Táppénz


nandy # 2010.06.23. 16:05

Orvosi igazolás hiányában nem lehet számfejteni.

tike79 # 2010.06.23. 17:13

köszönöm a választ. Csak kicsit furcsálom, hogy ahelyett, hogy feküdnék, autóznom kell a dokihoz, hogy legyen fizetésem :S

efi99 # 2010.06.23. 17:59

Miért kell autóznod.
A táppénzes papírnak nem nálad kéne lenni?

tike79 # 2010.06.23. 19:54

Azért kell autóznom, mert Bp-en lakom és a dokim meg a város melletti községben van. Nem jelentkeztem át még a pesti dokihoz. Ez az én hülyeségem.
Ha kórházban lennék, akkor is táppénz papír nélkül nem kapnék fizut?

tike79 # 2010.06.23. 19:54

Azért kell autóznom, mert Bp-en lakom és a dokim meg a város melletti községben van. Nem jelentkeztem át még a pesti dokihoz. Ez az én hülyeségem.
Ha kórházban lennék, akkor is táppénz papír nélkül nem kapnék fizut?

nandy # 2010.06.24. 07:01

Értsd meg: igazolás nélkül nincs számfejtés. Pont.

Ha másképp nem megy, hívd fel a dokit, hogy küldje el postán, vagy legalább faxolja el a munkáltatónak.

Dödölle1 # 2010.06.24. 10:57

Tike

megteheti a cégem azt, hogy addig nem számolja el a táppénzen töltött időmet, amíg nem adom le a táppénzes papírt (jelentettem nekik, hogy beteg vagyok és a doki kiírt). Előre is köszönöm a választ! Tike

Ha kórházban lennék, akkor is táppénz papír nélkül nem kapnék fizut? -------
Igen, nem csak megteheti, hanem a hatályos tb jogszabályok, valamint a bizonylatolási elvből következően köteles is a pénzbeli ellátás kifizetése előtt meggyőződni arról, hogy a keresőképtelenséget igazoló orvosi igazolás szabályosan lett-e kiállítva....

Fizetés (munkabér) utólag, az elvégzett munka után jár.

Az aki a keresőképtelensége miatt munkáját nem tudja ellátni munkabérre nem jogosult, helyette a hatályos jogszabályok figyelembevételével táppénzt igényelhet.

A keresőképtelenséget külön jogszabályban foglaltak szerint a házi (kezelő) orvos igazolja.

Táppénz csak szabályosan kiállított bizonylatra (orvosi igazolás) folyósítható.

A boltban sem adnak a részedre árút ha azt közlöd, hogy van pénzed, csak még a munkáltatód nem adta ki (át) a részedre.

Hasonlóképpen a munkáltató (TB kifizetőhely/REP) sem folyósíthat ellátást csak bizonylatra. (Kevés azt közölni, hogy beteg vagy.)

Ebből következően a kórházi ápolás időtartamára is csak akkor folyósítható egészségbiztosítási pénzbeli ellátás (táppénz) ha annak tartamát a kórház szabályosan igazolta és azt a biztosított munkavállaló a foglalkoztatójánál leadja.

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

1. § (1) A keresőképtelenség elbírálásának célja, hogy a betegszabadság, illetőleg táppénz igénybevételéhez megállapítsa és igazolja, hogy a munkavállaló (biztosított) a munkáját betegsége vagy tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermeke ápolása miatt ellátni nem tudja.
2.
(2) A keresőképtelenség elbírálása az Ebtv. 44. §-ában felsorolt esetekben történik.

(3) A keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálását a mindenkor érvényes szakmai irányelvek szerint kell végezni.

2. § (1) Az Ebtv. 45. §-a szerinti keresőképtelenség, illetve a keresőképesség elbírálására és igazolására jogosult:

  1. a háziorvos, házi gyermekorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos),
  2. a járóbeteg-szakellátás orvosa,
  3. az ideggondozó, bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó, valamint az onkológiai gondozó szakorvosa,
  4. a regionális egészségbiztosítási pénztár (a továbbiakban: REP) ellenőrző tevékenysége során az eljáró ellenőrző főorvos (a továbbiakban: ellenőrző főorvos),
  5. a REP-pel felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos (a továbbiakban: felülvéleményező főorvos).

(2) A kórházi kezelés időtartamára, valamint a pszichiátriai beteg alkalmazkodó (adaptációs) szabadsága esetén a kórház igazolja a keresőképtelenséget. Az utóbbi esetben a betegség mellett az „adaptációs szabadság” megjelölést és annak időtartamát is fel kell tüntetni.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában említett háziorvos a keresőképtelenség elbírálására és igazolására akkor jogosult, ha a háziorvosi tevékenységre az illetékes REP-pel szerződést kötött.

(4) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában említett orvos (szakorvos) a keresőképtelenség elbírálására abban az esetben jogosult, ha e feladat ellátására a REP-pel finanszírozási szerződést kötött intézmény vezetője kijelölte. A keresőképtelenség elbírálására jogosult szakorvosok adatait a finanszírozási szerződés melléklete tartalmazza.

(5) A járóbeteg-szakellátás orvosa csak akkor bírálhatja el a keresőképtelenséget, ha a járóképes beteg ellátására területileg vagy a háziorvos beutalása alapján illetékes.

(6) Amennyiben a keresőképtelenséget nem a biztosított vagy gyermekének háziorvosa állapítja meg, úgy erről az eljáró orvosnak - a megállapítással egyidejűleg - a biztosított vagy gyermekének háziorvosát írásban haladéktalanul értesítenie kell.

(7) Az egynapos sebészeti, a kúraszerű ellátás és a járóbetegként igénybe vett komplex fürdőgyógyászati ellátás idejére a háziorvos igazolja a keresőképtelenséget.

Tartós keresőképtelenség esetén a keresőképtelenségi állomány 8. napjától a keresőképtelenség igazolására a 6. számú melléklet szerinti az „Orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről” megnevezésű, nyomtatványt kell - legalább 2 hetenként - kiállítani. Az 5. és 6. számú mellékletek szerinti igazolásokat az orvos munkahelyi és személyi orvosi bélyegzője olvasható lenyomatával, valamint aláírásával ellátva és a rendelő címét feltüntetve kell a beteg részére átadni.

(2) A kórházi kezelés idejét az „Igazolás fekvőbeteg-gyógyintézetben történő gyógykezelésről” elnevezésű, 7. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell igazolni.

--
A kéthetente történő kiállításból következik, hogy főszabály szerint a betegnek 2 hetenként a kezelőorvosánál felülvizsgálat céljából meg kell jelenni. Ekkor adják át részére a táppénzre jogosító orvosi igazolásokat is.--
Amennyiben orvosilag igazolható módon nem kórházi ápolásban részesülő fekvőbeteg vagy úgy a háziorvos jár ki a lakásodra. (A háziorvos a rendelési időn túl otthonukban keresi fel a járóképtelen, orvosi ellátást igénylő betegeit....)

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

41. § (1) A táppénz megállapítása iránti kérelemben a keresőképtelenséget külön jogszabály rendelkezései szerint kiállított orvosi igazolással, a kórházi (klinikai) ápolást a kórház (klinika) által kiállított igazolással KELL igazolni.

(3) A kórházi (klinikai) ápolást az OEP által rendszeresített nyomtatványon kell igazolni.

(4) A szanatóriumi ápolás ideje alatt fennálló keresőképtelenséget a keresőképtelenség elbírálására külön jogszabály rendelkezése szerint jogosult orvos igazolhatja.

Ocsko75 # 2010.06.24. 11:02

Tisztelt nandy,

Amennyiben folytonos munkarendben dolgozom, a szabadnapjaim hétfő és keddi napra estek, aztán szerdától betegállományba kerültem, akkor ebben az esetben a munkáltató a szombati és vasárnapi napra jogszerűen ír ki plusz 2 szabadnapot, amikor véleményem szerint arra a 2 napra is járna táppénz ill. betegszabi. Várom válaszát, melyet előre is köszönök!

nandy # 2010.06.24. 12:07

A keresőképtelenség időtartamára betegszabadság, illetve azt követően táppénz jár.

Jogszerűtlen az, ha a munkáltató szabit ír ki a keresőképtelenség időtartamára. Szabadságot csak olyan napokra lehet kiadni/kiírni, amikor a munkavállalónak munkavégzési kötelezettsége lenne, de ezen kötelezettség alól az orvosi igazolással mentesülsz.

nandy # 2010.06.24. 12:08

Ja, és még egy:
betegszabadság csak a munkanapokra, ünnepnapokra jár, táppénz viszont minden naptári napra.

Paradicsom # 2010.06.24. 12:24

Üdvözlöm Nandy!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha én betegállományba vagyok a munkáltatónak van-e valami járuléka utánam és ha igen mennyi? Persze ha már letelelt a betegszabadság 15 napja!Előre is Köszönöm!

nandy # 2010.06.24. 12:28

A munkáltató 1/3-ad táppénz hozzájárulás fizetésére kötelezett.
(kivéve pl. passzív táppénz, gyermekápolási táppénz stb.)

tike79 # 2010.06.24. 15:03

Nandy és Dödölle,
köszönöm szépen a segítséget!

Paradicsom # 2010.06.24. 17:15

Köszönöm szépen!

mastercam # 2010.07.01. 21:16

Sziasztok fórumozók!

Törvénybe ütköző-e ha valaki megbetegszik és táppénzre megy és a betegségből adódóan 3 hetet otthon tölt el és ez alatt a közvetlen felettese olyan valótlan dolgokat állít és terjeszt, hogy a téppénz oka nem betegség hanem "költöztetésben segít", "külföldre utazott". Gyakorlaatilag azt terjeszti, hogy téppénzcsalás történt. Hozzá kell tenni, hogy az adott dolgozó egy éves munkaviszonya alatt ez volt az első betegszabadsága nem látták a városban sétálni sem kocsival szaladgálni, minden orvos által előírt kontrollon jelent meg csupán a többi időt otthonában töltötte. A szóbeszéd forrása egyértelműen egy adott személy és az áruházvezető is halott az állítólagos táppánzcsalásról.

nandy # 2010.07.02. 11:30

A helyedben visszaüzenném, hogy amennyiben kételekednek a keresőképtelen állapotomban, kérjenek az OEP-től felülvizsgálatot. :)
Mást nem nagyon tudsz tenni, a pletyka ellen nincs más orvosság.

siraly63 # 2010.07.08. 09:00

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne hogy 2010.július 31-én átszervezés miatt megszűnik a munkahelyem és azt szeretném kérdezni jogosult vagyok e munkanélküli segélyre.Külföldi állampolgár vagyok magyarországi állandó lakcímmel,adó­kártyával és Taj kártyával rendelkezem.A mun­kaviszonyom 2008.04.01 kez­dődött határozatlan időre.
Várom válaszukat.Köszönöm.

nandy # 2010.07.08. 10:21

igen.

Boróka1 # 2010.09.25. 06:48

Azt szeretném megtudni, hogy ha a munkáltató táppénz felülvizsgálatot kér a munkavállalója vonatkozásában az OEP-től, akkor annak az eredményéről a beteg munkavállalót is értesíteni kell?

Esetemben ez történt, és csak a háziorvosomtól tudom, hogy jártak nála ellenőrzésen miattam és a jegyzőkönyvben is megerősítették, hogy jogosan vagyok táppénzen.

Semmilyen más hivatalos értesítést nem kaptam. Sem arról,hogy a munkáltató élt ezzel a jogával, sem az eljárás eredményéről.
Ez így mindennapos gyakorlat? Jogszerű?

nandy # 2010.09.25. 10:34

Nem biztos, hogy a munkáltató kért ellenőrzést!

Boróka1 # 2010.09.25. 11:41

Az orvosom azt mondta, hogy a munkáltatóm kérte.

nandy # 2010.09.25. 13:01

Khmmm. most látom... örülj, hogy megúsztad!

Boróka1 # e-mail 2010.07.08. 20:37

a másik kérdésem, ha már a felmondás a kezemben van, átvettem, mennyi ideig van lehetőségem táppénzre menni?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/24371#…

nandy # 2010.09.25. 13:05

És még ez is...

Boróka1 # e-mail 2010.07.16. 12:04
Táppénz ideje alatt a munkavállalót ellenőrizheti e a munkáltató, hogy otthon tartózkodik-? Köteles vagyok-e beengedni?

A munkavállaló milyen mértékben köteles az elérhetőségét biztosítani?céges emailek ellenőrzése, céges telefon kikapcsolása ?

Köteles e a munkáltató időpontot és helyet egyeztetni a munkavállalóval, ha a céges telefont vissza szeretné kapni? vagy rajtaütés szerűen is megjelenhet a munkáltató?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…4456.0.0.1.0#…

Nekem ebből úgy tűnik, hogy a felmondás elől menekültél táppénzre, és azóta is otthon vagy... Nem szép dolog!

Boróka1 # 2010.09.25. 13:28

Én egy kérdést tettem fel és választ vártam.
Nem ítéletre vagy bírálatra voltam kíváncsi.
Ha nem tudsz válaszolni a kérdésre, azt is elfogadom.

Az sem szép dolog, hogy fikciókat gyártasz egy jogi fórumon!

végrehajtó1 # 2010.09.25. 14:37

Esetemben ez történt, és csak a háziorvosomtól tudom, hogy jártak nála ellenőrzésen miattam és a jegyzőkönyvben is megerősítették, hogy jogosan vagyok táppénzen

Nem kell annyira rettegni az ellenőrzéstől.A háziorvosoknak jók a kapcsolataik.Jobbak mint az bárki gondolná.

Én amikor államvizsgára tanultam kértem 1 hónapot.A háziorvos megkérdezte elég lesz?Nem biztosabb a két hónap?Kérdeztem nem lesz ebből gond az ellenőrzés során?Válasz: bizza csak rám kedves..:)