Letiltás bérből


gerbera317 # 2014.08.04. 09:58

Ebből még nem következik, hogy nem közös vagyon, az ellenkezője viszont ott van a Ptk.-ban.

Igen, a 4:37. § szerint az lehet, és a 4:38. § sem nevezi különvagyonnak. Tulajdonképpen a Vht. ide vonatkozó 86. §-a sem mond ennek ellent.

Azonban a Vht. 58. §-a a munkabér-letiltást csak az adós munkabérére engedi meg. Az 5. § a pénzfizetésre, illetőleg az egyéb magatartásra kötelezett személyt nevezi adósnak, mást nem. Maga a Vht. pedig a bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek határozatait, továbbá egyes okiratokon alapuló követelések bírósági végrehajtás útján történő végrehajtását szabályozza, ld. 1. §. Azt, hogy végrehajtás csak jogerős végrehajtandó határozat alapján, végrehajtható okirattal rendelhető el az adós ellen, eddig is köztudomású volt. Az adós házastársa a 86. § (3) szerint ugyan tűrésre, tehát egyéb magatartásra kötelezett illetve kötelezhető személy, de ettől még nem válik adóssá, és így az 58. § szerinti rendelkezés hatálya rá nem terjed ki.

Elméletileg tehát a nem adós házastárs munkabére is közös vagyon. Azonban a kérdező kérdése nem az elméletre irányult, hanem arra, hogy gyakorlatban le lehet-e vonni a házastárs munkabérét. Erre a válaszom: vh-okirat nélkül semmiképp, és még csak egy próbát sem ér meg a dolog. A meglévő vh-határozatra biztos, hogy nem fognak ellene vh-okiratot kiállítani, úgyhogy ezzel sem érdemes próbálkozni. Fmh-t ma már bárki ellen lehet kérni, így az valóban megérhet egy próbát. De ha perré alakul, akkor kétlem, hogy abból valaha is pénze lesz a kérdezőnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.04. 20:37

Két malomban őröltök - pedig mind a kettőtöknek igaza van.

De ami a kérdezőt érdekli: a Vht.-ben az a bizonyos szabály az ingóvégrehajtás részben van. Nem alkalmazható sem az inkasszóra, sem a letiltásra, sem az ingatlan-végrehajtásra. (Kihagytam valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.04. 20:38

Én meg elsőre nem olvastam el a kérdése utolsó mondatát. Bocs.

teprah # 2014.08.12. 13:34

Kérdezném a Tisztelt hozzáértőket!
Ez mit jelent? Teszem azt nyugdíj levonásnál mit jelent?

Meg kell szüntetni a munkabérletiltást az adós kérésére
A devizahiteles-törvény értelmében az adósok kérelmére meg kell szüntetniük a végrehajtóknak a munkabérletiltásokat - nyilatkozta Patyi Gergely igazságügyi államtitkár a Magyar Nemzet keddi számában, miután az lap bemutatta, hogy a végrehajtók több esetben nem függesztik fel az eljárásokat, és továbbra is vonják az adósok bérét.

A devizahiteles-törvény egyértelműen fogalmaz, a munkabérletiltásokat fel kell oldani, ha azt az adós a jogszabály alapján kéri a végrehajtótól - közölte az államtitkár, aki szerint a végrehajtó nem tarthatja vissza az adósok fizetését arra hivatkozva, hogy annak tovább kell "parkolnia" a végrehajtó vagy a munkáltató számláján.

Patyi Gergely a lapnak elmondta: az Igazságügyi Minisztérium be fogja kérni a kamara által a végrehajtók részére a devizahitelesek ügyében megfogalmazott körlevelet, amely szerint a nem magyarországi székhellyel rendelkező pénzintézetek által indított végrehajtásokat folytatni kell, és ha az nem pontos, a jogszabályoknak megfelelő körlevél elkészítésére utasítják a kamarát.

Az államtitkár a lapnak kijelentette: határozottabb törvényi felügyeletet fognak gyakorolni a végrehajtói kamara felett, a végrehajtók mellett a közjegyzői és az ügyvédi kamara működését is vizsgálják.

2014. augusztus 12.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.12. 13:36

Nocsak. Mi is közellenség leszünk?

teprah # 2014.08.12. 13:45

Remélem nem, a köznek nem az ügyvédekkel van a bajuk.

Ezek szerint ha jól értelmezem, ha hivatkozom a paragrafusra, akkor a végrehajtónak le kell állítania pl a nyugdíj levonást?

gerbera317 # 2014.08.12. 14:17

Csúsztat az államtitkár, de ha ő nem, akkor az a médium, amelyiktől a kérdező idehozta a cikket. A kérdés pedig nem jó.

Nem újságot kell olvasni, nem államtitkárt kell interjúvolni, hanem ott a 2014. évi XXXVIII. törvény, annak is a 17. §-a, nyilvános, ingyenesen elérhető, ráadásul magyarul van, abban pedig ez áll:
17. § (9) b) Ha e törvény hatálybalépése napján a kölcsönszerződésen alapuló követelés behajtása iránt indult végrehajtás azért szünetel, mert a letiltás előjegyzését a munkáltató (a járandóságot folyósító szerv) igazolta és más intézkedésre nincs lehetőség vagy nincs szükség, az adós a végrehajtónál kérheti a (3) bekezdés alkalmazását.

Ez azt jelenti, hogy a letiltással szünetelő ügyek továbbra is szünetelnek, a letiltásból befolyó pénz elszámolható, kiutalható. Kivéve, ha az adós kéri, hogy a letiltásra is terjedjen ki a teljes szüneteltetés. Ekkor (de csakis ekkor) a végrehajtó intézkedik a munkáltatónál a letiltás felfüggesztése iránt.

Hogy az államtitkárnak mi a baja a nem létező körlevéllel, azt nem tudom. De ha létezne is, akkor sem találnának rajta fogást, mivel az osztrák bankoktól devizában felvett hitelek adósait nem védi az új törvényi intézkedés. A jogszabályt pedig nem a végrehajtók írták, úgyhogy az államtitkár vagy csak vakítja a jónépet, vagy pedig úgy ahogy van, hülye.

OFF Ezeknek a fiúknak nem szabad hinni. Nekik édesmindegy, hogy amit mondanak, igaz-e; nekik az a fontos, hogy így a választások minél több szavazó előtt tűnjenek jófejnek. ON

ius latratus # 2014.08.12. 14:17

Igen. (meg kell jegyeznem, hogy ennek kérelem nélkül is eleget kellene tegyen a végrehajtó,Patyi Gergely ide,Patyi Gergely oda)

ius latratus # 2014.08.12. 14:20

Na, vissza is kell vonnom.
Elnézést.

ius latratus # 2014.08.12. 14:37

Nem hagyott nyugodni a dolog, elolvastam a cikket.
Patyi Gergő szerint ELVÁRHATÓ lett volna a kamarától, hogy tájékoztassa az adósokat arról, hogy nekik kell kérvényezni a végrehajtónál a felfüggesztést.
Gerberától bocsi, Gergő államtitkár úr meg menjen a... búsba.

ius latratus # 2014.08.12. 14:42

Off

Napok óta félinformációkból kreál fantasztikus cikkeket a Magyar Nemzet. Kezdem megunni, ha blődségre vágynék, a Blikkre fizetnék élő, nem erre.

On

teprah # 2014.08.12. 17:43

Hmmm...köszönöm a válaszokat.

Édesanyám nyugdíja kapcsán merült fel bennem a kérdés, amit 2 éve vonnak tőle mint adóstárstól devizakölcsön miatt.

Akkor túl sok remény ezzel sem lett.

ius latratus # 2014.08.12. 18:26

Milyen remény? Nem tudsz írni egy kérelmet?

teprah # 2014.08.12. 18:44

Egy kérelmet természetesen tudok írni, és ki is törölhetem vele. Írtam már és semmi. Válasz és reakció sem történt. Mintha meg sem írtam volna.

ius latratus # 2014.08.12. 19:00

Ja,hogy nem válaszolt a végrehajtó? Aha...

teprah # 2014.08.12. 19:08

Igen, kettőre sem.

gerbera317 # 2014.08.13. 06:29

Talán azért, mert nem az előterjesztésre jogosulttól származik a kérelem...

only # 2014.08.15. 20:09

Tisztelt szakemberek!!
Olyanban szeretnék segítséget kérni, hogy van egy Nav-os fizetés letiltásom 33%-ban ami egy állami kezesség vállalásos hitelből maradt rám, és ráadásul a volt feleségem része.
Én voltam az adós, és ő az adóstárs. Én kifizettem a felét ami a rám eső rész lett volna, de ő nem hajlandó fizetni a másik felét hiába a válóperes bírósági végzés miben 50-50% a lakás utáni tartozás. A Nav egyszerűen végrehajtást indított ellenem mert ez egyetemleges tartozás és őt nem érdekli kin tudja behajtani.
És most vonják a fizetésem 33%-át.
Most közben lett indítva ellenem egy gyerektartási per,és most úgy néz ki azt is vonják majd tőlem.
Ilyen esetben a gyerektartás lesz az elődleges 33%-ban, és a maradék a Navé???
Vagy hogy működik ilyenkor a dolog???
Köszönöm a segítséget!!

only # 2014.08.20. 15:16

Tisztelt szakemberek!!

Segítsen nekem valaki az előző kérdésemmel kapcsolatban e-amilon vagy itt!!!!!!
Nagyon-nagyon fontos lenne!!!
Köszönöm

gerbera317 # 2014.08.21. 11:20

A gyermekartás elsőbbséget élvez mindennel szemben. 50%-ot fognak vonni, amíg meg nem térül, utána térhet vissza a munkáltató a NAV követeléséhez. Ennél egyébként valamivel bonyolultabb lesz a számítás.

Katoka88 # 2014.08.29. 17:30

Tisztelt hozzáértők.

Érdeklődni szeretnék az új devizahiteles törvényről, hátha valaki többet tud ezügyben. Az a problémám, hogy az új törvény életbe lépése után is vonja a munkáltató a párom fizetéséből a letiltást. Szeretném tudni, a letiltás szüneteltetése automatikusan történik, vagy nekünk kell kérvényeznünk? És ha nekünk kell kérvényezni, ezt hogy tehetjük meg?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat.

farkasmatyi # 2014.09.10. 05:38

Jó napot kívánok!

Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy hallottam, hogy van egy új törvény miszerint csak a fizetésem 33 százalékát vonhatják le, akár hány tartozásom van. Igaz ez? Nekem kell kérvényezni? Hol? Kinél? Kérek mielőbbi választ, mert utcára fogok kerülni lassan.

Sherlock # 2014.09.10. 07:47

Nem igaz.

mtspider # 2014.09.11. 14:35

Tisztelt Hozzáértők!

Egyik ismerősöm béréből vonták eddig a tartozását, de most előzetesben van és előreláthatólag több év börtönt fog kapni. Ilyenkor elévül majd a tartozás vagy tovább él? Gyerektartást is kell neki fizetni. A börtön fizetésből, juttatásból vonják a tartozást. Mire számíthatok?
Köszönöm a választ előre is!

wonderwolf # 2014.09.24. 02:32

Üdvözlök mindenkit!

Kérdésem az lenne, hogy egy 2005-ös autóhitelt szeretne velem kifizettetni a Merkantil bank. 3200000 forintról van szó. Egy Alpha Financial Services Kft nevű cég vette át at OTP faktoringtól, "ügykezelés" címén.

Kérdéseim:

  1. Nem tudom, hogy hány levelet küldhettek, mert 2005 óta négyszer költöztem, de az elévülést valószínűleg megszakíthatták akár egy levéllel is. Mégis gyanús, hogy egy olyan céggel intéztetik az ügyet, akik "hátrasorolt, elévült pénzügyi követelések kezelésére specializálódott követeléskezelő cég. " A több mint 3millió helyett egy 600000 forint körüli összeget kérnek de hajlandók kevesebbről is tárgyalni. Vegyem fel velük a kapcsolatot, vagy ez egy vaktában leadott lövés, ami hátha betalál?
  2. Közalkalmazott vagyok, 100ezer nettó körüli fizetéssel. Ha mégis sikerül rám mászniuk és tiltatni a fizetésemből, akkor jó megoldás-e megelőző csapásként bevállalnom egy gyerektartást? Mondjuk ha vállalom, hogy 50%-át vonják a fizumból? Akkor a keselyűk nem férhetnek hozzám? Esetleg ha egy jóbarát adna be a MÁK-nak egy általam elismert tartozást és azt vonnák a fizumból? Jó megoldások ezek?

Mit tegyek? Tárgyaljak az Alpha Financiállal? Vagy lépjem meg valamelyik "megelőző csapást"? Esetleg ha meglépem és utána tárgyalok a behajtó céggel, hogy adok 200ezret és felejtsük el egymást?

A tanácsokat előre is köszönöm!