fenyegetés, zaklatás

rigoz # 2019.02.26. 09:41

@Attila_: Előbb előkészítő ülés van, utána van tárgyalás.

Úgyhogy előkészítő ülésre idézik vagy eljárást megszüntető végzést küldenek.

galaxy01 # 2019.03.07. 18:12

Tisztelt Szakértők!
Feljelentett a "barátnőm" zaklatásra. Januárban volt egy vitánk,megharagudott, fenyegetőzött,hogy becsukat,tönkretesz. De látszólag kibékültünk. Sikerült neki kb 2-2,5 hetet úgy megcsinálnia,hogy én küldtem neki kb 20sms-t és sokszor hívtam. Kamu facebookon beszélgetett velem meg ilyenek. Elhívott randira a házukhoz és nem jött le, kb 3-4x (ilyenkor hívtam és írtam az sms-eket). Erre ráfogta,hogy zaklatom. Kérdés,hogy az a 2-2,5 hét (amire ő azt hiszi,hogy én nem tudom bizonyítani,hogy nem egyoldalú volt a megkeresés) elég-e a tartósság,rendszerességhez? Persze találkoztunk és szexeltünk is ez idő alatt,de kommunikációs eszközön,vagy nem válaszolt,vagy csak veszekedett. Hirtelen haragú a hölgy, 2 havonta fenyegetett a feljelentéssel ezért minden megbeszélt és véletlen találkozáson hangfelvételt készítettem. Én nem fenyegettem sosem, ha találkoztunk, akkor jól éreztük magunkat. Őt már behívták meghallgatni, engem még nem. Azt hozzá tenném,hogy azon a héten,amikor feljelentett már normálisan sms-eztünk, hívott stb. Köszönöm.

rigoz # 2019.03.07. 19:25

Tisztelt galaxy01!

Hát elégnek elég lehet, bár ha utóbb végül önként bizonyíthatóan fogadta a közeledését, akkor meg azért nem lehet zaklatás, mert éppenhogy nem volt ez végsősoron ellenére neki, tehát hiányzik a magánéletet megzavaró, háborgató jelleg végsősoron, tekintve, hogy az áldozat "önként és dalolva" behódolt.

Zaklatni pedig ugyebár csak azt lehet aki hagyja...

Bár lehet ebből durvább is, például a közös megegyezéses aktust beállítja erőszaknak stb., mert ezt még önmagában legrosszabb esetben is kitiltással és pénzbírsággal vagy próbára bocsátással megúszná...

Az viszont már letöltendő is lehet.

A legjobb az lenne, ha közvetlen vagy legalább közvetett tanúkat sikerülne találni annak igazolására, hogy azzal, hogy nevezett önként lefeküdt Önnel, többször találkozott és jó hangulatú verbális társalgásokat töltött el Önnel, gyakorlatilag akként nyilvánult meg, hogy egyértelműen levonható belőle az a következtetés, hogy nem valósult meg zaklató magatartás, kölcsönös elhatározáson alapuló kommunikáció zajlott, a hivatkozott üzeneteire pedig a sértett másképpen válaszolt, tehát az a tény, hogy nem válaszolt elektronikus úton, írásos formában rájuk, nem igazolja, hogy egyoldalúan háborgatta, zaklatta Őt.

Esetleg még annak a hangfelvételnek is hasznát veheti.

galaxy01 # 2019.03.08. 09:29

Tisztelt rigoz!

Köszönöm a válaszát.
Ő sms-ben írta,hogy izomláza lett és szívecskét tett mellé. Több üzletben voltunk akkor vásárolni... Más is felvetette a az erőszakot, de talán nem olyan "elvetemült" a hölgy.Látszólag már most bánja, hogy elment a rendőrségre. Kérdeztem most tőle, hogy mi volt a rendőrségen, de csak annyit mondott,hogy egy nővel beszélgetett a kapcsolatunkról. Azt mondja elmesélte azt is,hogy vasárnap az autóját "szereltem", de véletlen találkozásnak állította be. Azt mondta neki,hogy többet nem kell bemennie...Ennek a valóság tartamát nem tudom.

drbjozsef # 2019.03.08. 11:41

Persze találkoztunk és szexeltünk is ez idő alatt,de kommunikációs eszközön,vagy nem válaszolt,vagy csak veszekedett.

Lesz ebből még nemi erőszak is miatt is feljelentés, ha így folytatja...

galaxy01 # 2019.04.29. 19:34

Tisztelt Szakértők!
Korábban írtam ide. Azóta kisangyal volt a hölgy.Voltak kisebb féltékenykedései,de jól el voltunk. Több,mint 2 hónappal az eset után kaptam meg a gyanúsítotti idézést.
Két hét múlva kell megjelennem. Azt olvastam, hogy 2 hónap a nyomozás határideje. De addigra 3 hónapnál tartunk.

galaxy01 # 2019.05.14. 18:30

Megvolt a kihallgatás. Elég meglepő dolgokkal gyanusítanak. 2018.07.01.- 2019.03.18. között zaklattam a "volt" barátnőmet. Megjelentem a lakásánál,a telkénél,követtem őt és telefonon zaklattam (hívások és szöveges üzenetek formájában 2672 alkalommal kerestem meg). Júliusban és októberben voltunk összeveszve, 5-6 napot voltunk haragban,de kibékültünk. Kb Január 20-ig minden nap találkoztunk és 1-6 óra időtartamokat töltöttünk együtt (sok kép is készült, ott vannak a facebook beszélgetések a saját profiljából). Volt szembesítés, sokat hazudott ott, de 1 hamis facebook profilt már elismert. Azt is mondta,hogy pár napja hívott engem. Mostanában szoktunk találkozni, de állítása szerint mint barátok...
Kíváncsi voltam a telefonos adatokra, a telefonomat már átnéztem. Az álltaluk meghatározott időszakban én küldtem 1378 sms-t, ő küldött nekem 800 sms-t.
Hívások csak idénről vannak a telefonban, én hívtam 200x, ő hívott 83x. Bosszantó,hogy az általam vitt képeket és hangfelvételeket nem volt hajlandó a vizsgáló r.zls megnézni, azt mondta neki már az elmondott is sok...elege van...
Súlyos testisértéssel is ganusítanak. Február 15.-én megtámadott a hölgy, meg akart verni és elvenni a telefonomat. Úgy szájba vágott,hogy megsérült az ujja. Egy felületi bőrsérülésből nem tudom, hogy hoztak ki 8 napon túl gyúgyulót. Nekem vérzett a szám, összekarmolta az arcom és amikor lefogtam a kezét 10x megrúgott betétes munkavédelmi cipőben. 2 hétig be volt dagadva a lábszáram.

Anina98 # 2019.06.05. 05:16

Szomszédunk zaklat bennünket, miután nem voltunk hajlandóak elnézni neki tovább a szükségesnél tovább tartó házbővítését, melynek során egyébként komoly károkat okoztak nekünk. Nem térítik meg a kárt, kiröhögtek bennünket, hogy igen, tudják, hogy ők okozták, de nem érdekli őket. Semmilyen szinten nem lehet velük kommunikálni, mindentől elzárkóznak. És megfenyegettek, hogy elüldöznek bennünket és a másik szomszédokat is.

Most ott tart a helyzet, hogy minden nap tőlük hangos a környék, provokálnak bennünket, a hat hónapos gyermekünk ablaka alá járnak autóval, abból ordíttatják a zenét, közben mondogatják, hogy "ezentúl minden nap itt leszünk holnap is itt vagyunk" - közterületen, a ház előtt történik mindez.

A szomszéddal való vitába, amennyiben idegenek is be vannak vonva, az már zaklatás?

Mit tehetünk? A kicsi azóta enni sem nagyon akar, nagyon sokat sír, egyértelműen a zajok keltették benne az idegességet. (Nem megoldható másik szobában altatni.) Eddig nyugodt környék volt ez, most azonban mindenki ideges, de senki nem szól.

Van valakinek tanácsa, mit kell ilyenkor tenni, feljelentés, birtokvédelem? De az idegenekkel mit tegyünk?

Köszönöm a segítségükt.

Anina98 # 2019.06.05. 23:18

Bízom benne, hogy valaki tud tanáccsal szolgálni nekünk.

drbjozsef # 2019.06.06. 04:44

Anina98,

Milyen tanáccsal? Jogi tanáccsal? Azt te is megírtad.

Indíthatsz birtokvédelmet a jegyzőnél, tehetsz feljelentést a rendőrségen, indíthatsz polgári pert a bíróságon.
Mindegyik hónapokig, évekig tart, jó eséllyel azzal, hogy a másik fél szerint az nem is úgy volt, hoz egy tucat tanút, és különben is Te zaklatod őt. Napközben zenét hallgatni nem tilos közterületen, például. Az meg, hogy valaki idegen vagy nem idegen teljesen érdektelen zaklatás szempontjából.

Ez kevéssé jogi kérdés sajnos.

evi_ # 2019.06.23. 16:02

Tisztelt Forumozók!
Gyerekkorom óta éveken keresztül követett az utcán egy azóta már idős férfi. Megismerkedtünk és kapcsolatot kezdtünk, amit éveken keresztül próbáltam jól működő, komoly kapcsolattá alakítani.
Már az elején kiderült, hogy kattant. Amikor állítólag nem ért rá találkozni, vagy üzente, hogy elutazott, az utcán követett, úgy mint addig, amit tagadott.
Már az első szex után gyakran sértegetett, bántalmazás is előfordult. Pár hónap után potencia gondjaira, néha másik nőkre, utána már mindenfélére hivatkozva elküldött. Ez évekig ment, mert ha nem kerestem, akkor járkált utánam. Már nem akart találkozni, de elmondta, hogy gyerekkorom óta kiderített rólam mindent, és az a célja, hogy sose felejtsem el. Elmondta, hogy tudja mikor hova járok, utánam jött a lakásomra, munkahelyemre, boltba és ismerőseivel zaklatta barátaimat, családomat, és minden ismerősömet. Fenyegetett fejlövéssel és durva bántalmazással, hogy ne merjem megkeresni, majd meg is támadott, akkor elegem lett. Azt mondta nem akarja, hogy mással ismerkedjek, ezért amikor másik férfivel összejöttem, egy orvos barátját megkérte, hogy hamisítson rólam papírokat, amin a kapcsolatunkat képzelődésnek íratta. Elkértem a papírokat, amin abszurd hazugságok vannak, amiről bizonyítani tudom, hogy rágalmazás. Az iratok mindenhol problémát okoznak, javíttatni nem lehet. Pert indítottam az orvos ellen, de nem jelent meg a tárgyalásokon. Az illető azóta is terjesztgeti a hazugságait. Regisztrálgat a levélcímemmel mindenféle oldalakra, amin sértő szövegeket ír rólam, levél és közösségi oldal fiókomat a sajátjának gondolja (még amikor ismertem elkérte a jelszavaimat). Néhány magánügyi holmimat megszerezte és nem akarja visszaadni. Ismeretségeimet mindenféle rágalommal próbálja tönkretenni. Tagadja, és másokat okol, ezért feljelentéssel sem sikerült semmit intézni. Hogyan oldjam meg, hogy befejezze a rágalmazást?

Dénes 26 # 2019.06.24. 19:26

Tisztelt ügyvédek…
Jelenleg külföldön élek, de egy hónapja otthon voltam a szüleimnél és chateltem egy magyar lánnyal.
Egyszer elkezdte, hogy nagyon nagy bajban van, mert az anyukájának gyógyszert kell vennie én meg gondoltam segítek neki. Küldtem neki paypallel 20 ezer forintot. Aztán megint panaszkodott, hogy kidobják az albérletből, ha nem tud most azonnal 20e Ft ot a főbérlőnek adni. Gondoltam, jó segítek.
Persze a beszélgetés alatt beszéltünk mindenről, arról is hogy találkozunk, meg elviszem wellnesselni, de aztán végül is nem találkoztunk. Meg is szakadt a kapcsolatunk, aztán úgy 2 hete nézem a paypal számlám és látom, hogy fizetési igényt nyújtott be, 50e Ft ra, tartozás címén(visszautasítottam), erre elkezdte a chaten írni, hogy ha nem küldöm nagyon megfogok lepődni, ha legközelebb hazamegyek. Ok, letiltottam a chatről, persze előtte leírtam neki , hogy én nem tartozok neki semmivel.
Aztán két nappal később nézem a paypalomat és megint fizetési igénye van, de már 100 e Ft ra,(tatzozás címén) amit természetesen visszautasítottam megint.
Mivel letiltottam sms t írt, hogy gondoljam meg magam mert nagyon megütöm a bokám… ok gondoltam mondja csak…
Eltelt két nap megint ott van a fizetési igénye, de most 120 e Ft ról.
És írt egy smst, hogy most megy a rendőrségre és feljelentést tesz , hogy én folyamatosan szexuálisan zaklatom. (én már nem kommunikálok vele)
És gondoltam, majd csak leáll, de nem. ma azt írja, hogy körözés van rám kiadva Magyarországon szexuális zaklatás miatt.
ezt inkább beírom, szó szerint:
„ Szevasz dragam ..szedd ossze magad... mert elfogato parancs van ellened.ervenyben sexualis zaklatas miatt.nem viccelek !!!!
Megmondtam.ne szorakozzal velem !!!!! „

Szóval , lehet hülye voltam, de sosem zaklattam, nem is találkoztam vele….mit kell csinálnom, hogy leálljon, forduljak rendőrséghez? De jelenleg Londonban vagyok.
Kérem segítsenek, egyáltalán mit kezdjek, mert kb már kezdek ezen kiakadni., lehetséges ezt komolyan gondolja és körözés van ellenem? sajna nem értek a joghoz.

Előre is köszönöm a segítséget.
Dénes

oligaliga # 2019.06.24. 19:49

Dénes 26

Semmit. Ha a rendőrség komolyan veszi, úgyis megkeres. Már ha tényleg van feljelentés.

Dénes 26 # 2019.07.01. 01:30

Köszönöm a választ.
Értem. A lényeg, hogy nem csináltam-tettem semmit ami bármilyen törvénybe is ütközne.(csak beszélgettünk....)
Új fejlemény, hogy smseket ír és azzal fenyeget, ha nem fizetek, megírja a húgom faebokos ismerőseinek, hogy milyen aljas, szemét vagyok. Nem reagáltam az sms re, de szívem szerint felhívtam volna aztán elküldöm, de szerintem akkor még durvábban nyomná...
Bármit megtehet? ezt kérdezem. (úgy hogy nem jogos, nem igaz)
Rágalmazhat bárki? mert olyan kedve van? Ezt nem értem.
Ha ez megtörténik mit kell tennem?
Kezdek besokalni ettől....

rigoz # 2019.07.01. 05:02

Tisztelt Dénes 26!

Fel lehet ám a hölgyeményt is jelenteni, bár lehet, hogy az csak olaj lenne a tűzre.

Meg Én letiltanám az Ön helyében, hogy hívni tudjon, SMS-t tudjon írni etc.

Ha meg a húgának előáll ezzel, egyszerűen közölni kell vele (mármint a húgával), hogy ez nincs így, ha nem egy nagyon-nagy ökör - már bocsánat, hogy ezt mondom -, akkor csak a saját bátyjának (azaz Önnek) hisz jobban, mint egy számára vadidegen, ismeretlen névtelen valaki állításának.

Nyilvánvalóan pénzt akar Önből még kizsarolni, rosszabb esetben ily erőszakos módon próbálja birtokolni is, de az előzményre tekintettel szerintem ez csak a pénzről szól nála már...

Ha a maga ellen pedig valóban indult eljárás, akkor pedig arról hivatalosan értesülni fog, addig az ilyen irányú fenyegetéseit hagyja csak lógni a levegőbe...

Dénes 26 # 2019.07.01. 10:33

Köszönöm a válaszokat...
Nem idegesítem magam ezzel.
Természetesen a húgomnak elmondtam a sztorit.

Erika85 # 2019.07.11. 11:41

ó napot. A volt munkahelyem miatt szeretnék feljelentést tenni.
Meg rágalmaztak azzal hogy tönkre akartam tenni a céget. Mutattak
valami videót amin állítólag beleteszek egy sszivacs darabot a
termékbe. Ez egy liszteket meg hasonlókat csomagoló cég. Én egy
47kg nő vagyok és mikor 3 férfi fog közre megilyedtem. Útána meg
megfenyegettek hogyha rosszat szólók a cégről megtalálnak. Még a
facebook fiókom iránt is érdeklődtek. A fizetésem sem kapom meg
mondván kárt okoztam. Még a papirjaim sem hajlandók oda adni. Mit
tegyek? Mindenképpen fel szeretném őket jelenteni de nincs pénzem
a peres eljárásra. Köszönöm Krizsán Erika

Mellon # 2019.08.10. 12:16

Kedves Szakértők,

Két kérdésem lenne, az egyik nem teljesen a témához kapcsolódik, de nem találtam megfelelőbb topikot:

1. Fenyegetés-e a bírósággal való fenyegetés? Valamint fenyegetés-e ez, ha alaptalan (pl. fogalomzavaron alapul, tehát csak hiszi az illető, hogy van alapja egy esetleges perindításnak, mellyel fenyegetőzik)?
  2. Személyes adat-e egy bírósági eljárás eredménye az érintettek vonatkozásában? Tehát pl. valakit elmarasztal a bíróság, ezután jogsértő-e, hogyha erről egy érintett közösség nyilvánosságát értesítjük (hogy pl. tisztázódjon egy személy reputációja, akivel szemben hitelrontás történt, ennek igénye ugye adja magát), és ha nem sért ez jogot, akkor jogszerűen igényt támaszthat-e a bíróság által elmarasztalt személy, hogy a közzététel szűnjön meg? Magyarán itt pl. magánügye-e a bíróság által elmarasztalt személynek az elmarasztalás ténye?

Köszönöm.

drbjozsef # 2019.08.10. 12:42

Mellon,

1. Jogszerű cselekmény, jogorvoslat kilátásba helyezése nem lehet jogszerűtlen önmagában (="feljelentelek", "beperellek"). Az alaptalanság csak egy vélemény, amíg a bíróság nem dönt ténylegesen - te is csak "hiszed", hogy alaptalan.
Ha feltételes eset is van benne (="feljelentelek, ha nem adsz 1millió forintot"), az már lehet határeset zsarolás tényállásának szemponjából. De az sem egyértelmű...

2. Szerintem egy nyilvános ítélet esetén is vannak személyiségi jogai az érintetteknek. Nem véletlenül anonimizáltak a kereshető határozatok adatbázisai. Maga az érintett a saját adataiból persze azt hoz nyilvánosságra, amit akar, de az övét más csak bizonyos korlátok között tehet meg.

Mondjuk olvasd el ezt : http://abi.atlatszo.hu/index.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.10. 13:04

Miért nem tudnak a népek konkrétan kérdezni?

Jutka70 # 2019.08.11. 18:25

Jó napot.

Édesapám kihívta a mentőket, és a telefonba azt mondta a gyereke bántalmazta. Természetesen nem igaz. Ezután a rendőrség, kihallgatott és megkérdezte az érintetteket. Nem tett feljelentést, magánindítványt. Ezután a rendőrségre írt levelet, miszerint, nem kíván feljelentést tenni, és nem történt végül is semmi. Ittas, gyógyszer hatása alatt volt. Ezután a rendőrség megkeresett ismételten, és az apuka lát leletét, orvosi papírjait akarta tőlem beszerezni. Közöltem velük, keressék meg édesapámat, aki most is a kórházban van, ittassága miatt és kérjék el tőle. Aztán a rendőrség, átadta a bíróságra az esetet, a bíróság elutasította feljelentés hiányában. Azt szeretném kérdezni, lehet szó rendőri túl kapásról? Miszerint, átadták a bíróságra, feljelentés hiányában is? Ez alatt azt értem, hogy szerettek volna ügyet csinálni belőle.

aprilismajus # 2019.08.12. 06:31

Ha könnyű testi sértésről van szó, az magánindítványra büntethető, ekkor csak a jogosult indítványára indítható büntetőeljárás, máshogy nem, s ha a bíróság magánindítvány hiánya miatt szüntette meg az eljárást, akkor véleményem szerint panaszt tehet a kérdező a rendőrség ellen (Független Rendészeti Panasztestület).

Jutka70 # 2019.08.12. 18:51

ilyen esetben, készíthetek videó felvételt az intézkedő rendőrökről?

Szomorú örökös # 2019.08.13. 04:45

Jutka70

ilyen esetben, készíthetek videó felvételt az intézkedő rendőrökről?

Hát ha hagyják... ;-)

drbjozsef # 2019.08.13. 05:55

Jutka70,

A veled szemben folytatott rendőri intézkedést felveheted közterületen, vagy a saját magánterületeden. Más tulajdonán az ő beleegyezésével.

De a felvételt nem hozhatod nyilvánosságra semmilyen formában.