Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni


Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.17. 11:37

Csőd tv. 38. § (1) Az adós ellen a felszámolás kezdő időpontjában folyamatban lévő - a felszámolás körébe tartozó vagyonnal kapcsolatos - végrehajtási eljárásokat a végrehajtást foganatosító bíróságnak (hatóságnak) haladéktalanul meg kell szüntetni, a lefoglalt vagyontárgyakat és a befolyt, a végrehajtás költségeinek levonása után fennmaradó, de még ki nem fizetett pénzeszközöket a kijelölt felszámolónak kell átadni. Az adós ingatlanán fennálló végrehajtási jog a felszámolás kezdő időpontjában megszűnik. A felszámoló a végrehajtói díjjegyzékben foglalt díjfelszámítás ellen külön jogszabály rendelkezései szerint végrehajtási kifogást terjeszthet elő. A bíróság a felszámolást elrendelő jogerős végzést megküldi a végrehajtást elrendelő, vagy - ha azt ismeri - közvetlenül a foganatosító bíróságnak (hatóságnak); a végrehajtást elrendelő bíróság (hatóság) a felszámolás elrendeléséről haladéktalanul tájékoztatja a végrehajtást foganatosító bíróságot (hatóságot).

Aki a két szabályt össze tudja ellentmondásmentesen illeszteni, majd szól...

Shorlex # 2011.03.17. 12:04

:-)

A Vht. 138. § (6) bekezdése default jogszabályhely az ügy megítélése szempontjából. Ez eddig is megvolt.

A gond az, hogy pl. ez a jogszabályhely azt nem írja le, hogy "technikai" értelemben, jogtechnikailag mit kell ehhez csinálni.

Tehát, az eddig is rendben volt és tudtuk, hogy a VH kérő jogát nem sértheti a szerzés, meg nem hiúsíthatja meg a VH célját. Nem arról van tehát szó, hogy az eladással meg tudná hiúsítani az adós a végrehajtás sikerét. De, tulajdonképpen az sem hiúsítja meg a VH célját, ha mittudomén be kell(ene) perelnem az új tulajt tűrésre kötelezés végett. Nem hiúsítja meg, csak egy plusz cselekményt követel(ne) ez a részemről.

Azaz, két külön kérdés az anyagi jogi jogosultságom, meg az, hogy ezt a jogosultságot milyen eljárás / megoldás keretében tudom érvényesíteni. És ugye az én végrehajtóm arra hivatkozik, hogy ehhez valamiféle külön tűrésre kötelezési perre lenne szükség, míg én azt mondom, hogy nem, ex lege folytatni kell az eljárást, és nincs szükség semmiféle jogcselekményre külön az eljárás folytatásához. Én egyébként Vht. 136-ra alapítok és azt mondom, hogy a végrehajtás az ingatlan ellen folyik nem az adós ellen, ha már egyszer megindult. De expressis verbis ez sincs így sehol leírva - amit én találtam legalábbis.

Na és ezt a tulajdonképpeni eljárásjogi / jogtechnikai kérdést nem tudom 100%-osan odarepeszteni azzal, "hogy már a 2003.76-os BH-ban is kimondták, hogy..." Mert nem mondták. Vagy én nem találtam.

Mindegy, előterjesztek egy VH kifogást aztán majd az okos foganatosító bíróság eldönti.

Shorlex # 2011.03.17. 12:07

Most ugye nem szállt el amit eddig írtam...?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.17. 13:48

Mindegy, előterjesztek egy VH kifogást aztán majd az okos foganatosító bíróság eldönti.

Ezt javasoltam volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.17. 13:51

Ha a végrehajtó értelmezését fogadnánk el, akkor az ingatlan három-négy hónaponként történő tovább- (vagy éppen vissza-) adásával a végtelenségig el lehetne kerülni az árverezést, a végrehajtást kérő pedig újabb és újabb költségek megfizetésére kényszerülne a perek miatt.

hanna1 # 2011.07.26. 16:46

Kedves Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni:
Ingatlant szeretnék vásárolni, amelyet az eladó hirdetett, és a ház bemutatásakor közölte, hogy sajnos végrehajtás alatt áll az ingatlan. Volt már egy árverés, amely sikertelen volt.
Kérdésem:

  • Felejtsem el az ingatlant?
  • Vagy esetleg meg tudom vásárolni valahogy? Annyit adnék neki érte, mint amennyi a tartozása. Ennek mi lehet a menete? Sima adásvétel vagy már csak árverés útján értékesíthető? A végrehajtás miatt a bank egyáltalán finanszírozná az ingatlant?

Megköszönném, ha valaki szánna egy kis időt a problémámra!

Köszönöm,
Hanna

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.26. 17:27

A végrehajtótól vásárold meg, vagy éppen az árverésen.

hanna1 # 2011.07.26. 17:51

Köszönöm gyors válaszodat!

A végrehajtóval leghamarabb jövő héten tudok beszélni, így - mivel máson sem jár az eszem - válaszolnál még 1-2 kérdésemre légy szíves?

  • Az árverésre 10% előleget be tudok fizetni, de készpénzért nem tudom megvenni az ingatlant. Van ilyen esetekben lakásvásárlási hitel? Vagy az árverésen mindenki készpénzért vásárol?
  • Ja, és és milyen oldalon találom meg az árveréseket?

Azt hallottam, hogy a polgármesteri hivatalban és a végrehajtó irodájában vannak kifüggesztve. Ezt nekem nem olyan egyszerű megnézni, hisz nem ott lakom, ahol az ingatlan van - ezért érdekelne az internetes cím. Az APEH oldalát néztem már, de ott nincs fönt minden.

Köszönöm,
Hanna

végrehajtó1 # 2011.07.26. 18:00

Árveréseket itt megtalálod:

http://www.mbvk.hu/…lemenyek.php#ai

  • csak készpénzzel tudsz venni
Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.26. 18:13

Nem feltétlenül. Az árverés megnyerése után nem azonnal, hanem rövid határidővel kell fizetni. Ha ez alatt sikerül a pénzt megszerezni, akkor a végrehajtót nem fogja érdekelni, hogy kölcsönből van.

végrehajtó1 # 2011.07.26. 18:26

Csak készpénzzel tud venni.

Nincs nem feltétlenül.:)

hanna1 # 2011.07.26. 18:41

Köszönöm a válaszokat és a linket is! Sajnos így nem tudom megvenni a kiszemelt házat :(.
Még 1 kérdésem azonban lenne: hány árverés várható egy végrehajtás során? Mennyire viszik le az árat? És ha nem veszi meg senki, akkor mi a helyzet?
A végrehajtást a bank indította ellenük, aki a házat finanszírozta.

hanna1 # 2011.07.27. 07:28

Az utolsó kérdésemre valaki tudna válaszolni???

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.27. 08:15

Ha nem vesz meg senki, akkor nem kel el. A becsérték 50%-ig, lakásingatlan esetén 70%-áig lehet lefelé "licitálni".

hanna1 # 2011.07.27. 09:09

Köszönöm a gyors választ!

Hanna

betti28 # 2011.10.10. 07:31

KEDVES SZAKÉRTŐK!
AZ A PROBLÉMÁM HOGY A VOLT PÁROMMAL VAN EGY KÖZÖS HÁZUNK,AMIRE MOST LENNE VEVŐ,DE AZ ÉN RÉSZEMRE VÉGREHAJTÓ
ÁLTAL VAN TERHELÉS.AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY EL LEHET E IGY ADNI,VAN E RÁ VALAMI MEGOLDÁS? VÁLASZUKAT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM

ObudaFan # 2011.10.10. 07:55

Jogilag éppen el lehetne, de senkinek nem fog addig kelleni, amíg a végrehajtási jog be van jegyezve. Jogilag az lehet a legjobb megoldás, ha az első vételárrészletből megtörténik a tehermentesítés.

barbi014 # 2012.06.12. 14:40

Helló.Egy kérdésem lenne hogy én réggen a volt párommal seretünk volna egy házat és a tulajnak adtunk 650ezer forintot előre és a szerződéden is rajta van,de nem tudtuk megvenni,igy most 3 éve beatuk bíroságra az ügyet és árverezés alatt van és a házon hitel is van.A másik problémám hogy nekem kell most kellene a ház mit lehet elenne tenni.
kérem segítsen rajtam.és írjon minél hamarabb ide vagy az email cimemre

Ferenc36 # 2012.11.12. 14:29

Üdvözletem

Segítséget szeretnék kérni az egyik ismerősöm részére.Férj ,feleség -volt egy lakótelepi lakásuk.
10 éve eladták 7,5 M Forintért.Időközben a férj örökölt 7 M forintot.Még abban az évben vásároltak egy házat 14M forintért.A ház a kettőjük nevére lett íratva.
Tavaly elváltak.A férj maradt a házban.Megegyeztek,hogy a ház értékének a felét,7M forintot a férj kifizeti,amint tudja.Viszont a pénzt sajnos nem tudta előteremteni.A feleség feljelentette.Most úgy néz ki,hogy árverezés lesz a vége.Kérdésem a következő:Ha egyértelműen bizonyítható,hogy a közös vagyonon/7,5M/kívül a férj örökségét/7M/ a ház vásárlására költötték,akkor a feleség jogosan követeli-e az ingatlan árának a felét?

Válaszukat előre is köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.12. 18:47

:) Barbi, te pasi vagy!

Beszélj a végrehajtóval, minden problémádra ő a gyógyír.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.12. 18:48

Ferenc

Megegyeztek

Bíróság előtt, vagy szerződésben?

lajcsó # 2012.11.12. 20:13

Ferenc
Ha van írásbeli egyezség akkor a feleség jogosan követeli az ingatlan értékének felét. Ha nincs írásbeli egyezség akkor csak az 1/4 részt követelheti jogszerűen.

jagerm # 2012.12.12. 18:41

Kedves Fórumozók!

Segítséget kérek.
Szeretnék árverésen egy ingatlant vásárolni.
Az a baj,hogy az ingatlan 1/2 részét árverezi a bank.
Ezen az 1/2 részen több hitel van bejegyezve,de csak az egyik nem volt fizetve és ezért árverezik.
Az a kérdésem,hogy az árverező bank megkapja az árverésen az általa behajtani kívánt összeget,akkor az erre a részre a többi bank által bejegyzett hiteltartozással mi lesz?Ráadásul az árverező bank csak a harmadik helyen van bejegyezve.Akkor mit csinál a másik bank?
A pár elvált és válás után elosztottak mindent.
Átterhelhetik a fennmaradó hiteltartozást a másik fél 1/2-részére?
Köszönettel:
Tom

esőcsepp # 2013.01.06. 06:36

Tisztelt Fórumozók!

Abszolút laikusként az alábbi kérdésem lenne. A telekszomszédunk 2012 tavaszán felajánlotta, eladásra a zártkerti ingatlanját. Mi szívesen meg is vettük volna, csak az árban nem tudtunk megegyezni. Erkölcstelenül sokat kért érte, kihasználva , hogy csak rajtunk keresztül közelíthető meg a telke. Ez a tulajdonos ez előtt 5 évvel "csapott le" az orrunk előtt erre a telekre (másnap fizettük volna ki a vételárat a régi tul.-nak. ) kihasználva a balekságunk ráígért a vételárra, kijátszotta az elővásárlási jogunk és becsapott minket. Tehát már nagyon rosszak vele szemben a tapasztalataink. Most ismét hirdeti az ingatlant. Utánanéztem az online földhivatali oldalon és 2011. 11. 15-i bejegyzéssel zárlat van az ingatlanon, a Magyar Állam nevében. Vh. ügyszám van feltüntetve, ezért gondoltam, hogy végrehajtás alatt van az ingatlan. Nagyon szeretnénk megvenni, de nem csillagászati áron és először szeretnénk körbebástyázni magunkat információkkal, nehogy még egyszer becsapjon.
Mit jelenthet ez a zárlat?
Ha árverés alatt van akkor hol lehet utána nézni, melyik végrehajtó foglalkozik vele?
A telek két tulajdonos nevén van , de a másik külföldön él. Ez jelenthet problémát?

Elnézést kérek, ha rossz témánál tettem fel a kérdést, de mint már említettem laikus vagyok.
Válaszukat előre is köszönöm.
esőcsepp

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.06. 08:11

Az az ingatlan jó eséllyel megy a levesbe.