom.

mandarin2012 # 2012.12.01. 12:19

Koszonom.
Konkret kerdesem meg nincs, altalanossagban szerettem volna tudni, melyik orszag jogai dominalnak.

Meg most intezem a kislanyom "rendszerbe valo bekeruleset", vagyis neki meg nincs magyar lakcim kartyaja, igy meg nincs benne a "Magyarorszagon elo magyar allampolgarok" rendszereben.
Feltetelezem, ha bekerul, valoban a magyar jog lesz a meghatarozo, addig viszont - gondolom - tobb kerdesben az angol jog lehet...

ObudaFan # 2012.12.01. 09:10

Attól függ, milyen kérdésre. Azért ha a gyermek Magyarországon fog lakni, és magyar bíróság fog így eljárni, akkor a legtöbb esetben a magyar jog lesz alkalmazandó.

mandarin2012 # 2012.12.01. 07:31

Tisztelt Forum!

Hosszu evek ota Nagy-Britanniaban elunk a 2 es fel eves kislanyunkkal, es a (volt)parommal (a kislanyom edesapja), akivel most kulonvaltunk.
Most tervezem a kislanyommal valo hazakoltozest, Magyarorszagra nehany honapon belul.

A kislanyom Londonban szuletett, de magyar allampolgar.
A volt parommal nem voltunk hazasok.

Arra lennek kivancsi, hogy a magyar vagy az angol csaladjog ervenyes rank, mert hallottam olyat, miszerint a gyerek angliai szuletese miatt, illetve mert angliai adofizetok vagyunk, az angol csaladjog az ervenyes.

Viszont magyar allampolgarok vagyunk, es mivel nem jelentettuk ki magunkat kozpontilag, vagyis lakcim kartyaval rendelkezem, ezert hivatalosan: "Magyarorszagon elo magyar allampolgarok vagyunk, ideiglenes kulfoldi tartozkodassal".

A kerdesem tehat csak annyi, hogy a magyar vagy az angol csaladjog szerint kell eljarnunk bizonyos kerdesekben?
Elore is koszonom a valaszt.

mandarin2012 # 2012.11.30. 20:07

Tisztelt Forum!

Hosszu evek ota Nagy-Britanniaban elunk a 2 es fel eves kislanyunkkal, es a (volt)parommal (a kislanyom edesapja), akivel most kulonvaltunk.
Most tervezem a kislanyommal valo hazakoltozest, Magyarorszagra nehany honapon belul.

A kislanyom Londonban szuletett, de magyar allampolgar.
A volt parommal nem voltunk hazasok.

Arra lennek kivancsi, hogy a magyar vagy az angol csaladjog ervenyes rank, mert hallottam olyat, miszerint a gyerek angliai szuletese miatt, illetve mert angliai adofizetok vagyunk, az angol csaladjog az ervenyes.

Viszont magyar allampolgarok vagyunk, es mivel nem jelentettuk ki magunkat kozpontilag, vagyis lakcim kartyaval rendelkezem, ezert hivatalosan: "Magyarorszagon elo magyar allampolgarok vagyunk, ideiglenes kulfoldi tartozkodassal".

A kerdesem tehat csak annyi, hogy a magyar vagy az angol csaladjog szerint kell eljarnunk bizonyos kerdesekben?

ObudaFan # 2012.11.28. 13:51

Ha a gyermek Magyarországon fog élni, akkor a magyar bíróságnak lesz joghatósága a gyermekelhelyezési perre.

Irod # 2012.11.26. 20:45

Kedves Obudafun!
Van 2 gyermekem egy görög férfitól. Az elmúlt 6 évben (hol Magyarországon, hol Görögországban) együtt éltünk, de nem házasodtunk össze. A gyerekek Magyarországon születtek, és magyar bejelentett lakcímen vannak. A nagyobbik görög állampolgár is (kettős állampolgár), a kisebbiknek még nem intéztük el ezeket a papírokat így ő csak magyar állampolgár. Mindkettőjüknél megcsináltuk az apasági elismerő nyilatkozatot.
Sajnos rosszul alakultak a dolgok így én szeretnék a gyerekekkel Magyarországon letelepedni és csak nyárra(2-3hónapra) kimenni Görögországba. Látszólag beleegyezett az apuka, én meg biztosítottam róla, hogy bármikor láthatja a gyermekeit ha idejön.(plusz nyáron mi megyünk)
Azt hallottam h a görögöknél az apa javára dönt a bíróság (állítólag sok német nő él ott csak h láthassa válás után a gyermekeit)
Az lenne a kérdésem, hogy ha esetleg az apuka (görög)bíróságra vinné az ügyet és azt akarná h a gyerekek ott lakjanak, a leírtak alapján járhatna sikerrel, vagy szinte kizárt? Milyen jogok illetik őt meg és milyen jogaim vannak nekem?
előre is köszönöm válaszát

ObudaFan # 2012.11.23. 13:46

Ilyen jellegű ügyekben általában mindkét fél a saját költségét viseli. De jelen esetben ha sürgős nektek a válás, csak meg tudtok abban is egyezni, hogy ezt ki viseli. Ha nincs közös gyerek és mindenben megegyeztek és megjelensz, akkor már az első tárgyaláson jogerősen elválhattok.

provodnyik # 2012.11.23. 12:45

Es a Shengeni vizumdijat, utazasi koltseget (3 000 km) ki fogja fizetni?