pedagógusok, gyakornoki besorolás


tags # 2017.03.22. 06:26

Köszönöm a választ. Most folynak a tárgyalások. A javaslata hasznosnak tűnik.

Kiskovács # 2017.03.29. 16:59

Kedves Kollégák!

Tud abban valaki segíteni, hogy ped. szakvizsga (nem vezetőképző) és 16 év folyamatos tanítás mellett jelentkezhetek mesterpedagógusba? Most Ped. I-ben vagyok. Ellentmondásosnak érzem a szöveget. Köszönöm!

Herakles # 2017.03.30. 11:11

Érdeklődnék, hogy pedagógus minősítéssel kapcsolatos, az oktatási hivatallal szembeni jogi képviseletet vállal-e valaki? Aki képben van a ped. minősítés jogban, mert nem egyszerű a dolog.

krisztavcssz # 2017.04.04. 07:56

2004-től 2011-ig hegedűtanárként dolgoztam. 2011-től 2016 ig óvódapedagógusként. ( mindkét végzettéséem főiskola) óvodapedagógusként elismerték a 2004-2011- ig tartó éveimet. most újra lesz lehetőségem hegedűtanárként dolgozni. szeretném megkérdezni, az óvodában töltött éveket ( mindegyik közalkalmazotti) figyelembe kell- e vennie a leendő munkahelyemnek. olyan kósza híreket is hallottam, hogy 5 év kihagyás után újra visszakerülök gyakornoki státuszba? ez a fizetés szempontjából is elég kedvezőtlen. köszönöm.

agnesmarta # 2017.04.09. 11:08

Tisztelt Szakember!
2015.májusában államvizsgáztam óvodapedagógusként. Diplomámat nyelvvizsga hiányában nem kaptam kézhez, ettől függetlenül -a két év türelmi idővel- 2015.augusztus 28.-ával állományba vettek óvodapedagógusi munkakörbe.
2016.novemberében feltöltöttem a portfóliómat, 2017.május 4.-én kerül sor minősítésemre.

Kérdésem a következő:Mi a teendő az alábbi esetekben?

  1. Legutóbbi nyelvvizsga kísérletem eredményét erre az időpontra nem biztos, hogy kihirdetik.
  2. Mi történik akkor, ha a nyelvvizsgám nem sikerül?

(egyes vélemények szerint a minősítésre kell meglennie, mások szerint viszont foglalkoztatásom kezdetétől számított két év leteltére: ami 2017.augusztus 28.)

Mielőbbi megtisztelő válaszukra okvetlenül számítok!
Köszönettel és üdvözlettel:
O.Ágnes

agnesmarta # 2017.04.09. 11:13

Elnézést, de válaszokat sehol sem látok, csak kérdéseket.
Én nem látom, vagy privátban érkeznek a válaszok?
Köszönettel:
O.Ágnes

Immaculata # 2017.04.09. 12:08

A vizsga után 3 hét múlva van eredmény. Ha bemész a vizsgaközpontba, igazolást kaphatsz a sikeres vizsgáról. A vizsgától számítottan 6 hét alatt átveheted a bizonyítványodat.

Ha nincs meg a minősítésre, hát nem minősítenek, de minden esetre neked augusztusig van időd a vizsgát letenni.

1945 # 2017.06.09. 11:09

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy nem pedagógus munkakörben szerzett 6 év munkaviszonnyal a pedagógus I. kategóriába sorolják be a munkavállalót? Eddig nem ebben a munkakörben dolgoztam, de a végzettségem meg van és szeretnék óvodapedagógusként tevékenykedni a jövőben. Találtam egy rendeletet is, ami ezt támasztja alá, viszont van benne egy rész, amit nem értek:

"Az Ép. r. 14. § (3) bekezdése szerinti hat évet tehát bármilyen munkakörben (akár a köznevelési ágazathoz egyáltalán nem kapcsolódó szakterületen) meg lehet szerezni, egy feltétele van csak, hogy munkakörrel rendelkezzen az érintett, tehát munkaszerződése, kinevezése stb. legyen. A vállalkozás, megbízási jogviszonyok (kivéve az óraadót, amely esetében azonban a 2 év is elegendő!) nem vehetők figyelembe."

Én most ápolási díjon vagyok, egyik beteg hozzátartozómmal. Akkor rám ez nem vonatkozik, akkor sem, ha meg van a 6 év munkaviszonyom?
Tisztelettel várom válaszukat!

Fukata # 2017.06.18. 12:07

Tisztelt szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e megszabott maximális idő, amit gyakornok tanár pozícióban lehet tölteni? Mi történik például, ha a diploma megszerzése után valaki több éven keresztül nem jelentkezik minősítő vizsgára, mert olyan intézményben tanít, ami ezt nem teszi lehetővé, de később megpróbálna közoktatási intézményben elhelyezkedni?

Köszönettel:
Fülöp Katalin

Inna # 2017.07.07. 15:46

Tisztelt Szakértő!
Az alapdiplomám óvónő ezt követően elvégeztem a differenciált fejlesztő pedagógiát. jelenleg egy általános iskolában napközis pedagógusként dolgozom, ( egyházi ) az igazgató úr a fejlesztő pedagógia miatt vette fel.
jelen felállás mely szerint fejlesztő órákat is kaphattam volna a válasz az volt hogy ezen végzettséggel " csak " óvodában fejleszthetek. Egy éve elvégeztem a család és gyermekvédelmi szakot is de azt is minek, mert avval is csak óvodában dolgozhatók? Nem igazán értem a jelenlegi helyzetet.
Köszönöm szépen a segítséget.

Inna # 2017.08.23. 16:32

Elnézést, de nem látom a válaszokat.
tud nekem valaki segíteni.
köszönöm szépen

drbjozsef # 2017.08.24. 05:55

Valószínüleg sajnos nem, úgy tűnik.
Egy általunk nem ismert munkahely és egy általunk nem ismert végzettség viszonyára elég nehéz mondani bármit is.Ráadásul ez nem tűnik jogi kérdésnek. Talán fordulj a bizonyítvány kibocsátójához, vagy az EMMI-hez, hogy ezzel a végzettséggel pontosan hol és mit dolgozhatsz.
Sajnos jobb ötletem nekem sincs.

Karesz48 # 2017.09.06. 11:52

Tisztelt Szakértő!

Szakoktatóként dolgozom egy szak-középiskolában. Ehhez 2015-ig nem kellett felsőfokú végzettség. Tehát Pedagógus 1-es bértáblában vagyok, középfokú végzettséggel. Módosították a törvényt, ezért elkezdtem felsőfokú tanulmányaimat, most 4. éves lettem. Azt szeretném kérdezni, hogy az utolsó évben át kell-e sorolni engem a főiskolai végzettség szerinti bérkategóriába, vagy csak akkor történik ez meg, ha kézhez kapom a diplomát.
Amikor elkezdtem a főiskolát azt mondták, utolsó évben átsorolnak, de ez nem történt meg.
Várom szíves válaszát!

Bogár21 # 2017.10.06. 12:20

Kedves Szakértő!

A feleségem tanárnőként kezdett el most dolgozni egy általános iskolában.
Az államvizsgát már 2005-ben letette és nyelvvizsga hiánya miatt akkor csak oklevelet kapott a főiskolai diploma helyett.
Ezután külföldön dolgoztunk 8 évet (melyet hivatalosan igazolni is tudunk) és miután hazajöttünk rakta csak le a nyelvvizsgát 2015-ben. Ezért csak ekkor kapta készhez a diplomáját.
A kérdésem, hogy ilyen esetben Gyakornok vagy PED 1. fizetési kategóriába kerül?

Előre is köszönettel várom válaszát!

TMVJ # 2017.11.30. 13:59

Kedves Szakértő!

2006-ban végezetem a főiskolán tanító szakon.Diplomát nyelvvizsga hiányában nem kaptam. Most lett meg a nyelvvizsgám, így a diplomamat most kaptam meg. 13 évet dolgoztam egy cégnél, aztán iskolában 19 hónapot tanítottam gyakornokként. Most munkanélküli vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy ha most visszajelentkezek tanítani, akkor megint csak gyakornoknak vagy már ped 1-be besorolva kell alkalmazniuk.
Nagyon várom válaszát, melyet előre is köszönök szépen!

TMVJ # 2017.12.09. 13:26

Hogyan tudom megnézni a választ? Köszönöm!

notes # 2017.12.12. 06:58

Tisztelt Szakértő!
2017. november 28-án főállásom közölte velem (semmilyen jogszabályra nem hivatkozva), hogy a szerződésem szerint magasabb bérkategóriába soroltak be 2009. január 1-étől 2016-ig, mivel nyelvvizsgám megszerzése miatt csak 2016 júniusában kaptam kézhez 2008. júniusában megszerzett énekművész,-tanári diplomám. Azóta 5 helyen is dolgoztam tanárként és mindenhol elfogadott a rendszer, melybe regisztrálnak az alkalmazás kezdetekor. A fent említett besorolási hibát az igazgatóhelyettes jelezte a Pedagógiai Oktatási Központnak, de ők csak telefonon voltak hajlandók tanácsot adni az igazgatóhelyettes levelére, miszerint vagy a becsületes utat választom és jelzem a fenntartó felé, hogy hiba történt és gyakornokból szeretnék minősülni ebben a tanévben Pedagógus 1-be (a jelentkezési határidő 2017. november 25-én lejárt), vagy megvárom, hogy kibukik-e a rendszerben, amikor pedagógus 1-ből szeretnék majd pedagógus 2-be minősülni.
A bennem felmerült kérdések a következők:

  • Visszaminősíthetnek-e Pedagógus 1-ből gyakornokká?
  • Van-e visszafizetési kötelességem a bérkülönbségeket (gyakornok-pedagógus1) illetően visszamenőleg? Ha igen, a Nav felé ez hogyan jelenik meg, hiszen akkor minden év adóbevallása is hibás?
  • Jelenleg teljes állásban 23,5 órában dolgozom, lecsökkenthetik-e az óraszámomat év közben a gyakornokoknak járó 20 órára?
  • Kötelezhetnek-e a minősülésre?

Abban szeretném segítségét kérni, hogy milyen jogaim vannak, ha komolyra fordulna az ügy, kit keressek ez ügyben, milyen szakember tud nekem segítséget nyújtani?

Köszönöm gyors válaszát!

Lyonee # 2017.12.12. 14:20

Nem vagyok szakértő, de itt más nem fog válaszolni neked.
Eszedbe ne jusson bármit is kérni. Nem tudnak veled semmit sem csinálni, ami téged hátrányosan érintene.
Van most már kb. 8 év szakmai gyakorlatod, miért is lennél a gyakornokiba?
Igaz, hogy nem is lehetett volna alkalmazni téged még 2009-ben sem, mert nem volt meg a diplomád. Legfeljebb akkor, ha utolsó éves voltál a főiskolán. Azt meg, hogy milyen fizetési osztályba soroltak ekkor? C-E (középút)-F-E, sulija válogatta, bármelyik előfordult.
Ez a lehetőség, hogy utolsó éves is taníthasson, megszűnt 2013-ban. De úgy látszik szükség volt tanárhiány miatt a munkádra. Nehogy már téged büntessenek ezért. Köznevelés tv.-ben jan. 1-től érvényes:
"99. § (14)Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette. Ebben az esetben a minősítő vizsga letételének feltétele az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése. Amennyiben a gyakornok az előírt határidőig a nyelvvizsga-bizonyítványt nem szerzi meg, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik."
Kötöttek veled ilyen szerződést? Gondolom nem. Mindegy, mert 2016-ban megkaptad a diplomádat. Visszamenőleg ezt a tv.-t nem lehet alkalmazni, 2015 előtt volt 6 év pedagógus gyakorlatod, még akkor is, ha nem volt meg a diplomád. Ha ez közalkalmazotti jogviszonyban történt, azt nem veheti el senki tőled. Tudják ezt, azért nem is írnak le semmit. Csak maradj nyugodtan, ne hagyd, hogy hülyének nézzenek. Ha 100%-an igazuk lenne, akkor sem követelhetnének vissza egy fillért sem. Csak nyugi.
Kérhetsz állásfoglalást az EMMI-től is.

Lyonee # 2017.12.12. 14:22

2015.jan.1-től hatályos a 99.§ (14).

notes # 2017.12.13. 06:41

Kedves Lyonee!

Nagyon köszönöm a hozzászólásodat és a gyors válaszodat!Nem fogom hagyni magam!!!!!!Köszönöm!:)

Lyonee # 2017.12.13. 23:35

Azért a jogviszonyokat 2009-től részletezhetnéd. Közalkalmazotti jv, munkaviszony, óraadó X órában, ettől- eddig, napra pontosan. Miért nem voltál jól besorolva igh szerint?

drbjozsef # 2017.12.15. 10:24

Jól tudod.

... az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa állami (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt fenntartani vagy magyar joghatóság alatt vállalkozási tevékenységet folytatni (a továbbiakban: hazai munkaviszony)

Normál esetben csak itthoni joghatóság alatt kell dolgozni (vagyis a munkavégzés helye lehet akár külföld is). Bármilyen munkát végezhetsz, nem kell a diplomádhoz kapcsolódnia.

CsokisOrsi # 2017.12.15. 18:36

Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg gyakornokként vagyok alkalmazva határozott idejű szerződéssel, ami ugye heti 20 óra neveléssel-oktatással lekötött órát jelent. Október 11-től osztályfőnök lettem, ami azt eredményezte, hogy felemelték a heti nevelésel-oktatással lekötött óráim számát.
A szerődésemet módosították, miszerint megkapom az osztályfőnöki pótlékot, viszont a heti 5 plusz óra nincs belefoglalva, mint túlóra. Azt nem kellene kifizetniük? Lehet nekem törvényesen heti 25 órám, miközben gyakornok vagyok továbbra is?

Köszönöm előre is a segítséget!

notes # 2017.12.22. 07:56

Kedves Lyonee!

Egy hivatalos levelet küldtem az igazgatónak, amibe csatoltam napra pontosan a munkaviszonyom számát és hivatkoztam a törvényre is. Az igazgatóhelyettes persze felháborodott ezen,mert ő el akar távolítani az iskolából.(3 évvel ezelőtt miatta hagytam itt ezt az iskolát, idén viszont megint megpályáztam és valósínű ez nem tetszik neki, bár jelezném én soha még csak egy szót se szóltam hozzá). Ők alkalmaztak 2009-ben is abszolutóriummal, tehát ha elrontották,ők rontották el a besorolásom is. Az igh szerint mivel csak 2016tól van diplomám(a nyelvvizsga miatt) ezért onnan számít a gyakornoki év.

Lyonee # 2017.12.22. 20:04

A 326/2013 korm. rend. 6.§ mindenhol pedagógus munkakört említ és nem ped. végzettséget.
A tankerület telefonos válaszát te is hallottad?
2013. szeptember 1-én az átsorolásokat (Nem az új belépőknél!) úgy kellett a köznevelési tv. szerint elvégezni, hogy a pedagógusokat át kellett tenni ugyanabba a fizetési fokozatba, amelyikben előtte voltak a kjt alapján. Ha C2,F2,G2,H2,I2 -ben voltak, akkor ped1-2-be. Csak a szorzó lett más a középiskolai, főiskolai, egyetemi végzettségeknél. Akinek akkor volt a kjt. szerinti 3 éves gyakornoki szerződése, azok a régi szerinti (egyszerűbb) minősítésig gyakornokok maradtak. Akivel korábban nem kötöttek gyakornoki szerződést (pedig kötelező lett volna), azok, ha ügyesek voltak, amikor meglett a 2 év, joghézagra hivatkozva a következő év januárjában a ped1-be kerülhettek gyakornoki vizsga nélkül. Én 1 ilyen esetről tudok, neki én segítettem.
De neked már 2013. szept.1-én is megvolt a 2 éved valószínűleg. Lehet, (nem biztos) hogy rossz szorzót alkalmaztak, főiskolait a középiskolai helyett, de te erről nem tehetsz. Ezt vissza nem vehetik ennyi idő után, mert te ezt nem ismerhetted fel. Sok iskolában abszolutóriummal ugyanúgy soroltak be, mintha meglett volna a diploma. Téged is. Volt, ahol E-be, a középutat választva. De ez a gyakorlati időt nem érinti. A lényeg az első mondatban van.