Fizetés nélküli szabadság


Henilee # 2007.09.30. 13:00

Sziasztok!

Abban a kérdésben kérném a segítségeteket, hogy külföldi munkavégzés miatt a magyarországi munkahelyemet illetően jelenleg fizetés nélküli szabadságomat töltöm, mely október végén lejár. Kérdésem az lenne, hogy kell-e biztosítania a magyarországi cégnek munkalehetőséget a fiz. nélküli szabadság lejártát követően vagy nem, ha igen akkor mikor?

Előre is köszönöm
Henilee

grill # 2008.07.01. 07:40

fizetés nélküli szabadság nem fizetett távollét, igaz?
megerősítést kérek vkitől, köszi!

Incitatus # 2008.07.01. 11:51

Benne van a nevében.

SallyR # 2008.07.07. 08:17

Ha fizetés nélküli szabadságot veszek ki jelen munkahelyemen 12 hónapra,
akkor vállalhatok máshol, mondjuk ebből 6 hónapra, teljes időben munkát itthon vagy külföldön? Hogy lehet megoldani?
köszönöm a választ,
SR

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.07. 10:17

Milyen indokkal kérnéd azt a fizetés nélküli szabadságot? (Mert azt nem "kiveszik", hanem kérik.)

monalisa1 # 2008.07.07. 11:50

Fizetésnélküli szabadság általában nem jár a dolgozónak, azt csak külön kérésre és a munkaadó méltányossága alapján. (Persze van néhány kivétel amikor kötelező megadni ezen szabadságot.)

A Google keresőbe írd be a "fizetésnélküli szabadság" kifejezést, és a megjelenő találatokból minden szükségest kiolvashatsz a témával kapcsolatban.

Vagy akát itt balra az "Adattár" menűsor "kereső"-be is beírhatod - és akkor onnan, a témát előzőekben mások által már elégé kitárgyaltan.

Egyébként jogos kbs alanti kérdése, vagyis a fentiek alapján a további információszerzés.

SallyR # 2008.07.08. 09:27

Köszönöm a válaszokat. Külföldi tanulmányokra igényelném - továbbképzésre nyelvtanulás okán. Ez változtat valamit a dolgon?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 10:34

Hogyne. Ha a munkáltató ezzel az indokkal engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot, akkor a munkavállalásra való felhasználása - szerintem - joggal való durva visszaélés.
Ezt csak akkor kerülheted el, ha a munkáltató kifejezetten azzal járul biztosítja a fizetés nélküli szabadságot, hogy tudja, az alatt máshol munkát fogsz végezni.

Lulu123 # 2008.07.14. 14:45

Sziasztok!

Arra lennék kiváncsi, hogy a munkáltató küldheti-e a munkavállalót fizetés nélküli szabadságra?

Köszi
Lulu

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.14. 15:09

Úgy érted, az akarat ellenére? Nem.

S.O.S. # 2008.09.10. 10:08

Sziasztok!
14 éve otthon vagyok a tartósan beteg gyerekemmel (méltányossági)GYES-en+fizetés nélküli szabadságon,mely 2 héten belül lejár.Még a lejárta előtt terhes lettem(veszélyeztetett),amit be is jelentettem a munkáltatónak,hiszen megkérdezte,hogy vissza tudok-e menni dolgozni.Sajnos a terhesség nem sikerült,az újabbra pedig legalább 3 hónapot orvosi javaslatra várni kell,akkor viszont eü. probléma miatt szintén orvosi javaslatra minél hamarabb próbálkozni kell,ha szeretnék terhes lenni..Orvosi papírral egy következő terhességet ha minden összejön,akkor leghamarabb kb. 4 hó múlva tudnék igazolni.A munkáltató jóindulatú,de a helyem már -érthetően-betöltötte,de ha bármilyen helyet még találna is nekem,akkor meg azt kellene ott hagynom kb. 4 hó múlva,mert mindenképp veszélyeztetett terhes leszek. 4 hónap alatt így 2-szer kellene miattam átrendeznie a teljes munkarendet(órarendet!),ami tényleg nem várható el tőle.Kérdésem az lenne,hogy van-e valamilyen kiút ebből a helyzetből,hogy a munkahelyem megmaradjon?Pl. méltányossági indokkal fizetés nélküli szabadság kérése,vagy valami hasonló?A válasz(oka)t előre is nagyon köszönöm!

shinea # 2008.09.11. 10:35

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségelem
pár napja fordultam a munkáltatómhoz hogy fel szeretném venni a munkát és nem kérem a fizetés nélküli szabadságot ezt írásban tettem meg és kértem még a szabadság kiadását is.

A munkahelyemen a HR-es elutasította a kérésemet telefonon azzal hogy gyes mellet jelenleg nincs lehetőségem a munkát felvenni majd ha lejár a 3 év akkor kezdhetem meg a szabadság kivételét is. Vagy visszamondom a gyest és az Igazgató Úr ha engedélyezi esetleg akkor állhatok munkába /ennek kicsi lenne az esélye/

Kérdésem ilyenkor mit lehet tenni figyelmen kívül hagyhatja a törvényt/ már ha van/
vagy a kollektív szerződés ezt felülírhatja ha bele van foglalva /amit nem tudok. A HR-esnek igaza van elutasíthat akkor is ha nincs éppen felvétel vagy csak ennyire rugalmatlan és nem ismeri az ide vonatkozó dolgokat.

Abba már bele se merek gondolni ha éppen terhes lennék ketteskével akkor se vehettem volna ki a szabikat.

Nagyon megköszönném ha valaki segítene nagyon nem tudom mit tegyek most. Szükségem lenne a munkára mert a mák-nál beragadt a gyes igényem és most csak egy fizetés van.

Köszönöm B.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 11:09

Milyen dátumot jelöltél meg a fizetés nélküli szabadság megszüntetésére?

S.O.S. # 2008.09.11. 11:17

Nagyon szépen kérek választ az S.O.S. néven feltett kérdésre is. Köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 11:21

van-e valamilyen kiút ebből a helyzetből,hogy a munkahelyem megmaradjon?
Úgy érted, hogy fennmaradjon a munkaviszonyod? Miért, a munkáltató meg akarja szüntetni?

nandy # 2008.09.11. 11:22

Kérj fizetés nélküli szabit. Vagy menj el gyermekápolási táppénzre.

nandy # 2008.09.11. 11:27

Shinea:

Az igazgató úr köteles visszavenni, ha te úgy szeretnéd. Ha nem tud foglalkoztatni, akkor az állásidőre is bért kell fizetni.

A szabadságot legkésőbb a munkábaállástól számított 30 napon belül ki kell adni (meg kell kezdeni a kiadását).

A gyes-t pedig nem kell megszüntetni - illetve neked igényelni kell mindenképpen (!), amellett is lehet korlátlanul dolgozni (ez egyébként kedvenc trükkje a munkáltatóknak, ugyanis ha a szülő lemond a gyes-ről, azzal megszűnik a védettsége is, tehát fel lehet mondani a munkaviszonyát)

nandy # 2008.09.11. 11:29

Arra még figyelj, hogy amikorra kérted a fiz.n. szabi megszüntetését, onnantól menj be minden nap dolgozni! Csak akkor ne menj, ha előtte írásban felmentettek a munkavégzés alól, vagy engedélyezték a szabidat.

(Mert ha egyébként nem mész be, rendkívülivel felmondhatnak)

S.O.S. # 2008.09.11. 11:52

KBS-nek:
Igen ,azt szeretném,hogy megmaradjon a MUNKAVISZONYOM(a munkahelyem továbbra is működik,azt hiszem kicsit félreérthető voltam).Az iskola szándékait még nem ismerem,mert még csak felhívtak,hogy menjek be.Valószínűleg elküldenének.(Kb. 3 hónapja írásban kérték,hogy nem tudok visszamenni az-akkor még létező-terhességem miatt a GYES lejártakor).A mostani tárgyalásra kellene valami alternatíva,hogy egyáltalán mit kérhetnék(legalább méltányosságból).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 12:10

A munkáltató ellenére semmit nem tudsz tenni, ha fel akar mondani, akkor felmondhat. Mondjuk, a felmondás indoklását megnézném, ugyanis, ha - mint mondod - betöltötte a munkakörödet, akkor létszámcsökkentésre nem hivatkozhat. Ha meg arra nem, akkor mire?
Esetleg sejtetni lehet a tárgyaláson, hogy tudod, hogy nem olyan egyszerű az a felmondás. Akkor talán könnyebben belemegy abba, amit nandy ajánlott: adjon fél év fizetés nélküli szabadságot. Az ugyan nem lesz biztosítási jogviszony - de a munkaviszony fennmarad.

(Halkan megjegyzem: a munkáltató ellenérdekelt a munkaviszony fenntartásában. Ugyanis, ha terhes leszel, először fizetnie kell a betegszabadságot, aztán a táppénz egy részét, majd jó másfél évi rendes szabadságot - mindezt úgy, hogy ténylegesen 14 éve nem dolgoztál neki egy napot sem. Nem is biztos, hogy elvárható ilyen fokú méltányosság.)

shinea # 2008.09.11. 12:14

Nem jelöltem meg dátumot hanem azt kértem hogy egyeztessünk mert annó kaptam egy igazolást fiz nélküliről és abban volt ha nem kérem a fiz nélkülit 30 nappal hamarabb jeleznem kell a HR felé.Ez jeleztem 8-án.
Azért írtam az egyeztetést hogy hátha hamarabbi időpontot kapok.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 12:45

Akkor most. Legyen, mondjuk október 1. Írásban, tértivevénnyel.

Egyébként, ha jól értem, nem is kaptál még írásos választ.

nandy # 2008.09.11. 12:46

Az Mt-ben nincs olyan rendelkezés, hogy 30 nappal előbb jelezni kell.
A megoldás szerintem az lenne, ha pl. hétfőtől megszűnne a fiz.nélküli, de ezzel a nappal el is mehetnél szabira.

Az meg valószínűleg több lesz egy hónapnál, tehát lesz idejük megoldalni a foglalkoztatásodat.

nandy # 2008.09.11. 12:50

Akkor most. Legyen, mondjuk október 1. Írásban, tértivevénnyel.

:) Szerintem ő októberben már pénzt is szeretne kapni. Tehát legyen mondjuk szeptember x napja. Sőt, akár holnap be is mehetsz a HR-eshez, kezébe nyomod a papírt, miszerint hétfőtől munkába állsz.

A többit oldják meg ők (pl. engedélyezzék hétfőtől a szabit is).

shinea # 2008.09.12. 06:10

Igen írásos választ nem kaptam telefonon hívtak fel.
Ha jól tudom kb 45 nap szabim van .
Kötelezhet olyan munkarendre amit mellett nem tudom elhelyezni a lányomat?