Örökségről lemondás, visszautasítás?


mara1 # 2015.01.08. 23:32

Tisztelt Ügyvéd úr!

Abban kérem szíves válaszát, hogy édesapámnak, aki most is él 3 gyermeke van. Én mindenképpen le szeretnék mondani az örökségről, mivel szinte csak adósságot hagyna ránk. Lehetséges az hogy, ha még életében mindhárman lemondanánk az örökségről (utódainkkal együtt), sőt még a testvére is és így az állam örököljön? Szülei, házastársa, élettársa nincsenek. Esetleg további rokonok után kutatnának? Elég tanúk előtti szerződés vagy ügyvéddel, esetleg közjegyző előtt kell megkötni? Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.01.08. 15:19

Az örökhagyó életében a vele kötött írásos szerződésben mondhatsz le az öröklésről, halála után pedig a hagyatéki eljárásban visszautasíthatod az öröklést.

Donara # 2015.01.08. 13:28

Tisztelt Válaszadó!

Örökléssel kapcsolatos kérdésem a következő. A szüleim 30 éve elváltak, engem és az öcsémet az édesanyám nevelt fel. Apámmal nem tartottam a kapcsolatot. Jelenlegi házasságából 3 saját és 3 nevelt gyereke van. Tudomásomra jutott, hogy közel(vagy több) mint, 20 millió forintos tartozása van. Arra szeretnék választ, hogy minként válhatnék meg és és az öcsém ettől az előre láthatóan nem kívánt örökségtől?

Üdv.

ObudaFan # 2014.12.17. 18:51

Látni kellene az ügy iratait, illetve még pontosabban kellene ismerni az ügyet, de édesanyád, mint házastárs az elhunyt házastársa által az együttélés alatt felvett hitelekért a közös vagyon ráeső részével mindenképpen felel. Egyébként ti, mint örökösök pedig amúgy is csak az örökrészetekkel felelnétek.

Dávid_91 # 2014.12.17. 11:31

Égetően fontos kérdéssorozattal fordulnék hozzátok. Édesapám Augusztus 25-én meghalt szívrohamban és a hagyatéki tárgyalást kitűzték Január 14.-re. Édesapám nevén több ingatlan is volt, de sajnos a vállalkozásainak köszönhetően ebből két darabra lízingszerződés volt(ezekben lakunk jelen pillanatban) és a további 2 darab ingatlant pedig jelentős tartozások terhelik. Tehát itt feltétlenül meg kell említenem, hogy a hagyatéki teher jóval nagyobb valószínűleg, mint a várható örökölt érték. Jelen pillanatban családunk rendkívül nehéz helyzetbe van, Édesanyámnak a lakását elvitte a bank a devizahitelnek köszönhetően. Tehát egyetlen lakhatási lehetőségünk ebben a 2 lakásban merül ki. Ugyebár Édesanyám lakását rendkívül alacsony áron sikerült elárverezni, így rajta is jelentős terhek vannak. Mi, mint a gyerekei, mindenképp lemondunk minden hagyatékról, azonban fő kérdésem az lenne, hogy Édesanyámnak (akinek így is körülbelül 10 milliós hiteltartozása van, amit nem tud fizetni) nem lenne-e célszerű a hagyatékot elfogadni. Ez természetesen csak lakhatási célból történne, ugyanis én még tanulok, így jelen pillanatban lakást bérelni még nem tudnánk. Tisztába vagyunk a helyzettel, hogy belátható időn belül ezek a lakások veszni fognak, azonban szeretnénk minél több időt nyerni, hogy a helyzet egy kicsit stabilizálódjon! Remélem érthetően fogalmaztam mindenhol és átlátható a probléma.

ObudaFan # 2014.11.21. 21:20

Vagy jobb inkább a három örökösnek visszautasítani a részét

Igen.

ObudaFan # 2014.11.21. 21:20

Toni123

Ha hárman visszautasítjuk, akkor a negyedire száll a tulajdon automatikusan?

Igen.

Ehhez elég a hagyatéki tárgyaláson közösen nyilatkozni,

Elég.

Toni123 # 2014.11.20. 22:20

Tisztelt Fórum!
Olvastam az osztályos egyezségről - talán ez az a forma, amivel meg lehet állapodni egy négy felé öröklődő földdarab egyben tartásához. De ez akkor ajándékozásnak minősül - és illetékköteles? Vagy jobb inkább a három örökösnek visszautasítani a részét - és akkor nincs ajándékozási illeték és a földdarab a negyedikre száll?
köszönöm.

Toni123 # 2014.11.20. 21:47

Édesanyám után négy testvér örököl egy kis földet - ami haszonbérletbe van adva. Ha hárman visszautasítjuk, akkor a negyedire száll a tulajdon automatikusan? Ez is lenne a közös célunk, mert így nem kell a bérlőnek négyfelé küldözgetni azt a minimális bérleti díjat. Ehhez elég a hagyatéki tárgyaláson közösen nyilatkozni, vagy megállapodást kell erről írnunk?

ImreLacka # 2014.06.20. 05:41

köszönöm.

ObudaFan # 2014.06.20. 05:33

Illetékmentes.

ImreLacka # 2014.06.19. 16:38

Tehát kellene illetéket fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.19. 15:48

A színlelt szerződés érvénytelen, ha pedig más szerződést leplez, akkor a valós tartalma szerint minősül.

ImreLacka # 2014.06.19. 13:33

Sajnos egyértelmű választ nem találtam sehol a kérdésemre.

Ha az egyenesági leszármazott ellenérték fejében lemond az örökségéről, akkor kell-e fizetni illetéket?

Az Itv. 9. § (1) Az öröklésről való ingyenes lemondás esetén illetéket nem kell fizetni. Ha az öröklésről történő lemondás ellenérték fejében történt, az ellenérték alapulvételével kell az ajándékozási illetéket megfizetni.

De egyenesági leszármazó részére történő ajándékozás pedig illetékmentes.
Itv. 17. § (1) Mentes az ajándékozási illeték alól:

  1. az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), illetve házastársa által megszerzett ajándék;

Ha mégsem illetékmentes, akkor megoldás lehet-e az ingyenes lemondás az örökségről, és mellette külön szerződésben ajándékozás útján átadni az összeget?

Köszönöm.

ObudaFan # 2014.05.07. 10:06

Mínuszban nem lesztek, mert az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásért.
Vissza lehet utasítani az öröklést, a termőföld öröklését is.
Át lehet úgy adni a hagyatékot, hogy nem ismert a hagyatéki teher.

Mimi1975 # 2014.05.07. 08:39

Tisztelt Fórum!
Hagyaték részei következők:

  • legelőrész 110 Ft értékben
  • termőföld 500 Ft értékben
  • vadászpuska nem mondtak értéket
  • utánfutó 50.000 Ft értékben
  • bankszámlán 500.000 Ft
  • NAV felé tartozás, de még nem jött pontos érték

Valamint özvegy benyújtotta a temetés költségét, aminek megtérítését kéri, ennek értéke 410.000 Ft

Az özvegy a hagyatékon nem kér haszonélvezeti jogot, kegyesen átenged mindent nekünk. Szerintem túl sok költséggel fog járni a két mezőgazd. rész átírattatása nevünkre, plusz az utánfutó átírattatása is plusz biztosítás rá. Ezek nélkül el sem tudnánk adni. A termőföldről nem mondhatunk le, mert az nem szállhat az özvegyre, ezt mondta a közjegyző. Lehet olyan csinálni, hogy az állam javára lemondunk róla és akkor nem kell fizetnünk átíratásért, stb. semmit?
Másik kérdésem, adhatnak át úgy hagyatékot, hogy a NAV-tól nem tudjuk még hogy mennyi a tartozás? Lehet, hogy mínuszban leszünk...

mikoisti # 2014.05.04. 14:45

Köszönöm a választ!

Csak az egész hagyatékot tudja nekem ajándékozni, vagy pl. csak a tulajdonrészét is? Mert én a lakást szeretném megtartani elsősorban.

Azt megkérdezhetem, hogy mennyire számítsak, ha:

1. csak az egészet tudja nekem ajándékozni:
(6M-ra értékelt ingatlan negyed tulajdonrésze, azaz 1,5M Ft-os ingatlanrész, és 1,5M Ft kp. negyed része, azaz 350eFt örökségnél?)

2. és mennyire, ha csak a tulajdonrészét, azaz 1,5M Ft-os értékű tulajdonrészt a 6M Ft-ra értékelt ingatlanból?

ObudaFan # 2014.05.04. 13:33

KEll illetéket fizetned, ez a hátránya a dolognak. Viszont nem kell senki más hozzájárulása, ez meg az előnye.

mikoisti # 2014.05.04. 09:37

Köszönöm szépen.
Ha a nagykorú örököstársam a közjegyző előtt odaajándékozza nekem a részét, akkor nekem kell-e illetéket fizetnem ez után, és a kiskorú gyámjának kell-e a hozzájárulása ehhez? Vagy így nincs beleszólása a dolgokba már?

ObudaFan # 2014.05.04. 09:31

A (régi) Ptk. törvényes öröklésre vonatkozó szabályai.

mikoisti # 2014.05.04. 09:23

Köszönöm. És meg szabad még kérdeznem, milyen jogszabály utal erre? Vagy mi alapján van ez így?

ObudaFan # 2014.05.04. 09:21

Akkor igaza van a közjegyzőnek.

mikoisti # 2014.05.03. 18:51

Az öröklés rendje a mi esetünkben a következő:
Összevont hagyatéki tárgyalás.

1. rendű örökhagyó: a testvérem:
Hagyatéka: több milla, hitellel terhelt, negatív.
Ezt a két gyermeke visszautasította.
Így ez az örökség továbbszállt az édesanyánkra, aki közben szintén elhunyt, így lett ő a
2. rendű örökhagyó: sajnos neki már nem volt ideje visszautasítani a fia hitellel terhelt örökségét, így a két hagyaték egyben öröklődik édesanyánktól tovább ránk, a még élő gyerekére, azaz rám, és másik gyereke kiesése miatt két unokájára. Így viszont már nem utasítható vissza az 1. rendű hitellel terhelt hagyaték, mivel anyánk azt megörökölte, s halálával pedig mi örököljük meg tőle.
Első hagyatéka: a testvéremtől továbbörökölt hitellel terhelt hagyaték, - negatív,
Második hagyatéka: egy ingatlan (6M) és 1,5M kp., - pozitív.

Örökösök:
I. A 2. rendű örökhagyó gyermeke,azaz én,
valamint testvérem 2 leszármazója:
II. Egy nagykorú gyermek
III. Egy kiskorú gyermek.

Örököljük:

  1. rendű örökhagyótól a tartozásokat, de csak az örökség erejéig, azaz 8eFt-ig felelünk érte.
  2. rendű örökhagyótól örökli az I. örökös, (én) az ingatlan felét, és a kp. felét. 1/2 tulajdonrész, 700eFt.

II: ás III. örökös örökli a 2.rendű örökhagyó hagyatékának másik felét, fele-fele arányban. 1/4-1/4 tulajdonrész, 350eFt.

Az első hagyatéki tárgyaláson a II.sz. örökös előadta, hogy vissza szeretné utasítani a teljes örökséget, ezt beszélték meg otthon a családdal.
A közjegyző pedig erre azt mondta:
Megteheti, de ebben az esetben a része automatikusan a III. örökösre száll át. De el is ajándékozhatja. Többet nem mondott, és nem is indokolta meg, miért van így.
Mivel a tárgyalás folytatódni fog legközelebb, (még egy örökös jött a képbe, testvérem édesapja, akit most kutatnak fel,) ezért abban maradtunk, hogy a következő tárgyalásig ráér a visszautasítással, vagy ajándékozással.
Ezért érdeklődtem, hogy hogy van ez, mert furcsa, hogy miért száll át automatikusan a III. örökösre, mikor ott van még egy örökös is, az I.,azaz én, nem egyenlő arányban osztódik fel a II. örökös által visszautasított örökség? És a III. örökös kiskorú, s nem tudok másra gondolni, hogy ezért van az aránytalanság.
Elnézést, hogy ilyen bonyolult ügylettel zargatom, de sajnos az élet ezt írta.
Köszönöm segítségét.

ObudaFan # 2014.05.03. 11:49

Az nem osztályos egyezség.

Biztos, hogy igaz az, amit a közjegyző mondott, hogyha visszautasítja az örökrészét a felnőtt örökös, akkor hiába van még két örökös, azok közül a visszautasított hagyaték csak a kiskorúra száll, és a másik nem kap semmit?
Ez benne van valamilyen jogszabályban?

Ehhez már részletesen kellene ismerni az öröklés rendjét. A kérdésedből ez nem derül ki. Annak, hogy ki kiskorú és ki nem, ehhez semmi köze nincs.

mikoisti # 2014.05.02. 19:28

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ. Még pár kérdésem volna.
Akkor ez nem osztályos egyezség ezek szerint.
S ott a hagyatéki eljárás során oda ajándékozhatja a javamra, s bele is veszi a közjegyző a végzésbe ott helyben?

De valamit nem értek.
Biztos, hogy igaz az, amit a közjegyző mondott, hogyha visszautasítja az örökrészét a felnőtt örökös, akkor hiába van még két örökös, azok közül a visszautasított hagyaték csak a kiskorúra száll, és a másik nem kap semmit?
Ez benne van valamilyen jogszabályban?