Örökségről lemondás, visszautasítás?


nene512 # 2016.03.08. 09:11

Tisztelt ObudaFan!

Testvérem örökösei lemondtak a javamra az örökségükről, amiben, mint utólag kiderült tartozás is volt, nem kevés. Miután az örökölt ház része már a nevemre került, visszautasítani már nem tudom, viszont találtam egy érdekes mondatot a válaszai között, melyre felfigyeltem: "Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért." Ez pontosan mit jelent? Csak olyan értékig felel a tartozásért, amennyi pluszt örökölt?

Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.11. 17:10

Téved a közjegyző. Ő is ember.

Molino # 2016.02.11. 17:09

Kedves ObudaFan,
Köszönöm a segítséget, így teszek.
Üdv,
Molino

ObudaFan # 2016.02.11. 13:09

Molino

Elég ha leírod, hogy szerinted nem is vagy örökös, de ha mégis, akkor visszautasítod az öröklést. Nem kell indokolni.

ObudaFan # 2016.02.11. 13:07

Ha végrendelet alapján öröklök, de abból szeretnék lemondani egy bizonyos dologról, nem az egész öröklésről. Ilyet tehetek?

  1. Külön vissza lehet utasítani a termőföldet a hozzá tartozó, mezőgazdasági művelés célját szolgáló eszközökkel.
  2. Külön vissza lehet utastani a végrendeleti, illetve a törvényes öröklés alapján járó hagyatékot.

A fentieket leszámítva az öröklést csak egészében lehet visszautasítani.

Timcsianya # 2016.02.11. 10:34

Ha végrendelet alapján öröklök, de abból szeretnék lemondani egy bizonyos dologról, nem az egész öröklésről. Ilyet tehetek?

Molino # 2016.02.11. 07:25

Kedves Sándor,
igazad van, a közjegyzőtől jött a levél.
Abban ez szerepel: "Felhívja a .... figyelmét, hogy a házastárstól is szükséges visszautasító nyilatkozat, ennek hiányában házastársa örökölni fog."
Nem értek hozzá, nekem is csak a józan paraszti eszem van, ami háborog.
Köszönöm, ha van további vélemény, vagy javaslat.
Molino

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.11. 06:55

Neked nincs mit visszautasítanod.
Milyen ügyvédet? Hagyatéki eljárásban közjegyző jár el. Lehet, hogy a kiskorú gyerekeid törvényes képviselőjeként kellene nyilatkoznod.

Molino # 2016.02.11. 06:23

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ. Van valamilyen jogi passzus, amire hivatkozhatnék, de legalábbis nyomatékosíthatnám a visszautasítást?
Nem szándékozok kioktatni egy ügyvédet, de azt szívesen jelezném, hogy a törvény rá is vonatkozik.
Köszönettel:
Molino

ObudaFan # 2016.02.10. 21:42

Hacsak nincs a nevedre szóló végrendelet, akkor itt valami nem stimmel.

Molino # 2016.02.10. 21:17

Tisztelt Tanácsadók!

Azzal kapcsolatban kérem a tanácsukat, hogy feleségem nagybátyja elhalálozott, ezt követően feleségem és gyermekeink visszautasították az örökséget. Ennek kapcsán most olyan végzést kaptam a közjegyzőtől, hogy nekem is nyilatkoznom kell, hogy visszautasítom az örökséget, máskülönben én öröklök.
Első kérdésem, hogy valóban ez a törvényes rend, vagy hibázott a közjegyző?
Ha valóban nyilatkoznom kell, akkor ezután jönnek majd az én vér szerinti rokonaim is?
Mikor zárul be a kör?
Köszönettel:
Molino

ObudaFan # 2015.12.29. 07:46

Petra1121

A jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése napjától számított egy éven belül.

Ebből következően élettárs nem veheti fel. Ugyanakkor a fenti szöveg alapján az én véleményem az, hogy ha a fent felsorolt egy háztartásban élő hozzátartozó veszi fel, az nem minősül az örökség elfogadásának. Ha viszont nem egy háztartásban élő hozzátartozóról beszélünk, akkor a felvételhez örökösnek kell lenni és ezt igazolni kell. Legalábbis az én véleményem szerint.

ObudaFan # 2015.12.29. 07:39

poker_player

Ha nincs túlélő házastárs, akkor első körben a gyermek örököl. Ha a gyerek visszautasítja az öröklést (és élő szülő, illetve a gyermeknek leszármazója nincs), akkor a testvérek örökölnek. Ha az egyik testvér visszautasítja az öröklést, akkor csak a másik testvér. Ha a másik testvér is visszautasítja, akkor jöhetnek távolabbi hozzátartozók, végső soron a magyar állam.

poker_player # 2015.12.26. 17:27

Tisztelt Ügyvéd

Öröklés visszautasítása esetén ki lép be örökösnek a visszautasító helyére?
Ha van 2 testvére a visszautasítónak és egy gyereke,akkor csak a gyerek lép be örökösnek vagy a testvérek is vagy csak a testvérek örökölnek helyette?
Köszönöm a választ

Petra1121 # 2015.12.24. 04:30

Tisztelt Tanácsadók!
Segítséget szeretnék kérni a következő öröklési helyzetben. Édesapám most halt meg, egyedüli gyerekként én örökölnék mindent. Van a nevén egy lakás, azon pedig több bejegyzett zálogjog. Azon kívül semmilye nem volt, a mi házunkban laktak, szivességi alapon.Szeretném visszautasítani az örökséget a saját, és a gyerekeim nevében is. Azért hogy ezt megtehessem szeretnék tisztában lenni minden kizáró tényezővel. Édesapámnak volt egy nem bejegyzett élettársa 27 éve. A temetést is papíron ő intézte. Ténylegesen én fizettem, de mindenhol az ő neve szerepel. A munkahelyéről az utolsó táppénz összege felvehető-e az élettársa által? Nekem, gondolom nem kellene, hiszen azt hiszem, az az örökség elfogadásának minősülne. Nem tudom biztosan, így van-e. Ha felvenné az élettárs, az a hagyatéki eljárásban betudható-e a temetési költségbe? Vagy be kellene fizetni utólag? Hiszen a vagyon biztosan kisebb mint a tartozás. Ha nem vehetjük fel, akkor ott kell hagyni a munkáltatónál?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget. Üdvözlettel Krisztina

ObudaFan # 2015.12.10. 18:38

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Ezzel együtt az örökhagyó életében a velük kötött szerződésben lemondhatsz az öröklésről, vagy a hagyatéki eljárásban visszautasíthatod.

marwell # 2015.12.10. 10:04

Üdv,
Megpróbálom rövidre fogni a történetet:

Nagyszüleim neveltek, mivel szüleim külföldön dolgoztak, de nem is tartom velük a kapcsolatot, viszont nem kerültem soha nagyszüleim gyámsága alá. Szüleim most az országban élnek (dolgoznak is talán, bár ez kérdőjel). Nemrégiben azt az információt kaptam, hogy szüleimnek van felhalmozott tartozása (hiteltartozás, illetve lévén, hogy legjobb tudomásom szerint TB-jük sincs az esetleges későbbi kórházi számla). A fent említett helyzetre való tekintettel én semmilyen körülmény között nem vállalnám át haláluk után a fennmaradó tartozást, illetve lemondanák mindennemű örökölt értékről.

A kérdéseim ezzel kapcsolatban:

  • Milyen nyilatkozatot kell letennem és kinél?
  • Mikor kell ezt a nyilatkozatot megtennem. Már most, vagy elég csak a kiértesítést követően?
  • A most letett nyilatkozat biztosíték lesz-e a jövőben bekövetkező törvényváltozásokra, illetve várható-e törvényváltozás az örökölt adóssággal kapcsolatban?

Előre is köszönöm a választ!

groszfater@gmail.com # 2015.10.19. 17:53
ObudaFan # 2015.10.19. 14:54

Szerény véleményem szerint eddig jól gondolod.
Azt mondja a törvény, hogy végrendeleti szerzés esetén a mezőgazdasági igazgatási szerv azt vizsgálja, hogy az örökös szerzőképessége fennáll-e, és a végintézkedés nem eredményezi-e tulajdonszerzési korlátozás megsértését vagy megkerülését. Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megtagadja az örökös javára a tulajdonszerzés jóváhagyását, a végrendelet ezen rendelkezését érvénytelennek kell tekinteni.
Szerintem itt még a jobbik eset, ha csak a kisebbik ingatlanra mondja ezt a hatóság.

Alexius # 2015.10.16. 10:56

Üdv!

Édesnyám örökölt két nagyobb földet végrendelet alapján nem rokontól. Közvetlen hozzátartozója nem volt az elhunyt néninek, csak nagyon távoli rokonai. Édesanyám nem földműves és nem is őstermelő.
Az egyik föld 9800 nm, a másik 2600 nm. Így együtt már több mint 1 hektár. És már sok éve van saját tulajdonában egy 580 nm-es zártkerti ingatlan. Ezt ajándékozással átiratja a nevemre, lemond a 2600 nm-esföldről, így megtarthatja a 9800 nm-es földet. Eddig jól gondolom?
A 2600 nm-es föld ilyenkor az államé lesz? Teljesen ingyen vagy jár érte valamilyen kompenzáció?
Várom válaszát.

Köszönettel
Sándor

ObudaFan # 2015.10.05. 13:28

M Csiv

  1. Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért (kivéve a hagyatéki eljárás költségeit).
  2. A közjegyzőnek meg is írhatod, hogy visszautasítod az öröklést, csak a külföldi magánokiratokra vonatkozó alakszerűségeket meg kell tartani. A házastársadnak semmit nem kell csinálnia, de a gyermekeidnek vissza kellene utasítania az öröklést. HA kiskorúak, akkor ehhez gyámhatósági hozzájárulásra szükség lehet.
M Csiv # 2015.10.03. 17:08

Üdvözlöm!
Kicsit tanácstalan vagyok ebben a kérdésben így megkérdezném Önt. Édesanyám testvére hónapokkal ezelőtt elhunyt, vagyona nem volt csak kb. 250e Ft tartozása. Jelenleg külföldön élek, így nincs lehetőségem követni az eseményeket, de a következő információval állítottak be hozzám: Mivel a gyerekei és az unokái lemondtak az örökségről (a tartozásról) így elvileg most édesanyámnak (mint testvére és ezt értem is), de elvileg nekem is (mint oldalági rokon) le kell mondanom személyesen. Igaz ez? Mivel mint említettem, külföldön élek, így a személyes lemondás "körülményes". Mi erre a helyes mód? Illetve ez a "lemondási hullám" mennyire gyűrűzhet ki? Az én feleségem, illetve gyerekeimnek szintén le kell mondaniuk az "örökségről"?

Köszönettel,
Sándor

ObudaFan # 2015.09.23. 13:30

Termőföldet éppen fel lehet ajánlani az állam javára, de ebben az esetben inkább vissza kellene utasítani az öröklést. Egyébként az örökös a hagyatéki tartozásokért csak az örökrészével felel.

Baba72 # 2015.09.22. 15:34

Üdvözlöm!Kérdésem:Édesapám Öccse Károly,elhunyt.
Öröksége 3/1 rész,egy szántó földből,aminek a ráeső része,5000ft.-ot ér!De az összes tartozása 300000ft.
A Károly gyermekei,s unokái is lemondtak az örökségről,
s vissza utasították a tartozást is.Így minden a testvérekre száll.Édesapám is le mond mindenről.
Lemondhat e Édesapám az Ő örökségiről is arról a 3/1 darab földről,az állam javára?Természetesen a tartozás fejében.S ha nem mond le,akkor ha Ő eltávozik,az Ő örökölt részén megmarad e a testvére adóssága,ha nem fizeti ki addig senki? Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2015.08.26. 13:50

Neki ajándékozod - ügyvéd előtt -, vagy írsz egy végrendeletet. Természetesen mindkettőnél a másik gyermeked kötelesrészét figyelembe kell venni.