Örökségről való lemondás


Viki1975 # 2020.05.22. 13:49

Tehàt akkor 50-50%?

drbjozsef # 2020.05.22. 13:55

Viki1975,

Nem feltétlenül.

Miért lett volna a tied 3/12 és az övé 1/12?

Viki1975 # 2020.05.22. 14:06

Nagypapànak 4 gyermeke volt,így mindenkinek negyed rèsz,de a 4 gyermekböl egy nem èl az ö rèszèt örökölte a hàrom gyermeke,akik lemondtak,tehàt 3x1/12 melyekröl szintèn lemondtak az unokatestvèrek ,de az egyikük rèsze szàll a mèg kiskorú,dèdunokàra.Az összes többi örökös is lemondott a maga 1/4 rèszèröl,így èdesanyàm rèsze negyed,3/12 ràm szàllt.Tehàt ez mindenkèpp az èn rèszem.

Viki1975 # 2020.05.22. 14:14

Nagypapànak 4 gyermeke volt,így mindenkinek negyed rèsz,de a 4 gyermekböl egy nem èl az ö rèszèt örökölte a hàrom gyermeke,akik lemondtak,tehàt 3x1/12 melyekröl szintèn lemondtak az unokatestvèrek ,de az egyikük rèsze szàll a mèg kiskorú,dèdunokàra.Az összes többi örökös is lemondott a maga 1/4 rèszèröl,így èdesanyàm rèsze negyed,3/12 ràm szàllt.Tehàt ez mindenkèpp az èn rèszem.

drbjozsef # 2020.05.22. 17:20

Viki1975,

Ha jól értelek, hogy visszautasítás után az örökhagyó egyik unokája (Te, édesanyád helyén), és egyik dédunokája (unokatestvéred gyereke) maradt örökösnek, akkor igen, 50-50% arányban örököltök.

Viki1975 # 2020.05.23. 04:13

Kedves József!
Igen jól èrtelmezi.Viszont mèg annyi,hogy èdesanyàm 3/12 rèsze testvèremmel kettönk között osztódna el,viszont a testvèrem az èn javamra lemondott az ö rèszèröl,amit nekem íràsban el is kellett fogadnom.Ezàltal lett az enyèm a 3/12 alapon.Innen feltètelezem,hogy ebben az esetben nem az egèsz hagyatèk,hanem a többiek àltal visszautasított megmaradó 8/12-ed hagyatèk felezödik.

drbjozsef # 2020.05.23. 06:35

Viki1975,

Szerintem nem. Édesanyád azon két testvére, akik visszautasították a hagyatékot (és nincs leszármazójuk, vagy azok is visszautasítottak), teljes egészében kiesnek az öröklésből. Mintha nem is lennének.

Ezért édesanyád, és "megmaradó" testvére (a szóba forgó dédunoka nagyszülője) lenne az örökös, 50-50%-ban. A további lemondások ezt már nem befolyásolják, ha marad az adott leszármazói vonalon örökös, és mindkettőn maradt : te és az unokatestvéred gyereke. Saját felmenője helyén örököltök mindketten.

A testvéred ha jól sejtem nem lemondott az örökségről (mert azt az örökhagyóval tehette volna meg szerződésben), hanem ti ketten szerződést kötöttetek várt örökség tárgyában (a lényegen most itt nem változtat, de azért nem ugyanaz). A kieső örökösök miatt ti az 50%-ot örököltétek volna, abból adta neked a részét.

De ha jól gondolom, napokon belül kézhez kapod a hagyatéki végzést, és abból ki fog derülni, az is, mi miért történt úgy, ahogy.

Viki1975 # 2020.05.23. 07:01

Testvérem ràm ruhàzta az örökrészêt.

drbjozsef # 2020.05.24. 07:47

Pontosan. Az örökrészét.

Nem a hagyaték 1/12-ét, vagy a 435/98574-ét, hanem az örökrészét. Ami a lemondások miatt pontosan 1/4. Ami a Te 1/4-eddel ki is adja az 1/2-t.

Viki1975 # 2020.05.24. 08:32

Miért lenne pontosan negyed a lemondàsok miatt?Az anyànk negyed rèszèt örököltük volna ketten,aminek a felêt a rá esö részét ràm ruhàzta.

drbjozsef # 2020.05.24. 12:06

Viki1975,

Az, aki visszautasít úgy, hogy nincs leszármazója, vagy azok is mind visszautasítanak, azok úgy számítanak, mintha nem is lennének.

Nagyapád 4 gyereke 1/4-ben örökölt VOLNA, ha ebből kettő nem utasította volna azt vissza a leszármazóikkal együtt. Maradt két gyerek, amely vagy már elhunyt korábban, ezért esett ki az öröklésből (unokatesód szülője, ha jól emlékszem), de maradt egy leszármazója (unokatesód gyereke) aki nem utasította vissza (mert a gyámhivatal nem egyezett bele, hiába tette volna azt egyébként), illetve a negyedik gyerek (édesanyád) aki visszautasította a hagyatékot, de maradt leszármazója (Te) aki nem.

Ezért a törvényes öröklés rendje szerint az elhunytnak két gyereke számít, akik helyén leszármazók örökölnek, ez a két gyerek pedig 50-50%-ban részesül a hagyatékból. Mivel 1-1 leszármazó fogadta el a hagyatékot mindkét részről, ezért ők 50-50%-ban öröklik a vagyont (és a tartozásokat).

Ha a testvéred nem "ruházza át rád" az örökségét, akkor te és ő is 1/4 - 1/4 arányban örököltetek volna, és ugyanúgy 1/2 lett volna az unokatesó gyerekének része, hiszen őt a ti egyezségetek nem befolyásolja.

Ha sikerült volna visszautasítani azon az ágon is mindenkinek, akkor 1/1-ben örököltél volna. De nem sikerült, ezért az az ág számít, pont annyira, mint a te ágad, pont ugyanakkora résszel.

Erika50 # 2020.08.31. 15:25

Kedves Ügyvéd Úr!
Erika 50 vagyok. Köszönöm a válaszát. 2020. 05. 20-án írtam Önnek levelet, elnézést a kései válaszért. A szüleim élnek még szerencsére, ez az egész amit írtam nem az ő közreműködésükkel történt. Már tudom, hogy lemondani csak az örökhagyóval kötött írásbeli megállapodásban lehet. Mégis az örökségemről volt szó, és alá kellett írnom vmit. Olvastam, hogy van olyan, hogy szerződést köthetnek várt örökség tárgyában. Szóval szerintem nálam vmi. ilyesmiről lehet szó. Kérdésem az lenne, hogy esetleg ennek nincs vhol. nyoma, valamilyen hivatalos szervnél??? Mivel nekem nincs a kezemen semmilyen szerződés!!! Esetleg nem tudnék vhol. utána járni, hogy milyen szerződést írattak velem alá? Nem kell ezeket egy adatbázisba föltölteni, hogy nyoma maradjon? Pl. ha elmennék egy ügyvédhez, v. egy közjegyzőhöz utána tudna nekem járni? Elnézést a sok kérdésért, de jogi témákban nagyon laikus vagyok. :(
Írta, hogy ha nincs bizonyíték semmit sem sem tehetek. :( Így hogy menjek el a rendőrségre?? Semmit sem tudok bizonyítani! És ha esetleg bekövetkezne a legrosszabb, elveszteném a szüleimet akkor kell majd, hogy szembesüljek a következményekkel? És akkor mit tudok tenni, hogyan fogom bizonyítani, hogy megfenyegettek, meg hogy annyira bedrogoztak vmivel, hogy mozdulni sem bírtam! Ha még hangfelvételt is készítettek, és elmondták, hogy mit mondjak, előtte meg azt mondták, hogy lelőnek, gondolom ezt nem vették fel........ Higgye el kérem nem viccelek, velem ezt tényleg megtették!!! Sőt azt is mondták, hogy meg fognak ölni!!! Ez mind igaz, csak sajnos bizonyítani nem tudom!!! Mitévő legyek? Ha elmennék a rendőrségre, akkor feljelentést kell, hogy tegyek? És akkor eljárás indul majd? Kivizsgálják az ügyet? Tegyem meg ismeretlen tettes ellen a feljelentést? Azt lehet ilyen esetben? Mivel nem tudom bizonyítani a rendőrség felé ezeket a dolgokat esetleg még engem büntethetnek meg mondjuk hitelrontásért??? Vagy vmi. hasonlóért, csak azért mert elmondom az igazat, de nem tudom bizonyítani?

drbjozsef # 2020.09.01. 12:49

Erika50,

Örökösök egymás közötti szerződésének nincs nyilvántartása.

Ezek szerint egy örököstársa volt. A testvére?

Ha ez történt feljelentést kell tenni. Majd nyomoznak.

Az, hogy azt mondták lelövik, meg megölik, arra előzetesen nem lehet jogi lépéseket tenni. Önnek kell mérlegelni a kockázatokat.

Nincs jó tanácsom.

Amit tehet, hogy felkeres egy jó ügyvédet.
Illetve, amit még esetleg érdemes, az beszélni a szüleivel. Ők még életükben rendezhetik ezt a dolgot úgy, hogy akarják.

Erika50 # 2020.09.01. 15:10

Tiszelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a válaszát!
A volt párom, és a családja tette ezt velem.
Ők irattak velem alá vmilyen. szerződést az örökségemmel kapcsolatban. Úgy sincs nyilvántartásban sehol?
Tehát az engem érintő, én általam kötött szerződések sehol nincsennek nyilvántartásba véve? Nincs egy közös adatbázis, ahol ezeket őrzik??? Csak mert így én teljesen tehetetlen vagyok.
És sajnos ez csak a jéghegy csúcsa! A drogokkal történő elkábításom, nem erre az egy esetre korlátozódott. Folyamatos volt. Mivel én nem használtam soha drogokat, így nem ismertem a hatásukat sem, és mivel a tudtomon kívül történtek a bedrogozások, ezért csak hónapok múlva, mikor már megszakadt ez a kapcsolat, és kitisztultam annyira, és kezdtek visszatérni az emlékek.... -tudom hihetetlenül hangzik- csak akkor tudatosult bennem, hogy mit tettek velem. És még így is vannak teljesen homályos foltok abból az időből, hetek estek ki az emlékeimből. Sajnos attól tartok, hogy még életbiztosítást is köttetek velem, ahol a kedvezményezett a volt párom volt, hogy a halálom esetén neki fizessen majd a biztosító. Ezt könnyen megtehették mivel az apuka életbiztosítások kötésével is foglalkozik. Gondolom a csekkek majd hozzájuk mennek, amiket havonta fizetni kell....
Ennek sem tudnék valahogy utána járni???? Csak van nyoma, hogy életbiztosítás van a nevemre kötve? Ha elmennék a rendőrségre, és ott ezt mind elmesélném, ők utána járnának?
Ebben az esetben megtehetem a feljelentést ismeretlen tettes ellen? Mert ez már 4 éve történt, nem tudom mire bukkanna a rendőrség, nem szeretném ha még engem perelnének be rágalmazásért, v. becsületsértésért. Higgye el, nem állítok valótlan dolgot, csak sajnos bizonyítani nem tudom. Írta, hogy a szüleim tehetnek lépéseket az ügyben. Mire gondolt pontosan? Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.09.02. 10:02

Erika50,

Várt örökség tárgyában az örökösök köthetnek egymás között szerződést az örökhagyó életében.

Nem tudjuk mit írtál alá. Ha jól értem, Te sem.

Nincs nyilvántartás szerződésekről, csak speciális esetben (pl. végrendelet, de az sem kötelező, csak egy lehetőség).

Ha ők fizetik az életbiztosításodat, nem mindegy neked?

Nem tudsz utánajárni, legfeljebb úgy, hogy az összes biztosítót felkeresed, és megnézeted, van-e szerződés az adataiddal.

Bizonyítás hiányában minden nehézkes.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.02. 11:23

Erika50... Hirtelen azt hittem, Emese...

Renáta87 # 2020.09.22. 09:18

Az lenne a kérdésem, hogy ha az elhunyt gyermeke (örököse) lemond az elhunyt házastása javára (az elhunyt férjének javára), hogy milyen illeték vonatkozik rá? valamint 5 éven belüli eladás esetén milyen illeték vonatkozik rá?
Ingatlan esetében, átruházásra vonatkozik a kérdésem.

wers # 2020.09.22. 09:23

olvasd a másik topikot, ahol szintén megkérdezted.

Saman1967 # 2021.04.12. 06:45
Tisztelt Jogszakértö Urak!! keresném öNÖKET a következö kérdéssel: Hugommal egy ingatlan tárgyában ügyvédnél "rendelkezés elvárt örökségröl"-röl nevü okiratot készitettünk anno...Ennek tárgya az,hogy" bizonyos összeget,bizonyos határidöre megfiztek a hugomna
  • igy ö ekkor lemond az öt illetö részröl még az örökhagyó életében"...
Kérdésem: ha ez a kifizetés megtörténik ,megvalósul akkor ennek tényét elég-e "egymás közt két tanuval lepapirozni
  • hivatkozva az ügyvédi szerzödésre benne,természetesen?
Öszinte leszek: már egyszer kiadtunk pénzt ezért az ügyletért egy ügyvédne
  • még egyszer nem fizetnék lehetöség szerint

Maradok tisztelettel: Róbert

drbjozsef # 2021.04.12. 08:58

Saman1967,

A kifizetés - vita esetén - utólag egyértelműen igazolható legyen.

Elég akár egy banki átutalás is, ahol a közleményben egyértelműen megjelöli az utalás okát.

Ha készpénz, akkor átvételi elismervény, ha van két tanú is, az azért nem baj. Szintén beleírnám, hogy az adott szerződés alapján, mire adod a pénzt.

De elég. Nem szükséges ehhez ügyvéd.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.12. 11:05

De mint rendesen, nem ez itt az igazi kérdés.
Csak szólok, hogy az öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződéssel lehet - nem pedig az örökösök egymás közti megállapodásával.

drbjozsef # 2021.04.12. 14:12

Rendelkezést a várt örökségről egymás között is köthetnek, igaz, a lemondáshoz kellene az örökhagyó is. De ha ügyvéd előtt csinálták, csak megfelel az a jogszabályoknak, legfeljebb nekünk nem bontotta ki itt a szerződés minden részletét, és csak a kifizetés érdekli. De amúgy jogos észrevétel.

Saman1967 # 2021.04.12. 18:29
Dr BJOZSEF
  • ISMÉTELTEN KÖSZÖNÖM SEGITSÉGÉT..Maga nélkül már "se éjjelünk,se nappalunk nem lenne" fórumozóknak"..))Bármennyire is humoros,mégis az öszinte hálámat és elismerésemet fejezem ki Önöknek gyors segitségükért!

"Az Örökhagyó jelen volt és beleegyezésével történt a két fél részéröl a lemondás és vállalás"
Tulajdonképpen,egy olyan 2 tanuval megtámogatott átutalást/kp.-es kifizetésre gondoltam,ahol..rövid leirás,hogy mire vette fel az összeget,valamint utalás az alap-szerzödésre,mely anno megköttetett..

Lyonee # 2021.04.12. 21:06

A " Örökhagyó jelen volt" kevés.
KBS ügyvédre jó lenne figyelni. "az öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződéssel lehet".

bercike54 # 2021.05.04. 17:35

Tisztelt Szakértők !

Az lenne a kérdésem, hogy ha az elhunyt gyermeke (örököse) lemond az öröklésről az unokatestvére javára/egy szőlő-zártkertről / van szó,akkor elég ,ha 2 tanuval tesz ilyen nyilatkozatot ?

Öröklésről lemondás.

Alulírott Gipsz Jakab (aki Pátyon született 19……. évi ………. hó ….. napján anyja neve: Rózsa Mária) Szikszó Liliom u. 6. szám alatti lakos minden ellenszolgáltatás nélkül lemondok a leszármazóimra is tekintettel Z.J(aki …………ban született. 19……évi …….. napján anyja neve: ...............) Esztergom ……… u. ……. szám alatti lakos javára, a táti ……helyrajzi számú ingatlan tulajdonjogáról. Tát…….2021 évi ……….hó napján.

Válaszukat köszönöm