Örökségről való lemondás


Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.11. 12:50

Annak nem a hagyaték visszautasítása az adekvát módszere.

Dr.Attika # 2016.04.11. 13:15

Nyilván nem az, csak szemléltettem, hogy miről lehet szó.
Jogeset: Anyuka összejött valami internetes társkeresős vigéccel. Pumpolta pénzzel anyukát és rávette a házasságra. Nagymama ezt látva végrendelkezett és minden vagyonát (ingó, ingatlan) az unokára testálta. Unokának lelkiismeret furdalása volt az anyjával szemben, ezért kereste a lehetőséget, hogy az anyja mégis részesüljön az örökségből, de azért ő is jól járjon.

Ildikócska2708 # 2016.04.11. 20:59

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a választ.
Valóban rosszul fogalmaztam, mert nem lemondtam az örökségről, hanem visszautasítottam azt. Elnézést az elírásért!
Azért is, ha esetleg félreérthető volt, amit írtam. Természetesen mindent visszautasítottam, ahogyan kell, a kocsit a cégrésszel együtt.Talán a megfogalmazásom volt kétértelmű.
A kérdésben szereplő életbiztosításnak pedig én vagyok a kedvezményezettje.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.12. 05:14

Ha kedvezményezettje van az életbiztosításnak, akkor természetesen neki fizet a biztosító.

Zsolti86 # 2016.05.17. 11:18

Kedves Kovács Béla úr
Segítségét szeretném kérni abban hogy édesapám után járó örökségemről (ház) hogy tudok lemondani a fiam javára aki 2007.07.10 én született. A házat 3 testvéremmel örökölnénk de én egyéb okok miatt lemondanék a kisfiam javára. Mi a teendőm, illetve a leltárnál már kell-e előre jelezni mint örököst, illetve milyen dokumentumokra lesz szükségem.
Válaszát és segítségét előre is megköszönöm.

ObudaFan # 2016.05.17. 14:00

Ha o az egyetlen gyermeked, akkor az orokles visszautasitasaval. Lehet a leltarnal is, de elég a kozjegyzo előtt is majd.

Zsolti86 # 2016.05.17. 14:14

Tisztelt Kovács Béla úr!
Nem ő az egyetlen gyermekem van még 2 de ő rá szeretném csak.

ObudaFan # 2016.05.17. 16:10

Akkor a legegyszerűbb elfogadni azt oroklest, majd neki ajandekozni.

Rufu # 2016.05.23. 08:07

Sziasztok,

Nekem az lenne a problemam, hogy a bankok eleg jelentos vegrehajtast tettek ram. A sajat hazam az mar ugyis bukik a sunyi forintositas utan. Viszont idos szuleim vannak, kik rendelkeznek valami vagyonnal. Barmikor megtortenhet a szomoru esemeny, hogy orokolnek. Viszont nyilvan nem szeretnem, hogy a bankok erre is rategyek a kezuket. Van egy testverem.

Nem teljesen vagyook tisztaban mi a kulonbseg az oroksegrol valo lemondas es a visszautasitas kozott.

Ha en lemondok rola, akkor esetleg a hitelezok ezt megtamadhatjak jogilag? Mert azt mar hallottam, hogy az ajandekozast megtamadhatjak, vagyonkimentesre hivatkozva.

Persze itt kicsit mas a helyzet, hiszen en vagyok az ados, es az orokseg sosem volt az en vagyonom. Gondolom ezert a lemondasomat vagy visszautasitasommat nem tamadhatjak meg.

Masik kerdesem. Ha szuleim egy masik orszagban bejegyzett cegben rendelkeznek tulajdonnal, akkor az orokosodesi eljaras itt jatszodik le, vagy a masik orszagban? Erre az itthoni vegrehajto racsaphat, vagy csak akkor ha nemzetkozi fizetesi meghagyas lesz, stb.

Elore is koszonom a segitseget.

ObudaFan # 2016.05.23. 15:41

Én azért nem zarnam ki, hogy ez az ügylet is minősíthető legyen fedezetelvononak.
A hagyateki eljarast az orokhagyo szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága folytatja le, de vegrehajtani a vagyontárgy fekvése szerinti országban lehet.

vegaju # 2016.06.03. 07:48

33 éves, súlyos beteg, a gondnokságom alatt lévő gyermekem örökölt a vele soha sem törődő apjától egy lakást //benne az új felesége lalik/ és hiteltarozást. A hagyatéki tárgyalás még nem volt meg, a gyámügynél azt közölték velem köteles vagyok elfogadni a gyerek nevében az örökséget, ha csak 1 ft-al meghaladja a becsült érték a hiteleket. Ez lehetséges lenne? Én szívem szerint lemondanék az egészről.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 08:41

Csakhogy ezt ésszel kell meggondolni, nem szívvel.

ObudaFan # 2016.06.03. 12:40

Az öröklés visszautasításához gyámhatósági jóváhagyásra van szükség, a gyámhatóság pedig a rideg tények alapján fog dönteni.

Törölköző # 2016.06.11. 19:46

Tisztelt Segítők!

Végig olvastam a fórumot, és úgy gondolom választ is találtam a kérdésemre, de szeretnék egy megerősítést, hogy jól értelmezem-e a lehetőségeket.
Az adott helyzet, hogy nagy összegű banki tartozásom van. Édesapám sajnos nagyon beteg. Nem szeretnék az Ő esetleges halála után örökölni semmit. Ha jól értelmezem,egy éltében kötött szerződéssel egészében lemondhatok az öröklésről. Ám nekem van két kiskorú gyermekem, és ha jól értem ők örökölnek utánam? (kivéve ha a gyámhatóság beleegyezik, de ez ugye kizárt mert tehermentes a ház)
Akkor ez az út nem járható az én esetembe?
A másik lehetőség hogy elfogadom az örökséget, és elajándékozom a testvérem javára, amit már a hagyatékin megtehetek, ugye? Ha ilyen lehetséges, ezt a bank utólag mondjuk vagyonmentés céljából megtámadhatja?
Esetleg van más lehetőség?
Előre is köszönöm szépen a segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.12. 08:19

Igazából egyik is, másik is, sőt a harmadik is fedezetelvonó jellegű.
Nem mellesleg a becsület is azt kívánja, hogy a bevételeid nélkülözhető részét a tartozásaid törlesztésére fordítsd. Amit pedig csak úgy elajándékoznál, az nyilván nélkülözhető.

Immaculata # 2016.06.12. 09:05

ezt a bank utólag mondjuk vagyonmentés céljából megtámadhatja?

Nem támadja meg a bank. Ha az átvett hagyatékot elveszíted, a saját vagyonoddal tartozol nemcsak a hagyatékod erejéig, hanem azon túl is.

Immaculata # 2016.06.12. 09:09

Ptk.

7:96. § [Felelősség a hagyatéki tartozásokért]
(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.12. 09:40

Félreérted. Nem az apja tartozásait nem akarja örökölni attól tartva, hogy majd neki kell kifizetnie. Épp ellenkezőleg. Az apja pozitív vagyonát nem akarja örökölni, mert neki magának tartozásai vannak, és nem szeretné, hogy a hitelezőit legalább részben kielégítsék az örökségéből.

dodikám # 2016.06.12. 09:53

Üdvözletem!

Nagy probléma előtt állok. Kérem segítségüket, hogy mit lehet tenni ilyen esetbe. Édesapámmal ketten éltünk már évek óta. Nagyon beteges volt így férfi létemre én ápoltam hosszú éveken keresztül.A napokban elhunyt.. Albérletben élünk, semmink nincs de édesapámnak van 6 millió forint tartozása.. Kérdésem, hogy megöröklöm a tartozását? Sem ingatlant sem ingóságot nem hagy rám. Jómagam is a létminimumon tengődök.Mi ilyenkor a teendő? Le mondhatok ebben az esetben is az örökségről? Kérem segítsenek mert kétségbe vagyok esve.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.12. 10:27

Az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak a hagyaték tárgyaival (esetleg a hagyaték erejéig) felel. Nincs hagyaték - nincs tartozás.

dodikám # 2016.06.12. 10:55

Köszönöm a választ! Még egy kérdésem lenne, hogy ebben az esetben is a hagyatéki tárgyaláson le kell mondani a hagyatékról? Akkor is ha nincs csak adósság?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.12. 11:14

Nem lemondás, visszautasítás.

dodikám # 2016.06.12. 12:36

Köszönöm! A most aktuális nyugdíját felvehetem, hogy a temetését fizetni tudjam? Vagy jobb ha inkább nem veszem fel?

Immaculata # 2016.06.12. 13:14

Félreérted.

Igen, tényleg.

Törölköző # 2016.06.12. 15:38

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen gyors válaszát.
Igaza van, a becsület is azt kívánja, csak én úgy gondolkodom, hogy az én tartozásom az én saram, és nem szeretném hogy édesapám életének munkája az én hibámból elvesszen, akkor inkább legyen a testvéremé.
Utánanéztem hogy mit jelent az, hogy "fedezetelvonó jellegű".
Egy honlapon ezt találtam, hogy idézem:
"A fedezetelvonó szerződésekkel kapcsolatos igények érvényesítése is speciális: a hitelező, aki követelésének fedezetét elvonták, a rosszhiszemű vagy ingyenes előnyhöz jutott vevővel szemben léphet fel, a vevő pedig köteles tűri a hitelező igénye kielégítését. A vevő más vagyonával nem felel, csak a fedezetelvonó módon szerzett vagyonnal."
Ez azt jelenti hogy a testvérem ebben az esetben számonkérhető az én irányomba folytatott végrehajtás során?
Esetleg édesapám kitagadhat engem a teljes örökségből? Ha igen, akkor ennek mi a módja?
Egyáltalán van valami módja annak, hogy én semmit sem örököljek?
Segítségét továbbra is köszönöm!