Örökségről lemondás, visszautasítás?


Salome80 # 2012.05.29. 12:36

Kovács_Béla_Sándor: Igen, de ettől még azt mondják, hogy mivel ő az egyetlen gyermeke, ezért neki kell intéznie és fizetnie a temetést és a lakás kiürítést és felújítást. Ezt mire hivatkozva tudja visszautasítani?
A szószaporítás pont az ilyen jellegű válaszok elkerülése végett volt szükséges, hogy világos legyen a teljes helyzet, mert a visszautasítás ellenére is rá akarják tukmálni ezt az egészet.
Mi történik akkor, ha ő nem fizet és nem intézkedik semmit arra hivatkozva, hogy lemondtak róla kisgyerekként, és neki hivatalosan az állam az "anyja" és nem az a nő?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 09:37

Micsoda szószaporítás! Egyetlen mondat elég lett volna, sőt, elég lett volna visszaolvasni: az örökös visszautasíthatja a hagyatékot - és akkor nem örököl. (Ha van leszármazója, az viszont a helyébe lép.)

Salome80 # 2012.05.29. 08:19

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő a probléma: adott egy 5 évesen állami gondozásba adott, ma már felnőtt ember, akinek meghalt a vér szerinti anyja. Ezt a hölgyet legutóbb 15 évvel ezelőtt látta, amikor az kórházba került és ki akarta fizettetni valakivel a kórházi számláit, így hirtelen rájött, hogy van egy gyereke. Előtte egyszer sem találkoztak és semmilyen módon nem vették fel egymással a kapcsolatot és utána sem. A hölgy egy önkormányzati lakásban lakott egész életében. A hölgynek úgy tudjuk vannak/voltak testvérei, nem tudni élnek-e még egyáltalán, semmilyen elérhetőségük nem tudható.

A hölgy egyetlen egyenesági leszármazottjaként az állami gondozásba adott gyermekének akarták átadni a lakás kulcsait és ő az örökös. Ő a kulcsok átvételét visszautasította.
Jelenleg neki kellene kifizetni a temetést, kipakolni és felújíttatni az önkormányzati lakást és felkutatni a testvéreket. Mivel a vér szerinti anya hivatalosan lemondott róla, nem is értjük, hogy kötelezhetik bármire az "örököst".

A dologgal ő nem akar foglalkozni érthető okokból, se időt se pénzt erre nem akar fordítani. Az örökségét vissza akarja utasítani.

A kérdésem az, hogy milyen lehetőség van arra, hogy az örökös ezt megtehesse, mi ennek a hivatalos módja, van-e valamilyen törvény, amire hivatkozhat?

Köszönettel: Salome80

vhebok # 2012.05.16. 17:08

Apám elhalálozása után ketten maradtunk testvérek, mint örökösök. A testvérem lemondhat e az örökségéről az édesanyánk javára illetékmentesen (termőföldről van szó, és kb. 2 millió értékű örökség)? vagy átengedheti-e örökségét a lányára illetékmentesen? Vagy Átengedheti e az örökségét a testvérének illetékmentesen? aki kedvezményezett lesz ez által kell e neki illetéket fizetnie az ellenérték nélküli örökségátengedés után?
minderről lehet e nyilatkozni a közjegyző előtt szóban, vagy előzetesen ügyvédhez kell menni egyezség megkötése céljából?

függ e a közjegyzői díj attól, hogy mennyit kérdeznek tőle az örökösök, illetve, ha a törvényes öröklési rendtől eltérő megállapodások születnek a jelenlétében?
Ha az örökös el van adósodva, örökölt részéről a hagyatéki közjegyzői eljárásban átruházhatja e gyermekére úgy hogy ezért ne kelljen illetéket fizetnie gyermekének? vagy milyen megoldás létezik , amit a közjegyző előtt megtehet, annak érdekében, hogy az örökölt rész ne vesszen el adóssága miatt?

ObudaFan # 2012.05.14. 08:17

Senkinek a javára nem lehet visszautasítani, visszautasítás esetén a törvény rendezi, hogy ki következi a sorban, jelen esetben a leszármazó(i)d.

Anyu67 # 2012.05.13. 10:27

Érdeklődni szeretnék,lemondhatok-e nagykorú gyermekem javára a szülői örökségről, ha van egy testvérem v. automatikusan csak a testvérem javára tehetem meg ezt? Sajnos jelentős tartozásom van és félek a végrehajtás erre is kiterjed majd.
Elképzelhető, hogy ebben az esetben köteles vagyok a végrehajtót értesíteni és kénytelen leszek elfogadni az örökséget?

ObudaFan # 2012.05.07. 05:45

Németországból még az egyszerű két tanús irat is talán elfogadható, de érdemes a közjegyzőt megkérdezni.

Gabicsek # 2012.05.06. 19:12

Ha nem kell neki, utasítsa vissza az örökséget.

Anett47 # 2012.05.06. 17:00

Kedves ObudaFan !

Németországban a Fekete erdő felé, 3 hete hogy kiment (nehezen, de felvették )
dolgozik, és most van a legnagyobb munka, egész nap kora reggeltől- késő estig dolgoznak változó munkahelyen
Talán még a postát sem tudja , hogy hol van !

köszönöm az eddigi segítőkészségedet is !
NAGYON RENDESEK VAGYTOK , meg is hatódtam kedvességeteken !

üdv. Kné

Anett47 # 2012.05.06. 16:50

Kedves Egyjogász !

köszönöm a tanácsot, már több esetben telefonáltam volna , de vagy foglalt, vagy tárgyal vagy fel sem veszik.
Igaz mellékeltek egy 2 oldalas tájékoztatót, de többszöri elolvasás után még homályosabb lett !
Nem nagy érték, nem nagy terület ( 4 örököst érint )egy kb. 15 éves elhanyagolt szőlő területről van szó, amire nem tartana igényt a fiam, mert eladni nem lehet, gazos, műveletlen, vidéken van. Ha lehetne, akkor szeretne lemondani az ÁLLAM javára .
Az elhanyagolás miatt tartani lehet a büntetéstől , egyébként arra felé összefüggő a gazmezők, még talán a helyrajzi szám szerint sem lehetne megtalálni, az életben soha nem látták hogy merre is van !

köszönöm az eddigi segítséged is !

üdv. Kné

Egyjogász # 2012.05.06. 14:03

Szerintem a legjobban teszed, ha felhívod az ügyben eljáró közjegyzőt, és megkérdezed, hogy ő mit tanácsol. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a közjegyző is ember, meg lehet vele beszélni a problémádat.:)))
Egyébként ha nincs vita az örökösök között (ill. a fiadnak valamiért nem nagyon fontos, hogy személyesen jelen legyen) nem élet-halál kérdése, hogy minden örökös részt vegyen a hagyatéki tárgyaláson.

ObudaFan # 2012.05.06. 13:43

Egyáltalán melyik országban tartózkodik?

Anett47 # 2012.05.06. 13:38

Drága SEGÍTŐM !

nagyon szomorú vagyok, MI A BÁNATOT LEHET AKKOR TENNÜNK
, mi lehet a megoldás ??? van egyáltalán megoldás?

elnézést kérek a sok zavarásért ,
köszönöm ismételten a gyors (szomorú) felvilágosításokat !

Tisztelettel: Kné

ObudaFan # 2012.05.06. 13:21

Anett47

Egyetlen gond van: a külföldön kiállított okirat itthoni elfogadásához a kiállítás helyéhez képest felülhitelesítés, vagy apostille lehet szükséges.

Anett47 # 2012.05.06. 12:51

TISZTELT SEGÍTŐK !

fiam külföldön dolgozik, a hagyatéki tárgyalásra (közjegyzői idézés )
nem tud május 17-én elmenni, azaz megjelenni, testvérének (másik örökös )
a megbízást,hogy képviselje , már nem tudja elintézni az idő rövidsége miatt .

kérdésem :
1.
találtam egy Örökséget visszautasító nyilatkozatot , ha ezt számítógéppel kitölti a fiam, de az ALÁÍRÁSA saját kezével fog történni -két tanú -, ez beadható-e a testvér által a közjegyzőnek ezen a napon .

2. ez a lemondó nyilatkozat akkor is elfogadható, ha csak a külföldön lévő fiam mond le a ráeső részről, a TÖBBI örökös NEM , azaz másképpen dönt !!! ---------------------------------------------
  • nagyon szépen köszönöm előre is a válaszukat !!!!
aresius # 2012.04.13. 15:42

Köszönöm a gyors válaszait!
Az a kérdésem lenne még, ha elfogadnám az örökséget, akkor az örökölt 1/4 rész háznak a hagyatéki végzésben megadott értékét nekem kellene a saját vagyonomból előteremteni?
Mivel az egész házon nagymamám haszonélvezete van és benne is lakik, így az eladásra nincs lehetőség.
Valamint a lízinges autó, amin már ezév januári NAV lefoglalási jegyzőkönyvezés van, képvisel még valami értéket? Vagy mi lesz ennek az autónak a sorsa?
Szívből köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.04.13. 10:49

Ilyenkor nem tudom létezik-e még a hitelfedezeti biztosítás, vagy azt elfelejthetem?

Ezt látatlanban nem lehet megmondani.
A végzés után benyújthatja nekem be a NAV a tartozást?

Ha elfogadod az örökséget, és abból még futja, akkor igen.

De miután a haláleset ebben a türelmi időben történt így jogosult lennék a kifizetésére?

Valószínűleg igen.

Kérdésem lenne, hogy kérhetek-e hagyatéki tárgyalást, ott visszautasíthatom-e én és a gyermekem is az örökséget?

Igen.

Milyen díja lenne ennek?

Nincs díja.

Úgy tudom, hogy kiskorú gyermek esetén a gyámhivatal engedélye is szükséges, ennek a beszerzésére ad időt az eljáró közjegyző?

Igen.

Még egy kérdés: visszautasíthatom-e az örökséget úgy hogy az élettárs örökölje?

Nem.

aresius # 2012.04.13. 07:30

Tisztelt Jogi fórum!

Egy számomra elég nehéz problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Édesapám 2012. 02. 19-én elhunyt, én vagyok az egyetlen örököse. 7 éve vált el édesanyámtól, 10 éve együtt élt az élettársával. Ez alatt a 10 év alatt 6 banktól 8 hitelkártya hitelt és 2 hitelszerződést halmozott fel, kb: 2,5 millió forint értékben. A halála napjáig nem tudtam se én, se a család többi tagja, hogy mekkora hitelspirálba került. Az élettársa, a saját állítása alapján sem tudott erről.
Az élettárs közreműködésével lett a hagyatéki leltár felvéve március végén, akkor kaptam meg a hitel papírok töredékét, elvileg csak egy-egy felszólító levelet és hitelkártyát talált az édesapámnál. Ezeket átadta nekem és a hagyatéki ügyintézőnek. 02. 29-én az élettárs elfaxolta a bankoknak a halotti anyakönyvi kivonatokat, de majdnem mindegyik bank már adatot szolgáltatott a KHR-nek és felmondta a szerződéseket, van olyan amelyiket már több havi nem fizetés miatt behajtásra is átadta a bank.
Ilyenkor nem tudom létezik-e még a hitelfedezeti biztosítás, vagy azt elfelejthetem?
Az örökségemhez tartozik még a szülői ház 1/4-e, amelyen az Ő édesanyjának a haszonélvezeti joga rajta van, valamint egy kb 500 ezer forint értékű autó, amin van 384 ezer forint hitel és egy tavalyi lefoglaló végzés a NAV-tól 285 ezer forint adótartozás miatt.
Ezek mellett csak hallomásból tudok egy kb. 600 ezer forintos NAV tartozásról is, de az adóhivatal csak a hagyatéki végzés után fog tovább vizsgálódni, így ennek a sorsa számomra teljesen bizonytalan. A végzés után benyújthatja nekem be a NAV a tartozást?

Az autó casco biztosítása mellett volt egy kiegészítő 1 milliós életbiztosítás is, amire 2012. 01. 27-én nem fizetés miatt még 30 nap kockázatot vállalt a biztosító azután megszűnik, ha nincs fizetve. De miután a haláleset ebben a türelmi időben történt így jogosult lennék a kifizetésére?

Első ötletem ezek tudatában az örökségem visszautasítása volt, de ezzel tovább szállna az örökség a 6 hónapos gyermekemre.
Kérdésem lenne, hogy kérhetek-e hagyatéki tárgyalást, ott visszautasíthatom-e én és a gyermekem is az örökséget?
Milyen díja lenne ennek?
Úgy tudom, hogy kiskorú gyermek esetén a gyámhivatal engedélye is szükséges, ennek a beszerzésére ad időt az eljáró közjegyző? Ugye nem örökli azonnal ezt a sok adósságot a gyermekem?

Nagyon fontos lenne a segítség, mert záros határidőn belül megoldást kell találnom!
Nem szeretnék sem, én sem a gyerekem, édesapám és élettársa hibáitól szenvedni!

Még egy kérdés: visszautasíthatom-e az örökséget úgy hogy az élettárs örökölje? Hiszen a sok adósság javait ő élvezte az elmúlt 10 évben.

Válaszaikat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.04.13. 06:04

Ha visszautasítom a hagyatékot, akkor semmiféle adósság megfizetésére nem vagyok kötelezhető?

Akkor nem.

Fizetnem kell a hagyatéki tárgyalásért?

HA visszautasítod, nem. Ha nem utasítod vissza, igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.13. 05:20

vagy csak a hagyaték összegének erejéig?
Vagy csak.

1967 # 2012.04.12. 20:47

Tanácsot szeretnék kérni!

Februárban meghalt édesanyám, aki egyedül élt egy nem különösen jó állapotban lévő vidéki parasztházban.A ház a fiamé, édesanyám után semmilyen hagyaték nem maradt,csak egyhavi nyugdíja a nyugdíj igazgatóságon,ezenkívül sok-sok adósság maradt.Én már egy adósságát megadtam az illetőnek, de többen felbukkantak. Ezek között van magánszemély, de szinte minden szolgáltató, gáz, víz, villany stb. is. A hagyatéki leltár felvételénél csak és kizárólag az egyhavi nyugdíját vették fel. Ellentételeként beírták az általam kifizetett adósságot és a temetési költséget. Ez már meghaladta a nyugdíj összegét. Beadta igényét egy számomra ismeretlen egyén, amelyben egy két évvel ezelőtti bírósági határozata van egy X összegű tartozás beszedésére. Édesanyám holmija közt találtam két csekket, amelyben két évvel ezelőtt az adósság egy részét törlesztette. Erről az illető nem tett említést. Lehet, hogy már ki is van fizetve ez a tartozás? Követelheti még?Több bizonylatot nem találtam. Ha elfogadom a hagyatékot, azzal édesanyám minden adósságát öröklöm, vagy csak a hagyaték összegének erejéig? Ha visszautasítom a hagyatékot, akkor semmiféle adósság megfizetésére nem vagyok kötelezhető? A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg. Fizetnem kell a hagyatéki tárgyalásért?

Megköszönném, ha tudnának válaszolni.
Köszönettel mikka12

ObudaFan # 2012.04.08. 08:34

Mindenképpen lesz illeték, kivéve, ha van még élő közös felmenő, mert akkor először neki lehet ajándékozni, ő pedig ajándékozhatja a másik leszármazójának illetékmentesen.
Ügyvédi munkadíj azért mindenképpen lesz.

Lorien # 2012.04.06. 17:45

Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni. Egy ismerősöm és a testvérei örököltek egy házat. Viszont csak az egyikük szeretne kiköltözni oda, és a többiek lemondanának a részükről a javára. Ennek milyen költségei vannak? Mindenképpen kell fizetni, hogy ha szimplán csak lemondanak a testvérük javára, vagy ezt mindenképpen megadóztatják?
Köszönöm

ObudaFan # 2012.03.01. 15:39

Azért azt célszerű rögzíteni, hogy kihat-e a leszármazókra, vagy sem, a kötelesrészre is vonatkozik-e.

Lydib # 2012.03.01. 14:16

Köszönöm a gyors választ! Lemondás esetére (ha a szülővel ezt meg lehet beszélni) elvileg elég csak két tanú, és a szerződő felek aláírásával ellátott pl. erről a honlapról letöltött lemondónyilatkozat? Ez nagyon egyszerűen hangzik, mert visszautasításkor a pici lányom nevében is nyilatkozni kell, lemondáskor ezek szerint nem.