Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?


dr_Egyed_Zoltán # 2019.05.21. 22:45

@Vkat

A hagyatéki hitelezői igény kötelmi jellegű igény, míg az elbirtoklás dologi jogi (tulajdoni) igény, így nem feltétlen zárják ki egymást!

Számomra visszaélés gyanús, hogy vesz vki 1/7-ed arányú tulajdoni illetőséget, elkezdi felújítani az egész ingatlant, megvárja a 15 év elteltét és hagyatéki hitelezői igény kielégítése jogcímen vinné a tulajdonostárs hányadát.

Nem kizárt a tulajdonostárstól történő elbirtoklás sem, de a biróság ott még szigorúbban kell hogy eljárjon, így az ismeretek alapján én is azt mondom, hogy állj bele az ügybe!

VKat # 2019.05.22. 05:42

Dr. Egyed Zoltán, MajorDomus

Köszönöm a tanácsaikat! Jövő kedden lesz a hagyatéki tárgyalás, még gondolkozok, hogy mi legyen. Kíváncsi vagyok, hogy milyen meglepetések érnek még a közjegyzőnél. A várható közjegyzői díj 25000-ft, innen gondolom, hogy egy-két százezer forintnál többet ér az 1/7 részem. Semmiképp nem akarom, hogy boldogan elballagjanak a naplementébe egy fillérekért megszerzett tanyával. Az ügyvéd, akitől a levelet kaptam, nem nagyon reagál semmire. Amikor írtam neki egy emailt, egy hónap múlva hívott fel a leendő elbirtokló élettársa, hogy ő intézi ezt az egész ügyet és az ajánlatuk nulla forint, cserébe elfogadom az ő követelésüket és megúszom az elbirtoklási pert. Nem szeretnék ajándékba adni nekik semmit.
Ügyvédet még nem kerestem, bár kaptam már egy szegedi nevet. Valószínűleg szükségem lesz rá.
Még egyszer köszönöm!

drbjozsef # 2019.05.22. 06:44

VKat,

Ha beleállsz a dologba, akkor viszont legyél Te is kemény mint a vídia.

Követeld, hogy minden felújítást, karbantartást számlával igazoljanak.
Követeld, hogy a tanya hasznosításából, üzemeltetéséből származó haszon tulajdonrész arányos részét fizessék ki neked.
Követeld, hogy a tulajonrészed arányában fizessenek az ottlakásért többlethasználati díjat.
És jelezd, hogy nem mondasz le a részedről, állsz a per elébe.
Satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Ami csak eszedbe jut. Keress egy ügyvédet, és beszéld meg vele.

Amiket fent írtam annak egy jó része teljesen alaptalan. De ha pereskedni akarnak, akkor érezzék a törődést. Hogy nem egy fogalmatlan emberrel állnak szemben.

Aztán még a per előtt is

Ha pedig visszautasítod a hagyatékot - lemondani már nem mondhatsz le róla -, akkor az a sorban utánad következőre (gyermekedre, más rokonra) száll, ha nincs, akkor végső esetben az államra. Bármelyik esetben, ha nem _ajándékozza_ nekik az örökös, akkor pereskedhetnek. Az meg nekik sem jó valójában, hiába akarják úgy beállítani, hogy azzal majd hű de rosszul jársz. Igen, rosszul járhatsz, de ők is.

Szóval a legjobb valamilyen kompromisszum, csak a kezdő tétet elég alacsonyra szabták. Te meg szabd jó magasra. Aztán egyezkedhettek.

VKat # 2019.05.22. 10:33

drbjozsef

Köszönöm, keresek egy ügyvédet!

MajorDomus # 2019.05.22. 19:51

Sok sikert!

VKat # 2019.05.30. 12:13

Tisztelt Fórumozók!

Ha jól látom, az én ügyem volt itt a fórumon az utolsó, most szeretném folytatni.
Túl vagyok a hagyatéki tárgyaláson, ahová elég naivan mentem el, így utólag ez egyértelmű. Abban bíztam, hogy az utolsó pillanatban még meg tudunk egyezni. Nem így történt. A leendő elbirtokló nem szólt egy szót sem, csak állandóan vihogott. Az ügyvéd, aki képviselte, gyakorlatilag köszönés helyett már rögtön nekem támadt, hogy ha nem egyezek bele az elbirtoklásba, akkor per lesz, amit megnyernek. Arra hivatkozott, hogy a többi 5 tulajdonos önként belement az elbirtoklásba, ezért ez is menni fog.
Sok lehetőségem nem volt (legalábbis én úgy éreztem) és visszautasítottam az örökséget, amit így a két kiskorú gyerekem kapott meg. Amikor ezt kimondtam, onnantól kezdve kritikán aluli volt az ügyvég viselkedése, konkrétan sértegetett, meg fenyegetett, hogy ingem-gatyám rá fog menni erre a perre, amit a gyerekeim ellen indít.
Amikor kérdeztem, hogy ugyan miért nem hamarabb keresték meg a többi hat tulajdonost, miért várták meg a 15 évet, választ nem kaptam, csak annyit, hogy teljesen mindegy, nincs jóhiszemű meg rosszhiszemű a bíróságon, ezzel senki nem foglalkozik.
Szeretnék pár dolgot kérdezni:
Tényleg a kiskorú gyerekeimet fogja perelni?
Keressek sürgősen ügyvédet?
Utána számoltam, az első megkeresésük óta még nem telt el egy év, esetleg még kérhetem a tulajdonrész átadását, vagy a hagyatéki tárgyalás után már felesleges?
Ha minden nagyon rosszra fordulna, még a gyerekek nevében visszautasíthatom, hogy az állam kapja meg?

A közjegyző 30 napot adott nekik. (Azért arra még a közjegyző szeme is elkerekedett, amikor az ügyvéd azt mondta, hogy ő még az államtól is elbirtokolná a tanyarészt...)

Hát "röviden" ennyi. Kicsit kétségbe vagyok esve.

drbjozsef # 2019.05.30. 15:06

Tényleg a kiskorú gyerekeimet fogja perelni?
Szinte biztos. A törvényes képviselőjén keresztül, vagyis rajtad.

Keressek sürgősen ügyvédet?
Ha ki akarsz még dobni pénzt... de nem ártana megmutatatni valakinek minden papírt.

Utána számoltam, az első megkeresésük óta még nem telt el egy év, esetleg még kérhetem a tulajdonrész átadását, vagy a hagyatéki tárgyalás után már felesleges?
Most utasítottad vissza, nem? Akkor már nem.

Ha minden nagyon rosszra fordulna, még a gyerekek nevében visszautasíthatom, hogy az állam kapja meg?
Igen, de ahhoz a gyámhivatalnak is lesz egy-két szava. Nem biztos, hogy engedik, ingatlanról lemondani, ha az örökség egyébként pozitív, akkor nem nagyon szoktak beleegyezni. A gyermek érdekei, ugye. De lehet, hogy az elbirtoklással meg tudod győzni őket. Ha nem engedik, fizessék ők az ügyvédet... no meg a perköltséget, ha kell.

VKat # 2019.05.30. 15:34

drbjozsef

Köszönöm a válaszát!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy most vajon kellene valamit csinálnom, vagy várjam, mi fog történni? A közjegyző nem mondott semmit. Nem kellett aláírnom semmit, nem kellett kifizetnem semmit, csak elballagtam... (Persze a gyerekek adatait felvették.)

drbjozsef # 2019.05.30. 16:02

Szerintem nem kell, majd érkezik egy hagyatéki végzés, abból kiderül majd, hogyan adta át a hagyatékot és kinek a közjegyző. Feltehetőleg a gyerekek lesznek az örökösök, úgyhogy neked, mint törvényes képviselőnek is kapnod kell. Lesz 15 napod átgondolni, és fellebbezni, ha van olyan ok.

Én felhívnám a közjegyzőt. Ha elég kétségbeesetten adod elő, biztos segíteni fog. Kérdezd meg, mi a menete, ha a gyerekek nevében is le akarsz mondani.

Esetleg ugyanezt a gyámhivataltól is megkérdezheted.

Pereskedjen csak az állammal a jóember.

MajorDomus # 2019.05.30. 19:33

Ez a legokosabb.....

VKat # 2019.05.31. 05:16

drbjozsef, MajorDomus

Köszönöm, ezt fogom tenni!

Borzasztóan nehezen emésztem meg, hogy valaki ennyire aljas legyen. Amikor megkérdeztem, hogy miért nem kereste meg a tulajdonostársakat az egyheted rész megvásárlásakor csak vigyorgott. Az ügyvéd meg azt mondta erre, hogy már halottak voltak. Érdekes, hogy 15 év után rögtön sikerült mindenkit megtalálni... na jó, köszönöm a segítségüket, puffogok magamba tovább. Meg felkeresem a gyámhivatalt.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.31. 09:15

Lekéste már a gyerekek nevében visszautasítást. Persze, a próbálkozás nem kerül semmibe.

MajorDomus # 2019.05.31. 19:02

De a pert még nem

ocsika # 2019.06.15. 22:22

Üdvözlet!
Frissen regisztráltam ide, mert van egy elbirtoklással kapcsolatos ügyünk, amiben fordulatok vannak mostanában.
Van egy telekhatár vitánk a szomszéddal, nagyon régóta. A lényeg, hogy egy vitás terület a mi tulajdonunkban van, de a szomszédunk birtokolja egy ideje. Egy jogerős földhivatali határozat után keresetet nyújtottunk be, miszerint a területet birtokba kívánjuk venni. A szomszéd ellenkeresete szerint ők meg el kívánják birtokolni a területet. Szerintem nem teljesülnek ennek a feltételei, de éppen a héten kaptunk egy ítéletet a Kúriától, és kénytelen voltam szembesülni azzal, hogy nálunk a jogszolgáltatás nem úgy működik Magyarországon, mint ahogy kéne. Szeretnénk biztosra menni. A polgári per 3 éve zajlik, és közben kinőtt belőle egy közigazgatási per is, ami azt hivatott eldönteni, hogy fennállnak-e az elbirtokolni kívánt terület földhivatali bejegyzésének feltételei. Ebben a perben utasította a bíróságot új eljárásra a Kúria.
A fordulat, hogy a szomszéd elkezdte árulni az ingatlanját. Itt merült fel bennem a kérdés: mi lesz az elbirtoklási igénnyel a szomszéd ingatlan eladása után? Feltehetően a per nem zárul le addig. A földhivatali nyilvántartás szerint a vitatott terület az én tulajdonomban van. Az én jogérzékem szerint a vevő azt veszi meg, ami a tulajdoni lap szerint a szomszédoké, vagyis az én területemet nem. Megveszi-e az új tulajdonos a telekkel az elbirtoklási igényt is? Ha lezárul a per akárhány év múlva, de az elbirtoklást indító fél már nem lakik itt, mi lesz ezzel az igénnyel?
lehet, hogy egy jogásznak ez egyértelmű, de bennem vannak mindenféle kételyek az üggyel kapcsolatban.
Köszönöm a tanácsokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.16. 08:15

Nem tökéletes az a jogérzék.

Egyébként pont neked eléggé mindegy az, ami kérdezel. Téged annyi érdekeljen, hogy tiéd-e még az a földdarab. Ezen pedig ez az adásvétel nem változtat.

aprilismajus # 2019.06.16. 08:23

Kedves Ocsika, az új birtokos, ha elbirtokol ő is, hozzászámíthatja az elbirtoklási idejéhez a jogelődje birtoklási idejét - mondja a törvény.

ocsika # 2019.06.18. 05:31

Köszönöm a válaszokat, még ha nem is kedvezőek nekem. :)
Biztosan az én jogérzékemmel van a baj? :)) Lehet, hogy csak az én esetemben furcsa ez, mert a szomszéd finoman szólva sem jóhiszeműen próbálkozik az elbirtoklással, és olyan személyes motivációk vezérlik, amik az új szomszédot (meg semmilyen normális embert) biztosan nem fogják. Csak kicsit zavar, hogy csak a bírósági ügy húzódik 3,5 éve. Abban bíztam, hogy felgyorsulhat a dolog.

bugyba # 2019.06.24. 12:45

Jó napot!
Azért regisztráltam, mert édesanyámnak van egy furcsa ügye, és tájékozódni szeretnék.
Nagymamám 11 éve halt meg. Volt két testvére, egyikük több, mint 20, másikuk 3 éve halt meg. Két hete édesanyám kapott egy levelet, hogy póthagyaték indul egy ingatlan ügyében. Azt sikerült kideríteni, hogy egy zárkertről van szó, aminek a három testvér 1/3-1/3-1/3 arányban volt tulajdonosa, és aminek a létezéséről nem tudzunk. Azzal tisztában volt mindenki, hogy a 2. VH előtt voltak családi birtokok, de amikor az elmúlt 20 évben egy-egy rokon megpróbált érdeklődni ezek felől, mind ugyanazt a választ kapták (levéltár, önkormányzat, földhivatal): állami kisajátításra került, nincs. Most mégis póthagyaték tárgyát képezi, 3 külön eljárásban, Budapest 2 különböző kerületében. Személyesen az Önkormányzat annyit mondott, hogy az eljárást magánszemély indította, és javasolták, hogy a másik kerületben jelezzük, hogy örökösök vagyunk, hiszen az egyik testvér gyermektelenül halt meg 20 éve. Meg is kerestük az illetékest, de ott nincs eljárás. Viszont édesanyámat felhívta, aki az egészet elindította, és annyit közölt, hogy megpróbálta az ingatlant a nevére iratni, és majd a bíróság eldönti. Ezek után jobb ötlet nem lévén, megkerestük az illetékes járásbíróságot, hogy tulajdonképpen mi a helyzet. Úgy tűnik, hogy valóban, a hagyatéki eljárás alatt álló ingatlan eljárás alatt áll, "tulajdonjog megállapítása" miatt. Gyakorlatilag sehonnan semmilyen egyéb információt nem tudunk kapni, holott az eljárásban érintett felek vagyunk, elvileg.
Szeretkék segítséget kérni, hogy mire kell számítanunk, mire kell figyelnünk, hogyan tudunk felkészülni. Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.24. 14:37

Mi lenne, ha megbíznátok egy ügyvédet?

bugyba # 2019.06.24. 21:06

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Valóban felmerült bennem az ügyvéd gondolata. Viszont - lehet, naív vagyok - feltételezem, nem a 70-es éveit taposó édesanyám az egyetlen, aki ma Magyarországon hasonló helyzetbe került. Mielőtt akár saját magamat, akár a nyugdíjas, ráadásul mozgássérült édesanyámat kitenném egy alapvetően pénznyelőbe is fordulható (lássuk be, az esélye megvan), ráadásul évekig elhúzható rémálomnak, szeretnék tájékozódni, hogy egyáltalán érdemes-e. Tudom, a föld mindig érték, de ilyen-olyan problémák/folytonossági hiányok miatt hiába a jóhiszemű tudatlanság, a jog nem feltétlenül kedvez a vétlen félnek. Viszont hasonló tortúrán átesett vagy előrébb járó sorstársak tapasztalatai segíthetnek valamelyik irányba továbblépni.

drbjozsef # 2019.06.25. 06:26

bugyba,

Ha van is ilyen, akkor legfeljebb visszaolvasással, és a gugli forgatásával fogsz tudni erről találni infót - pici az esélye, hogy egy régebbi kérdező itt vár, hogy valakinek elmesélhesse a történetét.

Mire kell számítanod? Hogy pert indítanak az elbirtoklásra, és megpróbálja elbirtokolni az illető.

Athiss # 2019.08.23. 13:54

Tisztelt tagok!

Garázsügyben irnék. Adott egy belterületi garázssoron lévő szélső garázs. Amit körülbelül 25 éve már senki nem használ.( Egyedül ott van még fadobozos villanyora a soron) rozsdás kapuja és gazos területe is egyértelmüen jelzi, állapota folyamatosan romlik. Maga a beton garázs önkormányzati telken van, ha jol tudom.valamikor a 70 es években épült a garázssor Az lenne a kérdésem hogyan tudnám birtokba venni ha az ajtaja levan zárva. Mert ahogy értelmeztem csak ugy lehet elbirtokolni ha 10 évig használjuk. De ahhoz ki kellene nyittatni vagy nyitni. Mi ennek a menete? Köszönöm választ előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.23. 14:28

Ez nem jogi kérdés. (Ami mégis jogi benne, az a számodra nem kedvező, tehát ne firtasd.)

aprilismajus # 2019.08.23. 16:54

Ünnepeljünk, első eset, hogy egyetértek Kovács Béla Sándorral, csak azért egészítek ki, hogy a kérdező is tisztában legyen mindennel, elbirtoklás útján nem szerezhető tulajdon, ha bűncselekménnyel, erőszakos úton jutott a dolog az elbirtokolni szándékozó birtokába. Márpedig ha ki akarja a lezárt területet nyitni vagy nyittatni, akkor könnyen a magánlaksértés bűnébe eshetünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.23. 17:45

Szerintem ez nem rám vet rossz fényt. :) Hogy ti. ez az első eset.