Örökségről való lemondás


flatron73 # 2016.01.19. 14:15

Tisztelt Ügyvéd Úr! Édesapám 2010-ben elhunyt, az ingatlanára érvényes eltartási szerződést kötött. Az nem is szerepelt a jogerős hagyatéki végzésben, ahol én vagyok az elhunyt örököse. Ezzel az ingatlannal kapcsolatban a napokban kaptam egy fizetési felszólítást egy közműszámla megfizetésére, ami 2012. keltezésű tartozás. A tartozást követelő céget tájékoztattam a fent leírtakról, de az elmondásuk szerint mindenképpen tőlem fogják behajtani a tartozást, majd én pedig pereskedhetek az érvényes eltartási szerződésben lévő személlyel,a tartozás behajtásáról. Ez így számomra érthetetlen, én fizessem meg egy olyan ingatlan tartozását, ami soha sem volt a tulajdonomban. Mit tegyek?

ObudaFan # 2016.01.19. 15:59

flatron73

Az nem az ingatlan tartozása, hanem édesapád tartozása. Te pedig az édesapád tartozásáért azzal felelsz, amit tőle örököltél.

flatron73 # 2016.01.20. 12:40

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az nem lehet az édesapám tartozása, hiszen ő 2010-ben meghalt. A közüzemi számla pedig 2012. keltezésű. Az az ingatlan tartozása, vélelmezhető, hogy az eltartási szerződéssel tulajdonjoghoz jutott személy nem íratta át közüzemi órákat a saját nevére. Akkor viszont miért tőlem akarják behajtani?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.20. 13:15

Annál rosszabb. Akkor a te tartozásod. Át kellett volna íratni a közszolgáltatási szerződéseket.

ObudaFan # 2016.01.20. 14:10

Szerintem nem, ebben az esetben a bent lakó lesz köteles fizetni.

kirababa # 2016.01.23. 14:53

kirababa
#
e-mail
2016.01.18. 10:06

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy/
Abban szeretném a segitségüket kérni,hogy leszeretnék mondani az örökségemről,mert folyik egy birósági ügy mert az elhunytnak van egy folyószámla hitel tartozása és azt az örökösöknek kell megfizetni tekintettel arra,hogy a közjegyzői végzésben ez akkor nem szerepelt csak utólag közölte az OTP hogy van tartozás, ez az egyik amelyben kérem a segitséget a másik hogy az ingatlanon jelzálog van mert kellett a 3 millioó ft az egyik testvéremnek és igy mind hárman megvagyunk jelölve mint adós társ ha nem fizeti rendszeresen a megjelölt ha összeget havonta akkor az örökösöknek kell megfizetni. Nagyon szeretném ha letudnák mondani az örökségemről,nem tartok rá igényt ez ügyben mit tehetek, Kérem mielöbbi válaszukat. Köszönettel Cservenák Károlyné Bgyarmat

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.23. 16:24

Ha egyszer már elfogadtad a hagyatékot, akkor már nem lehet visszautasítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.23. 16:25

Szerintem nem, ebben az esetben a bent lakó lesz köteles fizetni.
A szolgáltatónak?!

ObudaFan # 2016.01.24. 14:00

„Szerintem nem, ebben az esetben a bent lakó lesz köteles fizetni.”
A szolgáltatónak?!

Mivel senki nincs már szerződésben a szolgáltatóval.

ObudaFan # 2016.01.24. 14:03

kirababa

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Viszont ha a tartozás fennáll, akkor érdemes nem csinálni további perköltséget, mert azért már felelhet a teljes vagyonával az örökös is.

magdi47 # 2016.01.24. 15:13

Tisztelt ObudaFan! Szeretném tudni hogy a hagyatéki eljárás lefolytatása idejében egyidejűleg lehet -e elfogadni az örökséget és már akkor elajándékozni, vagy az ajándékozást egy másik időpontban kell illetve lehet megtenni? És az eljárás közjegyzői díját befolyásolja -e? Köszönettel!!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.24. 16:58

Mivel senki nincs már szerződésben a szolgáltatóval.
Akkor ebben nem értünk egyet. Az örökhagyó vagyona egységes egészként száll át az örökösre. A vagyonba szerintem beletartoznak a szerződésekből eredő jogok és kötelezettségek is. Az örökös a szerződésekben az örökhagyó jogutóda. Kivéve azokat a szerződéseket, amelyekben a jogutódlás kizárt, amelyek a fél halálával megszűnnek. A közszolgáltatási szerződés ilyen?

ObudaFan # 2016.01.24. 18:37

Mivel az örökhagyó már nem fog fogyasztani, a jövőbeni fogyasztásra szerintem igen.

ObudaFan # 2016.01.24. 18:37

magdi47

Lehet és nem befolyásolja.

illetékes elvtárs # 2016.01.24. 21:37

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek / Urak,

Édesanyám egy kis házban él Pest megyében. Az ingatlan tehermentes és én és az öcsém nevén van (évtizedekkel ezelőtt a nagyanyám vette a mi nevünkre, de ez csak névleges). Az öcsém jár ki karbantartani évek óta a házat.
Szeretném még Anyu életében az öcsémnek ajándékozni a részem (ez gyakorlatilag Anyu vagyona, de ugye az én nevemen van). Ez Anyunak és az öcsémnek is rendben van. Mi lenne a legjobb megoldás?
Én arra gondoltam, hogy Anyunak ajándékozom a részem, ő meg a tesómnak. Így illetékmentes, nem?
Megtehetjük ezt egy lépésben?
Van bármi hátulütője, rejtett költsége?
Köszönöm előre is a segítséget.

ObudaFan # 2016.01.25. 06:46

Illetekmentes, de ket lepesben. A foldhivatali dij duplazodik es esetleg az ugyvedi munkadij lesz magasabb. De ez nyilvan apropenz a megsporolt illetekhez kepest.

illetékes elvtárs # 2016.01.26. 14:59

Kedves ObudaFan,

Nagyon szépen köszönöm a választ.

Mrs. Anonymus # 2016.02.01. 15:23

Tisztelt Ügyvéd!

Adott egy ingatlan, ami fele részben anyukámé és fele részben a második férje tulajdona.
Édesanyám halála után a hagyatéki tárgyaláson a két testvérem lemondott a saját részükről, ami részben az ingatlan fele, részben részvények és részben adósság.
De nem az én részemre mondtak le, hanem a második férjnek ajándékozták.

Ezt nem kellett volna nekem is elmondaniuk?
Hiszen jog szerint ha ők lemondanak mindenről, akkor mint törvényes örökös nekem járt volna... az adósság is természetesen.
A "tisztelt" közjegyző csak tényeket mondott, semmiféle papírt nem láttam a lemondás/ajándékozás tényéről.

De ez a "legkisebb" gondom.

Pár héttel a hagyatéki tárgyalás után az idősebbik nővérem eljött az adott ingatlanba, és elvitte magával azokat a tárgyakat, amik anyukánk édesapjáé voltak.
Különböző versenyek kupái, aminek nem csak eszmei értékei vannak.
Mivel ezek is az örökséghez tartoznak, úgy gondolom jogtalanul vette magához.
Visszaadni nem hajlandó, ha kérem.
Ráadásul ezekhez a díjakhoz a második férjhez sincsen semmi köze, hiszen nem vér szerinti leszármazott.

Tehetek-e valamilyen jogi lépéseket ellene vagy engedjem, hogy ezzel is arcon csapjanak, mint ahogy a lemondásukkal a második férjnek?

Előre is köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2016.02.01. 15:53

Mrs. Anonymus

Az öröklést visszautasítani nem lehet senkinek a javára, csak úgy általában. Itt tehát vélhetően nem ez történt, hanem az, hogy elfogadták az öröklést, majd odaajándékozták az illetőnek, amiről viszont nem kellett téged tájékoztatni. Ha pedig az öröklést elfogadták, akkor éppen az ingók egy részére igényt is tarthatnak.

Mrs. Anonymus # 2016.02.01. 16:36

Tisztelt ObudaFan!

A határozati indoklásban ez áll:

  1. "A közjegyző a X.Y. és Z.Zs. törvényes örökösök, valamint Gipsz Jakab túlélő házastárs között létrejött egyezséget jóváhagyja és az ingatlanhagyaték további 2/3 részét, valamint a hagyatéki tételből az x sorszámú részvényeket ajándékozás jogcímén, X.Y. és Z.Zs. törvényes öröklés jogcímén történő közbenső tulajdonszerzésének megállapítása mellett átadja az örökhagyó túlélő házastársnak"
  2. "X.Y és Z.Zs. az örökrészüket Gipsz Jakabnak ajándékozták, aki elfogadta. Egyezségüket a közjegyző, a hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII.tv. 94.§.(2) bek. alapján jóváhagyta. Így a hagyaték egyezséggel érintett részét az örökhagyó túlélő házastársa, Gipsz Jakab örökös szerezte meg, ajándékozás jogcímén."

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy mindenről lemondtak.
(Bár az idézet törvényt nem ismerem.)
Tehát az anyai nagyapám ingósága nem lehet se a testvéreimé, se Gipsz Jakabé.

ObudaFan # 2016.02.01. 16:49

Pedig nem. Elfogadtak es utana ajandekoztak oda, ami egeszen mas jogi helyzet. Mondjuk igy eppen lehetne lopas az ingosagok elvitele, de csak ha nem a megajandekozott hozzajarulasaval tortent.

Mrs. Anonymus # 2016.02.01. 16:55

Köszönöm szépen a válaszát.

Bár nem értek egyet azzal, hogy Gipsz Jakabnak mi köze az én vér szerinti nagyapám ingóságaihoz, amit anyámnak ajándékozott oda az anyukája, amikor meghalt a papa.

Ebből csak azt szűrtem le, hogy egy senkiházinak több joga van az én nagyapám emléktárgyaihoz, mint nekem.

ObudaFan # 2016.02.01. 16:59

A sajat orokseget mindenki annak ajandekoza, akinek akarja?

Digimon # 2016.02.07. 10:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A alábbi esetben szeretném kérni a segítségét.
A testvérem elhalálozott. Életében, az édesanyámmal élt együtt az 1/1 részben tulajdonában lévő lakásban, melyben az édesanyám holtig tartó haszonélvezettel bír. Sajnos a testvérem nagyobb összegű jelzálog hitelt vett fel, amelyben az édesanyám mint adóstárs szerepel. További adósság is terheli ezen felül, melyet részben csekken,részben folyószámlájáról rendezett.
A testvérem után az édesanyám a törvényes örökös feleség, gyerek hiányában.
Kérdésem, hogy mi lesz várható a hagyatéki eljáráson az örökség elfogadása, vagy elutasítása esetén.

Amennyiben elutasítja az örökséget a lakás nem lesz az övé, de a jelzáloghitelt továbbra is fizetnie kell-e?
Továbbá, ha az édesanyám lemond, akkor rám mint az örökhagyó testvérére száll az örökség, amiről természetesen én és ha szükséges a nagykorú gyerekem lemondunk, mivel az ingatlan értéke kb 3,5 M Forint, míg a tartozás összesen kb, 4,5 M Forint.. Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 10:57

A testvérem után az édesanyám a törvényes örökös feleség, gyerek hiányában.A testvérem után az édesanyám a törvényes örökös feleség, gyerek hiányában.
Ez nem így van.