Örökségről lemondás, visszautasítás?


gyoker # 2015.08.25. 08:23

Tisztelt Jogi Fórum!
Édesanyám végrendelet nélkül halt meg nemrég. Örököse a két gyermeke, azaz a Húgom és Én. Örökség egy lakás, melynek a rám eső részét, szeretném a két gyermekem közül a fiamra hagyni. Szeretném tudni mi a teendő. Köszönettel.

ObudaFan # 2015.06.16. 13:26

Marcsika007

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Ugyanakkor vissza is lehet az öröklést utasítani, ha az örökös még ráutaló magatartással sem fogadta el.

Marcsika007 # 2015.06.16. 13:11

Tisztelt Ügyvėd Úr!

Néhány évvel ez előtt ismerőseink felajánlották nekünk a házukat. Mivel a szüleimnek akkor nem volt hol lakni, úgy döntôttünk belemegyünk. A tulajdonos rákos betek idős hölgy, szerződést kötött édesanyámmal, hogy halála esetén ő örökli a házat. Ez akkor még észszerűnek tünt, a tartozást is tudtuk volna fizetni a bank felé. Idő közben azonban a házon lévő tartozás egyre csak emelkedett. Ėdesanyámék úgy döntöttek hogy ez így már nem éri meg.
A hölgy időközben elhunyt ( hozzátteszem hogy egy teljesen idegen emberrôl van szó)
Egyszer csak kaptunk egy határozatot hogy anyukám örökölt,
a közjegyző nem jelezte hogy tárgyalás lesz. Sikerült elintézni hogy legyen egy új tárgyalás amit julius 8-ra tűztek ki.
A kérdėsem a következő , vissza tudjuk e utasítani az "örökséget".
Sajnos az örökséggel több mint tíz millíó adoságot is örökölnénk.

Válaszát köszönöm
Marianna

ObudaFan # 2015.05.14. 14:48

Az öröhagyóval kötött szerződésben le lehet mondani. Ha megnevezed, hogy kinek a javára, annak annyi a jelentősége, hogy a lemondás csak akkor hatályosul, ha ő örököl.

jaszabo # 2015.05.14. 07:09

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Ketten vagyunk testvérek, szüleink még élnek. Lemondhatok e "előre" várható örökségemről a testvérem (és leszármazottjai) javára, vagy ha nem lehet megnevesíteni a kedvezményezettet, lemondhatok e csak úgy általában a várható örökségemről, a köteles részemről?

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.03.11. 14:42

Azt jól tudom, hogy az örökhagyó felesége egyenesági örökösnek számít és így nem kell illetéket fizetnie?

Nem egyenesági rokon, mert nem is rokon, de nem kell illetéket fizetnie.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.11. 09:48

visszautasíthatja-e jelen fázisban az örökséget
Nem.

dania # 2015.03.11. 09:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám öccse kb. egy éve halt meg. Nem született gyerekük. 2014 novemberben volt édesapám és vele együtt öccsének a felesége a közjegyzőnél, hagyatéki ügyek rendezése miatt, de ott "tárgyalás mellőzésével" hoztak hagyatékátadó végzést. Ebben az áll, hogy a szülői ház 1/2-ét, valamennyi szántó 1/1-ét örökli édesapám. Ez utóbbin holtig tartó haszonélvezeti jog van a sógornője javára.
Most, pár napja a NAV-tól érkezett "Fizetési meghagyás" 113 ezer forintról. A két ingatlan után 59 és 53 ezret.
Kérdésem az, hogy édesapám visszautasíthatja-e jelen fázisban az örökséget - vagy legalább a szülői ház örökségét - sógornője javára?
Azt jól tudom, hogy az örökhagyó felesége egyenesági örökösnek számít és így nem kell illetéket fizetnie?

ObudaFan # 2015.02.26. 14:25

Visszautasíthatja az öröklést, de akkor haszonélvezete sem lesz.
Vagy elfogadja és nektek ajándékozza haszonélvezet fenntartásával, vagy visszautasítja és ti haszonélvezetet ajándékoztok neki. Az utóbbi két megoldás viszont illetékfizetéssel jár, valószínűleg az előbbi többel, ugyanakkor az utóbbinál meg öröklési illeték is lesz, ugyanis a testvér az nem egyenesági rokon. Ki kell számolni a pontos adatok alapján, hogyan kisebb az összteher.
A tartási szerződés nem tudom, hogy jön ide.

Nellikutya # 2015.02.25. 14:54

Tisztelt Tanácsadók! Segítséget szeretnék kérni.
Bátyánk végrendelet hátrahagyása nélkül elhalálozott. Törvényes örökös a feleség. Gyermek a házasságból nem született. Sógornőm, a hagyatéki eljárásban le kíván mondani örökségéről, férje három testvére javára, azzal, hogy a haszon élvezeti jog a nevén maradna.
A közjegyző tájékoztatása szerint ez nem lehetséges. Örökölni nem örökölhetünk így testvérek, csak nekünk ajándékozhatja az általa megörökölt lakóház fele részét.

Szóba jöhetne még az eltartási szerződés?
Úgy gondoltuk, mivel egyenesági rokonságban állunk elhunyt testvérünkkel, így a fenti eljárás járható út.
Nyilván költségek, illeték fizetési kötelezettség miatt nem mindegy, hogy öröklés, vagy ajándékozás??
Kérem szives válaszukat. Köszönöm.

ObudaFan # 2015.02.24. 18:20

Ha van végrendelet, akkor aszerint örökölnek, azzal, hogy a kötelesrész az mindenképpen jár Önöknek. Ha attól tartanak, hogy egyes ingóságok eltűnnek, akkor a leltárt készítő önkormányzattól érdemes részletes leltár felvételét kérni, esetleg biztosítási intézkedést. Ha arról van sejtésük, hogy melyik bankoknál volt betétje az örökhagyónak, akkor ezen bankok megkeresését lehet majd kérni a hagyatéki eljárást intéző közjegyzőtől. Valóban érdemes lenne ügyvédet megbízni.

Irénke65 # 2015.02.23. 17:20

Elhunyt testvérem hagyatéka ügyében érdeklődnék, hogy kisebb értékű ingatlan 1/2 része az öröklés tárgya. Ez megy 8 felé. De a 8-ból többen nem tartanak igényt az örökségre és rám szeretnék hagyni mivel én ápoltam testvéremet. Nem szeretnének eljönni a hagyatéki tárgyalásra sem. Mi a teendő ilyenkor?

Kecsege # 2015.02.23. 15:53

Tisztelt ügyvéd Úr! Köszönöm válaszát.Édesanyámnak más vagyontárgya nincs,mivel saját háza tönkrement,itt él velünk 10 éve,és ellátásra szorúl,( 90 éves ).Tisztelettel A.B.Ferenc.

ObudaFan # 2015.02.23. 12:08

És semmilyen más vagyontárgy nem lesz a hagyatékban? Mert előre lemondani akkor érdemes, ha várhatóan ez a helyzet. Lemondani az örökhagyóval kötött írásos szerződésben lehet, vagy a hagyatéki eljárásban vissza lehet utasítani az öröklést, akár csak kifejezetten a mező- és erdőgazdasági földet külön is.

Kecsege # 2015.02.22. 17:38

Tisztelt Ügyvéd Úr !Édesanyám kárpótlás útján jutott 1 ha területű legelőhöz,melyet átminősítettek erdőterületnek.Olyan helyen van,hogy lehetetlen lenne megvédeni,de egyébként sem tudjuk sem egészségileg,sem anyagilag teljesíteni az előírtakat. (kocsányos tölgy telepítése).Visszaminősíteni nem lehet,eladni lehetetlen,ingyen sem kell senkinek.Négy testvér örökölné,de szeretnénk még az Édesanyám életében lerendezni,hogy lemondanánk az örökségről mindannyian.Most kaptunk 74 000 ft büntetést, mert még nincs betelepítve.Ezt természetesen kifizetjük,de szeretnénk megtudni a következő lépéseket,hogy mondhatunk le az örökségről . Ugyan is amíg ez az állapot fennál,évente küldik ki a büntetést. Válaszát köszönöm!

chriswb # 2015.02.19. 18:27

hello
azért nem semmi, hogy a bankok szíre szóra adnak hitelt egy vacak kis ingatlanra!
nem csodálom, hogy az emberek kihasználják ezt!
aztán nem fizetik a részleteket, a felvevő elhuny, az örökösök meg lemondanak az adósság örökléséről!
így az államot, vagyis minket, akiknek nincs adósságuk, csak takarékolt pénzünk a bankokban, belőlünk élnek!!!
és nem egy, nem kettő,,,így kell ezt csinálni?
már gondolkodom rajta én is!
hello

ObudaFan # 2015.02.19. 13:57

És erre mondtam, hogy amit szeretnétek, az lehet fedezetelvonó ügylet.

Eszter1990 # 2015.02.18. 14:35

Igen, tud a tartozásokról, de csak azokról tudunk amikről jön papír a házhoz. 3 hitele van, amiről tudunk és azt fizetjük is. De a másik címre költözésekor vett-e fel, azt nem tudjuk... Szóval, amikről tudunk, azt próbáljuk rendezni. És feltehetőleg rendezni is fogjuk. De attól tartunk, hogy van neki más hitele is, amiről mi nem is tudunk.És akkor azokat is előbb utóbb ráterhelik majd a házra, mivel az ő nevén van a ház.Ezért próbálnánk valahogy átiratni,ezért fordultunk kérdéseinkkel Önhöz.
Üdv.

ObudaFan # 2015.02.10. 12:56

Azét gyanítható, hogy ő is tud akkor a tartozásokról.

Eszter1990 # 2015.02.10. 01:13

És ha a párom vásárolná meg az édesapám részét? Még nem vagyunk házasok,így hivatalosan neki semmi köze nincs még a családomhoz. Annyi, hogy hivatalosan ő is abban a házban él, amiről beszélünk.
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2015.02.09. 22:13

Ezzel egy probléma lehet: közeli hozzátartozó vagy és tudsz a tartozásokról, így ez könnyen fedezetelvonó ügylet lehet. De ha nincs más megolás, akkor minél előbb.

Eszter1990 # 2015.02.09. 14:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám és édesapám már 3 évvel ezelőtt elváltak.A családi házban édesanyámmal maradtam, ami fele persze még édesapám nevén van. Sajnos a házat jelzálog terheli amit édesanyámmal fizetünk. Édesapám rengeteg adósságot halmozott fel, és félek, hogy az összeset a halálakor egyszer örökölni fogom. Arról olvastam már, hogy az örökséget visszalehet utasítani, és akkor a hiteleket sem öröklöm. Igaz ez? Egyedül csak a ház fele van amit örökölnék, ha ezt hivatalosan a jelzáloghitel átvállalásával megvásárolnám édesapámtól a közel jövöben, akkor arra már nem tudnák rátelhelni a hiteleit?Akkor így a ház mentesül minden alól? Lényegében az lenne a célom, hogy a ház az enyém legyen és ne tudjanak a bankok sem most sem a halála után rátelhelni a tarozásáit. Már így is a jelzáloghitel mellett több hitelt is fizetünk helyette, amiből egyet már rátelheltek a házra. Ezt már mindenképp kikell fizetnünk?A többi hitelt (pl.: provident) is fizetjük helyette, mert félünk, hogy azt is rátelhelik a házra.
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát!
Üdv. Eszter1990

ObudaFan # 2015.02.09. 13:13

Inatlan tulajdonjogáról lemondani nem lehet. A hagyatéki eljárásban fel lehetett volna ajánlani az államnak, és azzal automatikusan az államé lett volna. Így utólag esetleg az NFA-nak lehetne írni egy levelet, hátha kell nekik.

kirsy # 2015.02.09. 08:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Végrendelet útján örököltünk 4-en unokák a mostoha nagypapánktól földterület hányadokat illetve a családi ház felét. Van egy vér szerinti lánya aki automatikusan örökölt rajtunk kívül. 2 éve megy lassan a prodecúra most sikerült vele megegyeznünk a ház kifizetése ügyében. Az lenne a kérdésem, hogy a földterületekről valamilyen módon letudnánk mondani? Mivel csak kiadással jár, nem is tudtunk róla, hogy ránk hagyta. Most kaptunk határozatot, hogy a nevünkre íratják és ugye az is kiadással jár, ezen felül lesz majd még az örökösödési adó. 5 db kis területről van szó, sok tulajdonossal. Van valamilyen mód a lemondásra?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.01.09. 14:35

Nem kell közjeyző, de ahhoz, hogy az állam örököljön, minden törvényes öröklésre jogosultnak le kell mondania. Mellesleg nem lenne érdemesebb megvárni a hagyaték megnyíltát? Még addig sok minden változhat.