Fizetés nélküli szabadság


Zsuzsmo85 # 2011.07.07. 14:09

Kedves Fórumozók!

A következő kérdésben szeretném kérni a segítségesteket, véleményeteket:
Pedagógusként dolgozom egy általános iskolában és adódott egy lehetőségem, hogy külföldre menjek dolgozni maximum 1 évre. Nagyon szeretnék kimenni, de úgy, hogy közben az itteni helyem is megmaradjon. A kérdésem az, hogy megoldható-e ez valamilyen módon. Egyszer egy barátom mondta, hogy elvileg a munkáltató köteles fizetetlen szabadságot biztosítani számomra, akár több hónapra szólóan is.
Ha esetleg valakinek van efféle tapasztalata, vagy kicsit jobban ismeri az erre vonatkozó jogszabályokat, kérem, segítsen!

Előre is köszönöm!
Üdv.: Zsuzsi

Ildiko1986 # 2011.07.27. 16:53

Jó estét!

Szeretnék egy kis gyors segítséget kérni.
Sajnos a 11T1041-en nem jelentettem le, hogy fizetés nélküli szabadságon van valaki július 11-étől-július 26-áig. A kérdésem pedig az lenne, hogy ezt megtehetem-e most? Illetve, hogy milyen szankciókkal járhat, ha a holnapi nappal jelentem be az Apeh-hez? Mennyi bírságra számíthatok?
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszotokat!

Üdvözlettel: Ildikó

Palotai76 # 2011.09.26. 20:42

Jól jönne egy-két segítő hozzászólás!
Elszúrtam a lépest, mert a GYES idejére kértem a fizetés nélküli szabadságot 2011.09.01-ig. Akkor még úgy gondoltam, hogy akkor munkába tudok állni. Kisfiam Down-szindrómás és sajna nem úgy alakult, hogy visszamehettem volna. És elfelejtettem a határidőt...no comment. Most döbbentem rá, hogy keményen benéztem a rajzot. Most mit csináljak?
Minden tanácsot szívesen fogadok.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.27. 05:14

Közöld, hogy maradsz tovább.

Palotai76 # 2011.09.29. 08:24

Hát..köszönöm az építő jellegű hozzászólást. Bevallom ez már nekem is eszembe jutott. Csak tudod a határidőre próbáltam hajazni a kérdésemben. De még1x örök hála. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.29. 18:12

Abból lehet gond, de ezt ne te feszegesd. Te csak egyszerűen közöld, hogy maradsz.

sweet82 # 2011.09.29. 18:23

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Szeptember 19-én felmondtam munkahelyemen, mivel kaptam egy jobb állásajánlatot.
A kérdésem az lenne, hogy mikortól tud az új munkáltató bejelenteni?
Szeptember 19-től október 3-ig időarányosan kiadták a szabadságomat, mivel annyival lógtak még időarányosan az előző munkahelyen.
Október 4-től október 24-ig pedig fizetés nélküli szabadságon vagyok.Jelzem, hogy a biztosításra szóló jogviszony megszűnése is október 24.
A kérdésem az lenne, hogy az új munkáltató be tud jelenteni a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.29. 18:26

Be. De mi a jó égnek vagy fizetés nélküli szabadságon?

sweet82 # 2011.09.29. 18:47

mert csak így engedtek el, mert amúgy le kellett volna dolgoznom
de nem probléma, az új munkahelyen megértik ezt

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.29. 18:59

????????????????
Ahogy a finom angol mondaná: wtf. Ezt te találtad ki, vagy csak úgy mondták?

sweet82 # 2011.09.29. 19:05

nem én találtam ki
közös megegyezéssel nem engedtek felmondani
azonnali hatállyal meg két lehetőség volt
ez vagy a ledolgozás, de ha a főnök a ledolgozást engedte csak volna és én nem dolgoztam volna le, akkor kártérítés címén még én fizettem volna.Papíron is ez a 2 lehetőség volt

Úgyhogy csak ez maradt
de ha bejelenthetnek ez idő alatt, akkor nem gond
de szerencsére az új munkahelyen nem problémáznak ez miatt

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.29. 21:28

:O)
Csókoltatom a munkaügyeseteket.

efi99 # 2011.09.30. 19:31

Hogy mi van?
Már nem is vagy alkalmazásban a régi helyeden, hanem az újon, de te passzióból egy fizetés nélküli szabin vagy, mert megígérted a réginek ??? Miért nem tojod le, ma szept 30-án hogy milyen hülyeségben egyeztetek meg a régivel, semmi közötök már egymáshoz?

javítóint # 2011.10.10. 12:00

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem hogy a fizetés nélküli szabadság időtartamát bele kell számítani a közalkalmazotti jubiluemi jutalom időtartamába?

Köszönettel

javitóint.

C a s a b l a n c a # 2011.10.10. 12:22

Csudát!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.10. 15:10

A gyerekgondozás céljára biztosítottat igen.

Pufirizsa # 2011.10.11. 07:58

Jó reggelt Mindenkinek!

Remélem tud nekem segíteni valaki.
2009. novembere óta dolgozom a cégnél.Folyamatos cégváltások történtek ide-oda lettünk jelentve.Jelenleg 2011.májusa óta átkerültünk saját alkalmazásba,azóta vannak problémák.Nem kapunk időben fizetést,folyamatosan fizetés nélküli szabadságon ülünk itthon,mint most is.Egészen augusztusig tűrtem ezt,és én hülye aláírtam a fizetés nélküli szabadságos papírokat mivel feltettem a munkahelyemet.Szeptemberben kaptunk egy tájékoztatást,hogy minden rendben van a fizetések időben meg fognak érkezni,minden ki van fizetve.Visszamentünk dolgozni,rá 2 órára jött az üzemeltető,és kitett minket az épületből.(Valószínűleg tartozás miatt)Hazajöttünk,és itthon voltunk pá napot (persze tájékoztatást nem kaptunk semmiről).2-3 nap múlva nagy nehezen felhívtak,hogy van egy cég amelyik átvesz minket.Be is mentünk,erre egy állásinterjún találtuk magunkat.Teljesen kiakadtunk több kollégámmal együtt,hogy az átvétel,és a felvétel között vannak különbségek.Nem fogadtuk el.Mindenkitől elvárták volna,hogy Ő mondjon fel rendkívüli felmondással,de ezt nem tettem meg sem én sem a kollégák.persze volt olyan aki aláírta.
Az augusztusi fizetéseket késve kaptuk meg.(Van olyan aki még a mai napig nem kapott)
A lényeg az,hogy augusztusban táppénzen voltam,és a mai napon felhívtam az OEP-et,és rákérdeztem,hogy ugyan miért nem utalták még el a pénzt.Azt a választ kaptam,hogy most lett leadva 5-én a papír.Rákérdeztem,hogy ugyan a szeptemberi GYÁP-os papírom is bent van-e.Közölte a Hölgy,hogy nem adták le.Felvilágosított,hogy a munkáltatónak 5 napon belül kötelessége leadni.Hát ez nem történt meg.Táppénzt nem kaptam,és a mai napon még fizetést sem.
Ingyenes munkajogi tanácsadónál jártam már 2-szer is,de sokkal többet nem mondtak,mint amit én is tudok,hogy a Fizetés nélküli szabadság törvénytelen,a munkáltató nem küldhet el.Felhívtam a főnökömet,és megkérdeztem,hogy ugyan kapunk-e fizetést.A válasz az volt nem tudja,erre rákérdeztem,hogy az állásidőt fizetik,kijelentette,hogy nincsen miből,erre közöltem vele,hogy akkor ezek szerint fizetést sem kapunk.
Mivel szeptemberre,nem írtam alá semmilyen papírt,a szeptemberi fizetésemet a mai napig nem kaptam meg,és semmilyen felvilágosítást nem kapok sem én sem a kollégák,ezért arra gondoltam,hogy elmegyek a bíróságra.Sajnos ügyvédre nincsen pénzem,nem tudom mit tehetnék,hogy a pénzemhez jussak?
Arra is gondoltam már,hogy állapotos leszek,és táppénzre vetetem magam,de nem tudom,hogy ez megoldás lenne-e?

Köszönöm a segítséget,Mindenkinek szép napot!

Judit


Judit

C a s a b l a n c a # 2011.10.11. 08:30

"Arra is gondoltam már,hogy állapotos leszek,és táppénzre vetetem magam,de nem tudom,hogy ez megoldás lenne-e?"

Egy bajból ne csinálj már kettőt magadnak!

Dacból ne szüljél gyereket, hiszen így is az a problémád, hogy nincs pénzed, gondolod, hogy a gyerekvállalás annak függvénye, hogy néhány hónapra táppénzhez juss???

Egyébként már nem divat 1-2 hetes/hónapos kismamákat táppénzre venni, mert az orvosoknak is pontosan leszabályozták, hogy mikor, milyen betegségre mennyi az az idő, amit táppénzen tölthet a beteg, tehát ha az orvos megfeszül, akkor sem tud "jegelni", a számítógépes program nem engedi...

Nézzük, mit is lehet tenni?

Először is várni. Arra bérgarancia-alap van, hogy a dolgozó megkapja jövedelmét akkor is, ha a cég becsődöl.

Másodszor, ha akar, a munkáltató mondjon fel és fizessen ki. Te semmi esetre se mondj fel és ne írj alá semmit, főleg ne a bérjegyzéket, amellyel igazolásra kerül, hogy felvetted a munkabéred, holott nem kaptad meg...

Ez a fizetésnélküli szabadság gáz. Nem kellett volna. Legközelebb ne írd alá. Esetleg felhívhatod a Munkáltatód figyelmét, hogy ha határidőre nem fizet ki, bepereled.

A táppénzt ha eltudod húzni, az jó. A papírról készítség fénymásolatot, mert nem biztos, hogy a munkaügy a helyzet magaslatán.

Sokadik: Keress másik munkahelyet.

Fentiekből viszont momentán nem lesz pénzed. Lakásfenntartási támogatásért, adósságkezelési támogatásért stb. fordulj az illetékes önkormányzathoz.

javítóint # 2011.10.11. 08:41

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát. Nem gyermekgondozási célra volt fizetés nélkülin, csak saját kérésre, nem is ápolásain.
Így nem számít be a jubileumi jutalomba?
Ha nem akkor írna esetleg egy törvényi hivatkozást, amire hivatkozhatnék a munkavállaló előtt?

Nagyon köszönöm!

javítóint

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.11. 11:28

Így nem.

Pimpa2 # 2011.10.16. 17:18

Kedves Fórumozók!
A munkáltatóm (mikrovállalkozás) nagyon rossz anyagi helyzetben van. Amennyire én látom, úszunk az adósságban, nekem speciel 2 és fél havi fizum van a cégben. (Részben alkalmazottként, részben alvállalkozóként dolgozom.) Úgy látom, hogy minél tovább marad ez a helyzet, minél több pénzzel fog tartozni a munkáltató, annál kevesebb az esély arra, hogy a későbbiekben ki tudja fizetni az összeget. Arra gondoltam hogy mielőbb közlöm az ügyvezetővel hogy köv. hónap elejétől elmegyek fizetésnélküli szabira, és akkor áll módomban újra jönni, ha minden tartozását kiegyenlítette a cég felém/bt-m felé. Kérdéseim:

  • Mennyire szabályos ez (bár gondolom nem nagyon)?
  • Milyen ellenlépést tud tenni törvényesen a munkáltató?
  • Mit javasoltok (természetesen ami törvényes/szabályos)?

Előre is köszönöm.

Üdv,
P

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.16. 20:32

Milyen ellenlépést tud tenni törvényesen a munkáltató?
Nem ad fizetés nélküli szabadságot.

Pufirizsa # 2011.10.17. 12:32

Kedves Casablanca!

Köszönöm a választ.Van gyermekem,azért gondoltam,hogy szülnék még egyet.
A fizetésünket a mai napig nem kaptuk meg.Kijelentették,hogy nem fizetnek ki semmilyen állásidőt nincsen miből.Menjek bíróságra?Állást folyamatosan keresek,ha esetleg találnék akkor is a kilépő papírjaimra várni kellene elég sokat,és akkor sem fizetnék ki az állásidőt.Mit tudok olyankor tenni?Nem veszem át addig a kilépőpapírokat amíg nem fizetnek?A jövedelemigazolásra FNSZ-eket írnak,és ez nem vet jó fényt rám egy új munkahelyen.


Judit

szate # 2011.10.20. 18:47

Üdvözlet az Olvasónak!

Hálás köszönetet mondanék annak, aki meg tudná válaszolni a felmerült kérdéseimet...

November 7-től december 2-ig (20 munkanap) fizetés nélküli szabadságot kértem és kaptam a célból, hogy végre megpróbáljam befejezni a doktori dolgozatomat. Ahogy olvasgattam e témában a neten, azzal szembesülök, hogy nem lesz biztosításom erre az időszakra.
A helyzetem ettől azonban egy hajszállal bonyolultabb, főállásomat tekintve gimnáziumi tanár vagyok, ugyanakkor ezen fenntartó alá tartozó felsőoktatási intézményben óraadóként is tevékenykedem, és ezt a feladatomat ellátom majd az említett időszakban is.
Vajon akkor biztosított leszek-e november hó folyamán?
Ha nem, akkor milyen teendőim vannak?

Előre is köszönet azoknak, akik időt szánnak bejegyzésem elolvasására és azoknak, akik tudnak segíteni nekem!

Köszönettel,
szate

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.20. 20:18

Be kell jelentened a felsőoktatási intézményben, hogy nem vagy biztosított, nekik kell fizetniük utánad. Aligha lesznek boldogok.