Táppénz


pazs # 2013.02.01. 11:17

Hogy és mikor szűnt meg a cég?

Sziszi73 # 2013.02.01. 11:29

októberben és most jöttem rá mikor küldte a oep az adóelőleges papírt év elején hogy nem kaptam meg a cégtől a pénzt

pazs # 2013.02.01. 11:30

Hogyan szűnt meg? (Arra próbálok kilyukadni, hogy van-e jogutódja.)

Sziszi73 # 2013.02.01. 11:33

3 havonta váltják egymást a cég neve és címe, nincs jogútódja

figó # 2013.02.07. 13:42

Tisztelt fórumozók!

Egy kis segítséget kérnék, hogy is müködik a táppénz kifizetés.
A párom egy multinál dolgozik lassan 3 éve, 2012 júliásától van betegállományban.A cégtől azóta 2db bérpapírt kapott amiről semmi nem derül ki igazán: sem a táppénz napi összege, sem a %-os aránya..de olyan is van rajta feltüntetve,hogy "vélelmezett táppénz x nap ..
Az elszámolás egyébként is érdekes,mert a táppénzes papírt nem a hónap végén kell kikérnie, hanem mindig változó időpontban - ez volt már 16.-a is decemberben- különben nem hajlandóak számfejteni.Fizetési nap a cégnél nem 10.-e az általános gyakorlattal szemben, hanem 5.-e.Bár nekem személy szerint furcsa, hogyha 22.-én számfejt mondjuk, akkor hogyan számolja el az embereket 31.-ig?Vélelmezi, hogy dolgoznak, betegek vagy mi?Az orvos hiába tudja, hogy a párom beteg lesz 31.-én is előre nem tölt táppénzes utalványt. A leadás határidejét havonta telefonon kérdezgetjük.
A táppénzt nem 1-31-ig kellene elszámolnia a cégnek?
Gondolom a bérpapírt is havonta kellene küldeniük postai úton, nem pedig akkor mikor "eszükbe jut"..

figó # 2013.02.09. 17:07

Bár sajnos eddig nem kaptam választ, de felmerült bennem mégegy kérdés : a táppénzes utalványt hozzátartozó is kikérheti a háziorvostól vagy csak személyesen vehető át?
A párom állandó lakcíme szerinti háziorvoshoz van bejelentkezve, viszont fizikoterápiára ,stb az ideiglenes lakcíme szerinti rendelőintézetbe jár - a kettő között 230km a távolság..- így ráadásul utazgat a táppénzespapírért, mert a háziorvos csak neki személyesen adja ki, hozzátartozónak nem.

Dödölle1 # 2013.02.10. 19:57

A TB kifizetőhely főszabály szerint bérfizetési napon, a munkabérrel együtt köteles a biztosított táppénz ellátását kifizetni. Ha erre pl. késői (zárás előtti) tp-es utalvány leadása miatt nincs lehetőség, úgy a kiutalásról (un. hóközi kifizetéssel) 18 napon belül intézkedni kell.

A számviteli törvény bizonylati elvével összhangban táppénzt kifizetni csak szabályosan kiállított orvosi igazolásra lehet.

A keresőképtelenség igazolásáról szóló Kormányrendelet szerint az orvos a keresőképtelenséget 14 naponta igazolja.

Olyan jogszabály, hogy a táppénz kiszámításának módját, illetve a táppénz mértékét a bérjegyzéknek tartalmaznia kell nincs, viszont a 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet szerint ha a biztosított írásban kéri, úgy a kifizetőhely ezen adatokról köteles őt írásban tájékoztatni.

A kifizetőhely eljárásával kapcsolatos panaszok kivizsgálására, illetve a TB kifizetőhelyek felügyeleti ellenőrzésére az EBSZSZ (Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve) jogosult.

Vari # 2013.02.13. 17:05

Érdeklődöm, hogy tud e valaki válaszolni arra a kérdésemre, hogy egy magánkézben lévő munkahelyen dolgozom és sajnos betegállományba kerültem. A tulaj közölte velem, hogy ő nem fizet táppénzt. (2 éve vagyok nála, bejelentett minimálbérre) Így most amíg nem tudok dolgozni addig ellátatlan vagyok. Jogos ez így? Fizetem a tb-t és ki kell íratnom magam betegen, mert nincs miből megélnem.
A másik kérdésem: Két év alatt 2 x kaptam 2 hét szabadságot.Azt is akkor amikor leállt a munka - télen. Nyáron egyáltalán nem lehet szabadságra menni. A törvény szerint 20 nap alap jár. Még azt sem adja ki, sőt a szabadság idejére nem ad munkabért, mert nem dolgozom.
Megteheti?
Köszönöm a válaszokat.

anne01 # 2013.02.13. 17:26

Vari

Feketén foglalkoztatnak?

Vari # 2013.02.14. 14:11

Nem, be vagyok jelentve minimálbérre. Napi 12 óra munka.

Dr.Attika # 2013.02.14. 14:20

Akkor a 4 órára mégis csak fekete munka. A "minimálbér" 8 órára vonatkozik.

Bettike0523 # 2013.03.13. 18:40

Segítséget szeretnék kérni.
Január 15.én baleset ért munkába menet, a lábam eltört és sajnos műteni is kellett. A munkahely elfogadta üzemi balesetnek, megírtuk a jegyzőkönyvet és felvettek táppénzre. Minden hónap első pár napjába benyújtom a cégemhez a táppénzemet igazoló papírt, de nem történik semmi. A januári hónapban megkaptam arra a 15 napra szóló fizetésemet és azóta semmi. Se egy levelet nem kapok a TB-től se nem kapom magát a 100%-os táppénzt. Nem tudok kihez fordulni, ilyen téren nem vagyok elég tájékozott.
Nem tudom, hogy egyáltalán így kellene e zajlania ennek az egész betegszabadságos dolognak. Bevallom eléggé el vagyok keseredve, sajnos eléggé rossz anyagi helyzetbe kerültem emiatt.
Nagyon szépen megköszönném ha egy a témában jártas személy tájékoztatna a fontos tudnivalókról.
Bettike

anne01 # 2013.03.14. 16:33

Bettike0523

A munkáltatód valószínűleg nem kifizetőhely. Érdeklődni kellene náluk vagy OEP-nél, hogy leadták -e már a táppénz igénylést.

Bettike0523 # 2013.03.20. 11:45

Köszönöm anne01, a hozzászólásodat.
Annyit megtudtam a mapokban, hogy még bírálás alatt áll az ügyem...
Nem tudom, hogy mikor kapom meg a táppénzemet...:(

anne01 # 2013.03.20. 15:42

Bettike0523

Valamennyi pénzt, mégha csak a minimálbér erejéig is, akkor is kellett volna kapnod és ha határozatot hoznak az üzemi balesetről, akkor megkapod a különbözetet is. OEP-nél mondták, hogy elbírálás alatt van?

Bettike0523 # 2013.03.21. 08:05

A munkahely könyvelőjénél érdeklődtem és azt a választ kaptam, hogy elbírálás alatt áll... Ennyit tudok, se egy levelet nem kaptam, se semmi másféle tájékoztatást az ügy kimeneteléről.

anne01 # 2013.03.21. 13:32

Bettike0523

Itt lesz érdekes az, hogy mikor adtad le a táppénzes papírjaidat. Rendelet kötelezi a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatót, hogy a táppénzes papírok átvételéről igazolást adjon neked és azt 5 napon belül továbbítsa OEP felé:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

37. §391 (1)392 Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt - gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén ezzel a kérelemmel - öt napon belül a (2a) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

Ha pedig leadták már, de valami miatt OEP még nem adott ki határozatot:

Ebtv. 55/A. § (1) Baleseti táppénzre való jogosultság esetén, amennyiben a baleseti táppénz összege az elbíráláshoz szükséges adatok hiánya miatt – a Ket. 33. § (3) bekezdésének figyelmen kívül hagyásával – harminc napon belül nem határozható meg, a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére végzésben baleseti táppénz előleget kell megállapítani. A baleseti táppénz határozattal történő megállapításakor a baleseti táppénz összegébe a folyósított baleseti táppénz előleg összegét be kell számítani.
(2) Amennyiben az igénylő a baleseti táppénz iránti kérelmét visszavonja, a folyósított baleseti táppénz előleget felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül köteles visszafizetni.
(3) Amennyiben az ellátást folyósító szerv a baleseti táppénz előleg folyósítását követően megállapítja, hogy az igénylő baleseti táppénzre nem jogosult, a folyósított baleseti táppénz előleget felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül köteles visszafizetni.
(4) Amennyiben az ellátást folyósító szerv a baleseti táppénz előleg folyósítását követően megállapítja, hogy az igénylő részére a baleseti táppénz a folyósított baleseti táppénz előleg összegnél alacsonyabb összegben jár és az a megállapított ellátás összegébe nem számítható be, az igénylő köteles a különbözetet felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül visszafizetni.

Érdemes lenne OEP-nél érdeklődnöd, hogyan is áll az ügyed.

drágaság # 2013.03.22. 17:57

Tisztelt JogiFórum!

Szeretném kérdezni,hogy 20 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen tavaly szeptemberbe volt egy mellműtétem és 10napot voltam betegállományba ,majd december 11-18-ig ismét műtét kórházba, kérték hogy vegyem ki a szabimat dec31éig.201301.01 óta ismét beteg állomány március 4ig. vissza szerettem volna menni dolgozni hogy ne gondoljak a betegségemre de a fönökeim nem úgy álltak hozzá és vissza kellett jönnöm betegállományba természetes járok ellenérzésre a betegségemmel kapcsolatba, végül EZ lenne a lényeg!!hogy szeretném kérdezni hogy a 2013-as mukatörvénybe benne van hogy a betegszabadságot követően 1évvel elkűldhetik a dolgozót, most nekem az utolsó betegszabit veszik figyelembe a 2013-ast? Mert ha ezt akkor el tudok menni 40év után nyugdíjba. nagyon megköszönöm a választ!

Bettike0523 # 2013.03.26. 17:47

Megérkezett a várva várt levél az OEP-től... mivel mentősök vittek be a korházba, így még nem tudtak határozatot hozni röpke két hónap alatt... Jelen pillanatban még most várja az OEP az Országos Mentőszolgálat Mentőállomásától a tényállás tisztázásához szükséges iratokat. Ma felhívtam az OEP-nél megbízott ügyintézőmet, hogy mégis tájékoztasson pár dologról... Azt az információt kaptam, hogy a mentősöknek 15 napon beül küldeniük kell az OEP részére szükséges iratokat, majd ezt követően meghozzák a határozatot és majd erre 2-3 hétre kapom kézhez a kis táppénzemet... :)
Szeretném megköszönni a segítségeket és a hozzászólásokat! :)
További szép estét
Betti

flower979 # 2013.04.09. 20:15

Tisztelt Jogiforum,

8 éves folyamatos munkaviszonyom volt, majd lejárt gyermekem megszületése után 1 hónappal. Így munkaviszony nélkül voltam már passzív THGY, passzív GYED, passzív GYES.
Az lenne a kérdésem, ha lejár a GYESem majd, akkor azonnal másnaptól kell munkaviszonyt létesítenem vagy elég csak 30 napon belül ahhoz, hogy a régi és az új hely közt meglegyen a bérezett napok folytonossága táppénz tekintetében (mivel a GYED, GYES THGY nem számít bele a folytonosság megszakításába). Amennyiben az új helyen táppénzre kellene mennem, és nem lenne még meg a 180 folyamatos bérezett napom, akkor a régi munkaviszonyom alapján kaphassak táppénzt. ehhez lehet a GYEs után maximum 30 nap kihagyás vagy azonnali munkaviszony kell?

köszönettel

kovacsne12 # 2013.04.10. 18:42

sziasztok.

április 8. óta táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesség miatt. A háziorvosom azt mondta, elég minden hónap 20-án bemennem a papírért és leadnom a munkahelyemen. A főnököm ezzel szemben azt közölte velem, hogy amíg nem kap papírt, semmi nem történik, hiába indította el a doki a táppénzemet, és minél később viszem, annál később kapok pénzt. Mert onnantól, h ő odaadja a könyvelőnek, az meg az oep-nek, még minimum 30 nap, mire elbírálják. Ez igaz? Van még olyan, hogy az első 15 napot a munkahely fizeti? Azt el tudja csalni valahogy? (bármire képes a főnök sajnos) Nagyon nem látom át ezt az egészet, és rettegek, hogy lenyúlja a pénzem, vagy elhúzza a papír leadást. Légyszi, ha valaki képben van, írja meg, kihez, milyen papírt kell leadnom és mikor. És azt, hogy tudom megelőzni/lebuktatni, ha meg akar fosztani a pénzemtől?
Előre is köszönöm.

v.zsuzska # 2013.04.11. 10:38

kovacsne 12

Veszélyeztetett terhesnek az első naptól táppénz jár, nem a munkáltató fizet betegszabadságot.
Az elbírálási idővel kapcsolatban egy korábbi válaszban anne01, aki nagyon sokat segít a kérdezőknek, ezt válaszolta:

Rendelet kötelezi a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatót, hogy a táppénzes papírok átvételéről igazolást adjon neked és azt 5 napon belül továbbítsa OEP felé:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

37. §391 (1)392 Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt - gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén ezzel a kérelemmel - öt napon belül a (2a) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

wers # 2013.04.11. 11:24

kovacsne12, valamit nem értek, április 8-án kellett kapnod papírt, azt nem adtad le? Utána valóban elég egy hónapban egyszer menned, de kifizetés mindig csak a leadott papírra vonatkozó időszakra lesz.
Amikor megkapod, azonnal vidd be a munkahelyre, esetleg másolaton vetesd át dátummal.

kovacsne12 # 2013.04.11. 12:19

Köszönöm a válaszokat. Még nem kaptam papírt, mert nekem a doki azt mondta, ő elindítja, és elég ha jövő héten megyek be érte (sok az influenzás, ne kapjam el). De ezek szerint sürgősebb a dolog, ha időben pénzt akarok?:) A "fénymásolatot átvetetni", az mit takar? Lemásolom és a másoltra a főnökkel alá íratom, hogy az eredeti példányát átvette, aláírás, dátum? Így jó?
Akkor ezt minél előbb megszerzem az orvostól, és remélem, hogy a főnök és a könyvelője is tudnak róla, hogy 5 napon belül továbbítaniuk kell... (bár ha nem továbbítják, azt sem fogom hamarabb észrevenni, csak akkor amikor a pénznek jönnie kellene..)

drágaság # 2013.04.11. 14:15

Sziasztok! azt szeretném kérdezni hogy az 1éves táppénzbe bele számolják a 15nap betegszabadságot is?

Köszi aki ért hozzá légyszí válaszolj!!!!!!!!!!