Hát az én munkahalyemen sincs TB kifizetőhely de nem adják le 5 napon belül a táppénzes papírt havonta max 2x
Táppénz
A hatályos Ebtv. szerint táppénz főszabály szerint a betegszabadság lejártát követően, a táppénz előzmények figyelembevételével, legfeljebb egy évig folyósítható, azaz az 1 évbe a betegszabadság nem számít bele.
kovacsne12
Igen, így jó.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha az igény teljes mértékben teljesíthető az EBSZSZ 18 napon belül köteles az igényt elbírálni.
A Ket. 33. § (1) bekezdése alapján az ügyintézési határidő 30 nap.
A 217/1997 (XII.1. Korm. rend. 39. § (1) bekezdése értelmében: Ha a táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, baleset üzemiségének megállapítása és a baleseti táppénz iránti kérelem - ideértve az Ebtv. 52/A. § (4) bekezdése szerinti esetet is - benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján az igény teljes mértékben teljesíthető, az ügyintézési határidő tizennyolc nap. Ebben az esetben nem alkalmazható a Ket. 33. § (3) bekezdése.
Sziasztok!
Problémám a következő. Próba idő alatt derült ki, hogy terhes vagyok és elmentem táppénzre. Bejelentettem írásban, szóban, e-mailben, hogy terhes vagyok. 5 napra rá írásban, postai úton megküldték a felmondásomat. Tudom, hogy jelen törvények szerint sajnos a munkáltató ezt megteheti, de tényleg nincs semmi apró kis törvény, ami engem is véd? Olyat is olvastam, hogy a felmondás akkor lép hatályba, amikor lejár a táppénzem, illetve amikor átveszem a levelet. Mivel veszélyeztetett terhes vagyok, szülésig táppénzen tudok maradni. Vagy ez sem véd? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv, Bea
Szerintem, ha előbb jelentetted be, hogy terhes vagy, és utána mondtak fel, az szabályellenes. A közlési kötelezettség most került be a törvénybe, eddig maga a terhesség ténye is védte a kismamákat.
Hallottam olyan bírói döntést, hogy megítélte a védelmet az anyának, mikor a felmondás idején még maga sem tudta, hogy terhes.
Miért szabályellenes? Próbaidő alatt indokolási kötelezettség nélkül azonnali hatállyal fel lehet mondani. A felmondási védettség csak a (korábban rendes) felmondással történő felmondásra vonatkozik, az azonnali hatályúra nem.
Szerintem a védettség erősebb, mint a próbaidő. Max akkor, ha már akkor is terhes volt, mikor szerződést kötött.
bosc, igazad van Egyjogász, úgy tudtam, csak pl. a határozott idjű munkaszerződésnél nem illeti meg védelem.
Köszönöm. Hétfőn tudom leghamarabb leadni a papírjaimat, mindenképp aláíratom vele a másolatot és aztán reménykedek, hogy mindent időben és jogszerűen intéz. Bevallom, cseppet sem érzem magam biztonságban, főleg mert kollégámnak már panaszkodott a hátam mögött, hogy jól megszívattam, mert mekkora plusz munka meg pénz ez neki, hogy rohangálhat a papírjaimmal ide-oda. Kedves.... Szerintetek mikor van az a pont, amikor a Munkajogi felügyelőségre kell menni? (fizetést sem kaptam meg rendesen, szabit se fizette ki) szóval érik a dolog. Csak, ha ő becsődöl, én is bukom a táppénzt, gyed-et stb, igaz?
Próbaidő alatt fel lehet mondani terheseknek is. Ez régen is így volt.
Köszönöm a válaszokat. És amennyiben táppénzen vagyok, akkor a felmondás pillanatában megszűnik a táppénzjogosultságom is? Mert olvastam olyat is, hogy értesíthetnek a felmondásról, de csak a táppénz lejáratát követő nap szűnik meg a munkaviszonyom.
Folyamatos munkaviszony mellett 2012 januárjától 1 évig megszakítás nélkül táppénzen voltam. Jelenleg 2013 januárjától (a táppénzidő letelte után) szabadságomat töltöm. Egészségügyi problémám továbbra is fenn áll. Jogosult vagyok-e újabb táppénzre, ha igen akkor mennyire?
nyilas52
Csak annyi napra amennyit előtte szabadságon töltöttél.
Nagyon köszönöm a gyors és pozitív választ. Korábban már olvastam valahol, hogy ez így működik. Aztán tegnap elolvastam a törvényt. Ott az van 1 évig lehetek táppénzen, s valamiért nekem az jött le, hogy majd csak újabb 1 év múlva mehetek ismét táppénzre. A gond csak az, hogy se a munkahelyem, se a háziorvosom nem adott konkrét választ a kérdésemre. Tudnál valami hivatkozást (pl.: végrehajtási rendelet ...) megadni, vagy forduljak az OEP-hez. Utóbbi nekem azért ciki, mert érzésem szerint ők az ellenérdekelt fél.
Bocs. Közben miután aludtam rá egyet, és talán "megvilágosodtam". Tehát, ha május 2-án újra táppénzes állományba vesznek, akkor 2012 május 2-tól kiadott táppénzes napokat kell kivenni az 1 évből. Ami marad az a még igénybe vehető táppénzes napok száma. Amennyiben jól értelmezem a most következő betegszabadság ideje sem számít táppénzes napnak? Nagyon köszönöm a segítségedet.
Tisztelt Cím! Jelenleg gyesen vagyok a tartósbeteg kislányommal ,de közben dolgoztam sajnos 2013.04.07-én megszünt a munkaviszonyom és most derült ki,hogy kismama vagyok a felől szeretnék érdeklődni,hogy ilyen esetben jogosult vagyok e táppénze mivel veszélyestetet terhes vagyok.válaszát előrre is köszönöm
seherezade6908
Sajnos nem, mivel táppénzre csak az jogosult aki biztosított (munkaviszonyban, közalkalmazotti stb. jogviszonyban áll).
1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
43. § (1) Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.
Tisztelt SzakértőT
Szeretném a segítségét kérni.2012.01.25-től folyamatos a munkaviszonyom mert előtte volt megszakításom.2012.nov.12-től betegszabin voltam 2012.nov.25-től pedig táppénzen vagyok,jelenleg is.Azt szeretném kérdezni hogy mennyi ideig vagyok jogosult a táppénzre,tehát meddig lehetek még táppénzen mert térdműtétem volt ezért húzódott el ennyire a táppénz és most derült ki hogy terhes vagyok a baba születésének várható ideje 2013.december 20.ezelőtt 28 nappal igénybe venném a szülési szabi kezdetét ami ha jól számoltam 2013.nov.22-től lenne.az érdekelne hogy addig lehetek e táppénzen vagy nem,és ha nem akkor milyen ellátásra leszek jogosult ha letelt a táppénz,mert nem szeretném ha a táppénz letelte és a szülési szabadság kezdete között nem lenne semmilyen jövedelmem.Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Hozzáértő!
Szeretném kérdezni hogy az OEP által fizetett táppénz nem lehet csak 12 hónap nekem 13kellene ? nem lehet elhúzni 1hónappal?
Köszi a választ!
1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban
- a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át;..........
A fentiekből következik, hogy táppénz max. 12 hónapig folyósítható.
Szeretném megkérdezni, hogy van egy 6 órás bejelentett munkahelyem és egy heti 10 órás bejelentett munkahelyem. Kiderült, hogy várandós vagyok, de még dolgozom. Az lenne a kérdésem, hogy a 6 órás munkahelyemről szeretnék táppénzre menni, mert fizikai munka, de a másikat szívesen folytatnám akár a terhességem 8. hónapjáig is. Lehetséges? Vagy mind a két munkahelyemről el kell mennem táppénzre?
Köszönettel
Tisztelt szakértő.
Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy február 11-én bokatörést szenvedtem melynek során 1 hét fekvőgipsz, 5 hét járógipszet kaptam, majd a járógipsz levétele után még mindig dagadt volt a lábam a mozgások beszükültek ezért gyógytornát írt ki az kezelőorvosom. Viszont most május 10-én elmentem a háziorvosomhoz a szokásos táppénzes papíromért meg, hogy lásson, és a háziorvosom kiírt dolgozni hétfőtől, azzal az indokkal, hogy ő már nem tud táppénzen tartani, holott még mindig dagadt a lábam, az egész napos terhelést még nem bírja a lábam, és a gyógytornám sem járt még le, illetve a kezelőorvosomnál sem voltam még kontrollon. Hiába mondtam az orvosomnak, hogy még tart a gyógytorna és a kezelőorvosom sem mondta még, hogy mehetek dolgozni meg a lábam is még dagadt akkor is kiírt dolgozni.
Szeretném kérdezni, hogy ezt Ő megteheti, hogy kiírjon dolgozni annak ellenére, hogy még mindig dagadt a lábam és a mozgások sem jöttek vissza teljesen? Mit tudok tenni? Értékesítő vagyok és cégről cégre járok, jelenleg gyalog.
Köszönöm válaszát.
Tovább is állományban tarthat.De fordulj felülvizsgáló főorvoshoz.
Üdvözlöm!A felől szeretnék érdeklődni,hogy 2006 szept.óta munkaviszonyom van br.140000 bérrel.2 gyemekem született,most járt le a gyes-em,de még van az a néhány nap szabadságom,,ezután kiíratom magam táppénzre,/mert ide már nem szeretnék visszamenni dolgozni../de az lenne a kérdésem mi alapján fogják számolni a táppénzt?Köszönöm előre is a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02