Örökségről való lemondás


NZsolt # 2015.02.10. 19:26

Tisztelt jogászok!

Következő kérdésben kérnék segítséget.
Elhunyt egy felnőtt nő, akinek van két szülője és egy nővére. Az elhunyt után lakóingatlan (kb 10 millió ft értékű) maradt, mint örökség. A szülők örökölnék ezt alapból, ha jól tudom ez illetékmentes ekkora értékben.
A kérdés, hogy amennyiben a szülők visszautasítanák az örökséget, és így az az elhunyt nővérére "szállna", kellene-e öröklési illetéket fizetni, mivel az már nem egyenesági öröklés lenne. Jól gondolom, hogy igen, és ha jól olvastam 6%-ot?

Előre is köszönöm segítségüket!

Üdv,
Zsolt

ObudaFan # 2015.02.10. 21:35

Kell, 9%-ot. Célszerűbb elfogadni és ajándékozni a nővérnek, úgy nem lesz illeték.

NZsolt # 2015.02.15. 23:36

Kedves ObudaFan, köszönöm a segítséget!

Üdv,
Zsolt

Barbidanu0811 # 2015.02.18. 09:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleim házassága 6 éve megromlott, mert kiderült, hogy édesanyám több banknál is felvett hitelt, amit természetesen nem fizetett. Sajnos nem tudom, hogy jelenleg mekkora összeg lehet a tartozása. Voltak apukámmal közös kölcsöneik is. Amikor fény derült a dolgokra anyukám elköltözött. Apukám rá egy évre meghalt. A hagyatéki tárgyaláson két testvéremmel lemondtunk az örökségről, mely egy ingatlant foglal magában. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha esetleg anyukám is meghalna, akkor mi történik a kölcsönökkel? Mi történik akkor, ha addig a ház eladásra kerül (amely most anyukám nevén van) és nem marad ingatlan/ingóság csak adósság? Lemondhatunk újra az örökségről? Lehet olyat, hogy senki sem fogadja el az örökséget?
Nem szeretnénk olyan kölcsönöket fizetni életünk végégig amelyekhez semmi közünk.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel

ObudaFan # 2015.02.18. 11:10

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, de egyébként az öröklést vissza leeht utasítani. Ha minden örökös visszautasítja, végül az Állam örököl.

Noah # 2015.02.18. 14:08

Édesanyám az örökhagyó, mi 4-en vér szerinti gyerek az örökösök. Előre láthatólag örököltünk egy kis ingatlant, melyre még nem járt le a kölcsön. Csak adósságot örökölünk. 2 testvérem meg sem lett jelölve örökösként,így nem is akarnak foglalkozni az üggyel.(engem is csak úgy vettek fel a hagyatéki nyilvántartásba örökösként, hogy a Közjegyzőnél érdeklődtem, hogy mikorra várható a hagyatéki tárgyalás, különben nem is tudják hogy hány gyereke,örököse van az Édesanyámnak)
Kérdésem az lenne,hogy ha én lemondok a rám eső örökség részről az állam javára, akkor ez csak akkor érvényesül, ha mind a 3 testvérem is lemond? Mi történik, mivel 2 testvérem nincs megjelenítve örökösként, s nem érhetőek el magán úton.

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.02.19. 13:37

Senki javára nem lehet az öröklést visszautasítani, hanem csak úgy általában. Ha nem mind a négyen utasítjátok vissza az öröklést, akkor a visszautasító nyilatkozatot nem tett testvéreid örökölnek. HA mind a négyen visszautasítjátok, akkor ha van esetleg távolabbi rokon, aki még törvényes örökös, ő örököl. Ha nincs, akkor végső soron az állam.
Egyébként az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.

chriswb # 2015.02.19. 18:19

hello Noah!
Én is ezt kérdeztem!
Mi az, hogy "csak az örökrészével felel" a leszármazott? Vagyis a gyermek(ek)?
Ha nincs örökség csak adósság?
Illetve van ingatlan, de annak az értéke kevesebb, mint a rajta lévő hitelek?
A bank,az állam elkárolja ezeket?
Nem is rossz!
Felvenni egy rozoga ingatlanra annyi hitelt, amennyit bírsz.
Aztán meghalsz, az utódok(lásd örökösök) meg lemondanak az örökségről!
Ami nem más, mint rengeteg adósság!
hello

Irénke65 # 2015.02.20. 18:14

Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném az ügyben hogy anyukám nővére nem rég halt meg. Ő volt a legidősebb gyermek, férje már rég meghalt. Saját gyermek nem született. Tehát az elhunyt nagynéném testvérei örökölnek akik összesen 9-en voltak de már csak 4 élő van, tehát az elhunyt testvérek leszármazottjai is örökösök. De többen leszeretnének mondani anyukám (az elhunyt testvére) javára. Az ország minden részén vannak örökös leszármazottak de nem szeretnének eljönni a hagyatéki tárgyalásra mert nem tartanak igény semmire. Mi a módja az örökség lemondásnak? Mi történik akkor ha nem jönnek el a hagyatéki tárgyalásra? Van-e valamilyen lemondó nyilatkozat amit a közjegyző elfogad? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv. Irénke65

ObudaFan # 2015.02.23. 12:29

Bárki írásban visszautasíthatja az öröklést, de ebben az esetben nem jelentheti ki, hogy ki javára utasítja vissza, hanem a sorban a következő örököl. Vagyis ha van leszármazója, aki nem utasítja vissza az öröklést (vagy kiskorú leszármazó esetén például a gyámhatóság nem járul hozzá a visszautasításhoz), akkor ő, ha pedig nincs, akkor a többi, visszautasító nyilatkozatot nem tett testvér egyenlő arányban.
A másik járható út, hogy a testvérek elfogadják az öröklést, majd édesanyádnak ajándékozzák, de akkor a testvérek öröklési illetéket fizetnek, édesanyád pedig ajándékozási illetéket ez után.

Marthika # 2015.03.03. 12:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2008-ban halálozott el édesanyám. 3-an vagyunk testvérek. Én a hagyatéki eljáráson lemondtam az idősebbik öcsém javára az örökségemről.
Most kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, melyben néhai édesanyám hitelkártya tartozását követelik tőlem/tőlünk.
Kérdésem az, hogy ez rám tartozik-e amikor én lemondtam örökségemről. A tartozást pedig nekem is ki kéne fizetni?
Köszönettel:

ObudaFan # 2015.03.03. 16:14

Attól függ, hogy visszautasítottad-e az öröklést, vagy elfogadtad és neki ajándékoztad. Az előbbi esetben nem tartozik rád, az utóbbi esetben igen. De visszautasítás esetén nem lehet megjelölni, hogy kinek a javára történik, hanem a sorban következő javára. Ez persze lehetett egyedül a testvéred, ha egyedüli testvér.

szamócácska # 2015.03.04. 13:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám elhalálozása után örököltünk egy ingatlant a féltestvérremmel fele-fele arányban.Az örökséget mindketten elfogadtuk,de én most szeretnék lemondani a másik fél javára,hogyan tehetném ezt meg,mit kell tennem ez ügyben?Gondolok itt arra,ügyvéd kell e vagy csak írásba foglaljuk?És még azt szeretném tudni van e valami kötelezetségem a NAV felé ez ügyben?Előre is köszönöm a választ!!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 15:42
Ügyvéd nélkül nem lesz bejegyezésre alkalmas a szerződés. De ne emiatt aggódj, a legdrágább ügyvéd is megcsinálja a forgalmi érték 2
  • áért. Az ajándékozás illetéke azonban 9 vagy 18%-os lesz.
Marja # 2015.03.22. 17:34

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:
Nagymamám nevén két ház van, az egyikben édesapánk és élettársa éltek. Édesapám 4 éve meghalt, de halála után az élettárs nem volt hajlandó sem kiköltözni a házból, sem megvenni azt, még jelképes összegért sem. A másik házban nagymamám él, egyedül. Van két féltestvérem, akikkel nem tartjuk kapcsolatot. Szeretnék lemondani az örökségről. A kérdésem az lenne, hogy ezt most kell még megtennem, amíg a mama él, vagy később? Mi a teendő? Mi a lemondás menete?
köszönettel,
M

Marja # 2015.03.22. 17:34

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:
Nagymamám nevén két ház van, az egyikben édesapánk és élettársa éltek. Édesapám 4 éve meghalt, de halála után az élettárs nem volt hajlandó sem kiköltözni a házból, sem megvenni azt, még jelképes összegért sem. A másik házban nagymamám él, egyedül. Van két féltestvérem, akikkel nem tartjuk kapcsolatot. Szeretnék lemondani az örökségről. A kérdésem az lenne, hogy ezt most kell még megtennem, amíg a mama él, vagy később? Mi a teendő? Mi a lemondás menete?
köszönettel,
M

kisvezse # 2015.03.22. 18:38

Tisztelt hozzáértő! Szeretnék segítséget kérni, hogy ha egy Örökhagyó után van 4 Örökös, hogyan tud lemondani 3 Örökös, hogy csak 1 örököljön?
Írásban? Szóban?
Ha írásban lemond akkor nem kell megjelenni a hagyatéki tárgyaláson?

Lemondó nyilatkozat kell vagy visszautasító?

ObudaFan # 2015.03.23. 16:05

kisvezse

Ha a három örökösnek nincs olyan leszármazója, aki a visszautasításuk esetén örökölne, akkor írásban, vagy a tárgyaláson szóban, írásbeli visszautasítás esetén el sem kell menni. Ha van leszármazó, de mégis így szeretnétek rendezni, akkor erről azért a közjegyző előtt kellene egyező nyilatkozatot tenni szerintem, és hogy az illetékkel ne járjatok rosszul, nem ártana ügyvéddel is megbeszélni.

ObudaFan # 2015.03.23. 16:07

Marja

ÉLetében a vele kötött írásos szerződéssel lemondhatsz az öröklésről, vagy a halála után a hagyatéki eljárásban tett egyoldalú nyilatkozattal.

kisvezse # 2015.03.25. 18:44

Köszönöm a választ!

Ny. Zoltán # 2015.03.25. 21:17

Tisztelt hozzá értők!

Néhány nap múlva kell mennem hagyatéki tárgyalásra a nővéremmel. Édesapánk egy fél lakásrészt és némi banki tartozást hagyott hátra. A nővérem és köztem történt szóbeli megállapodás alapján én kapnám a lakásrészt, és a fennálló banki tartozást is. Testvéremnek van egy 16 éves fia. A kèrdésem az lenne, hogy ez így ebben a formában megoldható-e? Elég ha lemond a javamra, vagy vissza kell utasítaniuk? Az összes fennálló tartozást ugyanakkor magamra tudom-e vállalni? Köszönöm a segítséget előre is!

ObudaFan # 2015.03.26. 14:18

Vissza kellene utasítaniuk és a gyermek nevében történő visszautasításhoz a gyámhatóság hozzájárulása is kell majd.

B.Zsuzsa # 2015.05.15. 07:53

Tisztelt Leendő Válaszoló!

A szüleimtől kaptam 1.500.000 Ft-ot a közelmúltban. Ezen összeg erejéig szeretnék lemondani az örökségemről. Az összeget a szüleim közösen adták, a vagyonuk minden eleme közös. Egyetlen testvérem van, és egy már nagykorú gyermekem. Az iránt érdeklődnék, hogy lehetséges-e egy meghatározott konkrét összegről lemondani, vagy csak az örökség meghatározott hányadáról, vagy egy ingatlanról? A Ptk-át próbáltam értelmezni, az egyértelmű, hogy a bátyámat nem kell megneveznem, mint „kedvezményezettet”, mivel nincs több testvérem, viszont a gyermekemre nézve kiterjedően is le kell mondanom. Iratmintákat próbáltam keresgélni, de mindegyik egész örökségre, vagy ingatlanról való lemondásra vonatkozott. Mivel a lemondáshoz nem kell közjegyzői okirat, vagy ügyvédi ellenjegyzés, ezért szeretnénk az ezzel járó plusz költség nélkül megoldani.
További kérdésem, hogy szóba került még, hogy ne lemondás, hanem ajándékozási szerződés legyen. Abban viszont nem tudom, hogy ki lehet-e kötni, hogy az örökségből ez „előlegként” lett ajándékozva, és ilyen értékben csökken az örökségem. Ill. alternatívaként felmerült a kölcsönszerződés lehetősége is, miszerint „fiktív módon” a bátyám lenne a kölcsön adója, és a szüleink halála után kellene számára az összeget megfizetnem (az örökségből). Ezt a lehetőséget én nagyon ellenzem, de az édesanyám ezt tartaná a legjobb ötletnek valamiért.

A válaszokat előre is köszönöm. B.Zsuzsa

ObudaFan # 2015.05.15. 18:28

Osztályra kell bocsátani ezt az értéket majd akkor is, ha semmilyen szerződést nem köttök, de egyébként szerintem ilyen lemondó szerződésnek sincs semmi akadálya, vagy hogy a várt örökségről a testvéreddel közösen rendelkezzetek egy szerződésben.

Fnett # 2015.06.15. 06:31

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Segítséget szeretnék kérni. Férjem elhunyt, az örökségről lemondtunk, a család többi tagja is egyöntetűen lemondott, vagyis az örökség a Magyar Államra száll. A kérdésem hitelszerződéssel kapcsolatban lenne. A szerződésben a férjem az adós, én adóstárs vagyok. Ilyen esetben mi történik? Ha a Magyar Állam örököl, akkor belép az örökös helyére adósként és a bank az Államtól fog követelni elsődlegesen? Mivel a hagyaték még nem záródott le, mi fizetjük a részleteket, de ha megszületik a végzés, vajon mi várható?
Válaszukat köszönöm.