elővásárlási jog


lajcsó # 2017.09.25. 09:44

A társtulajdonosokat az adásvézeli szerződés átadásával/elküldésével kell tájékoztatni az eladásról, ugyanis ennek ismeretében tud nyilatkozni az elővásárlási jogáról.
Előzetes tájékoztatás nem kötelező, de nem haszontalan, hátha valamelyik tulajdonostárs megvásárolja a tulajdonrészt.

kukucs # 2017.09.25. 12:41

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Fxxtomi # 2017.10.11. 20:38

Üdvözlöm. Egy jóbaratom háza mellet eladó egy porta ö megszerette volna venni de kiadták egy otthoncentrumnak masok megvetek a napokba ő vissza vásárolhatja ?

drbjozsef # 2017.10.12. 04:47

Nem. Vissza semmiképpen sem vásárolhatja, hiszen sohasem volt az övé.

Ha az a kérdésed, hogy volt-e elővásárlási joga, és élhetne-e azzal utólag, az szintén nem : a szomszédnak nincs elővásárlási joga.

Általában a közös tulajdonnál a tulajdonostársaknak van elővásárlási joga a másik résztulajdonos részére.

Ha ez két önálló telek egymás mellett, akkor nincs elővásárlási joga. Ez szinte biztos, mert az otthon centrumosok nem hülyék.

Ha esetleg ez a szomszédos porta osztatlan közös tulajdonban volt a barátod házával, akkor lehetne elővásárlási joga. De ez nem túl valószínű.

nonolet # 2017.10.12. 09:55

Fxxtomi

Tehet rá vételi ajánlatot az új tulajdonosnak.
Aztán vagy eladják neki annyiért vagy nem.

Nyilván jócskán rá kell kínálni, ha akar valamit.

- -

Persze megvehette volna ős is, hisz hirdetve volt, hogy eladó.

huorsi # 2018.02.06. 16:25

Szeretnék vásárolni egy lakást. A lakás tulajdoni lapjára nincs rávezetve az elővásárlási jog, de az alapíto okirat szabályozza.
A gyakorlat az, hogy kiszokták függeszteni a lépcsőházban zárt helyre az adásvételi szerződést, megadják az illetékes elérhetőségét. Ez jelen esetben is így van, viszont úgy került kifüggesztésre, hogy

"X M Ft és a vevő által biztosított kettő évig tartó egészségügyi szolgáltalás ellenében."

Ez csak 1 pontja a szerződésnek amit kiemeltem. A szerződés semmi, de semmi részéletet nem ír, hogy ez milyen szolgáltatás.
A lakást meg sem mutatják, a tulajdonos / eladó külföldön él. Az ingatlan üres, én is látom/nem látom, hogy lenne itt bármi mozgolódás. Nagyon alacsony a vételár, én valami "mutyira" gyanakszom.
Felvettem az ügyvéddel a kapcsolatot, aki szerkesztette a szerződést, teljesen elutasító.
Az ügyvédem is felvette velük a kapcsolatot, nekik is nesze semmit választ adott, idézek : "A Vevő már hosszabb ideje folytatja az eladó kezelését a köztük lévő mély baráti viszonyra is tekintettel, külön ellenszolgáltatás nélkül. A Vevő egyébként képzettségét tekintve bioenergetikus/energetikus, kinezológus, transzperszonális pszichológus, reflexológus."
Ez eladó állítólag Indiában él, a vevő pedig Budapest...

Mit lehet ilyenkor tenni?

huorsi # 2018.02.07. 12:04

nonolet: ha csendben maradtál volna bölcs maradtál volna...

Rexor # 2018.02.07. 12:44

Ebből a katyvaszból az első két mondatot értettem.

Vadsuhanc # 2018.02.07. 13:16

Kedves huorsi!

Te milyen jogszabályra alapítod/ alapítanád az elővásárlási jogodat?

huorsi # 2018.02.08. 19:59

Kedves Vadsuhanc!

A társasház alapító okirata szabályozza, hogy a társasházban tulajdonnal rendelkezők, egymás tulajdonára, - ami a társasházban van – előjoggal rendelkeznek, ha azt a tulajdonos ki akarja adni, vagy el akarja adni, vagyis előbérleti joga van, illetve elővásárlási joga van.

huorsi # 2018.02.08. 20:17

Kedves Rexor!

Fuss neki újra és le is egyszerűsítem neked.

Van egy eladó lakás, amire elővásárlási jogom van a többi tulajdonossal együtt, akiknek tulajdonuk van a házban,ezt a társasház alapító okiratban szabályozza.

Kifüggesztette az eladó az eladás tényét, amiben a vételár részben forintosítva, részben egészségügyi szolgáltatásként lett feltűntetve.
Ez a szolgáltatás nincs részletezve.

Én szeretnék élni az elővásárlási jogommal. Vállalom én is a nem ismertetett szolgáltatást, és kifizetem a vételárat ugyan úgy, mint a 3. személy, akinek nincs elővásárlási joga.

Az eladó külföldön él, az okiratot szerkesztő ügyvéd nem együttműködő. Én jeleztem a társasház kezelőjének is, hogy élnék az elővásárlási jogommal. Ő is falakba ütközik. Kiállítani nem fogja az igazolást, mert tudomása van rólam és másik tulajdonostól is, hogy van érdeklődés házon belül is a lakásra. Mivel az ügyvéd elérhetősége van megadva érdeklődésre, gondolom nem is fog foglalkozni vele és ahogy hétfőn a kifüggesztés lejár, ő beadja a földhivatalba a szerződést.

nonolet # 2018.02.08. 22:15

Hát akkor talán nyilatkozni kéne... még időben.

A szabályzat szerinti módon.

drbjozsef # 2018.02.09. 06:34

huorsi,

én a helyedben, ha megéri az X millió forint, plusz egy két éves időtartamra egy ésszerű összeg szerinted, akkor nyilatkozz, hogy élsz az elővásárlási jogoddal.

Ekkor majd ők fognak idegeskedni, hogy most akkor mi meg hogy legyen. Ezt elég nyilvánvalóan az elővásárlási jog megkerülésére találták ki, pláne, hogy az eladó külföldön él, teljesen életszerűtlen az egészségügyi szolgáltatás (kivéve persze, ha csak Grabovoj számok küldéséről van szó, de az meg nem drága).

Gondolom, kitalálnak valamit, amivel szívassanak, vagy rádijesszenek, mondjuk azzal, hogy évente hatszor akkor utazz ki Te külföldre, és végezd el a szolgáltatást, vagy ilyesmi. Te meg felajánlhatod, hogy ha az eladó ideutazik, akkor fizeted a lábmasszázsát.

Na ilyenkor van az, hogy ha akadékoskodnak a szerződéssel, akkor pereskedhetsz. Mivel elég szemet szúró szerintem ez az egészségügyi szolgáltatás, igen jó esélyed van rá, hogy a bíróság valami köztes megoldást hozzon legrosszabb esetben is (jobb esetben elküldi őket a sunyiba az elővásárlási jog kijátszásának kísérletével). Mondjuk Y összeg plusz kifizetésével, amiből a tulaj külfüldön is kezeltetheti magát. Összegszerűsíti a szolgáltatás értékét. Biztos még itt is próbálkoznának, hogy heti 6x járna London legdrágább csodamasszőréhez két évig alkalmanként 1000 fontért, de a bíróságot nem hiszem hogy nagyon meghatná. Ráadásul, mivel ők nem voltak hajlandóak ELŐRE részletezni a szolgáltatást, még megintcsak megilletne a jog, hogy mégis elállj a szerződéstől, ha feltűnő az értékaránytalanság az ingatlan meg a szolgáltatás tekintetében.

Hozzáteszem, nem vagyok jogász, ez csak a józan paraszti ész, szerintem ilyennel nem lehet kijátszani az elővásárlási jogot, de majd az ügyvéd urak kijavítanak, ha hülyeség.

Edömér # 2018.02.09. 09:55

Jó napot!
Örökölt ingatlan értékesítésével kapcsolatban kérem segítségüket.
A lakás társasházi, a szomszédoknak elővételi joguk van. Nincs ezzel semmi gond, nekem mindegy, ki vásárolja meg. A kérdés az, hogy amennyiben az eladási procedúra elején keresem meg az érintetteket és nyilatkoznak róla, hogy NEM kívánják megvásárolni az ingatlant, ezt szükséges megismételni a vételi szándéknyilatkozat megtételekor illetve az adásvételi szerződés megkötésekor is?
Az egészet természetesen az ügyvédemre bízom majd (ha találok megbízható ingatlanjogászt).
Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.09. 10:55

Az elővásárlási jogról előre, általánosságban lemondani nem lehet; mindig csak egy konkrét ajánlatról (gyakorlatilag szerződésről) nyilatkozik a jogosult.

nonolet # 2018.02.09. 11:00

Edömér

Kösd meg a szerződést és majd abból kell kapniuk a jogosultaknak.

Akik majd nyilatkozhatnak,
hogy
a vevő helyébe akarnak-e lépni az adott feltételekkel.

Edömér # 2018.02.09. 11:39

Köszönöm a segítséget!

topyjo # 2018.02.17. 06:51

Üdv!
Egy garázst szeretnék vásárolni, ami egy 5db-os tömb 2. garázsa. Régi, elhagyatott városszéli környék. Az egyik szomszédot ismerem, és az eladót, de a többi tulajdonost ők sem. Van ahol évek óta nem láttak mozgást. Nem is tudják ki lehet a tulajdonos. Létezik még ilyenkor az elővásárlási jog?
Fel kell kutatni az összes tulajdonost, és alá kell velük íratni?
Előre is köszi!
Topyjo

lajcsó # 2018.02.17. 07:22

"Létezik még ilyenkor az elővásárlási jog?"
A tulajdoni lapból kiderül.

"Fel kell kutatni az összes tulajdonost, és alá kell velük íratni?"
Senkit nem kell kutatni és semmit nem szükséges aláíratni. A szerződést kell elküldeni tértivevényes küldeményben az elővásárlásra jogosultak számára.

topyjo # 2018.02.18. 05:35

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.18. 11:44

Miért lenne elővásárlási joga bárkinek is?

drbjozsef # 2018.02.19. 08:21

Az "összes tulajdonost" kifejezésből osztatlan közösnek tűnik az 5 garázs, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.19. 10:26

Nem. Öt garázsnak miért ne lenne "összes tulajdonosa" akkor is, ha nem állnak közös tulajdonban?

Fehalofaja # 2018.03.11. 18:14

Üdvözletem,
kérdéssel fordulok a szakértőkhöz.

Van egy szülői ház egy kis faluban, kettes porta. Az ingatlan-nyilvántartásban nincs elővásárlási jog bejegyezve, most azonban megromlott a viszony a szomszéddal, aki el akarja adni a tulajdonát, de félő, hogy ki akar velünk szúrni, és olyanoknak adja el, akiket finoman fogalmazva nem szeretnénk szomszédnak.

A telekkönyvben tehát nincs osztatlan közös tulajdon, szerződés szerinti elővásárlási jog sincs, szolgalmi jog sincs alapítva.

Viszont a természetben úgy néz ki ez a kettes porta, hogy övék a hátsó rész, rajtunk keresztül jutnak a saját ingatlanukra, mi pedig a mi hátsó kertünket tudjuk rajtuk átjárva elérni.
Tulajdoni lapon külön van, a természetben viszont gyakorlatilag az udvari rész közös használatú.

Kérdésem: megelőzendő a nemkivánatos szomszédok megjelenését jogosult vagyok-e ezek alapján elővásárlási jogot bejegyeztetni mondjuk úgy, hogy a természetben közös használatú részt osztatlan közös tulajdonná minősittetem?
Ha ez az ő ellenállásukba ütközik, bíróság kimondhatja-e, hogy az én ingatlanom egy része és az övék egy része közös?

Köszönöm és üdv
Fehalófaja

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.11. 19:19

Elég nehéz elképzelni, hogy ezek önálló ingatlanok legyenek. (Esetleg a "közös udvar", de az is kihalóban lévő állatfajta.)