Örökségről lemondás, visszautasítás?


ObudaFan # 2014.02.04. 12:39

Juliette

  1. Visszautasíthatod.
  2. Kell a gyámhatóság hozzájárulása.
  3. Nem lehet senkit megnevezni, ha az öröklést visszautasítod, ebben ez esetben a többi leszármazó örököl, ha ők is visszautasítják, akkor törvényes öröklés rendje szerint következők, végső soron a magyar állam.
  4. Ha te nem vállaltál semmiféle kötelezettséget a bank felé, akkor nem is tartozol, de természetesen ha nem fizeti a hitelt senki, akkor elárverezheti a bank az ingatlant.
Juliette # 2014.02.03. 19:40

Tisztelt Jogi Szakertők!

Szeretnék tanácsot kérni a következő helyzetben.
Édesapam tavaly októberben hunyt el.
Végrendelete nem volt. Egyenesági örökös két, korábbi házasságából származó gyermeke még rajtam kívül, akikkel nem tartotta a kapcsolatot.
Ingatlan nincs a hagyatékban, mivel a házát még életében a nevemre íratta, az ő haszonélvezetével, pontosan az öröklés miatt.
Ami maradt utána, az 4-5 hitel (személyi hitel, áruhitel és jelzálog hitel), egyéb közmű tartozást rendeztem, mivel a ház az én nevemen van.
1, Kérdésem az lenne, hogy visszautasíthatom-e a hagyatékot?
A tartozáson felül csak olyan dolgok vannak, amik nem igazán kepviselnek nagy értéket - bútorok, hűtő, mosógép - semmi nem igazán új állapotú.
Ha visszautasítom ezeknek felmérik az értékét, vagy esetleg elviszik?
A temetés költségét én álltam, de ezt természetesnek is vettem.
2, 7 honapos terhes voltam a halálesetkor, mostanra megszületett a fiam - vissza fogom tudni utasítani az ő nevében is a hagyatékot? Kell ehhez a gyámhatóság hozzájárulása?
3, Visszautasitas eseten valaki számára/terhére kell visszautasítani? Nem igazán szeretném másik két gyereke egyikét sem megnevezni, furán jönne ki. Valószínűsíthetően ök le fognak mondani a hagyatékról, pláne ha megtudják a tartozásokat.
4, Érdekelne még, hogy a jelzálg hitel az örökség része, vagy mint a ház tulajdonosa, ez saját tartozásom? Édesapám mint haszonélvező kötötte a szerződést, és én mint zálog tulajdonos írtam alá ugyancsak. Azért lenne érdekes ez, mert a bank a hagyatéki előtt nem ad felvilágosítást hivatalosan. Ám ha ez a tartozás engem terhel, fizetném folyamatosan, mielőtt a késedelmi kamatok felgyűlnek a házat terhelve.
Sajnos most nem tudom sürgetni a hagyatéki tárgyalást, mivel újszülöttel nagyon nehezen tudok még közlekedni és egy Szlovákiában élünk párommal, mert itt dolgozom.

Előre is köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2014.01.31. 12:54

Lizababa

A gyerekekre.
Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Főszabály szerint 5 év az elévülési idő.

Lizababa # 2014.01.30. 13:24

Jó napot,

Egy valószínüleg egyszerű kérdésem van, elnézést ha korábban szóba került, nem olvastam véissza csak pár oldalt.
Férjem örökölt egy fél házat édesanyjától.
Ha visszautasítja az örökséget az automatikusan a gyerekeinkre száll, vagy arra a másik félre aki a ház másik felét ( féltestvér) örökölte?
Amennyiben a gyerekeinkre száll, akkor ők ebben az ügyletben csak a volt anyósom örökségéért felelnek a jövőben ugye ( gondolok itt arra, hogyha javakat örökölsz és elfogadsz akkor a terheket is viselned kell - amennyiben nem tudunk terhekről, akkor mennyi idő jogilag amig felbukkanhatnak és követelhetők?) ?

Köszönöm a segítséget!

Bodza2012 # 2013.09.13. 18:37

Tisztelt Fórumozók!
Megtudná nekem valaki mondani azt, hogy kérheti-e az édesapa a 9 éves gyermekét arra, hogy mondjon le az örökségről, ami majd egyszer megilletné? A nyilatkozatot nekem kellene aláírni, mint gondviselő szülőnek. A volt férjem csak akkor egyezik bele , hogy az államokba költözzek a jelenlegi férjemmel és a gyerekünkkel. Ezt nem tartom normális dolognak. Mit tegyek?
Köszönöm a válaszukat

ObudaFan # 2013.09.12. 11:10

Visszautasítás esetén a gyerekek öröklik, de azért felmerülhet, hogy ez a visszautasítás is fedezetelvonó ügylet. Az ajándékozás viszont egészen biztosan az lenne.

i.am.s. # 2013.09.12. 10:39

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi öröklési ügyben:
Anyósom elhunyt,az örökösödési szabályok szerint férjem a sorrendben az első örökös,egy vidéki,kis forgalmi értékű ingatlan a hagyaték és a benne levő ingóságok,az ingatlan és az ingóságok összértéke nem haladja meg a 1,5 M Ft-ot.
Férjem szeretné,ha a gyerekekre szállna(kiskorúak),de mivel nem mondott le a gyermekek javára,míg az édesanyja élt,így tudtunkkal csak visszautasítani tudja az örökséget.Rokonságból már csak második és harmadik unokatestvérek élnek.Ebben az esetben ki örökli az ingatlant?A gyerekek vagy a rokonok?Egyszerűbb lenne e ezt megoldani egy ajándékozással?
Erre azért volna szükség,mert van egy bedőlt lakáshitelünk,ami miatt nem szeretnénk,ha a végrehajtásba bevonnák a szóban forgó ingatlant is.Márpedig ha a férjem nevére vagy az én nevemre kerül akkor biztosan bevonják a végrehajtásba,mert jelenleg a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan nem éri el azt az értéket amit a bank követel.
A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.08.22. 11:57

Mivel készfizető kezesek vagytok, ha az örökös nem fizet, közvetlenül tőletek is követelhet a hitelező.

nittita # 2013.08.21. 14:48

Üdvözlöm!

Problémám a következő. Édesanyám meghalt. Ami maradt utána OTp-nél 300ezres folyószámlahitel, 200 ezer személyi kölcsön. Van egy kb 3 milliót érő ház, amire szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel. Ott van még kb 1,3 millió Ft tartozás. A ház fele az övé másik fele testvéremé és az enyém egyenlő arányban A hitelszerződésben mi, a testvéremmel készfizető kezesek vagyunk. Kérdésem az lenne ha lemondunk az örökségről, és viszi a bank vagy az állam a házat, azon felül lehet e még követelésük. Fizetéstiltás stb. Köszönöm

ObudaFan # 2013.08.15. 14:30

Bár egy cég tartozása egyáltalán nem biztos, hogy édesapád tartozása is, az örökös meg egyébként is csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, de egyébként az édesapáddal kötött írásos megállapodásban már most lemondhatsz az öröklésről.

nikszon88 # 2013.08.14. 22:51

Üdv!
Segítséget szertnék kérni.
Édesapámat csőbe húzták, a nevére írtak egy céget, hitelt vetettek fel vele. Jelenleg 44 millió ft a tartozás. Semmilyen papírral nem rendelkezik.
A cég az ő címére van bejelentve.
Szüleim rég elváltak, édeapámnak nincs más leszármazottja rajtam kívül.
Ház vásárlás előtt állunk, nem szeretném ha elvinnék a fejünk felől...
Mi a teendőm?
Van rá lehetőségem, hogy már most elutasítsam az örökséget vagy csak a halála után a hagyatéki tárgyaláson?
Előre is köszönöm a válaszokat: egy kétségbeesett 25éves lány.

monalisa1 # 2013.08.14. 08:35

Hephaistos

Ha az apa hajlandó (?) jognyílatkozatot tenni a gyámhatóságon, miszerint hozzájárul a nyílt örökbeadáshoz, valamint a pároddal házasságban éltek, akkor elvileg nincs akadálya az örökbefogadásnak. A gyámhatóság az engedélyezés előtt vizsgálja, hogy mindez a gyermekek érdekét szolgálja-e. Tehát "ilyen" egyszerű...

Ami az apa tartozásait illeti, az örökséget a majdani hagyatéki eljáráson vissza lehet utasítani, vagy pedig még az örökhagyó életében közjegyző előtt készülhet egy nyílatkozat miszerint a várható örökségről előre lemondanak. (Az örökös amúgy is csak az öröksége erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.)

Az apa éljen még sokáig, hátha nyer egyszer a lottón...

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.08.13. 22:27

Mi jelentősége van annak, hogy 2008-ban mit lehetett volna megtenni?

Hogy milyen jogi lehetőségek vannak, annak a végiggondolására azért minden irat részletes ismeretére lenne szükség. A legbiztatóbb, amit ennyi információ alapján mondani lehet, hogy attól, hogy a jogügylet fedezetelvonó, még nem biztos, hogy a bank ténylegesen utána is jár a dolognak.

Hephaistos # 2013.08.13. 20:14

Tisztelt Fórumozók!

Kérdéssel fordulok Önökhöz.
Az alaphelyzet a következő:
A párommal együtt élünk, neki van 2 gyermeke, egy fiú és egy kislány. Az apa évekig külföldön dolgozott, 1,5 havonta jött haza pár napra. A gyermekek a nevét viselik, de nem volt házasság. Magyarországon bejelentett munkaviszonya nincs, viszont elég tetemes adósságot halmozott fel. A gyermekekkel a viszonya sem olyan jó, mint nekem, annak ellenére, hogy nem én vagyok a vér szerinti apa. Párommal tartunk attól, hogy egy napon a tetemes adósságot megöröklik a gyermekek, pedig Ők aztán nem tehetnek semmiről.
A kérdésem, hogy van-e mód arra (illetve pontosan mi is ez, hogy a gyermekeket a nevemre vehessem?
Válaszaikat köszönöm.

dynamic # 2013.08.12. 13:49

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm válaszát.

2008-ban még lehetséges volt ezt egy a hagyatéki tárgyaláson elhangzó lemondó nyilatkozattal megtenni.

Nem szeretnénk a banknak adni az örökségünket!
Nincs semmilyen jogi lehetőség?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.08.11. 23:10

dynamic

Ugyanúgy fedezetelvonó ügylet lett volna.

ObudaFan # 2013.08.11. 23:09

Örökség visszautasítása mióta fedezetelvonó?

Mint minden jogügylet, ez is lehet fedezetelvonó ügylet, ráadásul az ingyenesség miatt gyakorlatilag biztosan az ebben az esetben. (PK vélemény van róla, hogy egyoldalú nyilatkozat is lehet fedezetelvonó ügylet.)

dynamic # 2013.08.08. 13:38

Dr Attika,

először is köszönöm válaszát.
Amennyiben a nyilatkozat a nagypapa halála előtt (még életében) született volna, akkor sem menthető meg az örökség?

Köszönöm!

Dr.Attika # 2013.08.08. 13:21

Béla! Gondolom a második mondatot a nagy hőség hatására írtad. Örökség visszautasítása mióta fedezetelvonó?
Tisztelt "dynamic"!
Édesanyja a nagyapja halálakor örökölt, Ön pedig az édesanyja halála pillanatában. Édesanyja esetleges visszautasító szándéka már nem releváns. Ön megörökölte édesanyja örökrészét, annak terheivel együtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.08. 13:06

Nem elég. De úgyis fedezetelvonó lett volna.

dynamic # 2013.08.08. 12:12

Tisztelt Szakértő!

Nagypapámnak volt egy 1/2 ingatlana, amit édesanyám örökölt meg halálakor. Anyukám tervei szerint le szeretett volna mondani az örökségről a javamra, mert ellene van egy jogos, behajtatlan követelés. Sajnos a hagyatéki tárgyalást anyukám sem élte meg, így lemondani sem tudott.

Kérdésem, hogy a szóban nekem tett és feleségem által is tanúsítható nyilatkozat elegendő e ahhoz, hogy a hagyatéki tárgyaláson valóban nekem ítéljék a házrészt. Az ügyhöz hozzá tartozik, hogy ugyanígy jártunk el a nagymama halálakor, csak akkor még anyukám szóban a tárgyaláson tette meg nyilatkozatát.

Amennyiben írásban kellene meglennie a nyilatkozatnak, annak mit kellene tartalmaznia és milyen formai követelményeknek kellene megfelelnie?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.07.30. 17:46

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
Emellett az örökhagyóval életében kötött megállapodással le lehet mondani az öröklésről, vagy az örökhagyó halála után vissza lehet utasítani a hagyatéki eljárásban az öröklést.
Visszautasítás esetén azonban hogy a kiskorú gyermekeid nevében is visszautasítsd - hiszen a te visszautasításoddal törvényes örökössé válnának - a gyámhatóság hozzájárulása is szükséges.

eszakiorsi # 2013.07.29. 17:31

Tisztelt Szakértő!
A férjem édesapja után, úgy néz ki csak egy nagyobb adósságot örökölnénk. Erről szeretnénk lemondani, mert fiatal kisgyermekes házaspárként ez a legkevésbé szükséges nekünk. Az említett adósságot ráadásul úgy nem törleszti a bácsi, hogy évek óta velünk él egy háztartásban és gyakorlatilag mi tartjuk el őt úgy hogy a nyugdíja meglehetősen jónak mondható. Tehát a lehetősége meglenne a dolgai rendezésére mégsem él vele, sőt kihasznál minket.
A férjemnek van még két féltestvére (mindkettő anyai részről aki már 2006-ban elhalálozott), akiknek nagyban köszönhető ez az adósság.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnánk lemondani a csak adósságból álló öröklésről, a gyermekünket ez mennyiben érinti, valamit a két féltestvér örökli-e így az említett dolgokat.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

kulcsarz # 2013.06.27. 17:07

köszönöm.

Dr.Attika # 2013.06.27. 04:25

A közjegyző munkadíját ki kell fizetni minden esetben.