Segítségkérés derilltől

noodle # 2006.02.21. 07:23

Mi számít egyenesági leszármazottnak??
Sajnálom, de számomra ezekből nem derül ki egyértelműen!!A nagyszülő testvérének leszármazottjának leszármazottja még közeli rokon???Köszönöm hogy foglalkoznak a kérdéssel.Várom a további válaszokat!

ObudaFan # 2006.02.21. 12:14

Nem.

noodle # 2006.02.21. 13:12

Köszönöm kielégítő válaszod ObudaFan!!

derill # 2006.02.22. 20:47

kérdezőné: indithat az apa kérelmére, ha a kapcsolattartás akadályozása egyértelmüen sérti a gyermek érdekeit. Tényleg ritka az ilyen perinditás, de azért előfordul. Ez azonban inkább nagyobb gyerekeknél fordul elő, mint a jogeset is mutatja, amit leirtam.

Az ejnyebejnye nem birság. A birság mindig pénzbirság, mégpedig jogerős pénzbirság.

A rendőrségen csak "simán", az ügyeleten.

Vannak magánvádas ügyek, amikor a vádat Te képviseled (olyan, mintha Te lennél az ügyész). Ilyen például a rágalmazás, a nemi erőszak. Ezeknél csak akkor indul eljárás, ha a sértett (vagy képviselője) akarja.

Vannak közvádas ügyek, mint a rablás, emberölés, kiskoru veszélyeztetése, ezeknél ha a hatóság tudomására jut a büncselekmény elkövetése, akkor akár akarja a sértett, akár nem, megindul a bűntetőeljárás, és ügyész képviseli a vádat.

A tárgyaláson ki kell fejtenetek, hogy miért szükséges az ideiglenes intézkedés, hiszen évekig nem volt kapcsolat mert az apa nem akarta (az ok most lényegtelen), tehát most mitől lett ilyen sürgős?

A biróság valószinüleg fokozatos kapcsolattartást megállapitana, tehát kérjétek, hogy előszőr csak pár órányi tartamra, mondjuk minden másnap, egy-két hétig, majd annak eredményétől függően (attól függően, hogy a gyerek hogy áll a kérdéshez), egész napra, majd hétvégére is. Ezt ki kellett volna dolgozni, mert a gyereket sem lehet annak kitenni, hogy egy számára idegen férfival menjen - még akkor sem, ha ez a férfi az apja. Az uj szabályozás szerint viszont az elvitel jogát nem lehet megtagadni az apától, ha egyébként nem veszélyeztette a gyereket (a veszélyeztetést pedig bizonyitani kell).

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bronco # 2006.02.26. 19:56

Szia!

Szeretném megkérdezni, hogy van-e valami törvény arra vonatkozólag, hogy kiskorú gyermeket válás után apa ne vihesse el, csak láthassa. Gondolok itt arra, hogy pl egy fél éves gyereknél mi a helyzet? Apa bizonyíthatóan alkoholista... Jelenleg első tárgyalás időpontja biztos, itt születik már valami megállapodás pl. gyerektartásra? Majd lesznek még kérdéseim, most gyorsan csak ennyi....

fblade # 2006.02.28. 11:14

Szia Derill

Segítséget szeretnék kérni tőled mit tegyek.

Már 4 hónapja van nálam a kislányom és szeretném tudni hogyan lehet a családi pótlékot és a gyest igényelni utána. Az anyukája felveszi a pénzt de egy fillért nem ad belőle a gyermeknek.
Van egy bírósági meghallgatásunk amiből kiderül hogy valójában mikortól van nálam a gyermek ezzel tudom bizonyítani hogy az én háztartásomban van.
Segítségedet köszönöm
Péter

Salimar # 2006.02.28. 11:42

fblade: Be kell menned az helyileg illetékes MÁK-hoz (magy.állam.kincstár) ismertebb nevén TB és egyszerűen igényelned kell. Nyilatkoznod kell arról, hogy a gyerek nálad van. Mióta és kész. Ennyi. Ez pontos infó. A rokonomtól a családi pótlékot a nagyobbik gyereke után így vette el az apja. A gyerek ott volt 1 hete. Az apa bement és kérte. meg is kapta.

Macaroon # 2006.02.28. 16:56

Bronco,
Hadd kérdezzem meg, hogy honnantól számít alkoholistának valaki, és mitől bizonyítható?
Tényleg csak azért kérdzem, mert kőbányai gyerekként nagyon sok rendes apát láttam, aki bizony rendesen piált, de a családját eltartotta és sosem verte sem a feleségét sem a gyerekeit...
Macaroon

bronco # 2006.02.28. 19:55

Bizonyítható szerintem rengeteg rendőrségi anyaggal pl. ittas vezetésről, kórházi látlelettel feleség bántalmazása miatt szintén rendőrség kihívása után, sikertelen elvonókürákkal, szakorvosi véleménnyel, soroljam? Gyerekeket nem támogatja, ha megígéri hogy meglátogatja őket az se biztos, ha útközben akad egy kocsma....

Macaroon # 2006.03.02. 12:27

Bocsáss meg, hogy ezt mondom, de sok esetben a másik is tehet arról, hogy az egyik a kocsmában köt ki, egyrészt. Ha rátok nem igaz, kérlek ne háborodj fel, csak mint általánosságot mondom, mert benne élek. Láttam ezt azt. Másrészt nagyon sokszor elhangzott itt a fórumon, hogy nem tilthatod el tőle a gyerekedet...őt választottad, a gyermeked apjának. Vajon miért is?

bronco # 2006.03.02. 14:23

Tényleg ne menjünk bele szerintem, mert nincs értelme. Nem emlékszem, hogy írtam volna, hogy el kell tiltani....

derill # 2006.03.04. 21:46

bronco: olyan jogszabály van, hogy az elvitel jogát nem lehet megtagadni, csak akkor, ha bizonyithatóan veszélyezteti a gyereket. Ha alkoholista, ez bizonyitható, hiszen orvosszakértői vizsgálattal ezt ki lehet mutatni. Amennyiben viszont nem alkoholista, akkor joga van elvinni a pár hónapos, vagy akár pár napos gyereket is.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bronco # 2006.03.06. 20:14

Ez a pár napos elég durván hangzik :-(
De értem én, hogy mit mondasz. Olyan papír van, amit a városi ügyészségtől jött és szakértő kirendelését javasolta, hogy megállapítsák, alkoholfüggő-e. De eredményről nincs papír, nem tudni mit állapítottak meg. Ezt a papírt pl. kikérheti a bíróság? Még a rendőrségi papíron van egy olyan mondat, hogy " nevezett a kihallgatása során rövid önéletrajzában azt nyilatkozta, hogy 15-16 éves kora óta fogyaszt rendszeresen alkoholt". A cél továbbra is hangsúlyozom nem a teljes eltiltás, hanem hogy egyenlőre csak felügyelettel lehessen a gyerekekkel. Ha józan, előzetes egyeztetés alapján bármikor láthatja a gyerekeket.
Még egy kérdés. Ha alperes nem jelenik meg az első tárgyaláson, akkor születhet bármilyen megállapodás a gyerekekkel kapcsolatban? Ideiglenes intézkedésre be van adva a papír gyerektartás, láthatás és elhelyezésre. Ezt próbálom értelmezni: "Ha a tárgyaláson az alperes nem jelenik meg, a bíróság a megjelent felperes kérelmére az ügyben tárgyalni fog....." "A házasság érvénytelenítése vagy felbontása esetén a bíróság a közös kiskorú gyermekek elhelyezése és tartása felöl -szükség esetén- erre irányuló kereseti kérelem hiányában is határoz."

Árpád100 # 2006.03.08. 12:15

Derill!
Küldtem egy e-mailt. Légyszíves nézd meg.
Köszönöm Árpád

pappa # 2006.03.08. 12:25

Bronco, sajnos millió ember van ebben az országban aki 15 éves kora óta rendszeresen fogyaszt alkoholt és ezt bárhol el is mondja magáról.
Kérj célzottan orvosszakértői vizsgálatot arra,hogy az apa alkoholfüggő.Ha az, a szakértő meg fogja állapitani.

derill # 2006.03.08. 17:40

A biróság bármilyen papirt be tud kérni. Az alkoholfüggőség elég érdekes kérdés. A nők többsége szemében az a férfi is alkoholfüggő, aki minden nap megiszik egy pohár bort.

Vélemnyem szerint csak akkor alkoholfüggő, illetve az alkoholfüggőség akkor lényeges, ha ez negativan befolyásolja a gyerekével való kapcsolatát. Sok olyan férfit ismerek, aki elég rendesen iszik, azonban ezt a gyermeke még soha nem tapasztalta. Tehát önmagában az, hogy rendszeresen alkoholt fogyaszt, egyáltalán nem indok a felügyelet melletti kapcsolattartásra. Ahhoz az is kell, hogy veszélyeztesse a gyereket (pl. rendszeresen bántalmazza).

Ha ittas állapota miatt nem beszámitható, nem vagy köteles kapcsolattartásra átadni, azonban ezt az állapotot neked kell bizonyitanod (tanukkal, esetleg kamerával).

Igen, ez a Pp. január 01-i módositása. Eddig az volt benne, hogy határozhat, most az, hogy határoz. A kijelentő fogalmazás azt jelenti, hogy köteles. Jelezd ezt a biróságnak, mármint azt, hogy a Pp. módositásában foglaltakra tekintettel kéred a döntést. A Pp. 156. §-a, ha jól emlékszem.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bronco # 2006.03.09. 13:41

Derill, írhatok neked mail-t a freemail-es címedre?

derill # 2006.03.09. 23:25

Persze, bárki irhat. Azt sürübben is olvasom:)

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gasko # 2006.03.21. 11:46

Szia derill!
Hogy vagy? Minden okés?
Meg tudnád mondnai nekem, hogy mennyi idő telhet el a pszichológiai vizsgálattól, mire annak eredményét elküldik? Eddig mindenkitől 2-3 hetet hallottam, de mi ezen már jócskán túl vagyunk. Sőt, már a következő tárgyalás időpontjáról is kaptunk értesítést (az ügyvéd sem látott még semmilyen értékelést a vizsgálatról). Minden rendben van ezzel így? Kihez kell/érdemes fordulni? Lehet erről valahol érdeklődni?

Köszi :-)

bronco # 2006.03.24. 13:40

Sziasztok
Azért ide is beírom, mert itt vannak az előzmények :-((
Nem írnék le mindent, ha nem baj. Első tárgyalás időpontja 2 hét múlva, alkoholista apuka az alperes. Nevem alapján vissza tud olvasni, aki tud. Ma jött a bíróságtól egy papír, amit anyós írt. "....fiam nem tud nyilatkozni a gyerekek elhelyezése, láthatása és gyerektartásdíj megállapításáról, mert 3 hete bevonult rehabilitációs terápiára. Ennek a siker érdekében 6 hónapig kell tartania...... Kérem hogy semmiféle ítélet ne szülessen...." nem sorolom. Mi van ilyenkor? Mert ugye jan.1-től törvényileg úgy van, hogy a bíróság nem határozhat, hanem HATÁROZ, ha a felperes megjelenik, csak nem tudom pontosan ez mit takar.

derill # 2006.04.02. 09:30

gasko: általában 30 nap, de legkésőbb a biróság által meghatározott időpontig. Ha addig mégsem tudja a szakértő megirni, ezt minden esetben jelzi a biróságnak.

bronco: ha nem jelenik meg, akkor a biróság nem fog dönteni csak a tartásdij kérdésében. A többiben ugyanis nincs szükség döntésre (nem állnak fenn az ideiglenes intézkedés feltételei), hacsak az alperes nem kéri.

Pp. 287. § A bíróság a házassági perben a tárgyalás elhalasztása esetében a szükségeshez képest hivatalból is határoz ideiglenesen

1. a kiskorú gyermek elhelyezése és tartása,
  2. a szülői felügyeleti jogok bővítése vagy korlátozása,
  3. a szülő és gyermek közötti kapcsolattartás, illetve
  4. a házastársak lakáshasználatának

kérdésében.
288. § (1) Ha a házassági pernek akár első, akár folytatólagos tárgyalását az alperes mulasztja el, a mulasztás következményeit nem lehet alkalmazni. A felperes mulasztása esetében a bíróság a pert megszünteti, ha azonban az ügyész a felperes, hivatalból új határnapot tűz ki. Az a felperes, akinek lakóhelye külföldön van, kérheti, hogy a bíróság a tárgyalást távollétében is tartsa meg.
(2) Az elmulasztott határnaptól, illetőleg az elmulasztott határidő utolsó napjától számított tizenöt nap elteltével igazolásnak akkor sincs helye, ha a mulasztás csak később jutott a fél tudomására, vagy az akadály csak később szűnt meg. E szabályt kell alkalmazni a 285. § (4) bekezdésében meghatározott határidő elmulasztása esetében is.
(3) Az eljárás szünetelésének házassági perben a 137. § (1) bekezdésének c) és d) pontja, bontóperben pedig ezenfelül még a 137. § (1) bekezdésének a) pontja esetében is helye van.

Ellenben örülj neki, hogy alperes belátta, hogy orvosi kezelésre van szüksége. Ez azt is jelenti, hogy nagyon szeretné a gyerekét látni, jó irányba indult el. Segits neki, adj neki lehetőséget a meggyógyulásra.

Ha gond van, a nők panaszkodnak, sirnak, a pasik isznak. Az alkoholizmus általában nem maga a probléma, hanem a probléma oka. Ha az okot megoldod, az alkoholizmus is megszünhet.

Látogasd meg a gyerekkel, biztositsd a kapcsolattartást valamilyen módon, és rendbejöhet az apa kapcsolata a gyerekével, és a Te életed is könnyebb lesz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bronco # 2006.04.02. 14:55

derill, köszönöm szépen. De tartásdíjról hogyan dönt a bíróság, amikor arra is mindkét félnek rá kell bólintania?

Még az jutott eszembe, hogy pl. anyós jöhet a tárgyalásra a fia nevében?

Igazad van azzal kapcsolatban amit írsz, de teljesen őszintén és komolyan mondom, hogy évekig minden segítsége megvolt, sajnos mégsem sikerült és ez az elvonókúra se az első eset. De ennek ellenére természetesen minden biztosított lesz a gyerekeivel kapcsolatban, de csak józan álapotban....

mucuska # 2006.04.02. 15:14

nem tudom, hogy ide kell-e fordulni nemzetközi magánjogi kérdéssel?

bambaliba

derill # 2006.04.02. 15:20

Arra nem kell. Ha a felek nem tudnak megegyezni a kérdésben, akkor kell csak. Az általános az, hogy a jövedelem 20 százaléka gyerekenként, ha 2-nél több gyerek van, akkor max a jövedelem 50 százaléka, bizonyos esetekben 33 százaléka (pl. nyugdijas esetén).

Jöhet, mint meghatalmazott, de szerintem ezt nem tudja, és nem fog menni.

Nyilván, de ennek első lépése, hogy meglátogasd a kórházban, esetleg beszélj az orvosával, hogy milyen lehetőségek vannak (feltéve, hogy felhatalmaz rá, hogy információt is kapj).

Csak együtt vagytok képesek a helyzetet rendezni, ő egyedül nem biztos, hogy képes lesz erre, és egyedül lehet, hogy Te sem, bár neked jobbak az esélyeid mint neki, mert helyzeti előnyben vagy.

Mucuska ide is irhatsz, csak ird le mit szeretnél, anélkül fogalmunk nincs, hogy ide tartozik-e.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bronco # 2006.04.02. 15:45

aha, csak évek óta nincs bejelentett munkahely, azt nem írtam..... 2 gyerek van.
Most 3 hónapig nem tarthatja a kapcsolatot a külvilággal, látogatni se lehet, így a szavaidból azt vettem ki, hogy anyós csak akkor jöhet, ha van a fia által írt meghatalmazás, jól értettem?