Segítségkérés derilltől

Vikus # 2006.02.03. 13:10

Derill!
Elmondanád a véleményedet a "segítségkérés" topicban "terességmegszakítás" címmel segítséget kérőről, gondolatmnetéről és a rá érkező válaszokról?
Láttam, már válaszoltál neki, de úgy láttam arrafelé nem jártál.
Tudod, lehet, hogy most sokan elítélnek, de nem feltétlenül érzem úgy, hogy meg kellene kövezni az illetőt.

Az ügyvéd azt jelenti, hogy megvan, sikerült?

Füsi # 2006.02.11. 20:54

Hello derill

Segitség kellene tartásdij ügyben.

Ha érettségi után ugyanazon iskolában 2 éves technikusi, nappali tagozatos képzést is kap a gyermek, továbbra is fennáll-e a fizetési kötelezettség?

Ha nem, hogyan kérhetem a tartásdij levonásának megszüntetését? Saját Pénzügyemnél, vagy a válást kimondó Biróságnál, vagy hol?

Üdv: Füsi

derill # 2006.02.11. 23:29

Vikus: köszi:) nézem, csak el voltam havazva.
Füsi: Továbbra is fennáll. Ha majd nem, mert abbahagyja, vagy elvégezte, a bíróságtól kell kérned a tartásdij fizetési kötelezettséged megszüntetését.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2006.02.11. 23:35

Vikus: megnéztem, de nem tudok segiteni. Amig a nőnek kell kihordani és megszülni egy gyermeket, ő dönti el, hogy akar-e gyereket vagy sem, és abba a férfinak semmiféle beleszólása nincs, akkor sem, ha ő nem képes szülni, de nagyon szeretne gyereket, a nő pedig nem hajlandó megtartani, és akkor sem, ha a nő terhes lett, és a férfi nem szeretne gyereket.

Egyet tudok érteni Kálával, huzott volna óvszert magára.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kérdés # 2006.02.12. 19:24

Hello derill!
A kérdésem a következö lenne röviden. Van egy kisfiam, aki nem házasságból született, de apasági nyilatkozat készült. Azóta nem élünk együtt. Szeretnék útlvelet a kisfiamnak, utazni szeretnék vele. Ha az apa nem járul hozzá nem tehetek semmit a fiam 18 éves koráig? És egyáltalán milyen jogai vannak az apának? Értem ezalatt a láthatást? Nagyon várom válaszát. Elöre is köszönöm.

B.Endre # 2006.02.14. 21:04

Tisztelt Ügyvédnő!

Elvált apa vagyok, a két fiam édesanyjuknál elhelyezve, közös szülői felügyelet nélkül.

Exemmel vitánk van a nagyobbik gyerek iskolába íratásával kapcsolatban. Az exem úgy akarja, hogy a nagyobbik, aki júliusban tölti a hatot, már az idén kezdje el az iskolát.

Én úgy látom, hogy a gyereknek sokkal jobb lenne, ha csak egy évvel később kezdene.

Kérdésem: mint elvált apának jogom van-e beleszólni, hogy a gyerek szeptemberben iskolás legyen, illetve dönthet-e az anya nélkülem?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
B. Endre

kiábrándult # 2006.02.15. 06:43

Ha júliusban tölti a hatot, nem mehet szeptemberben iskolába, a jelenlegi előírások szerint valamikor tavasszal be kell már tölteni, hogy mehessen.

balazs01 # 2006.02.15. 06:56

Egészen pontosan május 31-ig kell betöltenie a hatot, csak akkor mehet az idén szeptemberben.
Az én kisfiam is most elsős, ő tavaly júniusban töltötte a 7. évét és nagyon-nagyon jó, hogy 7 éves korában került suliba. Most a legjobbak között van, matektagozaton.:))

Macaroon # 2006.02.15. 08:31

Szia Kedves derill,

A Gyerektartás mértéke és a sima gyerektartás topicban ketten (Macaroon és perec) vázoltunk egy helyzetet. Légy oly jó és olvasd át, sokat segítene a véleményed. Vmint kérdés: hol lehet téged fórumon kívül "igénybe venni"?

Köszönöm,

M.

B.Endre # 2006.02.15. 14:07

Köszönöm a válaszokat, ez így időlegesen megnyugató.

Továbbra is szeretnék az Ügyvédnőtől választ kapni arra vonatkozóan, hogy az elvált apának van-e joga arra, hogy a kötelezőnél korábbi iskolába íratást megvétózza, ha azt a gyerek szempontjából úgy tartja jobbnak.

Köszönettel:
B. Endre

derill # 2006.02.15. 21:27

kérdés: inditsd meg a gyermekelhelyezési pert, és ha a gyereket elhelyezik nálad, akkor csináltathatsz útlevelet az apa beleegyezése nélkül is a jelenlegi szabályok szerint - ha addig nem változik ez meg (őszintén szólva azon vagyok, hogy megváltozzon, mert véleményem szerint indokolatlan, hogy az egyik szülő vihesse külföldre a gyerekét, a másik ne, csak azért, mert közben elváltak egymástól - tehát lehet, hogy rövidesen ez változni fog.). Természetesen az apának van láthatási joga, jobb, ha megegyeztek ebben a kérdésben, ha nem tudtok megegyezni, akkor gyámhivatal, vagy gyermekelhelyezési perben a biróság fogja szabályozni.

B.Endre: sajnos nincs. A jogszabály csak az iskola megválasztásának jogát adja (tehát, hogy milyen tipusu iskolába menjen), azt a jogot nem, hogy eldöntsd, hogy menjen, vagy ne. Ezzel ugyan nem nagyon értek egyet, de sajnos akkor is ez van jelenleg. Az a körülmény, hogy május 31-ig be kell töltenie a gyereknek a 6-ot, tehát nem befolyásolja azt a tényt, hogy ha már betöltötte volna, akkor sem lenne beleszólásod abba, hogy menjen-e vagy halasszon. Egy csomó másba sincs a különélő szülőnek beleszólása, ami szerintem indokolatlan (pl. hogy legyen-e a gyerekének abortusza vagy sem, kössön-e házassogot vagy sem, milyen mütéteket hajtsanak végre rajta stb.)

Macarnon: irhattok bármikor az email-cimemre. Sajnos mostanában el vagyok havazva, ezért a fórumra ritkábban tudok jönni, de azért igyekszem néha. Az emailjeimet viszont naponta - kétnaponta megnézem.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2006.02.15. 21:28

Még valami: bocsánat, hogy mindenkit tegezek (senkit nem akarok ezzel megbántani), de ez fórum, igy könnyebb, itt engem is mindenki tegezhet.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2006.02.15. 21:34

Macaroon: sajnos nem tudtam megnézni a hozzászólásotokat, mivel törölték. Ha gondolod, küldd el emailben, ha még aktuális.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

B.Endre # 2006.02.15. 23:34

Derill: köszönöm szépen a választ - ez nagyon rossz hír.

Üdvözlettel:
B.Endre

derill # 2006.02.16. 08:02

Próbálj meg változtatni rajta. Próbálj meg az Alkotmánybirósághoz fordulni azzal, hogy diszkriminativ az, hogy a gyermeked életében igen fontos eseményekről kizárólag az anya dönthet, holott Te nem a gyermekedtől váltál el. Állapitsa meg az Alkotmánybíróság, hogy mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés az, hogy nincs olyan jogszabály, amely a különélő szülő részére is lehetőséget ad a gyermek életét érintő fontos kérdésekbe való beleszólásra, illetve ezen kérdések körét a jelenleg hatályban lévő jogszabály igen szüken állapította meg, véleményed szerint sokkal több lényeges kérdés fordul elő gyermeked életében stb.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Bovary # 2006.02.16. 08:42

Kedves B.Endre!
Mivel a jogszabály valóban a gyermek sorsát érintő lényeges kérdést öt pontba sűríti, ez nem jelenti azt, hogy a bíróság akár analógia útján, kiterjesztő értelmezéssel ne határozhatna úgy, hogy az iskola kijelölésébe, illetve az életpálya megválasztásába tágabb értelemben ne tartozna bele, hogy mennyi idős korban mehet a gyermek oktatási intézménybe.
Természetesen a házasság felbontásával nem szűnik meg a szülők közös felelőssége a gyermek sorsáért, ezért javaslom, hogy a bíróságon (a házassági bontóper perszámának feltüntetésével) kezdeményezz pert, hogy döntsön fenti ügyben.
Hátha...

speedy # 2006.02.16. 10:07

Kedves Derill!

Tegyük fel az alkotmánybíróság megadja a jogot ,hogy mindkét szülő dönthet az iskoláról.
Az egyik el akarja külden a másik nem és mindkettő ragaszkodik a véleményéhez.

Ki fog akkor dönteni?

Ilyen alapon abban is dönthet az apuka, mit főzzön a mama ebédre a gyereknek.

Érdekes módon amikor a gyerek szükségleteiről van szó akkor már nem működik az egyenlősdi...nálunk a gyerektartás 11 eFt. Ez még a különórákra sem elég......Persze apuka mondhatja ne járjon ,ugye?
Hol itt a gyerek érdeke?
Miért nem úgy határozzák meg a tartásdíjat ,hogy gyerek szükséglete /2? Ezzel is gondolom menjek az alkotmánybíróságra.Ha már egyenlőség van?

Ki határozza meg mi a gyerek érdeke, mi a jobb a gyereknek?

A nagy egyenlősdire való törekvés simán megbéníthatja a család életét. Erre sem ártana gondolni.

Ha a gyerek nem iskolaérett akkor úgyse mehet iskolába. Ha meg az miért ne menjen?
Miért veszítsen el egy évet?

Nálunk is volt ilyen próbálkozás apuka részéről, az oka az volt hogy hétközben nagymama lehessen a gyerekkel, hisz óvodából lehet hiányozni iskolából nem.

Nem baj ha a gyerek lemarad egy évvel...

Ennyit az egyenlő jogokról.

Külön üdvözlet annak aki bíróságra küldené az ügyet, az csak az ügyvédeknek jó, mire döntene a bíróság már elévül a tárgya a keresetnek.
A szülők meg még jobban összevesznek.

B.Endre # 2006.02.16. 11:39

Szia Derill!
Éjszaka épp az Alkotmányt olvasgattam, mert érzésem szerint alkotmányellenes a mostani helyzet.
Ezer örömmel írok az Alkotmánybíróságnak! Nem tudtam, hogy magánemberként is lehet!
Megkérhetlek rá, hogy a levelet előzetesen átnézd?
Elküldhetem e-mailben?

Köszönettel:
B.Endre

Szia Speedy!

Mihez képest veszít szerinted a gyerek, ha egy évvel később megy iskolába? Nem veszít, hanem nyer! Tovább lehet gyerek, többet játszhat!

kérdezőné # 2006.02.16. 11:42

Kedves Speedy!

Tudod, amit Derillnek írtál nagyon durva!

Anya vagy-ha jól vélem-mint én. Minden kérdést mit feltettél az anyai szivednek kellene megválaszolni, így a válasz tök egyszerű: a gyerek...., mert gyerek....
Akinek az az élete, hogy játszik, hogy feledezi a nagyvilágot, keresi a sajátját.
Aki nem különórákra jár, hogy megmondják neki, hogy milyen a világ... Nem ismeri ezt a szót, így értelmezni sem tudja: érdek. Ettől (is) gyerek. No meg aztán azért, mert este mikor lefekteted mesélsz neki, beszélgetsz vele. Akkor is, ha együtt élsz az édesapjával, és akkor is, ha nem. Õt ez érdekli, és nem több. Ajövőjét is ezzel tudod megalapozni, nem a különórával, amit fogadjunk, hogy te választottál ki akármilyen okból.

És tudod, a gyermeked többet kapott volna a nagymamától, mint az iskolában a tanítónőtől! Esetleg fel is készíthette volna az iskolára szeretettel. Így egy kicsit sem baj, ha "lemarad" egy évet, mert kérdezem én, miről marad le?

Frusztrált gyerekből elég sok van az utcákon. Te nem látod őket? Hát ennyit a különórákról, a lemaradásról, az érdekekről, a szükségletekről és a pénzről....

kérdezőné # 2006.02.16. 11:45

Szia B.Endre!

Ajánlok egy honlapot, nézz bele: elvaltapak.hu.
Én ugyan anya vagyok, de nagyon igaz, és korrekt minden mondata....

B.Endre # 2006.02.16. 12:09

Szia Kérdezőné!
Köszönöm szépen!
Szívemből szóltál!
Kőlönóra? Minek? Esetleg a felső tagozat második felében, ha azt a gyerek NAGYON akarja!

kissember # 2006.02.16. 12:16

Kérdezőné az említett képviselet elnöke az én ügyemet is képviseli és hidd el hogy ettől még egy cseppet sem lett nekem jobb.
Szinte mindenki tapasztalja a visszásságokat ezen a téren is, csak éppen nincs a közvéleménynek alakító szerepe. Ki kellene mennünk tüntetni?

Macaroon # 2006.02.16. 12:21

Kedves derill,
Azt szeretném kérdezni, hogyan tudunk utánajárni, hogy az élettársam fel lett-e jelentve valóban a gyámhatóságnál?
Köszönöm,
Mac

Macaroon # 2006.02.16. 12:22

Speedy és kedves derill,
"Miért nem úgy határozzák meg a tartásdíjat ,hogy gyerek szükséglete /2?"
Tényleg miért nem???
Mac

speedy # 2006.02.16. 12:42

Menjünk az alkotmánybírósághoz!!!