Haszonélvezeti jog


drbjozsef # 2021.07.16. 17:09

MD,

Kevered a mögöttes felelősséggel. Az tényleg fennáll a tulajdonos vonatkozásában, de attól azt még nem neki KELL(ENE) fiztetnie (Ptk.5:149.§(3)).

Ha kénytelen kifizetni a haszonélvező helyett, akkor azt végső esetben perben követelheti.
(Nem követelheti a kifejezetten a tulajdonhoz kapcsolódó terheket, például a felújítási alapba kerülő összeget. De ami az üzemeltetéshez, vagyis használathoz kötődik, mint a takarítás, a folyosóvilágítás, vagy a liftüzemeltetés, azt igen. Még azt nem minden társasháznál lehet könnyen elhatárolni, mert balfasz házmesterek mindenhol vannak, te tudod ezt a legjobban.)

Majordomus # 2021.07.16. 16:20

Sz.örökös

Feltéve persze, hogy a tulajdonos lakik benne.

Ha nem,akkor is!

drbjozsef # 2021.07.16. 09:20

"Ha otthagyja az ingatlant üresen, akkor az már nem ráutaló magatartásnak minősül, hogy átengedte a használatot másnak, mondjuk épp a tulajdonosnak? :-O"

De, persze, bármelyik lakatlan lakásba beköltözhetsz, biztosan otthagyták neked ráutaló magatartással. Gondolkozz!

Szomorú örökös # 2021.07.16. 06:13

MD

Ha a haszonélvező nem lakik az ingatlanban,akkor nem kötelezhető a közös költség viselésére,az a tulajdonost terheli!

Feltéve persze, hogy a tulajdonos lakik benne.

drbjozsef

A haszonélvező szedi az ingatlan hasznait, és viseli a költségeit. Ha SAJÁT döntéséből nem lakik ott, nem használja, és a használatot nem engedte át a tulajdonosnak, akkor a kötelezettségek még megmaradnak neki természetesen.

Ha otthagyja az ingatlant üresen, akkor az már nem ráutaló magatartásnak minősül, hogy átengedte a használatot másnak, mondjuk épp a tulajdonosnak? :-O

drbjozsef # 2021.07.16. 05:28

Grave,
végülis, nem árt.

MD,
Fenét. A haszonélvező szedi az ingatlan hasznait, és viseli a költségeit. Ha SAJÁT döntéséből nem lakik ott, nem használja, és a használatot nem engedte át a tulajdonosnak, akkor a kötelezettségek még megmaradnak neki természetesen.

Majordomus # 2021.07.15. 17:38

Ha a haszonélvező nem lakik az ingatlanban,akkor nem kötelezhető a közös költség viselésére,az a tulajdonost terheli!

Grave7 # 2021.07.15. 10:01

@drbjozsef:

Van-e jogom kérni egy példányt a bérleti szerződésből?
"Nincs."

Szerintem az előbérleti jog gyakorlása érdekében van joga.

drbjozsef # 2021.07.15. 09:28

philhellena,

"Mit tudok tenni törvényesen és szabályosan, hogy ne három ember álljon velem szemben?"
Értelmezhetetlen. Állj te is melléjük, vagy hozzál magad mellé még két embert (négy kereket, három szobát)

"Milyen eszközök vannak a haszonélvező és képviselője kezében, hogy a tulajdonos orra alá borsot törjenek?"
Korlátlan. Pláne, ha ismerik a kiskapukat, rugalmasan kezelik a szabályokat, és jó alaposan rosszindulatúak.

"Úgy olvastam, hogy Anyukám nem tudja más személyre örökül hagyni ezt a haszonélvezeti jogot."
Így van. Az meg fog szűnni a halálával, onnantól szabadon rendelkezhetsz a hasznosítással is.

"Van ilyen, hogy Anyukám (korára, betegségére való tekintettel; hogyan tudna bármit intézni majd pl. 95 éves korában) határozatlan idejű meghatalmazást ad, hogy a lakást meghatalmazottja/megbízottja hasznosítsa az ő javára?"
Minden további nélkül. Ha pedig bérbeadja, akkor előbérleti jogod van, semmi más. Ha ingyenesen engedi át, akkor még az sem.

"Minek kell pontosan nevezni az általa kijelölt személyt?"
Ami a személyijében van névnek pont elég jó.

"Van-e jogom tudni, hogy ki lakik ott?"
Nincs. Életszerű és célszerű, hogy tudd, de nem kötelező. Te a haszonélvezővel számolsz el, ha gond van.

"Van-e jogom kérni, hogy a lakó tudja, hogy a haszonélvezőtől béreli a lakást és (rossz kimondani) de annak betegsége (cselekvőképtelensége), halála esetén hozzám, a tulajdonoshoz forduljon?"
Persze, kérni bármit is lehet. De hogy lehetne egyáltalán úgy csinálni, hogy ne tudja egy bérlő, kitől bérli a dolgot?

"Van-e jogom kérni egy példányt a bérleti szerződésből?"
Nincs.

"Az Anyukám vagy képviselője által kötött bérleti szerződés mire kötelez engem?"
Semmire. Már, ha nem veled kötik.

"Úgy olvastam, hogy a közös költség haszonélvezőt terheli, amennyiben ő lakik ott. Ha nem ő lakik, de a hasznait szedi, akkor kit terhel a közös költség?"
Őt, vagy aki ezt helyette szerződésben vállalja.

"A lakásra biztosítást a haszonélvezőnek, vagy nekem, a tulajdonosnak kell kötni (az ő lakói által okozott esetleges károk enyhítésére)? (Felteszem, nekem érdemes.)"
Kelleni senkinek sem kell, ez szabad ország. Akinek érdekében áll, annak érdemes.

"Anyukám átengedheti másnak a haszonélvezeti jog gyakorlását? Ez a bérbeadásra vonatkozik, vagy maga helyett kijelöl bárkit, aki saját hasznára kiadhatja a lakást?"
Bármilyen hasznosítását. Mindegy hogyan nevezed. Az egyetlen korlátozás a fent is írt : ha nem ő gyakorolja, akkor tulajdonosként előbérleti/előhasznosítási jogod van, kivéve az ingyenes átengedést (pl. szívességi lakáshasználat).

"Keletkezik-e adófizetési kötelezettsége bárkinek, ha én visszaajándékozom a lakást Édesanyámnak? Ehhez le kell-e venni az ő haszonélvezetét?"
A tulajdonos és a haszonélvező nem lehet azonos személy, az megszűnik ha visszaajándékozod. Adót se, illetéket sem kell fizetni.

"Ajándékozáshoz a megajándékozottnak (egyenes ági rokon, adómentes) is ott kell lenni az ügyvédnél, tudnia kell arról, hogy megajándékozott lett?"
Igen, ez egy kétoldalú szerződés, a megajándékozottnak kifejezetten el kell fogadnia az ajándékot.

"Haszonélvezet törléséhez csak a nyilatkozó haszonélvezőnek, vagy érintett tulajdonosnak is ott kell lenni az ügyvédnél? (Anyukám azzal fenyegetőzik, hogy leveteti a haszonélvezetét, amit nem kértem tőle, és nem is akarom elfogadni ezt a gesztust. A testvérem hadjáratára gondolok.)"
Tulajdonos nem kell ehhez.

"Haszonélvezet törlését végeztetheti a haszonélvező meghatalmazottja?"
Ha a meghatalmazás szabályos, igen. Közjegyzői vagy ügyvédi ellenjegyzett meghatalmazás kell, mert a földhivatali eljárást is érinti a haszonélvezetről lemondás.

"Mi az amit nem kérdeztem, pedig kellett volna?"
Nehéz felsorolni. Fel tudom sorolni, milyen városokban jártam életemben, de hogy melyikekben nem, azzal azért gondban lennék...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.15. 07:55

Nem jogi természetű a te problémád.

philhellena # 2021.07.14. 20:10

Tisztelt Tanácsadók, Fórumozók!

Szüleimtől kaptam 20 éve egy lakást, az ő holtig tartó haszonélvezetük bejegyzése mellett. (Testvéreim is kaptak ingatlant/ingatlanokat, egyikük nagyobb értékben, haszonélvezeti bejegyzés nélkül.)
A nekem juttatott lakásban soha nem laktak, 85 éves Édesanyám már nem is fog, mert a húgomhoz költözött. Mindig bérbe adták.
Az évtizedek alatt így megtakarított pénzről deklarálta Édesanyám, hogy az hármunké, a két testvéremmel.
A felmerült költségeket: kéménycső-csere, gázkészülék javítás, nagyobb társasházi befizetés az elektromos rendszer korszerűsítésére, én fizettem. (Az utóbbira, mivel éppen volt más költség is, Édesanyám felajánlotta a felesben fizetést.)
A lakáshoz csak az utóbbi 1-2 évben adtak kulcsot nekem, ha bármi történt ott, soha nem nekem szóltak, hanem a testvéreimnek. Mindig igyekeztek az ingatlantól távol tartani.
Most valamiért Édesanyám fejébe vette, hogy én ki akarom forgatni a haszonélvezeti jogából. Még csak utalást sem tettem rá, és váratlanul ért a támadás. (Persze itt főleg pszichikai nyomásról, szóbeli számonkérésekről van szó, de gondolom, adott esetben keményebb módszerektől sem riadnának el a testvéremmel.)

Ketten - az Anyukám érdekét védendő - nagyon keményen állnak velem szemben (Édesanyám és az öcsém), de azt hónapok óta nem mondják meg, mire alapozzák vádaskodásukat.
Mit tudok tenni törvényesen és szabályosan, hogy ne három ember álljon velem szemben?
Milyen eszközök vannak a haszonélvező és képviselője kezében, hogy a tulajdonos orra alá borsot törjenek?
Úgy olvastam, hogy Anyukám nem tudja más személyre örökül hagyni ezt a haszonélvezeti jogot.
Örülnék, ha 85 éves Édesanyám helyett a húgom venné kezébe a lakás haszonélvezeti jogának kezelését. (Persze egyértelműbb lenne, ha engem bízna meg, és csak mi ketten lennénk az ügyletben.)
Van ilyen, hogy Anyukám (korára, betegségére való tekintettel; hogyan tudna bármit intézni majd pl. 95 éves korában) határozatlan idejű meghatalmazást ad, hogy a lakást meghatalmazottja/megbízottja hasznosítsa az ő javára? Minek kell pontosan nevezni az általa kijelölt személyt?
Van-e jogom tudni, hogy ki lakik ott?
Van-e jogom kérni, hogy a lakó tudja, hogy a haszonélvezőtől béreli a lakást és (rossz kimondani) de annak betegsége (cselekvőképtelensége), halála esetén hozzám, a tulajdonoshoz forduljon?
Van-e jogom kérni egy példányt a bérleti szerződésből?
Az Anyukám vagy képviselője által kötött bérleti szerződés mire kötelez engem?
Úgy olvastam, hogy a közös költség haszonélvezőt terheli, amennyiben ő lakik ott. Ha nem ő lakik, de a hasznait szedi, akkor kit terhel a közös költség?
A lakásra biztosítást a haszonélvezőnek, vagy nekem, a tulajdonosnak kell kötni (az ő lakói által okozott esetleges károk enyhítésére)? (Felteszem, nekem érdemes.)
Anyukám átengedheti másnak a haszonélvezeti jog gyakorlását? Ez a bérbeadásra vonatkozik, vagy maga helyett kijelöl bárkit, aki saját hasznára kiadhatja a lakást?
Keletkezik-e adófizetési kötelezettsége bárkinek, ha én visszaajándékozom a lakást Édesanyámnak? Ehhez le kell-e venni az ő haszonélvezetét?
Ajándékozáshoz a megajándékozottnak (egyenes ági rokon, adómentes) is ott kell lenni az ügyvédnél, tudnia kell arról, hogy megajándékozott lett?
Haszonélvezet törléséhez csak a nyilatkozó haszonélvezőnek, vagy érintett tulajdonosnak is ott kell lenni az ügyvédnél? (Anyukám azzal fenyegetőzik, hogy leveteti a haszonélvezetét, amit nem kértem tőle, és nem is akarom elfogadni ezt a gesztust. A testvérem hadjáratára gondolok.)
Haszonélvezet törlését végeztetheti a haszonélvező meghatalmazottja?
Mi az amit nem kérdeztem, pedig kellett volna?
Kérem, hogy azokat a részletekre is térjenek ki, amiről nem kérdeztem, mert eszembe sem jutott.
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.03. 19:02

A kérdés nem jó, mert tartalmaz egy eleve téves állítást. De lényegében igen.

V.Károly # 2021.07.03. 16:35

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdont megörökölt 2 testvér, özvegyi joggal terhelten, akkoriban még az volt.
A tulajdoni lapon 1/2-1/2 tulajdon rész külön szereppel, és egy bejegyzés van, hogy az ingatlan özvegyi joggal terhelt.
Később készült az osztatlan tulajdonról, használati megállapodás ügyvédi okiratban, és földmérői vázlatrajzzal.
Az ingatlan 1/2-ét az egyik tulaj eladta, haszonélvezet megváltással, amibe bele ment a jog jogosultja.

Az lenne a kérdésem, hogy özvegyi jogot, ami egy teljes ingatlan hrsz.-ra be van jegyezve, darabokban is meg lehet váltani tulajdoni hányad alapján?
Ha igen, akkor az özvegyi jog törlésre kerül a teljes ingatlanon, és a maradék 1/2-re kerül már csak visszajegyzésre? Özvegyi jog, nem olyan jog, amit egyben lehetne csak megváltani, ha egy adott ingatlanon van?
Ez így helyes? Laikus vagyok, azért kérdezem.

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2021.06.23. 18:35

Hacsak úgy nem. De hát kinek a házmester, kinek a házmesterné.

MajorDomus # 2021.06.23. 12:22

Nem. Sárga csekként feltűzve,és a postán forintban behelyettesitve.

drbjozsef # 2021.06.22. 20:27

Viselni? A közüzemi díjakat?

Mármint kizárólag alsószoknyaként, vagy kalapként is hordhatja-e?

Szomorú örökös # 2021.06.22. 19:28

MajorDomus

Amennyiben a haszonélvező a lakásban lakik,akkor köteles viselni a közüzemi díjakat.

Úgy bizony!

.....szedi a hasznait, viseli a terheit.....

MajorDomus # 2021.06.22. 19:24

Amennyiben a haszonélvező a lakásban lakik,akkor köteles viselni a közüzemi díjakat.

Kogeza # 2021.06.22. 16:51

jav.: távhő követelés

Kogeza # 2021.06.22. 16:50

"ha a szolgáltatás a haszonélvező nevén van, a közmű tartozások adott esetben behajthatóak-e a tulajdonoson?"

A távhő érvényesíthető a tulajdonoson, ha a szolgáltatást igénybe vevőn nem hajtható be a tartozás. Egyéb szolgáltatási díjak tudomásom szerint a tulajdonostól nem követelhetők, ha a tulajdonos nem szerződő fél.

"amennyiben a jelzálog tartozást nem fizették és jelentős elmaradás van, ha ez az ügy végrehajtásra kerül, kinek kell megfizetnie a tartozást? A tulajdonosnak, a haszonélvezőnek, vagy magát a lakást adják el?"

A tartozást a kötelezettnek kell megfizetnie (valószínűleg az a személy, akitől vettétek az ingatlant), de ha nem fizet, akkor kötelesek vagytok tűrni, hogy a lakást értékesítsék (elárverezzék). Ez esetben valószínűleg a haszonélvezeti jog sem marad fenn az ingatlanon.

Zsana36 # 2021.06.22. 12:28

Tulajdonjoggal illetve haszonélvezettel kapcsolatban lenne kérdésem. Adott egy lakás amit a szüleim az én nevemre vettek úgy, hogy jelzálog terheli, amit a vagyonkezelőnek kellett volna megfizetni. Édesanyámnak haszonélvezeti jogot jegyeztettek be. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ez esetben, ha a szolgáltatás a haszonélvező nevén van, a közmű tartozások adott esetben behajthatóak-e a tulajdonoson? Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben a jelzálog tartozást nem fizették és jelentős elmaradás van, ha ez az ügy végrehajtásra kerül, kinek kell megfizetnie a tartozást? A tulajdonosnak, a haszonélvezőnek, vagy magát a lakást adják el?

MajorDomus # 2021.06.08. 18:38

,,lakás rezsijébe azóta egy fillért nem fizetett,,

Miért kellett volna?
Mikor nem lakik ott,nem használ semmit,és nem tulajdonos!

drbjozsef # 2021.06.08. 13:24

A kérdezőnek : apuka is odaköltözhet, de ha a jelenlegi birtokos haszonélvező ezt megakadályozza, akkor bírósághoz fordulhat. Olyan jogszerűen nincs, hogy odamegy, oszt kidobál dolgokat vagy embereket.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 12:20

Amennyiben az egyik haszonélvező ott lakik a másiknak már nincs is nagyon beleszólása?
Ő is odaköltözhet. Analóg a helyzet az 1/2-1/2 arányú tulajdonosokéval.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 12:18

Igen, de ezt szerintem legfeljebb a házastársával, kiskorú gyerekével teheti meg.

drbjozsef # 2021.06.08. 11:23

Az különben sem átengedés, ha maga a haszonélvező is ott lakik.

Pontosan erre gondoltam, de ezt is írtam. Anyuka _engedi_ nekik a használatot (nem ÁTengedi), ott laknak együtt, ő is.