Fizetés nélküli szabadság


Linusska # 2018.02.06. 18:26

Szervusztok!/ Jó Napot!

Nekem olyan kérdésem lenne a témával kapcsolatban, két és fél hónap fizetetlen szabit igényeltem külföldi családlátogatás miatt. Mi történik abban az esetben ha nem jelentem a NAV felé és nem fizetem meg a járulékokat? Külföldön fogok tartózkodni így itthoni eü.szolgáltatást nem lesz lehetőségem igénybe venni. Miféle hátrány érhet, ha nem jelentek és nem fizetek? Tudnátok esetleg felvilágosítást adni?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv
Linusska

Emma33 # 2018.04.13. 22:51

Erdeklodni szeretnek, hogy ha fizetes nelkuli szabadsag ideje alatt (10 ev munkaviszony utan) esek teherbe, jar-e gyed/gyes?

Koszonettel, Emma

Jusztasz # 2018.04.17. 07:07

Emma33 2018.04.14. 00:51

Erdeklodni szeretnek, hogy ha fizetes nelkuli szabadsag ideje alatt (10 ev munkaviszony utan) esek teherbe, jar-e gyed/gyes?

Koszonettel, Emma

Kedves Emma!

Ez így túl kevés információ. Nem mindegy, hogy milyen okból van fizetésnélküli szabadságon. Van ok, amely szerint ez időszak alatt biztosítottnak minösül (pl. gyed, gyes folyósítása) és van amikor nem (kimegyek a férjemmel külföldre, amig Ő kint dolgozik, közben én napozok, shoppingolok stb.).

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki a szülés napján –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

Látható, hogy a jogosultsághoz két feltétel együttes fennállása (konjuktív feltétel) szükséges.
Ez egyben azt is jelenti, hogyha a kettőből az egyik hiányzik, akkor a jogosultsági feltételek nem teljesültek, és így az ellátásra való jogosultság sem állapítható meg.

Arról,hogy fiznélküli alatt szünetel-e a biztosítás a Tbj. rendelkezik ekként:

Tbj. 8. § Szünetel a biztosítás:

  1. a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha

aa)a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy

ab) a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe,

ac) azt önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítése céljából veszik igénybe.

  1. az igazolatlan távollét időtartama alatt,
  2. a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerint átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt,
  3. az előzetes letartóztatás, szabadságvesztés tartama alatt, kivéve, ha a letartóztatottat az ellene emelt vád alól jogerősen felmentették, vagy a büntetőeljárást megszüntették, továbbá, ha az elítéltet utóbb a bíróság jogerősen felmentette,
  4. az ügyvédi tevékenység szünetelésének ideje alatt, a közjegyző, a szabadalmi ügyvivő kamarai tagságának szüneteltetése alatt,
  5. az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének ideje alatt,
  6. az állat-egészségügyi szolgáltató tevékenységet végző állatorvos tevékenységének szünetelése alatt,
  7. a tanulószerződés szüneteltetésének időtartama alatt,
  8. az a)–h) pontban nem említett olyan esetben, amikor külön jogszabály szerint a biztosítás alapjául szolgáló jogviszony szünetel.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Marci97 # 2018.05.06. 15:08

Fizetés nélküli szabadságomat töltöm és szeretnék felmondani. Le kell-e dolgoznom a felmondási időmet, illetve hogyan lehet a felmondásban kérvényezni, hogy ne kelljen letöltenem?
Köszönöm előre is a válaszokat: Rita

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.06. 16:42

Szerinted, ha fizetés nélküli szabadságon vagy, akkor technikalilag mit jelent a felmondási idő letöltése?

Marci97 # 2018.05.07. 03:25

Például azt, hogy amikor a fizetés nélkülim lejár, esetleg akkor indul a felmondási idő. Úgy tudom, ha a munkáltató mond fel, akkor így van. Nem tudom, hogy a munkavállalói felmondás esetén hogy van, ezért kérdeztem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.07. 04:49

Munkáltatói felmondás esetén sem úgy van.

Marci97 # 2018.05.07. 16:17

Akkor hogy van?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.07. 16:52

A gyermekgondozás céljára biztosított fizetés nélküli szabadság ideje alatt a munkáltató egyáltalán nem mondhat fel. [65. § (3) c)] Másféle fizetés nélküli szabadság viszont nem akadálya a felmondásnak sem munkáltatói, sem munkavállalói oldalon.

Ezek után még mindig azt kérdezem, szerinted technikailag mit jelent a felmondási idő letöltése, ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van?

Emma33 # 2018.05.11. 18:14

Kedves Jusztasz,
Koszonom a valaszt! Meg annyit szeretnek megkerdezni, hogy ha fizetes nelkuli szabadsag ideje alatt kerul vki betegallomanyba, akkor van lehetosege tappenzre valtani a fizetes nelkulirol?
Koszonettel,
Emma

Edith_Buisson # 2018.05.19. 17:20

Jó estét!

Érdeklődni szeretnék, hogyha gyermekgondozás céljából 3 év munkanélküli szabadságot vettem ki, ebből 2 és fél év már lejárt.

Heti 30 órás részmunkaidőben elmehetek dolgozni ez mellett? A gyermek nem lenne bölcsődében, vagy ha igen, akkor magánbölcsődében.

Köszönettel

Edith

cukisapkas # 2018.12.03. 14:11

Érdeklődni szeretnék,hogy van 22 év munkaviszonyom egy munkahelyen,viszont 2 éve fizetetlen szabadságon vagyok,gyes gyed igénylésével.
Viszont most a munkahelyemen van egy olyan lehetőség hogy fel lehet őnként mondani,és kifizetik a végkielégítést is,kérdésem az lenne,hogy mivel fizetetlen szabadságon vagyok ez vonatkozhat e rám is,vagy a fizetetlen szabadságon miatt a végkielégítés fő fog jelenthet e?

drbjozsef # 2018.12.03. 14:45

cukisapkas,

Mivel munkajogilag olyan nincs, hogy "felmondás+végkielégítés", ezért egy ilyen konstrukció csak és kizárólag közös megegyezésen alapulhat. Márpedig közös megegyezéssel szinte bármilyen feltétellel meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.

Magyarán nincs erre szabály, kérdezd meg a munkáltatódat, vonatkozik-e rád, és ha igen, milyen feltételekkel.

cukisapkas # 2018.12.03. 15:09

Jelenleg nem nagyon akarnak senkit elküldeni de felajánlottak egy olyan lehetőséget,hogy aki önként felmond megkapja a végkielégítést,plusz még 3 hónapot.
Csak az lett volna a kérdésem,hogy fizetetlen szabadságon alatt is lehetséges lehet így a felmondásom ezekkel a feltételekkel?

drbjozsef # 2018.12.03. 15:51

Úgy érted, ez a fórum a munkáltatód?

drbjozsef # 2018.12.03. 15:57

Egyszerűbben :

Aki önként felmond, annak nem jár végkielégítés.

Aki önként megszüntetné a munkaviszonyát (=nem felmond) adott feltételek mellett, az kaphat végkielégítést, toronyórát lánccal, örök életet és ingyen sört - vagy bármit, amit ő is, és a munkáltatója is hajlandó aláírni.

Ha a munkáltatód elfogadja a munkaviszony közös megszüntetésére tett ajánlatodat a leírt feltételekkel - akár dolgozol, akár táppénzen, szabadságon vagy bármin vagy -, akkor elfogadja. Ha nem, nem.

Tedd meg ez ajánlatodat, vagy kérd az övékét, és munkáljátok ki közösen, mit tudtok mindketten alákanyarintani.

Spas12 # 2019.05.29. 15:47

Sziasztok!

Arra volnék kíváncsi, hogy mi a joggyakorlat vagy a szabályozás, ha valaki 1 évre megy el fizu nélküli szabira (kormánytisztviselő), de 1 évnél hamarabb jönne vissza dolgozni? Megteheti-e saját döntése alapján vagy a munkáltató dönt, hogy idő előtt "visszafogadja" a tisztviselőt?

Köszi előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.29. 17:25

Ha megállapodás alapján, határozott időre kapott fizetés nélküli szabadságot, akkor azt egyoldalúan nem szüntetheti meg. (Legfeljebb a jogviszony megszüntetésével, de úgy bizonyára nem akarja.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.29. 17:28

Félreértés ne essék: ez nem vonatkozik arra a fizetés nélküli szabadságra, amelyet törvény alapján, kötelezően biztosít a munkáltató. Azt a munkavállaló - némi korlátozással - bármikor megszüntetheti. (De az nem is határozott időre szól.)

Ládd, megint jobb lett volna, ha a konkrét tényállást adod elő, és nem az - esetleg rosszul absztraktizált - elvont kérdést teszed fel.

Spas12 # 2019.05.30. 07:54

kbs,

ex lege fizu nélküli szabiról van szó (házastársi külszolgálat), az illető 1 évre kéri (a külszolgálat ennél tovább tart). A kérdés arra vonatkozott, mi van, ha előbb visszajönne dolgozni, mint 1 év. Megteheti-e avagy le kell húznia az 1 évet és csak utána.

"Kit. 131. § (5)

A fizetés nélküli szabadság a kormánytisztviselő által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg."

Ezek alapján én úgy értelmezem, hogy a tisztviselő "ura" a szabinak, tehát gyakorlatilag "bármikor" visszajöhet dolgozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.30. 12:50

Akkor lásd a második válaszomat. (Az elsőt megspóroltuk volna, ha rögtön ezt a tényállást közlöd. :) )

Az ilyen - kérésre kötelezően biztosítandó - fizetés nélküli szabadságoknál az "egy év", "három év" szerintem nem jelent határozott időt, csak tájékoztatás a munkáltató számára a fizetés nélküli szabadság "várható időtartamáról". (A helyettesítőt is azzal szokták felvenni határozott időre, hogy "a helyettesített munkavállaló fizetés nélküli szabadsága idejére, de legfeljebb...")

Prucsok03 # 2019.07.26. 13:35

Tisztelt Fórum!
Novemberben jar le fizetes nélküli szabadságom/GYES/. A munkaltatóm már jelezte szóban, hogy a lejaratot követően nem fog visszavenni./kifizeti a felmondasi időt, szabi../
Kérdésem az lenne, hogy létesíthetek-e 8 órás munkaviszonyt a felmondásom előtt/GYES fizetes nelküli szabi alatt/ egy másik munkáltatónál/szeptembertől/?
Köszönettel!

aprilismajus # 2019.07.26. 15:50

Tisztelt Prucsok03, további munkaviszonyt létesíthet, bejelentési kötelezettsége van erről jelenlegi munkavállalójának, s fontos, hogy a további munkaviszony a jelenlegi munkáltató jogos gazdasági érdekeit ne veszélyeztesse.

További munkaviszonya után jogosult szabadságra.

Prucsok03 # 2019.07.27. 04:42

Köszönettel!

Marcsi1990 # 2019.07.27. 10:26

Jó napot!
Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok apa van gyes-en de a munkahelyemen nem tudok ugyan abba a munkarendbe visszamenni dolgozni a gyermek 3 éves koráig. Éjszakás műszak miatt.Másik munkahelyen dolgozhatok-e ha igen hány órában? Nem szeretnék felmondani közel 6 évbe került mire levéglegesítettek.