Haszonélvezeti jog


polgar # 2017.12.17. 11:29

Köszönöm! Akkor teszek egy próbát a kormányablaknál holnap. A tulajdonlap másolata és a személyes okmányaim elegendőek?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.17. 11:20

Vagy mi kell a haszonélvezeti jog törléséhez.?
A halotti anyakönyvi kivonat. Nem kell vele megvárni a hagyatéki tárgyalást, nem is a közjegyző adja ki, hanem az anyakönyvvezető. (Vagy a kormányablaki ügyintéző.)

polgar # 2017.12.17. 10:17

Köszönöm! Semmiféle szerződést nem kötöttek szóban megállapodtak, én tulajdonosként sajnos csak eltűrni tudtam. Jeleztem nekik, hogy albérleti szerződést kell kötnünk, mert megszűnt bármiféle megállapodásuk is volt. Hozzátenném eddig korrekt volt a viszonyom az albérlőkkel de nyilván jobban szeretném kontrollálni a dolgokat és hivatalos keretek közé szorítani az albérletet. Amit szóba hoztam a szerződést a kommunikáció megszűnt. A hagyatéki tárgyalásra hivatalos leszek? Édesapám testvérének a férje volt a haszonélvező sokat nem is találkoztam vele de nyilván halotti bizonyítvány kellene nekem de igazából nem vér szerinti rokon a viszonyunk se volt túl rózsás. Vagy mi kell a haszonélvezeti jog törléséhez.? Albérlőkkel tehetek valamit ha nem hajlandók a kommunikációra, kiköltözésre egyeztetésre? Köszönöm.!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.17. 09:58

A haszonélvezet a haszonélvező halálával megszűnik. A nyilvántartásból töröltetni érdekelt (leginkább a tulajdonos) tudja.
A bérleti szerződésnek formai követelménye az írásbeliség, a szóban kötött bérleti szerződés érvénytelen.

polgar # 2017.12.17. 09:46

Tisztelt Fórumozók!

A haszonélvező elhuny a földhivatalba nekem kell bemennem a holtig tartó haszonélvezetet levetetni? Kiadta albérletbe a lakást jól gondolom ,hogy a haszonélvező halálával bármiféle megállapodást kötöttek az semmissé vált? Szeretnék szerződést kötni velük, mert eddig csak szóbeli megállapodás volt az albérlők és a haszonélvező között de nem nagyon hajlandók kommunikálni velem. Eddig nem volt velük gondom de nagyon sajnos a haszonélvező miatt nem tehettem semmit. Mit tehetek ebben az esetben. Gyakorlatilag nem tudnak semmi papírt mutatni, mit keresnek a lakásba, miért vannak ott. Van várakozási idő a haszonélvező halála után vagy azonnal megszűnik a haszonélvezeti jog ahogy elhunyt.

MajorDomus # 2017.06.21. 19:53

Valamint a társasházról szóló törvény.

Biróságtól kérheted a haszonélvezet korlátozását.

A tartozás összegére bocsáss ki fizetési meghagyást!

nonolet # 2017.06.18. 12:59

Hát a PTK azaz a Polgári TörvényKönyv ...

A haszonélvező fizeti a szokásos használat költségeit.

Bővebben pl.

http://www.nagyszuloklapja.hu/…essegei.html

maxpower # 2017.06.18. 11:31

"Az hogy a tulajdonos kivel fizetteti meg, az más kérdés!
Általában azzal, aki a lakást használja."

Erre tudnál nekem jogszabályt linkelni amivel kötelezhető ,hogy fizessen?

nonolet # 2017.06.18. 00:27

Tudsz...

  • fizetsz, mert te vagy a tulajdonos

és aztán

  • behajtod apádon
  • *-

CXXXIII/2003 tv. A társasházakról

"A közös költséggel csak a tulajdonos tartozhat.
Senki más.

Az hogy a tulajdonos kivel fizetteti meg, az más kérdés !
Általában azzal, aki a lakást használja."

by Majordomus

maxpower # 2017.06.17. 23:05

Tisztelt hozzáértők.
A következő problémám lenne.
Kiskorúként az édesapám nevemre íratott egy lakás tulajdonjogát és a haszonélvezetet pedig magának.
A problémám, hogy most a lakás közös költségét nem fizeti amit persze rajtam akarnak behajtani. A lakást tönkre teszi megeszi a penész. Állása most épp van.
A közös költség tartalmazza a ház takarítását a víz díjat és a ház világítását.Illetve le is lakja a lakásom.
Tudok valamit tenni?
Köszönök minden segítséget előre is.

drbjozsef # 2017.06.16. 13:40

No látod.

Szomorú örökös # 2017.06.16. 11:00

drbjozsef

az a számítási mód az illetéktörvényben szerepel, azon kívüli körön semmilyen relevanciája nincsen.

Ez mondjuk igaz, mert én is megegyeztem egy jóval kisebb összegben a haszonélvezővel, mint ami e szerint a számítás szerint járna neki és azt fogja megkapni, ha sikeresen elkel a ház. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 06:45

Így, így.

drbjozsef # 2017.06.16. 06:32

Ha a "mérvadó" szó helyett az "irányadó"-t használod, akkor esetleg van értelme, de úgy is csak határeset. (eltekintve persze az alany-állítmány egyeztetésének hiányosságaitól, de ne nyelvtannáciskodjunk)

Annyiszor szerepelt itt : az a számítási mód az illetéktörvényben szerepel, azon kívüli körön semmilyen relevanciája nincsen.

drbjozsef # 2017.06.16. 06:22

Igen.

Szomorú örökös # 2017.06.15. 19:25

KBS

Hogyne volna, hiszen mivel a haszonélvező az én esetemben 70 felett van, így az ingatlan piaci értéke alapján számított egyévi érték 4-szerese a mérvadó. Vagy rosszul tudom? :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.15. 18:40

A holtig taró haszonélvezeti jog esetében van egy hivatalosan megállapított értéke, amelyet az ingatlan felbecsült piaci értéke alapján számítanak ki.
Ööö... Van ennek a mondatnak értelme?

Szomorú örökös # 2017.06.15. 17:52

pazs

Nyilván ki kell alkudni, hogy mekkora tulajdonrészért cserébe.

A holtig taró haszonélvezeti jog esetében van egy hivatalosan megállapított értéke, amelyet az ingatlan felbecsült piaci értéke alapján számítanak ki. Nyilván ez alapján lehetne számolni, ha nem özvegyi jog lenne és nem lenne ott az is a törvényben, hogy "egy gyermekrésznyit" kaphat érte. :-)

pazs # 2017.06.15. 12:59

Hát természetben :) azaz tulajdonrészt kap, cserébe megszűnik a haszonélvezete. Nyilván ki kell alkudni, hogy mekkora tulajdonrészért cserébe.

A szerződéssel alapított haszonélvezet a megváltás szempontjából más tészta, mint az özvegyi jogon alapuló, igazad van.

Szomorú örökös # 2017.06.15. 12:36

pazs

Az én haszonélvezőm - nem özvegyi haszonélvezet - egy szerződéssel lett alapítva az ingatlan egy részére holtig tartó haszonélvezetre. Ő még él, csak egyszer-kétszer próbálta pénzzé váltani a haszonélvezeti jogát - gondolta, hogy lehúzhat engem anyagilag - amire közöltem, hogy nem vagyok köteles megváltani, éljen a jogával, mást nem tehet.

Most viszont, hogy az ingatlan egyik része eladásra kerül, így szeretném megváltani és utána békében elválnak útjaink.

Más!

Az özvegyi haszonélvezet megváltásának lehetősége azért érdekes egy dolog, mert az özvegy hiába kéri, ha a tulajdonosnak nincs rá anyagi kerete. Akkor vajon hogy valósítja meg a haszonélvezet megváltását? :-O

pazs # 2017.06.15. 08:54

A régi Ptk-ban még úgy volt, hogy nem csak a közösen lakott ingatlanra kapott haszonélvezetet az özvegy, cserébe a megváltást pont arra (az özvegy által lakott ingatlanra) nem lehetett kérni, csak minden másra. Valószínűleg a te esetedben még 2014. március 15. előtt halt meg az örökhagyó (vagy nem törvényes öröklés volt, hanem végrendelet alapján).

Szomorú örökös # 2017.06.15. 08:41

pazs, livibaba

Elismerem, hogy ezt nem tudtam és meghajolok a tények előtt!

Az én ingatlanomon holtig tartó haszonélvezet van, az ezek szerint más, azt valóban nem követelhetik, hogy váltsanak meg.

livibaba # 2017.06.15. 08:04

Pazs: Igen, én is ezt a törvényt ismerem. Köszi

Szomorú örökös: Dehogy kötözködöm én, többször is megköszöntem a válaszaid. De meg kell érteni, hogy nem mindegy, hogy az /elvileg és valószínűleg/ naprakész szakértő adja a választ, vagy egy magánember, aki egyszer, valamikor volt ilyen helyzetben. Főleg manapság, mikor gyakran változnak a törvények és rendeletek. Az én helyzetemre vonatkozó 2014 március 15-én módosult. Mégegyszer köszönöm a közreműködést, további szép napot!

pazs # 2017.06.15. 07:41

Te esetedben ha újra házasodsz vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban lépsz, akkor szintén megszűnik.

Ez csak a 2014. március 15-e előtt szerzett özvegyi jogra igaz.

a megváltást se követelheti, azt ugyanis nem kötelező kifizetnie a tulajdonosnak
Dehgynem követelheti, de az igaz, hogy nem feltétlen pénzben kapja meg.

7:59. § [A házastárs megváltási igénye] 
(1) A házastárs - a jövőre nézve - bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.
(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat - természetben vagy pénzben - egy gyermekrész illeti meg.

Szomorú örökös # 2017.06.15. 07:38

livibaba

Lehet velem kötözködni, lepereg rólam. Nem, nem vagyok ügyvéd, viszont több ügyvédi téves tájékoztatással találkoztam már többször is. Haszonélvezet szempontjából meg tájékozott vagyok, mivel az én ingatlanomnak is van egy haszonélvezője. Ő is csak haszonélvező marad, sohasem lesz tulajdonostárs, mi több a megváltást se követelheti, azt ugyanis nem kötelező kifizetnie a tulajdonosnak. Vagyoni értékű jogról beszélünk, nem pedig vagyontárgyról. Nem adhatod el pl. önállóan, de a használati a jogot átengedheted másnak. A haszonélvezet azért kerül alapítására, hogy határozott vagy határozatlan ideig az illető biztosítva legyen, senki ne tudja pl. kitenni őt egy ingatlanból. Azonban a halálával többnyire ez a jog meg is szűnik automatikusan. Te esetedben ha újra házasodsz vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban lépsz, akkor szintén megszűnik. Ha nekem nem hiszed el, akkor kérdezz még nyugodtan egy másik ügyvédet, ne a sajátodat, mert az valamit szerintem rosszul olvasott a törvényben.