pedagógusok, gyakornoki besorolás


Lyonee # 2014.11.06. 16:02

Ez így leírva nincs, csak a jogszabályból ez következik.
Olyan nincs, hogy valakit besorolnak a gyakornokba, és nem kötnek vele gyakornoki szerződést. Mivel kötelező kötni, és két évre, ebből következik, hogy legalább 2 évesnek kell lenni a szerződésnek. Ha ennél rövidebb időre van szükség pedagógusra, akkor tulajdonképpen nem lehet gyakornokot alkalmazni.
A gyakornokság azért annál többet jelent, mint hogy alkalmaznak egy pályakezdőt. A következő munkahely nem veheti figyelembe a gyakornoki idő kikötésénél az előző jogviszonyodat, hisz a 2 évet nála kell eltöltened, gyakornoki szerződéssel.
Sokan nem látják át, hogy nem csak arról van itt szó, hogy 2 évet összeszedegetünk gyakornoki besorolásban, hanem 2 évre szóló gyakornoki szerződést is kell kötni a kinevezéssel egyidőben. A gyakornoki besorolásból csak sikeres gyak. vizsga letételével lehet átkerülni a PED1-be.

"2. § (1) A köznevelési intézményben a munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel és szakképzettséggel, valamint két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus-munkakörben foglalkoztatottat (a továbbiakban: pedagógus) Gyakornok fokozatba (a továbbiakban: gyakornok) kell besorolni. A gyakornok számára a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor gyakornoki idő kikötése kötelező.

(2) Gyakornoki időként a foglalkoztatási jogviszony létesítésének időpontjától számított kétéves időszakot kell a kinevezésben, illetve a munkaszerződésben rögzíteni. ..."

Bővebben:326/2012 korm. rend.
http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

Pili11 # 2014.11.07. 09:53

Tisztelt Szakértő!
Új munkahelyen (iskola)dolgozom egy hónapja (tanárként) Előző iskolámban, ami egy alapítványi iskola volt, 6 évet lehúztam. PEDI.5-ös kategóriába voltam besorolva. Most, hogy munkahelyet váltottam, az új iskolámban visszaraktak PEDI.1-be. Nem ismerik el az előző éveket.Nem tudom, igazuk van- e?
Érettségi után 1 év, mint képesítés nélküli óvónő, majd tíz év (1992-2002) Posta, de itt végig GYES-en, Gyed-en voltam, több gyermekem van (aztán felmondtam, nem tudtam vállalni a bejárást)
Majd 5 évig főállású anya (ekkor szereztem tanári diplomáimat)
Ezután következett 6 év egy alapítványi iskolában.
Mi az én besorolásom? 43 éves vagyok. Két mesterdiplomám van+pedagógus szakvizsgám. H1-be raktak.
Válaszukat előre is köszönöm! Nagy segítség lenn!
Tisztelettel

Lyonee # 2014.11.07. 17:24

Ezekből a besorolásba az 1992. júl. 1 előtti munkaviszonyok, és a diploma megszerzése utáni munkaviszonyok számítanak. Pontosan össze kell adni mert, mert a napok is fontosak. Ha ez több, mint 6 év, akkor a PED1-3-ba kell besorolni.
Majd a felmentési időbe, jubileumi jutalomba ebből az időszakból a 92 előtti képesítés nélküli pedagógus munkaviszony (akkor még nem volt hatályos a kjt.) közalkalmazottinak számít, ha az állami intézményben történt. Az alapítványi nem számít közalkalmazotti jogviszonynak, csak a besorolásnál kell figyelembe venni. Ezek a jogviszonyok mind pedagógus gyakorlatot is jelentenek, így nem lehetett vitás legalább, hogy nem gyakornok. A PED1-5 nem volt jó besorolás, az biztos, a kb. 7 év miatt ped1-3 a jó.
Az 1992-2002 közötti jogviszonyokat sehol nem lehet figyelembe venni:

  • Nem közalkalmazotti.
  • Még a besorolásnál sem, mert 1992 utáni olyan időszak, amikor még nem volt meg a besorolásnál figyelembe vett tanári diploma.
Lyonee # 2014.11.07. 17:58

A gyermeknevelési támogatás folyósításának időtartama nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, de nem számít munkaviszonynak. Valószínűleg itt tévedtek az előző munkahelyeden, és így jött ki az 5. fokozat.
Ha a GYET alatt munkaviszonyban is álltál volna, akkor számítana csak a besorolásba, mert a diplomaszerzés után történt. De ilyenről nem írtál.

Pili11 # 2014.11.08. 08:24

Tisztelt Lyonee!
Köszönöm válaszodat, örülök, éreztem, hogy Ped.1-1 az nem jó, nagyon bántott a dolog. A GYET alatt nem dolgoztam, mert akkor törvény nem engedte (legalább is így tudtam), de nem is tudtam volna dolgozni a kicsik miatt.
Kiszámítottam az éveket: 6 év 281 nap. Viszont azt olvastam, ha valakit rosszul sorolnak be, nem lehet visszasorolni, hanem megállítják. Ez így van? Vagy munkahelyváltásnál más a helyzet?
Köszönöm segítségedet!

Lyonee # 2014.11.10. 17:13

Ez nem így van. Valamikor régen, amikor még nem ez a közalkalmazotti bértábla volt életben, akkor rendelkezett jogszabály arról, hogy az átsorolással nem lehet kevesebb az illetmény. Akkor csak F, és G felsőfokú fizetési osztály volt, és ezekből kellett mindenkit átsorolni, F, G, H, I, ,J osztályokba. Akkor kellett ezt is figyelembe venni.
Sokaknál csak annyi maradt meg, hogy nem lehet kevesebb az illetmény az átsorolás miatt, de az már nem, hogy, milyen átsorolásról van szó, és hogy ez már rég nem hatályos.

Pili11 # 2014.11.27. 07:34

Kedves Lyonee!
Azt szeretném még kérni, hogy az alábbi évek alapján, én most milyen kategóriába tartozom és mikor léphetek a következőbe? Kiszámoltam, de nem vagyok benne biztos. Köszönöm segítségedet!
1990.09.04.-1991. 06.30. képesítés nélküli óvónő egy állami óvodában
2008. 10.17-2009.03.01. óraadó tanár
2009.03.02-2014.09.27. főállású tanár (ugyanabban az iskolában)
Ezek a neveléssel-oktatással eltöltött idő.Most már egy másik iskolában dolgozom, s ez a kérdés még függőben van. Nem akarok többet, csak, ami megillet.
Még egyszer köszönöm a segítséget! Olyan jó, hogy van ilyen lehetőség, van segítség. Tisztelettel

Lyonee # 2014.11.27. 19:24

Kedves Pili11!
Az óraadói időszakot (eddig nem írtad, hogy 1 év nem munkaviszony volt) nem lehet a besorolásnál figyelembe venni, csak a szakmai gyakorlat idejénél.
Így összesen 2336 nap a besorolás alapja. Ez több, mint 6 év, ezért a 3. fokozatba kellett volna a kinevezésedkor besorolni. Ha az előző iskolánál jól soroltak volna be, akkor 2014 jan. 1-én lettél volna soros a ped1-3-ba. Legközelebb pedig 2017. jan. 1-én lépsz, a PED1-4-be.
Azért járj annak utána, hogy milyen alapon tettek a H1-be. A pedagógusokat az életpálya táblázata szerint kell besorolni, de a kjt. alapján számított fokozatba. Kivétel a gyakornok.
Ha nem akarnak helyesen besorolni, kérd a KLIK segítségét. Visszamenőleg módosíttasd, még ere az évre!

Pili11 # 2014.11.28. 06:59

Kedves Lyonee!
Köszönöm, én is ezt számoltam ki, bár én belevettem az óraadóit is, mondjuk az csak 135 nap volt. Megnyugodtam, hogy megerősítettél.
Azt fogom tenni, ami javasoltál.Még egyszer hálás köszönet!

kaileina # 2014.11.28. 20:24

Tisztelt Szakértő!

2012.szeptember 1.-én kezdtem el dolgozni matematika tanárként, az első év határozott idejű szerződéssel, majd 2013, júniusában véglegesítettek és mai napig is az intézményben dolgozom, gyakornoki státuszban. Az lenne a kérdésem, hogy mikor kerülhetek át Ped1-be, állítólag nekem az intézményben helyben kell majd vizsgáznom, csak azt nem tudja senki, hogy legközelebb mikor tehetem ezt meg! Volt már olyan verzió, hogy 2015 januárjában, most az van, hogy már csak júliusban, akkor mégis mi az idevonatkozó jogszabály?
Segítségét előre is köszönöm!

Cytosin # 2014.11.30. 09:20

Tisztelt Hozzáértő!
Óvónőképző szakközépiskolát végeztem 1989-ben, ezt követően kb. 5 évet közalkalmazottként, óvodapedagógusként dolgoztam, majd 8 évig GYES-en voltam.
(Ezután egyéni vállalkozóként tevékenykedtem, vagy munkanélküli voltam 2010-ig.)
2011. szeptemberben dajkaként alkalmaztak egy óvodában, majd a jogszabályi lehetőségek miatt pedagógiai asszisztensként foglalkoztatnak folytatólagosan ugyanitt 2013. szeptember 1. óta.

2014. szeptember 1-től óvodapedagógus szakon megkezdtem főiskolai tanulmányaimat.
Jelenleg D5 kategóriába vagyok besorolva, munka mellett végzem a főiskolát.

Kérdésem: a főiskola elvégzése után tisztában vagyok vele, hogy csak gyakornoki minőségben fognak alkalmazni, de a 2 év letelte és a Ped. I. minősítő vizsga után milyen besorolási kategóriát határoznak majd meg?

Vagyis: az előző ( addigra már több mint 18 év plusz 2 év gyakornoki idő) közalkalmazotti jogviszonyomat be kell-e számítani a besorolásnál, vagy csak a 2 év gyakornoki idő alapján kell besorolni, mint egy előtte még nem dolgozó fiatalét? (PI/6-ba kerülök-e, vagy PI/1-be?)

Válaszát nagyon köszönöm, több osztálytársam ugyanebben a témában érdekelt és sajnos nem tudjuk a helyes választ, reméljük Ön tud nekünk (jogszabályi hátteret is megadva) segíteni.

Lyonee # 2014.12.01. 18:06

kaileina
A válasz függ attól, hogy a határozott idő lejárta előtt lettél határozatlan idejű közalkalmazott, vagyis szerződésmódosítás történt, vagy a szerződés lejárta után lettél kinevezve.

Lyonee # 2014.12.01. 18:46

Cytosin
Miért lennél gyakornok? A jogszabályoknak megfeleltél amikor óvónőképzővel alkalmaztak, ez pedagógusi gyakorlatot jelent. 5 év gyakorlatot.
A ped. gyakorlat ideje csak a minősítésnél fontos, és a gyakornoki besorolás, gyakornoki vizsga előírásánál.
A besorolást teljesen külön kell választani ettől. A gyakornok kivételével mindenkit abba a fizetési fokozatba kell besorolni, amelybe, mint közalkalmazott lenne besorolva, csak nem C, D, F, H, fokozata hanem PED-1 fokozata, és a végzettségtől függően közép, alap, mester fokozatú a szorzója.
Aki pedagógus munkakörben dolgozik, azokat az életpálya szerint kell besorolni. A ped. munkát segítő ped. asszisztenst pedig 2015. szept. 1-től szintén az életpálya szerint kell besorolni, ha pedagógus végzettsége van. Neked óvodapedagógus végzettséged van, szerintem be lehet sorolni a középszintű szorzó alkalmazásával. De addig drága törvényhozóink ezt is ugyanúgy módosíthatják, mint az életpálya szorzójának alapját a múlt héten.
Ha végzel, akkor csak a szorzód fog megváltozni alapfokúra. Ha elismerik 2015-ben a középfokú óvodapedagógusi végzettséged és jövőre d6.ban leszel, akkor a ped1-6 ba kerülsz középfokú szorzóval, 2017-ben pedig alapszintű lesz a szorzód, szintén a ped1-6 ban.
Add össze pontosan, ha 15 évnél több a közalkalmazotti jogviszonyod, akkor D-6-ban kéne lenned. Annak az évnek az első napján kell átsorolni, amelyik évben év közben (akár dec. 31-én) betöltesz egy 3 éves ciklust. Ha 2014-ben töltötted be az 5. ciklust, 15 évet, akkor 2014.- jan. 1-én kellett volna a 6. fizetési fokozatba átsorolni. A D osztály az jó, mert az érettségi képesítő bizonyítványod alapján soroltak be.

Lyonee # 2014.12.01. 19:03

Egy kis módosítás, :
A jogszabályoknak megfeleltél amikor óvónőképző szakközépiskolai érettségivel alkalmaztak, ez pedagógusi gyakorlatot jelent.
Pedagógus munkakört láttál el!
Ha 7 éved lenne, és nem 5, akkor most is dolgozhatnál ezzel a végzettséggel óvodapedagógusi munkakörben.
"(6) Az e törvényben foglaltaktól eltérően pedagógus-munkakörben továbbra is foglalkoztatható és újonnan alkalmazható

  1. óvodapedagógus-munkakörben, aki óvónői szakközépiskolában szerzett érettségi-képesítő bizonyítvánnyal rendelkezik, abban az esetben, ha a bizonyítvány, oklevél megszerzése óta 1996. szeptember 1. napjáig az adott pedagógus-munkakörben legalább hét év szakmai gyakorlatot szerzett.

"

Lyonee # 2014.12.01. 19:21

Nem fejeztem be, csak véletlenül elküldtem.
Köznevelési tv. 99. § (6), amit az előbb idéztem.
Az alkalmazáshoz előírt végzettségtől való eltérés kivételeit tárgyalja. Ez azt hiszem alátámasztja válaszomat.
Hogy elfogadják-e 2015-ben pedagógusi végzettségnek, a ped. segítő asszisztens átsorolásához, az már bizonytalan. Nem lenne nagy különbség a fizetésben.
A lényeg, ha most D5-ben vagy, akkor 2017-ben (ha akkor végzel)a PED1-6-ba kell átsorolni téged. Persze, ha jó ez a D5 most.

eratin # 2014.12.06. 21:30
Lyonee konkrét személyre szóló válaszát szeretném kérni akár a fórumon, vag
  • ha már túl sokan érdeklődnek erről--akkor az eratin@freemail e mail címre. Köszike!
Tisztelt Lyonee! A lányom óvónői és tanítói diplomával egy általános iskolában dolgozik tanítónő munkakörben, gyakornoki minősítéssel.A munkaszerződése határozott idejű volt 2012. augusztus 16.-tól-2013. június 30.-ig. A szerződés lejárta előtt meghosszabbították a munkaviszonyát egy újabb szerződéssel, ami 2013. július 1.-jétől 2014 június 30-ig szólt.Ennek lejárta előtt újabb szerződést kapott amely 2014. július 1-től 2015. Augusztus 31.-ig szól.A lényeg, hogy nem határozatlan, hanem határozott idejű szerződésekkel alkalmazták, de a munkaviszony folyamatosan állt fenn,nem volt a szerződések között egyetlen kiesett nap sem.Azzal ő is tisztában volt, hogy egy évvel korábban kezdett dolgozni mint ahogy az új törvény életbe lépett, ezért ő nem kettő, hanem három évig lesz gyakornok, de az lenne a kérdésem, hogy ő így mikor és hogyan kerülhet pedagógus 1 fokozatba? Arról is volt szó, hogy a munkahelye fogja minősíteni 2015-ben, de arról is, hogy fel kell jelentkeznie 2014 áprilisban a portfólió készítésére. Ő ezt megtette, fel is töltötte azt novemberben.Ennek ellenére nem tudott senki konkrét választ adni a kérdéseire, mert nem csak a munkahely nem tud pontos infót, de az általuk feltett kérdésekre a klikk sem tudott egyértelmű választ adni. Kell-e még valamit tennie? A ped1 kategóriába kerülésnek akadálya lehet, hogy nem határozatlan idejű szerződéssel volt eddig alkalmazva?( Gyes-en levő helyére lett felvéve, akkor nem volt más szabad státusz, később talán lesz.) Elnézést a hosszú szövegért, de így teljes az infó. Személyesen engem érintő kérdésem is lenne.Jómagam ped 1-be vagyok sorolva.A ped2-be történő bejutás előtti minősítésre mikortól lehet és mikor kell legkésőbb jelentkeznem, és portfóliót csinálnom? A hétévenkénti 120 kredites kötelező pedagógus továbbképzésről sem tudok biztos információhoz jutni. Megjelennek a tanfolyami kínálatok, de fizetősek. Találtam olyan rendelkezést,hogy ez az állami alkalmazott pedagógusnak ingyenes, de pénz nincs rá, Ellenben ha nem teljesítem, akkor emiatt állást veszíthetek.Egyszer azt közölték velem, hogy nem vagyok köteles részt venni a hétévenkénti továbbképzéseken, de a nyugdíjkorhatár megemelésével ez érvényét vesztette. A tavaly megjelent módosítás szerint 55 éves korig kötelező.Ez rendben van, de vajon honnan indulnak a hét évek? A rendelet szerint a diploma megszerzésétől, az nálam 1995. De 1987 óta dolgozom pedagógusként.Kérem, segítsen eligazodni, mert minél többet olvasok róla, annál több az infóm, de még kevésbé egyértelmű. Köszönöm a választ! eratin
Pili11 # 2014.12.07. 14:43

Kedves Lyonee!
Már írtam Neked korábban, segítettél is nekem a válaszaiddal, de egyszerűen nem tudom mi tévő legyek!
Az új munkáltatóm csak nem akarja beszámítani azt a 6 évet, amit egy alapítványi iskolában ledolgoztam, (ugye nem voltam közalkalmazott) állítják, hogy nem kötelesek ezt elfogadni. Állítólag munkajogászt kérdeztek meg.
Ha a KLIK-hez fordulok, félek, hogy kirúgnak. Mire hivatkozzak? Mit mondjak nekik? Tudnál nekem ebben segíteni, tanácsot adni? Köszönöm

Lyonee # 2014.12.07. 15:04

A kjt. 87/A-t szépen idézd be!
Ha megvolt a pedagógus képesítésed a munkaviszony alatt, akkor be kell számítani a besorolásnál. Még akkor is be kellene, ha nem pedagógusként dolgoztál volna, de már megvolt a képesítésed. A minősítéshez is be kell számítani ezt a 6 évet. Kötelesek elfogadni, nem szívesség kérdése!
Nyugodtan fordulj a KLIK-hez, hisz a munkáltatói jogokat a KLIK elnöke gyakorolja. Minden átsorolást, kinevezést a KLIK is aláír!
A munkajogász megkérdezése blöff a részükről, ezt te is alkalmazhatod. Nyugodtan mond meg, hogy te is munkajogászt kérdeztél, bár annyira nyilvánvaló, hogy nem is kellett volna!
Már sokszor válaszoltam neked, szedd össze az indoklásaimat, jogszabályt idézz!
kjt 87/a (3)

Lyonee # 2014.12.07. 15:18

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról
87/A.§
" E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

  1. az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
  2. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

c)458 a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, valamint 2010. július 6. és 2012. február 29. között a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,

  1. a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
  2. a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
  3. a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
  4. az e törvény, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vagy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
  5. az állami vezetői szolgálati jogviszonyban

töltött időt.

(2) Ha jogszabály, kormányhatározat vagy a bíróság jogerős ítélete alapján megállapítható, hogy a munkaviszony megszüntetésére a közalkalmazott politikai vagy vallási meggyőződése, továbbá munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozása, illetve ezzel összefüggő tevékenysége miatt került sor, a munkaviszony megszüntetésétől 1990. május 2-áig a munkaviszonyban nem töltött időtartamot az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe be kell számítani.

(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,

  1. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá

c)459 a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint

d)460 az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.

(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be."

Lyonee # 2014.12.07. 15:20

Pili11
A 458-459-460 számokat töröljed, ha felhasználod az alábbiakat.

Pili11 # 2014.12.08. 09:25

Köszönöm

Bodita # 2014.12.08. 10:00

Kedves Lyonne és fórumozók!

Sokat őrlődtem idáig, s nem jutottam előbbre. Rengeteg hasonló esetet olvastam itt a fórumon, de a problémámra nem leltem megoldást. Remélem tud nekem segíteni.
Óvodapedagógusi pályafutásom rövid leírása:
2012. 08. 29.-2013. 03. 02. vidéki óvoda (diploma nélkül, 3 éves gyakornoki idő megjelölésével)
2013. 03. 03.-2014. 06. 30. budapesti óvoda (diploma nélkül, határozott szerződésekkel - fél éves, utána egy éves)
2014. 07. 01.-2014. 08. 24. munkanélküli
2014. 08. 25.- mostanáig (diplomával, határozott szerződéssel - egy éves) ugyanabban a budapesti óvodában, ahol a munkanélküli előtt dolgoztam
Kérdésem az lenne, hogy rám a Kjt. szerinti 3 éves gyakornoki idő vonatkozik, vagy a 2013. szeptember 1-jén életbelépő kormányrendelet (2 éves gyakornokság, portfólió, ~védés), hiszen ugyanott dolgozok, ahol 2013. februárjában kezdtem dolgozni, csak közel két hónapig nem volt szerződésem (szerződésem lejárta után két nappal - július 2-án - tudtuk meg, hogy sikerült a nyelvvizsgám, ami a visszavétel feltétele volt). Jelenleg a 2 éves gyakornokságomat töltöm, bár már van két éves tapasztalatom. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Pili11 # 2014.12.09. 07:32

Kedves Lyonee!
Sikerült, módosítják a szerződésem!
Mindent köszönök!A legjobbakat kívánom Neked!

romocsenge # 2014.12.09. 14:13

Tisztelt Cím!
Kérem szíveskedjék segíteni. A feleségem jelenleg egy óvodában, óvónőként dolgozik. A mosta besorolásához az elismert évek száma 9 év. (nettó 118.000 Ft. a bére-D 4-ben van talán?) Most kapta kézbe a diplomáját, melynek dátuma 2005.-ekkor államvizsgázott, csak a nyelvvizsgát most szerezte meg. A mostani helyen 2013. szeptemberétől alkalmazzák óvónőként. Előtte a felsőfokú ped. asszisztensi képesítésével pedagógiai asszisztensként dolgozott egy iskolában. 2000-2005-ig egy alapítványi óvodában alkalmazták képesítés nélküli óvónőként.
Kérdésem, hogy a munkáltató gyakornoki besorolást alkalmaz az ő esetében most? Válaszát nagyon várjuk!
Tisztelettel: M.P.

Lyonee # 2014.12.09. 16:55

Ha pedagógus munkakörben volt eddig, akkor Ped1 valószínűleg 4-es kategóriájában volt, csak középfokú szorzóval. Most majd alapfokú szorzót fognak alkalmazni, ennyi a változás.