Haszonélvezeti jog


Heki65 # 2019.01.30. 13:15

Kedves József, nagyon szépen köszönöm a segítségét!

drbjozsef # 2019.01.30. 08:35

Heki 65

Illetéket egyszer kell fizetni, a haszonélvezet alapításánál.

Az illetéktörvény 72§ szerint kell kiszámolni az alapját.
Egyévi érték a forgalmi érték egyhuszada (esetetekben csak a másik fél tulajdonrészére kell rátenni, csak annak az 1/2 tulajdonrésznek az értékével kell számolni.).

Az illetékalap az egyévi érték 6-szorosa (51-65év között).

Ennek 4% az illeték, ha adásvétellel van alapítva a haszonélvezet (fizet érte a szerző fél), és 9% ha ajándékozással kapja.

Javaslom elolvasasra ezt :

http://drszasz.hu/…t-alapitasa/

Heki65 # 2019.01.30. 07:46

Tisztelt Drbjózsef!

Köszönöm szépen válaszát:

Még abban kérném a segítségét, hogy a haszonélvezeti jog bejegyzése pontosan milyen mértékű illetékfizetési kötelezettséggel jár? (50 év felettiek vagyunk)
Viszonylag nagy értékű az ingatlan, ezért szeretném tudni, hogy mekkora összeget jelent ez.
Illetve ez a befizetés csak egyszeri alkalmat jelent vagy esetleg az Élettárs halála esetén valamilyen "címszó" alatt ismételten kell illetéket fizetni?

Előre is köszönöm válaszát!

mano01 # 2019.01.29. 23:52

Tisztelt MajorDomus!

Ezernyi kiadást nem tudok számlával bizonyítani, mert ismerősök csinálták (nem ingyen). Az anyagokról én balga nem kértem számlát, mert úgy olcsóbban kaptuk meg! A családom álltal kalákában elvégzett munkák szintén kilőve... Az én és a feleségem eddigi munkája költése szintén kilőve. Anno amikor ezt a kisházat lakhatóvá tettük az volt a cél, hogy a mami tavasztól-őszig akár külön életet élhet az mellett, hogy teljes jogú a nagy házban. A kisházba megvettünk minden szerelvényT Ülőkád, mosdó, gáztűzhely. Nem kívántuk, hogy Ő kiköltözzön oda csak egy privát szférát szerettünk volna neki az mellett, hogy a házban minden joga csorbíthatatlan marad!!! Akkoriban elfogyott a pénzünk és Ő (60 ezren múlott) nem járult hozzá. A megvásárolt kád stb. pihen a pincében. Lakáson meg van a leosztás, de ő időnként a garázst is szeretné megkapni. Sajnos ide nem lehet feltenni fotokat, melyek önmagukért beszélnének...

Én úgy nevelkedtem, hogy a szülőket és az idős embereket tisztelni és becsülni kell, ha érdemesek erre!!! 65 éves vagyok, elvesztettem az engedélyemet. Nyugdíjas lettem. Nem sírok, fel kell állnunk és tovább előre! Egy ami nagyon bánt: sok átlagosan jól és anyagi biztonságban lévő nyugdíjas, mint anyósom. Sír rí és jogot formálna minden elérhető dologra INGYEN. És ami nagyon bánt, hogy beleszaladtam egy olyan eltartásba amire nem is számítottam. Anya és lánya kapcsolatra nem is akarok kitérni, mert anno a páromat 8 éves korában eldobta és az apukája nevelte. Miután a feleségemmel megismerkedtem én forszíroztam, hogy mégis az édesanyád és rendezd vele a múltat. Utánna pár évig átlagosan találkoztunk. Anyósom eltörte a karját. 2 hónapon keresztűl a Biatorbágyról (kb. 70 km.-oda és vissza 70 km.) bejártunk naponta hozzá. Ezért döntöttünk az összeköltözés mellett. Elbatuk.


Dodi01

MajorDomus # 2019.01.29. 22:37

És mi van ha a 30 m2-es kis házat korszerűsited,és oda átköltözteted a mamát?
egy vizesblokk kialakitása nem a világ!

MajorDomus # 2019.01.29. 22:30

Hát akkor lejárt a lemez....
.
.
jön a logika,és jön a matek!
szedd össze az összes számláz,de csak azokat,amelyeket köösen használtok. például a fűtés,igazolt számlával- karbantartási kiadások.
.
ezt követően lehet számolni.
nem háromfelé,hanem a jövedelmetek arányában!
.
ha például a mama nyugdija a hármótok összjövedelmének a 27 %-a,akkor a közös!fogyasztás számláinak 27 %-át számold ki, és erre indits egy fizetési meghagyást!
.
ellent fog mondani,ezzel perré alakul,te leszel a felperes,téged terhel a bizonyitási teher.
.
ezért kell gondosan összeszedni minden számlát.

mano01 # 2019.01.29. 19:49

Tiszteletem!

Köszönöm szépen a válaszokat!

Kaptam ,,hideget-meleget" ez így természetes.

Megpróbálom elkerülni a pereskedést, de úgy tűnik vagy nyelünk tovább vagy belemegyünk egy komoly anyagi és erkölcsi eljárásba.

Sajnálom, hogy itt a jogi fórumon nem csatolható foto és rajz! Természetesen kitakarva.


Dodi01

mano01 # 2019.01.29. 19:39

Tisztelt Lyonee!

idézlek: ,,Elég drága haszonélvezet lenne 8 millióért! 15 millióért vett ház felén van a haszonélvezet. Hol van itt a csere? "

Nincs csere, összetettük a ,,babaruhát" !

Közösen úgy gondoltuk, hogy új életet kezdünk egészséges családi házas környezetben és egy lesz a rezsi...

  • úgy gondoltuk közösen akkor, hogy ha a mami esetleg (ne adj isten) leesne a lábáról, akkor egy házon belül számíthat ránk! A mami most 84.

Mikor ide kiköltöztünk eléggé nem igazán jól nézett ki. Sajnálom, hogy nem lehet fotot feltenni kitakarással.

Amióta itt él velünk kivirult és kiokosították az idősek napközi otthonában.

Mi meg ,,szívunk"


Dodi01

mano01 # 2019.01.29. 19:21

Tiszteletem MajorDomus!

,,Hát ott,hogy a 15 milliós ház értékének egy részét - 8 millió ft - ő fizette ki!" Nem felfogható úgy is, hogy én fizettem 12 millát a házba és a többit közösen ,,eltapsoltuk" ?

idézlek: én továbbra is azt mret hogy leülni,megbeszélni!
de nem vagdalkozni, elmérgesiteni a viszonyt még jobban.

Kb. egy éve egy lakáson belül elmegyünk egymás mellett szó nélkül! Nincs veszekedés, hangos szó! Amennyiben néha berágok, mert jön egy fizetési felszólítás, akkor kiborulok és próbálunk értelmesen kommunikálni vele. ,,Struccpolitikát" folytat és faképnél hagy minket!

Korrekt a számításod, mi is így kalkuláltunk, de elzárkózik minden megbeszéléstől. Csak azt hajtogatja, hogy Ő előre kifizetett mindent!

Korábban írtam:

A ház tartalmaz 2 nagy szobát, egy kisszobát, előszobát, fürdőszobát, WC-t, kazánhelységet, konyhát és spejzot. Valamint nyitott teraszt, garázst, egy különálló vizesblokk nélküli 30nm-es kisházat (ez kizárólagosan a mamié) garázst (mi használjuk) nagy fészert és nagy telket. Az egyik nagyszoba a mamié és a kisház is. A másik nagyszoba és a kisszoba a mienk. Az összes többi helységet közösen használjuk. Többen ajándékot említenek?! Hol van itt az ajándék???

Tudom, ha elköltözne valahová, akkor kiadhatná! Műszakilag nem megosztható házat ki venne ki? Ha én kiadnám a részünket egy 8-9 fős családnak akkor lenne bajban!

Vagdalkozás és veszekedés nincs már. Levegőnek tekintjük egymást. A megoldás viszont várat magára kivéve, ha nem állunk neki pereskedni. Erkölcsileg ettől visszatart, hogy ő feleségem édesanyja...


Dodi01

MajorDomus # 2019.01.29. 18:40

Hát ott,hogy a 15 milliós ház értékének egy részét - 8 millió ft - ő fizette ki!
.
.
én továbbra is azt mret hogy leülni,megbeszélni!
de nem vagdalkozni, elmérgesiteni a viszonyt még jobban.
.
.
ha világos számitásokat produkálsz, és levezeted,hogy a rezsi 30 %-át kéred tőle,ami 28.650 ft/hó télen-nyáron(,mert igy eloszlik a fűtésköltség 12 hónapra) akkor szerintem meg fogja érteni, és ő is tud előre számolni!

MajorDomus # 2019.01.29. 18:40

Hát ott,hogy a 15 milliós ház értékének egy részét - 8 millió ft - ő fizette ki!
.
.
én továbbra is azt mret hogy leülni,megbeszélni!
de nem vagdalkozni, elmérgesiteni a viszonyt még jobban.
.
.
ha világos számitásokat produkálsz, és levezeted,hogy a rezsi 30 %-át kéred tőle,ami 28.650 ft/hó télen-nyáron(,mert igy eloszlik a fűtésköltség 12 hónapra) akkor szerintem meg fogja érteni, és ő is tud előre számolni!

drbjozsef # 2019.01.29. 18:37

Heki65,

Az élettárs a párja halála esetén nem örökös. A közös vagyonból adott esetben lehet igénye, de nem örököl, így az utolsó közösen lakott lakásra sem örököl holtig tartó haszonélvezetet (ahogy a házastársaknál van).

Ezért igen, ha a szándékuk az, hogy a saját részük tulajdonjogát a saját gyerekük örökölje, de abban lakhasson a túlélő élettárs, akkor a legcélszerűbb egymás részére a másik tulajdonrészén haszonélvezetet alapítani.

És igen, az megvédi a túlélő élettársat, élete végéig használhatja az ingatlant, abba a tulajdonosok nem szólhatnak bele.

mano01 # 2019.01.29. 17:40

Tisztelt Cabron_!

Természetesen benne lakik. A ház tartalmaz 2 nagy szobát, egy kisszobát, előszobát, fürdőszobát, WC-t, kazánhelységet, konyhát és spejzot. Valamint nyitott teraszt, garázst, egy különálló vizesblokk nélküli 30nm-es kisházat (ez kizárólagosan a mamié) garázst (mi használjuk) nagy fészert és nagy telket. Az egyik nagyszoba a mamié és a kisház is. A másik nagyszoba és a kisszoba a mienk. Az összes többi helységet közösen használjuk. Többen ajándékot említenek?! Hol van itt az ajándék???


Dodi01

Heki65 # 2019.01.29. 14:21

Szép napot kívánok!
Adott egy közös tulajdonú ingatlan, melyben élettársi kapcsolatban élünk.
50 év felettiek vagyunk, mindketten elváltunk, 2-2 nagykorú gyermekünk van.
A magam részéről nem jó a viszony a Párom gyerekeivel.
Tartok tőle, hogyha az Éle úgy hozza, hogy a Párom hal meg előbb, akkor a gyerekei köteleznek majd az ingatlan azonnali eladására vagy ha ezt nem is teszik meg, akkor lakbért követelnek majd a már megörökölt lakrész használatára hivatkozva.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a Párom haszonélvezeti jogot ad az ő tulajdonrészére, akkor halálomig "védve" leszek-e az örökösök akarata/követelőzéseivel szemben?
Segítő válaszaikat előre is nagyon köszönöm!

oligaliga # 2019.01.29. 13:49

Nem csak az számít, hogy menyit adott bele anyuka a saját 8 milliójából a teljes vételárba. Azt a részét az adás-vételnél lerendezték.

A kérdező szerint az eltelt 10 évben a tulajdonosok fizették a haszonélvező rezsijét is, vagyis ha már ajándék, akkor azt a másik irányba is meg kell vizsgálni.

Lyonee # 2019.01.29. 13:37

Elég drága haszonélvezet lenne 8 millióért! 15 millióért vett ház felén van a haszonélvezet. Hol van itt a csere?

oligaliga # 2019.01.29. 12:41

Ami igazából nem is ajándék, mert cserébe a fél házra haszonélvezetet kapott.

Lyonee # 2019.01.29. 12:16

De azt megteheti, hogy visszaköveteli az ajándékozott 8 millió forintot érdemtelenség miatt, ha pereskednek vele.

Cabron_ # 2019.01.29. 09:19

MajorDomus:

Azért abban a bazi nagy házban anyós is benne lakik...
A felére a haszonélvezet is az övé. Szerintem azzal, hogy eladta a lakását és beköltözött egy nagy ház egy részébe, nem váltotta ki a rezsifizetési kötelezettségét.
Szerintem erkölcsi alapja sincs arra, hogy ezt megtegye.

gerbera317 # 2019.01.29. 08:53

Köszönöm, hogy írtál. Elgondolkodtató...
Mit elgondolkodtató? Ha nem lehet vele beszélni, a fizetési meghagyás, majd a végrehajtói letiltás az egyetlen megoldás. Ezen nincs mit gondolkozni.

mano01 # 2019.01.28. 22:15

Tisztelt MajorDomus!

A fogyasztásra nem reagáltam... Sajnos túlfogyasztásos...
(: 150 cm/120 kg (: Arról még nem is írtam, hogy az ingatlanon belül semmit sem csinál...


Dodi01

mano01 # 2019.01.28. 21:46

Tisztelt MajorDomus!

Köszönöm, hogy reagáltál!
A Te véleményed is fontos számomra.

Egy kis matek!
Én eladtam a házunkat 12-ért, anyósom a lakását 8-ért. Vettünk egy ingatlant 15.-ért.
Ráköltöttünk kapásból 3 milliót pár hónap alatt. A maradékból eszközt vettünk közös megegyezéssel, hogy bevételt is tudjunk termelni új élet kezdésével. 10 éve volt anyósom nyugdíja 100/hó. 10 éve nem járul hozzá semmihez.
A 10 év alatt egy ilyen ingatlanon eléggé komoly költségek merültek fel. Csak a villanyszámlánk volt közel 3 milla a 10 év alatt. A gázszámla hasonló. Hol van még a víz-csatorna, szemétszállítás és stb...
Boyler csere javítás többször, kazán csere, radiátor csere, hidrofor és szivattyú javítás csere.
Rendszeres karbantartás, időnként javítások stb.

És még ezernyi kiadás egy családi ház körül...

Köszönöm, hogy írtál. Elgondolkodtató...

Tisztelettel!


Dodi01

MajorDomus # 2019.01.28. 21:04

Mi lenne ha nem keménykednél,hanem a feleséged leülne az anyjával értelmesen beszélgetni?.
.
.
az tény,hogy senkit nem vagy köteles eltartani!
a haszonélvező az általa használt szolgáltatásokért köteles fizetni!.
.
végső soron Fizetési Meghagyás kibocsátásával kérheted a z általad megelőlegezett rezsiköltség megtéritését tőle.
letiltják a nyugdijából!.
.
beszéljen vele a lánya!
ha lehet!

egyébként szerintem anyósodnak van igaza!
eladta a lakását, amelyet igy nem megörökölni fog a lánya,hanem előre beadta nektek a családi vagyonba,igy tudtatok megvenni egy bazi nagy házat,aminek a fenntartására nem elég a jövedelmetek..
.
gondolom anyós már jóval 80 felett jár,nem lehet akkora fogyasztása,hogy abba tönkremenjetek.
arról nem is beszélve,hogy egy többmilliós ingatlant juttatott nektek,annyiból kifizetheted a fűtésszámlájét arra a pár évre mig él!
.
arra is gondolj,ha kiokitják a családsegitőnél,és beköltözik az otthonba, kiadja a házrészét egy 3 gyermekes családnak,igencsak lesz mit fizetned,ha a számlák a neveden vannak!
.megteheti!
egyezzetek meg!

mano01 # 2019.01.28. 20:27

Tiszteletem!
A tényállás: 10 éve eladtuk a családi házunkat és anyósom a panel lakását. Vettünk egy nagy házat mellék épületekkel. Szóban elosztottuk a magán és közös helyiségek használatát. Mivel akkoriban aránylag jól kerestünk, nem kértünk tőle rezsit. A szép kis nyugdíját beosztotta magának. A közművek az én nevemen futnak. Az ingatlan ½-e kizárólagosan a nevemen van terheletlenül. A másik ½-e a feleségemé anyósom haszonélvezetével terhelve.
Mivel kényszervállalkozók vagyunk sok esetben nem volt bevételünk (járulékokat akkor is kell fizetni) és hiányozni kezdett a hozzájárulása a rezsihez. Megmakacsolta magát és ,,struccpolitikát” folytat ez ügyben. Álláspontja szerint Ő már kifizetett mindent előre felénk. Elmérgesedett a viszonyunk és bekeményítettünk. Mivel reggeltől-estig dolgoztunk, ha volt munkánk, elzártuk a meleg vizet, gázt. Erre ránk hívta a helyi családsegítőt. A ,,tapasztalt” 30-as hölgy szerint is fizetnie kellene arányosan. 2 hónapig hozzájárult, majd ismét elzárkózott. Több anyagi vitáról készítettem hangfelvételt.
8 év után kihúztam a kábel TV hozzáférését, erre bekötette saját nevére a Telekom TV-t.
Évek óta bejár egy helyi idősek napközi otthonába. Természetesen fizet érte és a szolgáltatásokért. Ott mosat, étkezik, hozzák-viszik stb.
Közben nyugdíjas lettem (65 a korom és a nyugdíjam)), a rezsire sem elég sajnos.
Ismét elkezdtem bekeményíteni és egyenlőre csak este 10 körül lekapcsolom a szobájának áram ellátását. A vizet nem tudom elzárni, a központi fűtést nem tudom korlátozni…
Jogom van korlátozni a közművekhez hozzáférését? Csak peres út lehet a megoldás?
Köszönöm, hogy reagáltok erre!


Dodi01

drbjozsef # 2019.01.28. 06:43

mano01,

Ha a haszonélvező nem fizeti a használathoz kapcsolódó költségeket, akkor követelhetik a tulajdonostól, akinek az óra a nevén van, vagy aki szerződött arra az adott szolgáltatásra.

Ugyanakkor, ha a tulajdonos fizeti ezeket, akkor - végső soron perben - visszakövetelheti a tényleges használótól ezeket a költségeket. A probléma ott szokott lenni, ha a haszonélvezőnek nincs se jövedelme, se végrehajtható vagyona...