Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?


Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.06. 20:19

Ha a szomszéd elbirtokolta az adott telekrészt, akkor a telekhatár ott van, ahol a kerítés.

Szomorú örökös # 2021.04.07. 05:31

KBS

Ha a szomszéd elbirtokolta az adott telekrészt, akkor a telekhatár ott van, ahol a kerítés.

Ezt írta a kérdező:

ő erre azt válaszolta, hogy ez az elmúlt 30 évben mindig is így volt és ő nem tudta, hogy az nem a telekhatár. Elbirtoklást nem kezdeményezte, mivel nem tudta, hogy az a telekrész nem az ő tulajdona, ugyanakkor most nem hajlik arra, hogy a határra helyezzük a kerítést.

Kérdezem: esetleg elbirtokolhatta úgy is, hogy nem kezdeményezte ezt a hivatalban hivatalos úton is? Oké, hogy ingatlan esetében 15 évig folyamatosan kell birtokolnia, de ha most az új tulaj bíróságon ezzel kapcsolatban pert indít, akkor vajon van-e esélye? Ez engem is érdekelne! Köszi a korrekt választ rá!

drbjozsef # 2021.04.07. 08:20

Ott van konkrétan KBS válasza.

Egyik oldalról jóhiszemű vevő, aki a közhiteles nyilvántartásban bízva szerez visszterhesen tulajdont, másik oldalról pedig ott a jóhiszemű vevő, aki elmulasztva a kellő gondossággal eljárást, vásárlás ELŐTT nem mérette fel az ingatlant, megnézte a szemeivel, és úgy döntött, hogy neki ez a telek, ezekkel a kerítésekkel, ezzel a mérettel megfelel, és megéri neki azt a vételárat.

Hogy a bíróság hogy döntene perben, tartok tőle, nem kiforrott. Egyik helyen így, másikon úgy.

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben. Szerintem elvárható gondosság, hogy ne vásárlás után, hanem előtte méresse fel, kockáztatva a költségét annak, hogy neki majd úgy nem kell, ha hiányzik belőle. Ha pedig kell neki úgy is, nincs miről beszélni.

drbjozsef # 2021.04.07. 10:52

Nem értem az összefüggést.

Amit megvett, azt birtokbaveheti.

A földmérő nem kell ahhoz, hogy kinyissa a kaput.

Szomorú örökös # 2021.04.07. 15:03

drbjozsef

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben.

Addig oké, de azt nem értem, hogy ez akkor is bekövetkezik, ha a szomszéd csak ül a babérjain, mert neki ez így megfelel? Ha pert indít az új tulaj, akkor vajon milyen alapon fogja állítani a szomszéd, hogy azt ő elbirtokolta, mikor gyakorlatilag erről semmilyen írásos dokumentuma, bizonyítéka nincs? Engem ez érdekelne nagyon. Köszi előre is!

groszfater@gmail.com # 2021.04.07. 16:09

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben.
Na-és kitől birtokolná el(?)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.07. 16:38
  • ta. Múlt idő.

Azt hittem, érthető, amit írtam.

groszfater@gmail.com # 2021.04.07. 17:05

Fóbiád ez a + egy kör..

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.07. 17:16

Ha úgy érted, ugrok rá, az igaz. Nagyon rosszul viselem az értetlenkedést, annál rosszabbul már csak azt, ha valaki "kijavítja" a helyes válaszomat.

groszfater@gmail.com # 2021.04.07. 17:31

Rengeteg szorongásod lehet emiatt, nem tudod kordában tartani a komplexusodat. A kijavítást egyedül te érzed küldetésnek a többiek a véleményüket írják.

drbjozsef # 2021.04.07. 19:15

Szomorú örökös,
(és groszfater@gmail.com is)

Az elbirtoklás a törvény erejénél fogva áll be. Ha letelik a törvényes határidő, akkor az elbirtoklás megtörtént. Akkor is, ha ezt nem jegyzik be az ingatlannyilvántartásba (hiszen gyakran maga az elbirtokló sem tudja, hogy rossz helyen van a kerítés), és évekkel később, (akár több) tulajdonosváltozás után derül ki. Már megtörtént a múltban, az előző tulajdonostól elbirtokolta.

Ha megegyezni nem tudnak, és bíróságnak kell dönteni, akkor ahogy írtam, nem biztos az eredmény egyik félnek sem feltétlenül, feltehetőleg vizsgálja a bíróság a körülményeket. Az adott ideig birtoklás könnyen bizonyítható, szomszédokkal, légifotókkal, tanúkkal.

Ha az új tulaj a Ptk. szerinti elvárható kellő gondossággal jár el a vétel során, akkor nem is kerülhetne ilyen helyzetben : felismeri a kerítés rossz helyét, és vagy eláll a vételtől (igen, tudom kbs, ez nem olyan elállás), vagy árleszállítást kér, vagy máshogy egyezik meg a felekkel. Vagy jó neki így, ahogy most van a kerítés, és így járt. Saját döntése. De ha nem jár el kellő gondossággal, akkor az eléggé felróható hibának tűnik, és jogosan jegyzik be az elbirtoklást a szomszédnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.07. 21:52

Tessék?

drbjozsef # 2021.04.08. 05:03

bermuda háromszög,

Még egyszer : az elbirtoklás, mint TÉNY nem kötődik személyhez. Se a birtokos, se az elbirtoklóhoz. Az egy bekövetkező esemény, amit perben kell megállapítani. Deklarálni. Nem akkor létrehozni, csak hivatalossá tenni (mint a hagyatéki végzés egy öröklésnél).

A vevő jogutódja az eladónak. Az örökös jogutódja az örökhagyónak. A már bekövetkezett tény megállapítását/elutasítását ugyanúgy kérheti bármelyik jogutód.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 09:06

Nem mondtad, ki örököl. :D

Az, aki elbirtoklásra hivatkozik, a saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja a (birtoklásban) jogelődje birtoklási idejét. (Feltéve, hogy az elbirtoklás feltételei a jogelődre is fennálltak.)

De ha a konkrét tényállást adnád elő, jobb lenne. Az itt mindig jobb.

biatorbágy # 2021.05.17. 12:11

Kedves Fórumozók!
Nekem is egy elbirtoklással kapcsolatos kérdésem van.2004-ben a jelenlegi szomszédunk kiméretett és eladott a telkéből egy 27 m széles, 250 m hosszú darabot, amit mi megvásároltunk.A telekhatár felső részén épült kerítés,az alsó részét felszántottuk.A tulajdonos 2 évvel ezelőtt elköltözött és a fiának adta ( ajándékozta) az ingatlant.Az új szomszéd most felmérette, és kiderült, hogy a kerítés és a fenyvesünk egy része is ( 1-1,5m) tulajdonképpen a szomszéd telkén van.A felmérésre azért került sor, mert a kerítést a szomszéd szeretné végig megcsinálni a két telek között.A kérdésem az, hogy ebben az esetben felmerül-e részünkről az elbirtoklás ténye, illetve, hogy azzal, hogy ő mérette fel, megszakadt-e az elbirtoklás?Ha netán bíróságra mennénk, lenne-e esélyünk a per megnyerésére?A földméréskor jelen voltunk és a jegyzőkönyvet aláírtuk. 

drbjozsef # 2021.05.17. 12:35

biatorbágy,

"épült kerítés"

A kerítés az nem olyan, hogy épül. A víz folyik, a szél fúj, de a kerítést azt építik.
Ki építette? Gondolom, ti. Mi alapján? Megvan a 2004-es kimérésből bármi is? Az eladó határozta meg a sarokpontokat, vagy legalábbis a földmérő karói szerint építkeztetek a saját (vélt) tulajdonotokra?

Egyébként a kérdésedre önmagában a válasz az, hogy igen, elbirtokoltátok, ha eltelt a vétel óta a 15 év, akkor már nem szakítja meg semmi.

Kérjétek meg az új tulajdonost, hogy járuljon hozzá az elbirtoklásotok bejegyzéséhez a tulajdoni lapra, ha nem teszi, akkor elbirtoklás iránt pert kell indítanod.

biatorbágy # 2021.05.17. 12:44

Igen, mi építettük a kerítést, nem magától épült oda. :-)
Az utcafronton megvolt a jelölés, lejjebb inkább csak az eladó útmutatásai alapján, mert ugye két karó volt egymástól 250 m-re, így az alsót nem láttuk. A régi tulaj -akitől vettük a telket- egész idáig nem szólt, hogy szerinte a kerítésünk és a fenyvesünk nem jó helyen van, holott állítólag ő tudta:-)
Köszönöm a választ.

B.Jani # 2021.06.30. 01:13

Kedves Fórumozók!

Egy számomra, de talán mások számára is érdekes történetem lenne, amihez segítséget kérnék.
kb. 70 éve 10 felé osztott tulajdonjogú házról.
Ami mára már csak 5fele van szétosztva.
Erről a tulajdonjogról a másik 4 fél nem tudott eddig, mivel anno a tulajdonosok megegyeztek 9 lemondott 1 javára.
Ebből 4 nem lett hitelesítve, így az ö még tulajdonosok, de nem tudnak róla.

Tulajdonosok:

  • Döntő része az enyém.

Tulajdonlapon szereplő 3 tulajdonos:

  • 130-150éves azaz jó eséllyel már az unokájuk se él vagy 80-90 közt lehet, így nemcsak az ö hagyatékitárgyalásukból maradt ki ez hanem az örököseikéből is.

Ők be nem azonosítható személyek, tulajdoni lapon csak a nevük szerepel se születési idejük se anyjuk neve, se lakcímük. Nem fogják őket megtalálni. (egyébként 56-os Amerikába emigráltak)

  • És van egy tulajdonostárs, akinek kb. 70ezer FT tulajdonrésze van, ö vele sikerült felvenni a kapcsolatot, Ö minél előbb szeretne lemondani tulajdonrészéröl. Így vagy úgy.

Szeretnék egyedüli tulajdonos lenni mi ennek a módja?
Mik ebben az esetben a lehetőségek?
Attól félek póthagyatéki eljárások, tulajdonostársak kerestetése ez évekig elhúzódna.

Bonyolító tényező, hogy ez egy nagyon kis értékű ingatlan. (1M)
Így a csak a pénzre hajtó ügyvédek javarésze meg se hallgatja az esetet.
De ettől ez még számomra ugyan olyan fontos, mint más számára a sok 10M-os.

Köszönök minden segítséget.

drbjozsef # 2021.06.30. 07:16

B.Jani,

Nincs jó ötletem. Mind az elbirtoklás, mind a közös tulajdon megszüntetése csak bíróságon lehetséges, pert kell indítani vagy erre, vagy arra.
Nem lesz gyors, és olcsó sem.

Ráadásul az ingatlantulajdonról lemondani nem lehet. Eladhatja, vagy elajándékozhatja neked, de még ez is költséggel jár : okirat, ellenjegyzés, bejegyzés. (Épp ezért az az állítás, hogy 9 tulaj lemondott 1 javára, jogilag nem értelmezhető. Legfeljebb nekiajándékozták.)

Három tulajdonostárs felkutatását meg kell próbálnia a bíróságnak, ha nem sikerül, kapnak ügygondnokot.

Nincs saccom se az időre, se az összes költségre, de ha az ingatlan 1 milliót ér, én lehet, bele se vágnék. Ha te vagy a használó és a birtokos, akkor lehet, inkább keresnék valakit, aki néhány százezerért megveszi úgy csak a te részed, hogy tudja, hogy vagy jelentős költsége lesz a tulajdonviszonyok rendberakása, vagy leszarja, csak lakni akar benne, és így is megéri neki...

drbjozsef # 2021.06.30. 10:03

Egyébként milyen "ház", ami 1milliót ér csak? Még a telek sem ér semmit alatta? Valahol a világvégén egy rom? Megéri a macerát?

Hugabi # 2021.10.10. 18:04

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy gordiuszi csomó kibogozásához.
Adott egy ingatlan, ami egy helyrajzi számon nyilvántartott, egybeépített, de fizikailag 3 részre el van választva. Ez az ingatlan, osztatlan közös tulajdonként van nyilvántartva. Az ingatlant 3 olyan tulajdonos lakja, akik szerepelnek a földhivatali tulajdoni lapon.
Ami a gond, hogy a tulajdoni lapon szerepel egy olyan személy is, aki legalább már 30 éve elhunyt.
Ennek az elhunyt tulajdonosnak a a leszármazói többszöri megkeresésre sem hajlandóak foglalkozni az ingatlan tulajdonjogának a rendbetételével.
Az ingatlant használó tulajdonosok kb. 6 éve, ügyvédi segítséggel, felosztották az ingatlan területét úgy, hogy térképen bejegyezték az általuk használt ingatlanrészt és az ügyvéd által megfogalmazott megállapodásban rögzítették a használati viszonyokat.
Az elbirtoklás megoldás lenne a legcélravezetőbb, de az elhunyt leszármazóival nem igazán lehet megállapodni erről.
Ebben az esetben csak a peres eljárás tud segíteni?
Az ingatlan használói közül kettő, már több mint húsz éve lakja a már említett térképen is bejelölt részt. Egy tulaj pedig, néhány hete vásárolta meg az általa használni kívánt részt.
Ez a frissen tulajdonost cserélő ingatlanrész, már legalább háromszor cserélt gazdát.
Az csak vélelmezhető, hogy az említett házrész értékesítésénél, az adásvételt megelőző elővásárlási jogról lemondás, a nem élő tulajdonos aláírásának hiányában lépett jogerőre. A földhivatal, vagy egyéb hatóság, nem látja, hogy egy 30 éve elhunyt tulajdonos is szerepel a tulajdoni lapon? Egy ügyvéd szerint, a leszármazókat egy póthagyatéki eljárásra kellene kötelezni, azt követően már eljárhatnának az örökölt házrésszel kapcsolatosan. A leszármazókat ez egyáltalán nem érdekli és nem kívánnak vele foglalkozni.
Ami az ingatlant jelenleg használó tulajdonosok számára veszélyes lehet, hogy Ők már belakták az általuk használt tulajdonrészeket, költöttek rá és a tulajdonukként kezelik.
De mi várható akkor, ha egyszer majd megjelenik, a 30 éve elhunyt tulajdonos részéről egy valamikori leszármazó és kéri a tulajdonrészét pénzben, vagy birtokbavétellel?
Az egyik tulajdonos a feleségem édesanyja, ezért fogalmaztam meg ezt a segítség kérést.
Megköszönöm a konstruktív hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 05:01

Az elbirtoklás megoldás lenne a legcélravezetőbb
Mire?

Egyébként a vázolt tényállás mellett az elbirtoklás fel se merül.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 05:04

Jaaaaaaaaaaaaaa... Hogy ti egymás közt osztottátok fel a kecót, és kitúrtátok a tulajdonostársat?

ChuckN # 2021.11.11. 21:32

Az elbirtoklás ajándékozásnak minősül, ami ha 10 éven belül történt be kell tudni egy hagyatéki ügy kötelesrész kiszámítása esetén?

Kogeza # 2021.11.11. 22:43

Az elbirtoklás nem minősül ajándékozásnak, a kötelesrész szempontjából figyelmen kívül hagyandó az elbirtokolt vagyontárgy.