Haszonélvezeti jog


Szomorú örökös # 2019.02.11. 06:57

wers

Szóval igazából én azt nem értem, miért akarja a kérdező lehúzni a bátyust, amikor megbeszélték, hogy minden fele-fele lesz? Holott tulajdonjoga nincs is az ingatlanon, és ha jól olvastam, akkor a felének a felére van csak haszonélvezeti joga, azaz a teljes ingatlan egynegyedére.

Szomorú örökös # 2019.02.11. 06:55

wers

a haszonélvezetet megváltása meg megegyezés kérdése

Szerintem nem is ez volt a kérdés, én ezt eddig is elfogadtam. Inkább a kérdezőnek csak arra akartam célozni, hogy bolond lenne a bátyja kifizetni annak a megváltására egy komplett fél ház árát - sőt a kérdező azt írta, hogy ő nem is elégedne meg ennyivel, itt az idézet:

Én nem vagyok hajlandó csak a vételár feléért lemondani a haszonélvezetről

Szóval ha esetleg elolvassa a törvényt és látja, hogy a „törvény” szerint más a „megállapított értéke”, akkor miért egyezne bele egy jóval nagyobb összegbe szerintetek? Nem beszélve arról, hogy amikor az egész ingatlan a tulajdonába került, akkor egyszer már kifizette rá az illetéket, bolond lenne még egyszer ugyanakkora illetéket kifizetni a még haszonélvezettel terhelt ingatlanrészre kifizetni, ha ezt esetleg egy egyezséggel talán jóval olcsóbban is megúszhatja.

wers # 2019.02.11. 06:48

Ezt értsd nyugodtan úgy, ahogy akarod, de szerintem úgy van, ahogy én gondolom.

:) jajjistenem

Igen, persze, csakis úgy van, ahogy gondolod. (vagy nem, de ne foglalkozz vele)

Csak halkan súgom, az illetéket kötelező fizetni, a haszonélvezetről nem kötelező lemondani. Illetéket a törvény szerint kell fizetni, a haszonélvezetet megváltása meg megegyezés kérdése.

Szomorú örökös # 2019.02.11. 06:35

KBS

Csak nem az illetéket kérdezték.

Én ezt megértem, de nem úgy írja a jogszabály, hogy ezt csakis az illeték kiszabására alkották, hanem hogy ezzel lehet a haszonélvezeti jog értékét kiszámolni. Ergo ha valaki pénzt akar érte, akkor felajánlhatsz neki kevesebbet is, akár még el is fogadhatja - mint ahogy az én esetemben sem annyit kapott, mint amit így ki lehetett számolni - de mondhatja azt is, hogy annyit szeretne, amit a törvény alapján kiszámolnak, vagy akár többet is kérhet érte - kérdés, hogy megkapja-e. Ezt értsd nyugodtan úgy, ahogy akarod, de szerintem úgy van, ahogy én gondolom.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.11. 05:51

Kétségtelen. Csak nem az illetéket kérdezték.

Szomorú örökös # 2019.02.11. 05:07

drbjozsef

Nincs törvény szerinti számítás. Századszorra sincs.

Hát márpedig az illetékét a törvény szerint számolva állapítják meg, akármit is mondasz. Meg lehet egyezni, hogy az illető mennyiért mond le róla, ez lehet akár ingyen is, viszont az illetékét az alábbiak szerint számolják:

A határozatlan időre szóló vagyoni értékű jog értéke

A bizonytalan időre terjedő vagyoni értékű jog értéke - azt az esetet kivéve, amikor a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed - az egyévi érték ötszöröse.

Amikor a határozatlan idejű vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, a jog értékét az illető személy életkorának alapulvételével a következő módon kell megállapítani: ha a vagyoni értékű jog jogosultja

  1. 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
  2. 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
  3. 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
  4. 65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese.
drbjozsef # 2019.02.10. 18:47

Nincs törvény szerinti számítás. Századszorra sincs.

Szomorú örökös # 2019.02.10. 17:57

koliz

Én nem vagyok hajlandó csak a vételár feléért lemondani a haszonélvezetről

Ezzel nincs gond, csak kérdés, meg tudod-e győzni a bátyádat, hogy többet fizessen a haszonélvzeti jog megváltásáért, mint ami a törvény szerinti számításban van? Az ugyanis még a ház felének értékét sem fogja elérni.

Viszont ha te nem mondasz le a haszonélvezetről, akkor az szívás neki, mivel nem fogja tudni eladni haszonélvezettel terhelten, vagy legalábbis nagyon kicsi az esélye.

drbjozsef

Egyébként az egy szerződés azért is jobb, mert ha külön csináljátok, akkor bátyád váltja meg tőled, aztán úgy adja el, akkor neki lehet több az adófizetése (de nem biztos).

Pont az én korábbi példám igazolja, hogy úgy van, ahogy írtad. A szerződés alapján a vevő fog érte fizetni, viszont ha külön haszonélvezet megváltás történik, akkor a bátyus fog csengetni az adóhivatalnak illetéket érte.

drbjozsef # 2019.02.10. 13:08

koliz,

Bármelyik jó, lehet eladás előtt is szerződést írni róla, de teljesen szokásos az eladással egybe foglalni, így talán olcsóbb, mintha két külön szerződésben lenne.

Ha 1999-ben szerezted a haszonélvezetet, akkor semennyi adót nem kell fizetned, és a pénzt amit kapsz, bevallanod sem kell az adóbevallásban (több mint 5 év eltelt). Csak a szerződést tedd el, amivel megszüntetitek.

Egyébként az egy szerződés azért is jobb, mert ha külön csináljátok, akkor bátyád váltja meg tőled, aztán úgy adja el, akkor neki lehet több az adófizetése (de nem biztos). Ha a vevő fizet neked közvetlenül, gyakorlatilag a vevő javára mondasz le róla, akkor ez a probléma biztos nincsen.

koliz # 2019.02.10. 11:51

Köszönöm a válaszokat,ennek a menete, hogy zajlana, az eladás előtt vagy eladáskor foglaljuk szerződésbe menyiért mondok le a haszonélvezetről ? ill menyi illetéket és adót kéne fizetnem 1999 -ben került a haszonélvezet a nevemre.

üdv
koliz

drbjozsef # 2019.02.10. 11:05

koliz,

Tévedsz, rosszul tudod, nincs olyan, hogy "törvényileg jár valahanyad része".

Teljesen megegyezés kérdése. Kérheted a lakás utáni teljes vételárat is, hogy lemondj a haszonélvezetről, ajánlhat a bátyád 1 forintot is érte. Nincs kötelezően járó összeg.

Üljetek le, és beszéljétek meg.

Igazából az ingatlan tekintetében az sem értelmezhető, hogy édesanyád után "ami maradt jó és rossz" : az ingatlan tulajdonosa a bátyád, anyukádnak csak használati joga volt, ami halálával megszűnt. Ő utána nem maradt semmi, ami az ingatlanhoz kapcsolódna és közöttetek vita tárgya lehetne.

Nem tudjuk, miért és milyen körülmények között született ez a helyzet, hogy neked csak haszonélvezeted volt, ezt nektek kell tudnotok, és megbeszélnetek, hogy ennek fényében kinek mennyi összeg lenne a reális. (direkt nem írom azt, hogy "jogos", nehogy félreértsd, ahogy fent is írtam).

Azért az első ránézésre is erős túlzásnak tűnik, hogy egy 1/4 részen fennálló haszonélvezetért a vételár felét megkapd - kivéve, ha - mint előbb írtam - volt ennek a konstrukciónak valami előttünk ismeretlen oka.

Ha kevesebbért nem vagy hajlandó lemondani, akkor a bátyád az engedélyed, beleegyezésed, sőt a tudomásod nélkül is minden további nélkül jogszerűen adhatja el bárkinek az ingatlant, csak nehezebben talál vevőt, mert a Te negyedrészre vonatkozó haszonélvezete megmarad. De ez nem akadálya az adásvételnek. És ezzel ha akar ő is ki tud babrálni veled, úgyhogy igen jó lenne, ha higgadtan leülnétek, és engednétek mindketten, és valami értelmes kompromisszumot kötnétek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.10. 07:21

Ahogy megegyeztek.

koliz # 2019.02.10. 05:43

Tisztelt Fórumozók.

Édesanyám elhunyta után, szeretnénk eladni a házat amiben lakott, aminek teljes egészében a bátyám a tulajdonosa, a felének a felére van haszonélvezeti jogom 1999 ben került bejegyzésre a másik felén édesanyám volt a haszonélvező, eddig minden szép és jó de mikor elhunyt azt beszéltük meg , hogy mindem ami maradt utána jó és rossz is fele-fele.Tisztában vagyok vele, hogy törvényileg nem jár csak valahanyad része de
de Én nem vagyok hajlandó csak a vételár feléért lemondani a haszonélvezetről, ennek van e valami jogi akadálya ha nincs van e valami illeték és adó vonzata. mit tegyek segítség.
Válaszokat előre is köszönöm.

koliz

Heki65 # 2019.01.30. 13:15

Kedves József, nagyon szépen köszönöm a segítségét!

drbjozsef # 2019.01.30. 08:35

Heki 65

Illetéket egyszer kell fizetni, a haszonélvezet alapításánál.

Az illetéktörvény 72§ szerint kell kiszámolni az alapját.
Egyévi érték a forgalmi érték egyhuszada (esetetekben csak a másik fél tulajdonrészére kell rátenni, csak annak az 1/2 tulajdonrésznek az értékével kell számolni.).

Az illetékalap az egyévi érték 6-szorosa (51-65év között).

Ennek 4% az illeték, ha adásvétellel van alapítva a haszonélvezet (fizet érte a szerző fél), és 9% ha ajándékozással kapja.

Javaslom elolvasasra ezt :

http://drszasz.hu/…t-alapitasa/

Heki65 # 2019.01.30. 07:46

Tisztelt Drbjózsef!

Köszönöm szépen válaszát:

Még abban kérném a segítségét, hogy a haszonélvezeti jog bejegyzése pontosan milyen mértékű illetékfizetési kötelezettséggel jár? (50 év felettiek vagyunk)
Viszonylag nagy értékű az ingatlan, ezért szeretném tudni, hogy mekkora összeget jelent ez.
Illetve ez a befizetés csak egyszeri alkalmat jelent vagy esetleg az Élettárs halála esetén valamilyen "címszó" alatt ismételten kell illetéket fizetni?

Előre is köszönöm válaszát!

mano01 # 2019.01.29. 23:52

Tisztelt MajorDomus!

Ezernyi kiadást nem tudok számlával bizonyítani, mert ismerősök csinálták (nem ingyen). Az anyagokról én balga nem kértem számlát, mert úgy olcsóbban kaptuk meg! A családom álltal kalákában elvégzett munkák szintén kilőve... Az én és a feleségem eddigi munkája költése szintén kilőve. Anno amikor ezt a kisházat lakhatóvá tettük az volt a cél, hogy a mami tavasztól-őszig akár külön életet élhet az mellett, hogy teljes jogú a nagy házban. A kisházba megvettünk minden szerelvényT Ülőkád, mosdó, gáztűzhely. Nem kívántuk, hogy Ő kiköltözzön oda csak egy privát szférát szerettünk volna neki az mellett, hogy a házban minden joga csorbíthatatlan marad!!! Akkoriban elfogyott a pénzünk és Ő (60 ezren múlott) nem járult hozzá. A megvásárolt kád stb. pihen a pincében. Lakáson meg van a leosztás, de ő időnként a garázst is szeretné megkapni. Sajnos ide nem lehet feltenni fotokat, melyek önmagukért beszélnének...

Én úgy nevelkedtem, hogy a szülőket és az idős embereket tisztelni és becsülni kell, ha érdemesek erre!!! 65 éves vagyok, elvesztettem az engedélyemet. Nyugdíjas lettem. Nem sírok, fel kell állnunk és tovább előre! Egy ami nagyon bánt: sok átlagosan jól és anyagi biztonságban lévő nyugdíjas, mint anyósom. Sír rí és jogot formálna minden elérhető dologra INGYEN. És ami nagyon bánt, hogy beleszaladtam egy olyan eltartásba amire nem is számítottam. Anya és lánya kapcsolatra nem is akarok kitérni, mert anno a páromat 8 éves korában eldobta és az apukája nevelte. Miután a feleségemmel megismerkedtem én forszíroztam, hogy mégis az édesanyád és rendezd vele a múltat. Utánna pár évig átlagosan találkoztunk. Anyósom eltörte a karját. 2 hónapon keresztűl a Biatorbágyról (kb. 70 km.-oda és vissza 70 km.) bejártunk naponta hozzá. Ezért döntöttünk az összeköltözés mellett. Elbatuk.


Dodi01

MajorDomus # 2019.01.29. 22:37

És mi van ha a 30 m2-es kis házat korszerűsited,és oda átköltözteted a mamát?
egy vizesblokk kialakitása nem a világ!

MajorDomus # 2019.01.29. 22:30

Hát akkor lejárt a lemez....
.
.
jön a logika,és jön a matek!
szedd össze az összes számláz,de csak azokat,amelyeket köösen használtok. például a fűtés,igazolt számlával- karbantartási kiadások.
.
ezt követően lehet számolni.
nem háromfelé,hanem a jövedelmetek arányában!
.
ha például a mama nyugdija a hármótok összjövedelmének a 27 %-a,akkor a közös!fogyasztás számláinak 27 %-át számold ki, és erre indits egy fizetési meghagyást!
.
ellent fog mondani,ezzel perré alakul,te leszel a felperes,téged terhel a bizonyitási teher.
.
ezért kell gondosan összeszedni minden számlát.

mano01 # 2019.01.29. 19:49

Tiszteletem!

Köszönöm szépen a válaszokat!

Kaptam ,,hideget-meleget" ez így természetes.

Megpróbálom elkerülni a pereskedést, de úgy tűnik vagy nyelünk tovább vagy belemegyünk egy komoly anyagi és erkölcsi eljárásba.

Sajnálom, hogy itt a jogi fórumon nem csatolható foto és rajz! Természetesen kitakarva.


Dodi01

mano01 # 2019.01.29. 19:39

Tisztelt Lyonee!

idézlek: ,,Elég drága haszonélvezet lenne 8 millióért! 15 millióért vett ház felén van a haszonélvezet. Hol van itt a csere? "

Nincs csere, összetettük a ,,babaruhát" !

Közösen úgy gondoltuk, hogy új életet kezdünk egészséges családi házas környezetben és egy lesz a rezsi...

  • úgy gondoltuk közösen akkor, hogy ha a mami esetleg (ne adj isten) leesne a lábáról, akkor egy házon belül számíthat ránk! A mami most 84.

Mikor ide kiköltöztünk eléggé nem igazán jól nézett ki. Sajnálom, hogy nem lehet fotot feltenni kitakarással.

Amióta itt él velünk kivirult és kiokosították az idősek napközi otthonában.

Mi meg ,,szívunk"


Dodi01

mano01 # 2019.01.29. 19:21

Tiszteletem MajorDomus!

,,Hát ott,hogy a 15 milliós ház értékének egy részét - 8 millió ft - ő fizette ki!" Nem felfogható úgy is, hogy én fizettem 12 millát a házba és a többit közösen ,,eltapsoltuk" ?

idézlek: én továbbra is azt mret hogy leülni,megbeszélni!
de nem vagdalkozni, elmérgesiteni a viszonyt még jobban.

Kb. egy éve egy lakáson belül elmegyünk egymás mellett szó nélkül! Nincs veszekedés, hangos szó! Amennyiben néha berágok, mert jön egy fizetési felszólítás, akkor kiborulok és próbálunk értelmesen kommunikálni vele. ,,Struccpolitikát" folytat és faképnél hagy minket!

Korrekt a számításod, mi is így kalkuláltunk, de elzárkózik minden megbeszéléstől. Csak azt hajtogatja, hogy Ő előre kifizetett mindent!

Korábban írtam:

A ház tartalmaz 2 nagy szobát, egy kisszobát, előszobát, fürdőszobát, WC-t, kazánhelységet, konyhát és spejzot. Valamint nyitott teraszt, garázst, egy különálló vizesblokk nélküli 30nm-es kisházat (ez kizárólagosan a mamié) garázst (mi használjuk) nagy fészert és nagy telket. Az egyik nagyszoba a mamié és a kisház is. A másik nagyszoba és a kisszoba a mienk. Az összes többi helységet közösen használjuk. Többen ajándékot említenek?! Hol van itt az ajándék???

Tudom, ha elköltözne valahová, akkor kiadhatná! Műszakilag nem megosztható házat ki venne ki? Ha én kiadnám a részünket egy 8-9 fős családnak akkor lenne bajban!

Vagdalkozás és veszekedés nincs már. Levegőnek tekintjük egymást. A megoldás viszont várat magára kivéve, ha nem állunk neki pereskedni. Erkölcsileg ettől visszatart, hogy ő feleségem édesanyja...


Dodi01

MajorDomus # 2019.01.29. 18:40

Hát ott,hogy a 15 milliós ház értékének egy részét - 8 millió ft - ő fizette ki!
.
.
én továbbra is azt mret hogy leülni,megbeszélni!
de nem vagdalkozni, elmérgesiteni a viszonyt még jobban.
.
.
ha világos számitásokat produkálsz, és levezeted,hogy a rezsi 30 %-át kéred tőle,ami 28.650 ft/hó télen-nyáron(,mert igy eloszlik a fűtésköltség 12 hónapra) akkor szerintem meg fogja érteni, és ő is tud előre számolni!

MajorDomus # 2019.01.29. 18:40

Hát ott,hogy a 15 milliós ház értékének egy részét - 8 millió ft - ő fizette ki!
.
.
én továbbra is azt mret hogy leülni,megbeszélni!
de nem vagdalkozni, elmérgesiteni a viszonyt még jobban.
.
.
ha világos számitásokat produkálsz, és levezeted,hogy a rezsi 30 %-át kéred tőle,ami 28.650 ft/hó télen-nyáron(,mert igy eloszlik a fűtésköltség 12 hónapra) akkor szerintem meg fogja érteni, és ő is tud előre számolni!

drbjozsef # 2019.01.29. 18:37

Heki65,

Az élettárs a párja halála esetén nem örökös. A közös vagyonból adott esetben lehet igénye, de nem örököl, így az utolsó közösen lakott lakásra sem örököl holtig tartó haszonélvezetet (ahogy a házastársaknál van).

Ezért igen, ha a szándékuk az, hogy a saját részük tulajdonjogát a saját gyerekük örökölje, de abban lakhasson a túlélő élettárs, akkor a legcélszerűbb egymás részére a másik tulajdonrészén haszonélvezetet alapítani.

És igen, az megvédi a túlélő élettársat, élete végéig használhatja az ingatlant, abba a tulajdonosok nem szólhatnak bele.