Örökségről lemondás, visszautasítás?


kulcsarz # 2013.06.27. 03:46

köszönöm, akkor a közjegyzői díjat sem kell kifizetnie, egyik esetben sem?

ObudaFan # 2013.06.26. 20:46

Elfogadja, aztán a vételárból levonja a közjegyzői díjat, az adóhatóságnak meg nyilatkozik a terhekről és erre tekintettel nem fizet illetéket.

kulcsarz # 2013.06.26. 19:54

Nagymamám egy jelzáloggal terhelt ingatlant örökölt, az adósság több mint az ingatlan értéke, nincs rá szükség.
A közjegyző azt mondta, hogy ha visszautasítja, ő kiesik, az 5 gyermeke, visszautasítás esetén a 12 unokája, az ő visszautasításuk esetén a szintén tucatnyi kiskorú dédunoka lesz az örökös.
Ez kb. 30 nyilatkozatot, és néhány gyámhatósági jóváhagyást igényel.

Más megoldás nincs?
Ha a dédimama teljesen passzív, megkapja az örökséget terhelten, a bank úgyis eladja, és ennyi.
Vagy megnyeri a közjegyzői költséget, és az illetéket? Nem felmenő az elhunyt...

Vagy a dédmama visszautasítja, és nem jelenti be az ő leszármazóit? Megtagadhatja?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.23. 07:21

Nehezen tudom elhinni, hogy a visszautasító örökös helyén valóban az állam örökölt. Ritka manapság az ennyire csonka család.

Dr.Attika # 2013.06.23. 05:51

Az állam ellen is lehet közös tulajdon megszüntetése iránt pert indítani. Sőt peren kívül is meg lehet vele egyezni a tulajdoni hányada kivásárlásáról.

sarigabor # 2013.06.22. 22:05

Kedves Béla!
Akkor a hölgy esetében hiába van fél háza?
Sosem adhatja el mert a fele az államé??!!
Egyetemes baromság szerintem!
Azt sem értem, hogy mièrt nem hivták meg a hagyatéki tárgyalásra hisz az ingatlan fele az ő tulajdonát képezi.
Akkor, hogy is van ez???

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.22. 14:10

Létezhet. Visszautasítás, ajándékozás, államnak felajánlás esetén nincs elővásárlási jog.

sarigabor # 2013.06.22. 13:44

Tiszelet Uraim.
Segítséget kérnénk a következő problémámkkal kapcsolatban.
Adott egy élettársi kapcsolat hosszú évek óta.
Közösen vásárolt ingatlan.
Amikor is hirtelen elhalálozott nemrég a férfi, akinek az előző házasságából született fiu gyermeke. A férfi volt az ingatlan 50%-ban a tulajdonos.
Létezhet e olyan, hogy az élettárs (akié a másik 50%az ingatlanból) külön értesítés nélkül (mert nem kapott hagyatéki tárgyalásról mindezidáig semmit) a férfi gyermeke, egyenes ágú rokona aki lett az örököse ezen ingatlan 50%-nak.
Állítólag lemondott az örökségről az állam javára.
Nem illetné meg elővásárlási jog esetleg az életben lévő élettársat?
Vagy most akkor mi történhetett?
Mert ez az ügy nekünk így sántít.
Köszönjük a segítséget!

O.Edina1991 (törölt felhasználó) # 2013.06.16. 10:26

Tisztelt Szakértő!

A problémám a következő:
Adott két ingatlan. Nevezzük "A" és "B" -nek.Mindkettő apám tulajdona volt,és a házastársa,anyám mindkettőn a haszonélvező.
Apám 2 éve (2011.ben)meghalt,de halála előtt egy évvel "B" házat rám ajándékozta. Ugyanebben az időszakban jelzáloghitelt vett fel, 6.5 millió értékben, azért, hogy "A" házat, amin szintén van jelzálog, kimentse az elárverezés alól. Jelen pillanatban "B" házon van 6.5+ millió jelzálog (a hát értéke 24M ft), "A" házon pedig felemelkedett a svájci frank miatt 16.9 M ft-ra (értéke a háznak 22 M ft.)A hagyatéki tárgyaláson(2012. március) "B" ház nem tartozott az örökségbe,mert ajándékozva lett nekem,viszont "A" ház 50-50% ban elosztódott köztem, és a féltestvérem közt (apai ágról származó testvér).

Miután kis idővel később kiderült, hogy apám nem fizetett adót (vállalkozó volt,mellesleg beteg ember,és anyám vitte az üzletet), a NAV, az öröklség mértékétől függően 8 M Ft-tól terhelt a féltestvéremre. (A NAV "0hibázatott" ,ugyanis "B" ház a nagyszülőké volt, és amikor meghalt a nagymamám, nem vették észre a tartozást, amikor meghalt nagypapám,akkor sem vizsgálták a tartozást,hogy ráterheljék a házra és tudjunk róla,csak akkor küldtek róla papír,amikor apám meghalt. )
A féltestvérem ezek után a hagyatéki tárgyalás újratárgyalását (2012. végefelé )kezdeményezte,és lemondott MINDENRŐL.

Mivel amikor ezek a hitelfelvételes dolgok történtek, kiskorú voltam, fogalmam sem volt minderről, és igazságtalannak tartom hogy jelenleg 16.8 M ft + 6.5 Ft + 8.9 M ft-ot örököltem,és mellé a két házat,ami már közel sincs jó állapotban, lehetetlen eladni. Előbb utóbb fizetnem kell,de 22 éves vagyok,nemrég kezdtem az életem,és munkanélküli vagyok jelenleg.

A kérdés a következő:
Anyám azt állítja, hogy az örökséget,és azzal együtt a tartozást át tudom rá írni (természetesen illeték fényében ha jól tudom),hogy én legalább le legyek nullázva, mert ha már nem öröklök semmit,legalább adósságom ne legyen, szerintem ez így korrekt lenne..
Fordultunk volna az eszközkezelőhöz is, de mivel "A" ház 22 M ft-ot ér,nem lehet.
Az hogy utána anyám hogyan intézi a dolgokat,az ne legyen az én bajom, mert minden hitelfelvételnek ő volt az ötletatyja, a legtöbb hitelfelvétel gyakorlatilag szükségtelen lett volna, és ez lett a vége.

Égetően szükségem lenne tanácsadára. Szó szerint az életemről és a jövőmről lenne szó.
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.06.13. 08:13

Kuksi00

A teljes örökséges egyben lehet visszautasítani.

Viszont annyit megtudtam nem egyéni tulajdon hanem az államhoz tartozik és a mamám nevén van.

Ez így értelmezhetetlen.

Vagy ha esetleg nem tudnák elmenni a tárgyalásra járna ez valami büntetéssel?

Azzal nem.

ObudaFan # 2013.06.13. 08:12

nemert

A hitelező felé egyetemleges a felelősségük, de az örökösnek csak az örökrésze erejéig.

ObudaFan # 2013.06.13. 08:11

Dina74

Visszautasíthatod, csak ahhoz, hogy a kiskorú gyerek nevében is visszautasítsd, a gyámhatóság engedélye kell. De egyébként az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

Kuksi00 # 2013.06.12. 18:36

Tisztelt Szakértő!
Nekem egy olyan gondom van, hogy a nagymamám meghalt 18 éve és 2 napja kaptam egy levelet a közjegyzőtől hagyatéki tárgyalás címén. Megtudtam, hogy ez egy beépitetlen telek egy faluban amiről még mamám sem beszélt. Kérdésem lenne, le lehet erről az örökségről mondani? Viszont annyit megtudtam nem egyéni tulajdon hanem az államhoz tartozik és a mamám nevén van. Vagy ha esetleg nem tudnák elmenni a tárgyalásra járna ez valami büntetéssel? Munkahelyemről nem biztos,hogy el engednek.
Válaszát előre is köszönöm!

nemert # 2013.05.30. 09:33

köszönöm gyors válaszát. Tehát a megmaradt adóstárs és az állam egyetemleges adóstársakká válnak? Ez már itt némileg offtopic, de ez mit jelent a hitel szempontjából? Nem igazán találtam erről információt sehol.

Dina74 # 2013.05.30. 07:46

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő lenne: Édesanyám februárban elhunyt. Június 3.-án lesz a hagyatéki tárgyalás. A közjegyző szerint nem mondhatok le a hagyatékról, ami csak hitel tartozásból áll. Édesanyám az utolsó hónapokban 2 hitelt is felvett a nővéremnek, persze ennek nincs semmilyen írott nyoma, hogy neki vette fel. Több százezres össz. hitelről van szó. Nem szeretném magamra vállalni még a felét sem, de a közjegyző szerint nem tehetem meg, mert van egy kiskorú gyermekem. Nincs semmilyen lehetőségem visszautasítani az örökséget?? Nővérem természetesen nem ismeri el, hogy az a pénz hozzá került, ő is vissza szeretné utasítani az örökséget..

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.05.29. 20:09

Az állam ugyanolyan örökös, mint bármelyik másik örökös, ő is az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

nemert # 2013.05.28. 19:56

Kedves fórumozók,

remélem, tudnak az alábbiban segíteni;
Adott egy szerződés két adóstárssal, jelzáloghitel egy házra. Egyik adóstárs meghal, a 3 utód mind lemond az örökségről, mert nagyobb az adósság, mint az örökség. Kérdés: a tulajdonjog fele az államra száll ebben az esetben, de a szerződésben lefektetett adóstársi szerep is az államra hárul? Ha igen, milyen következményei vannak egy ilyen eseménynek? válaszukat köszönve, nemert.

ObudaFan # 2013.05.28. 13:00

Ha visszautasítod, akkor nem kell. Ha nem utasítod vissza, akkor is csak az örökrészed erejéig állsz helyt a tartozásért.
Ha a most elhunyt édesanyád már elhunyt szülei nevén van, azt már nem lehet úgy rendezni, hogy a visszautasítás esetén a tiéd legyen. Azt a lakást meg ha akkor kaptad, amikor már a tartozás fennállt, akkor félteném egy fedezetelvonás megállapítása iránti esetleges pertől.

Pöszke1981 # 2013.05.28. 10:57

Tiszelt Jogiszakértő,

Édesanyám elhunyt a napokban. Azonban hagyott hátra több adósságot is hitelformájában, ezeket én sajnos nem tudom fizetni, ezért kénytelen vagyok lemondani az örökségről. Kérdésem az egyik, hogyha lemondok az örökségről, akkor nem kell rendeznem ezeket az adósságokat?

Következő:
Van egy telek és egy ingatlan, még a nagyszüleim vásárolták a telket és az ingatlant, de akkor csak a házat íratták át, a telek azóta is a régi tulajok nevén van (szám szerint 6). A házat még édesanyám élt ajándékozás útján 2 gyermekének ajándékozta, tehát ha az örökségről ha le is mondunk, a ház már a miénk.
DE, a teleket nem tudta elajándékozni mert nem volt a nevén, ha mi most lemondunk az örökségről, akkor kvázi a telekről is lemondunk, vagy mit lehet ilyenkor tenni?
Az egyik testvére szerint (még 3-an élnek) a teleken is be voltak már jegyezve a testvérek, de én nem így emlékszem, ki fogok kérni egy tulajdoni lapot, ott minden kiderül. Engem inkább az aggaszt, hogyhogy tudom rendezni a telek dolgát, hogy lemondok az örökségről.
Köszönöm válaszukat.

knegabica # 2013.05.28. 09:26

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.28. 09:23

A hagyaték egységes egészként száll át az örökösre, beleértve a tartozásokat is. Ettől, persze, a kezességed még megmarad.

(Hogy a hagyatéki leltárral mit akarsz, nem értem. Nem oszt, nem szoroz.)

knegabica # 2013.05.28. 08:36

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy meghalt a nagymama akinek volt 1000000 Ft takarékos személyi kölcsöne. Ennek a kölcsönnek vagyok a kezese. Ez a kölcsön a hagyatéknál a közjegyzői okiratban kellett-e szerepelnie. Ha elfogadták a hagyatékot ezt is elfogadták az örökösök hogy fizetik? Vagy ezt külön visszautasíthatták-e.
Ha esetleg nem szerepel a közjegyzői okiratban a hitel ezt jogilag meg lehetett e tenni.

Köszönöm válaszukat.

monalisa1 # 2013.05.22. 21:37

Egy örökségből nem lehet "csemegézni", tehát vagy visszautasítod az egészet, vagy felveszed annak pozitívumával és negatívumával együtt.
Tiéd a döntés.

A hagyatéki tárgyalást lefolytató közjegyzőnek a munkadíját kell megfizetni, de csak akkor ha az örökséget bevállalod.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.05.22. 21:18

Megjelenni azért célszerű, ha nem is kötelező. Illetéket fizetni nem kell.

draki84 # 2013.05.18. 09:59

Üdvözlöm! Érdeklődnék ha le mondok az örökségről akkor ezzel minden alól mentesülök? Ide értve ha öröklök pénzt vagy adósságot? És a hagyatéki tárgyalás azon meg kell jelennem? Esetleges illetéket meg kell e ilyenkor fizetni?
Előre is köszönöm a válasz.