fenyegetés, zaklatás


Vadsuhanc # 2018.05.09. 11:50

Gondoltam nem érti meg egy-két ember. A szájhagyományon alapuló erkölcsi bizonyítvánnyal is sokan foglalkoznak. Ne legyen így...

Péter28 # 2018.05.10. 14:40

De az szerintem nem zaklatás, ha 30 méterről nézem, ahogy megy haza a nő, a volt párom. De nem szólok hozzá. Ha ezért feljelent, akkor én is kicsaphatom a balhét a rendőrségen, hogy éppen ott volt dolgom, meg fagyiztam egyet és kész...

batka75 # 2018.05.10. 15:36

Menthetetlen...

Bogyóka_30 # 2018.05.12. 14:48

Sziasztok! Egy elég összetett ügyről van szó, nagyvonalakban megpróbálom érthetően leírmi...
Egy kábítószerbirtoklási ügy miatt tavaly bevittek a rendőrségre, vallomást tettem, lefoglalták a telefonomat is, mivel az bizonyítékként szolgált... beismertem mindent, a terjesztőt előttünk vitték be, ezért azt is beismertem, hogy tőle van az a bizonyos dolog, melyet szintén lefoglaltak természetesen! Azóta Én már befejeztem a fél éves elterlést is, ezáltal megszüntették ellenem a nyomozást!
A telefonomat még azóta sem kaptam vissza és tárgyaláson is voltam már, ahol a bírónő felolvasta az üzeneteket ami miatt lefoglalták a telefonomat! Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy nem kellett volna már visszaadják a készüléket valamint, hogy az előfizetéses SIM kártyát joguk volt lefoglalni? Én a számlákat ugyanúgy fizettem természetesen... ezt a pénzt esetleg "be tudom hajtani" valahogy?
És igazából ebből kifolyólag van ez a "zaklazási" kérdésem... a kábítószer terjesztőt most házi őrizetbe helyezték és elkezdte hívogatni a barátaimat, hogy "ki fog csinálni" és még veréssel is fenyegetett, mert terhelő a vallomásom rá nézve... Tudok lépéseket tenni már ilyen szintű fenyegetés miatt is?

Kérlek segítsetek, mert tanácstslan vagyok!

Köszönöm előre is!

Bogyóka_30 # 2018.05.12. 17:45

Valamint egy olyan kérdésem lenne még, hogy az illető a barátaimon keresztül fenyeget, de ha ez a "barát" nem hajlandó vallomást tenni elég az Én szavam? Házi őrizetben van az illető, ahogy azt írtam előbb... emiatt ha Én ezt bejelentem visszahelyezik az előzetesbe?

naj1942 # 2018.05.12. 22:40

A börtönben lévő fiam életveszélyesen két alkalommal sms-ben megfenyegetett. Az indokot kitalálta, rablást követett el, de nem magát hibáztatja. a "sanyaru" gyerekkor. Négy évet kapott, abból három letelt. Vegyem komolyan a fenyegetést és jelentsem fel? Zárkatársai is lovalják.
Válaszukat köszönöm.

naj1942@gmail.com


Tisztelt Fórum!
Hogyan lehet törölni a bejegyzéseket. Véletlenül többször jelent meg.

naj1942@gmail.com

naj1942 # 2018.05.12. 22:43

A börtönben lévő fiam életveszélyesen két alkalommal sms-ben megfenyegetett. Az indokot kitalálta, rablást követett el, de nem magát hibáztatja. a "sanyaru" gyerekkor. Négy évet kapott, abból három letelt. Vegyem komolyan a fenyegetést és jelentsem fel? Zárkatársai is lovalják.
Válaszukat köszönöm.

naj1942@gmail.com


Tisztelt Fórum!
Hogyan lehet törölni a bejegyzéseket. Véletlenül többször jelent meg.

naj1942@gmail.com

naj1942 # 2018.05.12. 22:50

Bocsánat Tévedésből többször küldtem el, de nem tudom hogyan kell törölni, hogy csak egy levél maradjon.


Tisztelt Fórum!
Hogyan lehet törölni a bejegyzéseket. Véletlenül többször jelent meg.

naj1942@gmail.com

valinéni # 2018.06.09. 17:49

Tisztelt Fórumozók!

Az fenyegetésnek minősül ha valaki azt mondja a vita hevében a másiknak, hogy "átmegyek és átépítem az arcodat"?
A kijelentést diktafonon rögzítettem.

Mit lehet ilyen esetben tenni? Ha feljelentést teszek szokott ennek eredménye lenni, vagy ez még nem éri el azt a szintet ,hogy foglalkoznak vele?
Nem nekem mondták hanem egy 35 körüli férfi mondta egy 60-évesnek.

Köszönettel
Vali

ObudaFan # 2018.06.10. 09:54

Zaklatás vétségének minősülhet, de csak ha komolyan kell venni, vagyis ha vita hevében hangzott el, nem valószínű.

drbjozsef # 2018.06.24. 19:37

Két dolgot nem szertnek itt. A kisregényt, meg a többször ugyanazt több topikban.
Egy egész kis halvány esélyed lehet még válaszra, ha legfeljebb három bővített mondatban egy (1) topikban összefoglalod a kérdésedet.

Burn Out # 2018.06.24. 21:40

Krisztinának egészen kicsit le kellene pippantania a zaklatóját, aztán az biztos leállna.

Ha Krisztina ebbe nem menne bele, akkor marad az, hogy nem foglalkoznak a ketyóssal. Ha hivatalos eljárást indítanak, akkor csak még többet fognak vele találkozni. Megjegyzem, csak pletykál Krisztináról. Az, hogy eljárkál a házuk előtt, nem bizonyít semmit se (lehet éppen arra van dolga...).

Belior # 2018.06.29. 13:25

drbjozsef - rendben.

Szóval röviden:
Krisztinát zaklatták a munkahelyén, udvarló elküldve, de nem értette meg. Krisztina párja beszélt vele, jelen volt udvarló anyucija, ismerőse. Megbeszélték h békén hagyja. De mégsem, időnként feltűnik, előkerül, ugyan megkeresés nem volt, de folyamatosan a környékükön rohangál. Erre kerestem választ, h mit lehetne tenni?

Burn Out - gratulálok. Valószínű ez leállítana a "ketyóst". Nem is foglalkoznak vele. Amiket állít lehet pletyka, de kimeríti a rágalmazás, becsületsértés fogalmát. Erről is írásos bizonyíték van, h kinek miket mondott. Szembesítés nem gond, ha ez kell h eltakarodjon meg fogják lépni. Ja és valószínű arra van dolga este 11 kor...

Mindamellett szerencséjükre lett rendőrségi és jogi ismerős is + tanuk úh. Magánúton fel lehet jelenteni zaklatásért... rendőségre meg akkor lehet menni, ha akár csak leszólítja az utcán...

nagyz083 # 2018.06.29. 13:53

Ne foglalkozzanak vele. Ez az ember egy gyáva szar, képtelen beleállni a saját dolgaiba, ez bizonyítja, hogy a megbeszélésnél anyuci és még egy ismerős is jelen volt (gondolom félt, hogy Krisztina párja majd jól elkalapálja). Hozzáteszem ilyen mentalitással egy nő sem fog vele odaállni.
Nem kell vele foglalkozni nem ér annyit.

Ha mégis akkor bizonyítékok, tanuk összeszedése, email-ek, üzenetek, telefon megkeresések (rögzíteni nem lehet, csak a hívások időpontját lehet feljegyezni), illetve milyen gyakran, milyen időtájt jár arra fele. Ezekkel magánúton el lehet indítani a dolgot.

Rendőségre meg, ahogy Belior is írta, személyes megkeresésnél (akár leszólítja az utcán, vagy felhívja telefonon, esetleg üzenetet ír neki) lehet. De gondolom ezzel a zaklató is tisztában van, azért "leskelődik" csak.

Almafás # 2018.08.04. 06:18

Jó napot kívánok - nagyon gyors leszek...!
Pár napja szakított velem a barátnőm - telefon, internetelérhetőség letiltva, éppen ezért képtelenség vele beszélni. Szeretném megtudni, hogy ha munkahelyétől nem messze, az utcán megvárom és megpróbálok vele beszélni, az élből zaklatásnak minősül e? EGYETLEN alkalomról lenne szó, a "rendszeresség nem valósul meg. És ha már itt tartunk: a "rendszeresség" mikor valósulhat meg jogi szempontból? Lehet ezt számszerűsíteni? Egy-két, nyolc-tíz alkalom?
Köszönöm a segítséget!

kovacskrisztianne # 2018.09.22. 02:15

Kedves Fórumozók!
Mi egy zsákutcában lakunk ahol mi utolsó lakosként mindenki előtt elkell menjünk, ha kiakarunk menni otthonról bárhová. Van egy kutyánk, tacsi méret, aki nincs megkötve, jelezve ugat ha jön valaki, ott nálunk a kerítés tövében alszik kívül és belül is. Nem harap. Tegnap este apukám a fiammal (3éves) bicajozott haza, a kutya jött mellettük. Az alkoholista szomszédom fennhangon, megfenyegette az apámat, a fiam hallatára, hogy a vasvillát fogja átszúrni a kutyánkon ha nem lesz megkötve a másik vége pedig az apám fejében fog kikötni. Nem ez az első eset, de hangfelvétel nem készült eddig
Ha bemegyek a rendőrségre ilyennel, foglalkoznak az üggyel? Én is voltam már lekurvázva, és egyéb jelzőkkel illetve. Gyerekek előtt is. Féltem a gyerekeimet 1és 3 évesek, nem tudok más módon kijutni az utcánkból, ha otthon van, és észrevesz mindog van valami "kedves" szava. A férjemmel is volt már összeszólalkozása ennek a szomszédnak. Kiskorúak veszélyeztetése, fenyegetés, mi játszik ilyenkor? Ült már börtönben, 2 vagy 3 éve szabadult. A rendőrök egy időben heti rendszerességgel voltak nála, a barátnője hívta. Azóta az is börtönben van.
Félek, megmondom őszintén. És az apámmal van leginkább haragba. Azt tudni kell még, hogy q nyár elején még minden jó volt. Tőlünk vitték a napi vizüket, tisztálkodni, inni. Itt töltötték a telefonjukat. Csak mi meguntuk, hogy ez megy. Mi is pénzből élünk, és vasárnap este 8kor ne zörgessen, hogy adjmá vizet. Ezek csak kiegészítesek.

Lényeg, hogy fenyegetessel főleg a gyerekek előtt, fogok-e elérni valamit ha bemegyek a rendőrségre? Bocsi, ha hosszú lett. Válaszotokat köszi.Kovácsné

Joker0303 # 2018.10.03. 06:30

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot kérnék. Konfliktus helyzetbe kerültem egy illetővel, az okokat nem részletezem, mert nem releváns a kérdésemmel kapcsolatban. A lényeg, hogy egy olyan konfliktusba kerültem, ahol az illető többször azzal fenyegetett, hogy megver. Illetve az is elhangzott, hogy megöl. Többször mondta. Valamint fenyegetően betolakodott a személyes terembe, nekem kézzel kellett távol tartani magamtól. Erről az egész szituációról videofelvételem van. Ezt az esetet egy hónappal ezelőtt megelőzte egy telefonos fenyegetés, nem mondott konkrétat, de kilátásba helyezte, hogy bajom lehet… Erről nincs felvételem.
Én az egész szituáció alatt higgadt maradtam, egyszer sem hangzott el részemről semmi fenyegetés. Többször visszanéztem a felvételt… Nem hiszek a szájkaratéban…
Az egyik kérdésem, hogy ezzel az esettel fordulhatok hivatalos szervhez? Mit lehet ezzel kezdeni? Sajnos félek attól, hogy ha még egyszer konfliktus lesz, akkor kórházba kerül, én meg rendőrségre… a mostani helyzetben teljesen konfliktuskerülő voltam, de akár beláthatatlan következménye is lehetett volna, ha nem vigyázok.
A második kérdésem: Meddig mehetek el egy ilyen helyzetben? Ha fenyeget és a személyes terembe lép? Én akkor sem alkalmazhatok testi erőt, de akkor mit tehetek?
Zárásul csak annyit, hogy eddig nem volt ellenségem, senki nem akart ártani nekem, én sem akartam senkinek. Szóval békés polgári életet élek. Nincsennek ilyen jellegű ügyeim.

Előre is köszönöm.

Vadsuhanc # 2018.10.03. 07:09

A rendelkezésre álló bizonyítékok mellékelésével feljelentést kell tenni a személy ellen zaklatás miatt.

A zaklatás magánindítványra üldözendő cselekmény a magánindítvány megtételére ezen esetben a cselekménytől számított 30 nap áll rendelkezésre.

Második kérdésre elég nehéz lenne válaszolni mivel egy jövőbeli cselekmény jogossága a körülmények ismerete nélkül elég nehezen megítélhető. Alapból a jogos védelem (önvédelem) határait nem szabad túllépni. Az hogy mik ezek a határok szintén a megtörtént cselekmény tükrében határozható meg pontosan.

Joker0303 # 2018.10.03. 08:13

Re: Vadsuhanc
Köszönöm a választ. Felmerül bennem, hogy milyen visszatartó ereje lehet ennek? Egyáltalán mennyire veszi komolyan a rendőrség?

drbjozsef # 2018.10.03. 09:22

Felmerül bennem, hogy milyen visszatartó ereje lehet ennek?
Ez nem jogi, hanem pszichológiai kérdés, ráadásul szubjektív. Van akit nagyon, van akit semennyire.

Egyáltalán mennyire veszi komolyan a rendőrség?
Hogy érted? Milyen nyomozást várnál el tőlük? Ha csatolod a bizonyítékot, és megfelelő, akkor lehet belőle vádemelés is.

Joker0303 # 2018.10.03. 10:11

Re:drbjozsef
Értem, köszönöm.

Emma27 # 2018.10.15. 11:58

Kedves Fórumozók!
A segítségüket szeretném kérni. Talán másnak a problémám kicsinyesnek tűnik, de számomra komoly valóság.
Arról van szó, hogy a bátyám folyamatosan megfélemlít. Hívogat, írogat és pénzt követel tőlem. Volt, hogy megjelent a munkahelyemnél, de legtöbbször a lakásomhoz jön és veri az ajtót. Volt, hogy ököllel széttörte a kapucsengőnket, amiért nem akartam beengedni.
Ő alkoholista és valószínűleg drogozik is, bár ez utóbbit nem tudom bizonyítani. Minden munkahelyéről kirúgják, akárhonnan kap pénzt, azt azonnal elveri. Agresszív és verekedik. A szüleimet és engem "pumpál" pénzzel. De már a szüleim sem bírják sem anyagilag, sem lelkileg. Édesapámat nemrégiben véresre verte, így érthető okokból ők sem akarják, hogy odaköltözzön hozzájuk (albérletben lakik, már ameddig ki nem dobják onnan)
Hogyan lehet véget vetni ennek? Hogy ne kelljen menekülnöm a saját lakásomból? Rettegek hazamenni is, de mint írtam, a munkahelyemen is zaklat. És nem ért a jó szóból, hogy nincs pénzem, nem tudok rajta segíteni. Most azt találta ki, hogy mivel nekem van saját lakásom és jó állásom, beköltözik hozzám és tartsam el. Úgy gondolja, hogy neki ehhez joga van (semmilyen joga nincs).
Mi ilyenkor a megoldás?
Köszönöm a segítségüket!

zsoltszenner # 2018.10.16. 08:44

Üdvözlöm!

Az alábbiakban szeretnék elvi segítségnyújtást kérni, amit előre is nagyon köszönök!

Általános iskolai gyermekemet reggel az iskolába kísérem. Egy osztálytársa a szemem láttára odajön hozzá és sértegeti pl. ezzel: Te minek jöttél iskolába, téged nem szeret senki. (Jelzem: ez nem igaz) Erre én elküldöm a gyereket, hogy mit képzel magáról, takarodjon innen.
Másnap anyuka megkeres, hogy ne zaklassam a gyerekét, mert legközelebb fel fog jelenteni.
(Előzmény: korábbi esetek már jelezve lettek osztályfőnöknek, igazgatónak más jellegű, de zaklató magatartásával kapcsolatban; eredmény: senki nem tesz semmit)

A kérdésem: az intézményen belül, ha nincs a közelben pedagógus és egy másik gyerek támadólag lép fel a gyerekemmel szemben a jelenlétemben, van-e jogom megvédeni?

drbjozsef # 2018.10.16. 10:12

Nem ezt tetted?

Csaba92 # 2018.12.16. 15:15

Tisztelt fórumozók!

Sajnos egy elhúzódó konfliktusba keveredtem a felső szomszédommal, amiben egyébként nem érzem magam vétkesnek, mert egyetlen alkalommal sem én voltam az agresszor. (Nem részletezném a dolgot, mert nem releváns.) Most ő, a helyzeti előnyét kihasználva, azzal büntet, hogy állandóan a talpát odaverve, kb. díszlépésben jár fölöttem, hogy döng tőle az egész mennyezet. Minden nap, amikor csak otthon van és nem alszik. És nagyon sokat van otthon. (Közben a férje meg ordítozik, meg krákog, nehogy már csönd legyen.)
Lehet ez ellen jogi úton tenni? Véleményem szerint ez már zaklatás, mert szándékosan teszi, azzal a céllal, hogy zavarjon. Ami sikerül is, mert teljesen kikészít idegileg. Tudom, hogy szándékos, mert egyrészt korábban nem csinálta, tehát tudna normálisan járni, ha akarna, másrészt megfigyeltem, hogy ha éppen csönd van, de bármi neszét veszi, hogy épp alatta tartózkodom, rögtön elkezdi.
De vajon a hatóság is elismerné ezt zaklatásnak? Hogyan tudom bizonyítani? Vannak ugyan hangfelvételeim, de az a baj, hogy egyrészt a technika jellegéből adódóan a felvételen egészen más a zaj, mint a valóságban, másrészt ez olyan jellegű zaj, ami nem folyamatos, tehát van többtíz órányi felvételem, aminek viszont csak egy kis része a releváns. Aligha fogják mind végighallgatni, ha meg a releváns részeket kivágom, az hogyan bizonyít? Hiszen az már manipulált felvétel, és az időbélyegje is elvész.
Összefoglalva tehát, a kérdésem az, hogy van-e esély arra, hogy a zaklatás vádja megállja a helyét, és, ha igen, hogyan és kinél kell feljelentést tenni, mit kell vele csatolni? Soha nem volt még ilyen ügyem, soha nem jelentettem fel senkit, így fogalmam sincs, hogy megy ez.