Társasház felújítás


Grád András # 2009.06.13. 16:11

Kedves Alma0302!

A megoldás közelebb van Önhöz, mint gondolná: Nem jogszabályt kell megnéznie ugyanis, mindössze a saját társasházuk alapító okiratát (amiből nagy valószínűséggel tulajdonosként Ön is rendelkezik példánnyal) ez ugyanis pontosan felsorolja a közös tulajdonban lévő épületrészeket. Valószínűleg az erkélyek is köztük lesznek, ez az általános gyakorlat ugyanis. Ha így van, éppúgy viselnie kell a felújítás költségeit, mint a földszinten lakóknak a liftjavításét, hiába nem használják sohasem. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

alma0302 # 2009.06.13. 16:40

Tisztelt dr. Grád András!
Köszönöm a segítséget, utána fogok nézni. Üdv. Alma0302

adzam # 2009.06.13. 17:28

De hogy szinezzük a történetet:
BH1976. 352Abban a kérdésben, hogy a társasház erkélye tulajdonjogilag a lakáshoz tartozik-e vagy közös tulajdonban van-e, az alapító okirat rendelkezésének hiányában az erkély rendeltetésének van jelentõsége [Ptk. 149. §, 1924. évi XII. törvény 1. §, 1972. évi 31. tvr. 4. §, 27/1972. (XII. 31.) MÉM rendelet 1. §].

Ha érdekel, és nem tudsz utánanézni, a BH lényegi részét kérésedre ide tudom másolni.

Nagy Sándor # 2009.06.15. 16:38

Tisztelt Fórumozók !
A miskolc Megyei Bíróság másodfokon meghozta a döntését, hogy az ablakok tartják a falakat és az ablakok, radiátorok a társasház tulajdonát képezik, nem pedig a magán tulajdonú lakások tartozékai. Mert, hogy csökkenne a társasház értéke, ha az ablakok és radiátorok magán tulajdonban lennének. Csakhogy így meg a magántulajdonúla kások értéke csökenne és funkcióját tekintve a magántulajdonú lakás tartozékai. Az alapító okirat nem sorolja közös tulajdonba, ezért gondoltak egyet és ők közös tulajdonba sorolták . "Államosítás, kártérítés nélkül " Mi ez, ha nem az alkotmányos jog megsértése ? Úgy tudom az alkotmány védi a magántulajdont.Márpedig nem ablak és radiátor nélkül lettek megvásárolva annak idején 38 évvel ezelőtt. és az utánna jövő tulajdonosok sem ezek nélkül vásárolták meg öröklakásaikat. A másodfokon eljárt bíróság azt is nehezményezte, hogy a tulajdonos nem engedte kicserélni az erkély ajtókat , ablakokat. Ez a lakás nem rendelkezik sem erkéllyel, sem pedig lodzsával. Szoba étkezős. Erről a perről tudni kell, hogy ez egy panel program,mely okirathamisítással valósult meg a tulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül. kb. 50%-ban, de a bíróság a 100%-nak megfelelő összeget követeli. , annak kamataival együtt a hiány kb 70. mill.Ft. Véleményem szerint nem a társasház a tulajdonos, hiszen mindegyik öröklakás külön helyrajzi számmal rendelkezik és a magántulajdonú lakások összessége adja, magát a társasházat. Olyat meg még senki nem hallott, hogy az ablakok tartanák a falakat. Lakásmaffia!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.15. 17:32

A lakás értéke nem csökken attól, hogy az ablakok magán, illetve a társasház tulajdonában vannak.
A lakás értéke attól függ, hogy milyen környéken van, milyen épületről van szó, milyen korú, építésű, milyen az állaga, és milyen állapotú maga a lakás belülről.
Az ablakok minősége lehet csökkentő, illetve növelő tényező, de nincs befolyással arra, hogy az alapító okirat melyik kategóriába sorolja.

adzam # 2009.06.15. 17:41

Szia Nagy Sándor!

Hivlak majd, minden szavaddal egyetértek!

Nagy Sándor # 2009.06.15. 18:05

Kedves Immaculata!

Az ablakokat, loggiát és radiátorokat a lakás vásárlásakor megvettük, a szerződésben benne foglaltatik, hogy "megtekintett állapotban". Az Önkormányzat így adta el a lakásokat. Mi festjük, mi tisztítjuk és a lakásbiztosításban is BENNE VAN. Akkor kártérítés illet meg minden tulajdonost visszamenóleg az Ömkormányzat részéről. A radiátorok és ablakok nélkül nem vásárolt volna senki öröklakást. A 2003 évi társasházi törvény rögzíti, hogy csak a közös tulajdonban lévő lakások tartozéka közös tulajdon. A loggiák viszont a magántulajdonú lakások részét képezi, hiszen a lakás alapterültéből van leválasztva. Az ablakok nem egy síkban vannak a falakkal hanem bejebb. A radiátorok pedig a lakáson belül vannak és csak a csövek képezik a közös tulajdont.
Tehát még mindig az a véleményed, mindegy hogy közös v. magántulajdon a radiátor és az ablak?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.15. 19:10

Kedves Sándor!

Ti megvettétek annak a háznak az x albetétjét és a hozzá tartozó .../10.000-d, vagy 1000-d tulajdoni hányadú közös tulajdonrészét. Ha az alapító okirat azt tartalmazza, hogy a ház szerkezete és fűtésrendszere közös tulajdonú, ez csak annyit jelent, hogy karbantartása, felújítása a Társasház feladata. Ahhoz az albetéthez ezek a közös tulajdonrészek tartoznak, plusz azok, melyek nem a lakás elválaszthatatlan részét képezik. Szerintem.:)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.15. 19:35

:) Nem olvastam hosszan vissza, csak azt gondolom, hogy ezek a társasházfelújítások átgondolatlan politikai ballépések.
Ezek a panelelemek kívülről kapnak egy műanyag szigetelést és baromi drága tökéletesen záródó ablaküvegeket, amitől megfullad a ház és elkezd penészedni. A bentlakó pedig évekre, évtizedekre eladósítja magát és egyáltalán nem biztos, hogy a fűtésén ez segít. A hőt ugyan megfogja, de az életminőséget hátrányosan befolyásolja. Szellőztetni, szellőztetni, szellőztetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.16. 09:44

Andi!

A hőszolgáltatás az energia végterméke, mely nulla forint előállítású költség. Ezt juttatják el csöveken keresztül a fogyasztókhoz. Télen-nyáron 25e Ft-os készenléti alapdíjat kell fizetni, amihez hozzájön a téli hónapokban ugyanekkora fogyasztási költség. Kérdem én, hogy lehet az, hogy egy 100 nm-es családi ház havi fűtési költsége 18-20e Ft egy kemény hideg hónap idején, míg azokban a panelekben, ahol egymást fűtik a szomszédok, egy 60 nm-es lakás havi kiadása 50-60e Ft.

baráti alapon kaptuk az energiát, dotálták a dotálást is,

Ha mostanában megnézel egy villanyszámlát, a fogyasztásod kétszeresét kell kifizetned mindenféle póznadíjra, meg vezetékköltségre , meg mit tudom én még mire, miközben ismerjük a hírekből a vezetékek állapotát.

A jól kivitelezett, szakszerű, és előírás alapján készült szigeteléssel, nagyon sok energiát lehet megtakarítani, és sokkal lehet megnyújtani az épület élettartamát.

Amiről én beszélek a legfőbb emberi érték, az egészség védelme. Ezek a szakszerű műanyag szigetelések annyira beburkolják a házakat, hogy a házak nem jutnak levegőhöz. Olyan, mintha napos 30fok melegben felvennél egy zárt esőkabátot.
A levegőtlen helyiségekben a sejtek elhalnak, a bőr öregedik, stb. Azért költünk, hogy energiát takarítsunk. Azért takarítunk, hogy kevesebbet költsünk. Azért költünk többet az egészségünkre, mert a költséges megtakarítással kockáztatjuk az egészségünket. Mindez pedig azért, mert olyasmire költünk, amit már régen fel kellett volna számolni.
Egyszer már írtam, hogy a keleti falvak mennyire kihaltak? Egy csomó ház áll üresen, elhagyatottan....

Üdv. I.

osmi # 2009.06.16. 10:32

I. éa Andi!
Szerintem Ti tévedésben vagytok. Adzam, Nagy Sándor és jómagam is nem felújítás ellenesek vagyunk. A technológiák jó,-vagy rossz voltát, majd az idő eldönti./bár baromi drága próbálkozások, melyek helyrehozhatatlanok/ Ami ellen én is a leghatározottabban tiltakozom, hogy kizárólag egyesek gazdi haszonszezése céljából átgázolnak
a tulajdonosokon.El lehet tökölészni azon, hogy az ablak, fűtőtest, stb. magán-vagy közös tul.-e. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy ez csak játék a szavakkal.A probléma, hogy a biztos állami pénzhez ezen munkálatokkal és a tulajdonközösségek teljes és hosszú időre szóló eladósításával lehetett és lehet eljutni meglovagolva a valóban rettenetes összegű távfűtési díjat és az " ingyen állami és önkorm. pénz" demagógiát.A nagy cél érdekében semmi sem számít, tulajdonosi akarat, közös-, vagy magátulajdon.

Nagy Sándor # 2009.06.16. 10:39

Kedves D.Andi,immaculata ! Úgy látom nem látjátok a fától az erdőt. Az alapító okirat a következőket tartalmazza: Közös tulajdonban maradó részek: telek,.... m2 az épület körüli járdával. Alap és lábazati falak, felmenő falak, lakások elválasztó falai, kémények ,szellőzők. A.... 1 db házfelőgyelői lakás amely...területű és tartalmazza....., Lépcsőházak , lépcsőházi előterek, szerelőszintek, takarítószer tárolók, liftaknák, szemétledobók .... emeleti közlekedők, ....emeleti szárítók, tetőn levő liftházak , tárolók( földszinti, tetőn lévő ) Födmek, tetőszerkezet, az összes tartozékaival , elektromos fővezeték, az árammlérő órákig. Víz és szennyvíz alap és felszállóvezetékek, valamint esővíz levezetők az aknáig.
Gáz alap-és felszállóvezetékek az épületbe történő bekötésig. távfűtő vezetékek, az épületbe lévő főelzáróig, központi TV antenna berendezés
Az épület üzemeltetéséhez szükséges leltár szerinti tartozékok ( pl szeméttárló konténerek. )
. Az értékesítés során az egyes tulajdonos társak külön tulajdonába kerülnek, mint öröklakásuk alkotó részei . itt fel van sorolva az összes öröklakás, a tulajdonosi rész illetőséggel, amely összessége alkotja a társasházat. Így: a terven...számmal jelölt ..........alatti ...m2 alapterületű.....szobás társasházi öröklakás, a hozzá tartozó közzösségben maradó ......részilletőséggel. Az öröklakás : -a közös tulajdonból a tulajdonost megillető tulajdoni hányaddal együtt, önálló ingatlan.
Mindegyik tulajdonos a saját lakását szabadon birtokolhatja, a lakást használhatja, hasznosíthatja és megilleti a rendelkezés joga is. A lakásban lévő építményrészek, berendezések, felszerelések karbantartásával, felújításával, pótlásával kapcsolatos költségek a lakás tulajdonosát terhelik. Hát ennyi. Őszintén mondjátok meg, hogy ti látjátok jól, vagy én nem látom a fától az erdőt ?

Nagy Sándor # 2009.06.16. 10:40

Kedves D.Andi,immaculata ! Úgy látom nem látjátok a fától az erdőt. Az alapító okirat a következőket tartalmazza: Közös tulajdonban maradó részek: telek,.... m2 az épület körüli járdával. Alap és lábazati falak, felmenő falak, lakások elválasztó falai, kémények ,szellőzők. A.... 1 db házfelőgyelői lakás amely...területű és tartalmazza....., Lépcsőházak , lépcsőházi előterek, szerelőszintek, takarítószer tárolók, liftaknák, szemétledobók .... emeleti közlekedők, ....emeleti szárítók, tetőn levő liftházak , tárolók( földszinti, tetőn lévő ) Födmek, tetőszerkezet, az összes tartozékaival , elektromos fővezeték, az árammlérő órákig. Víz és szennyvíz alap és felszállóvezetékek, valamint esővíz levezetők az aknáig.
Gáz alap-és felszállóvezetékek az épületbe történő bekötésig. távfűtő vezetékek, az épületbe lévő főelzáróig, központi TV antenna berendezés
Az épület üzemeltetéséhez szükséges leltár szerinti tartozékok ( pl szeméttárló konténerek. )
. Az értékesítés során az egyes tulajdonos társak külön tulajdonába kerülnek, mint öröklakásuk alkotó részei . itt fel van sorolva az összes öröklakás, a tulajdonosi rész illetőséggel, amely összessége alkotja a társasházat. Így: a terven...számmal jelölt ..........alatti ...m2 alapterületű.....szobás társasházi öröklakás, a hozzá tartozó közzösségben maradó ......részilletőséggel. Az öröklakás : -a közös tulajdonból a tulajdonost megillető tulajdoni hányaddal együtt, önálló ingatlan.
Mindegyik tulajdonos a saját lakását szabadon birtokolhatja, a lakást használhatja, hasznosíthatja és megilleti a rendelkezés joga is. A lakásban lévő építményrészek, berendezések, felszerelések karbantartásával, felújításával, pótlásával kapcsolatos költségek a lakás tulajdonosát terhelik. Hát ennyi. Őszintén mondjátok meg, hogy ti látjátok jól, vagy én nem látom a fától az erdőt ?

osmi # 2009.06.16. 10:40

Ja! A legfontosabb; soha nem fogjuk megtudni, hogy hány ház fog ebbe belebukni.Tul. közösségek nagyon hosszú időre szóló eladósodásáról van szó, sok helyen hosszútávú önkormányzati támogatással. Az önkormányzatok egy része már fizetésképtelen...

alma0302 # 2009.06.16. 13:42

Kedves adzam, szeretném, ha segítenél a BH lényegi részének idemásolásával, most nagyon fontos lenne. Az egyéb jogi lehetőségeket is megnézem. Köszönöm: Alma0302

osmi # 2009.06.16. 16:17

Andi!
Figyelek. Egyebekben már azt sem lehet mondani általánosságban, hogy "panelprogram", mert egyre újabb variációk születnek nap, mint nap. Én azt remélem, hogy van köztük jó is. A jóhoz azonban meg kell nyerni a tulajdonosokat és iszonytató meló a k.k.-nek, akinek ráadásul baromi tájékozottnak és rafináltul eszesnek kell lennie a mai világban ekkora pénzeknél.Csak arra próbáltam utalni, hogy az általad pánikkeltő, ablakait féltő embereknek tituláltak talán tényleg pánikban lehetnek, amikor a legszemélyesebb életterükbe jogellenesen beavatkoznak és ehhez a beavatkozók ( le merem írni)időnként a jogszolgáltatótól megerősítést is kapnak.
Ja! Nem kell magadra venni mindig, amikor "arra érdemes" k.k.-t ostoroznak.Hiszen Te nem vagy ilyen.

adzam # 2009.06.16. 19:46

alma0302 Ha még ez sem elég,, küldj el e-mailt.

6. A másodfokú bíróság döntésénél figyelmen kívül hagyta a társasháztulajdonnak azt a lényeges sajátosságát, hogy a külön tulajdon tárgya maga a „lakás” (helyiség, öröklakás) mint az épület elválaszthatatlanul összefüggõ egészétõl eszmeileg elkülönült jogi fogalom (Vö. az 1924. évi XII. tv. 1. § (1) bekezdésének 1. mellékmondatával, az 1972. évi 31. tvr. 4. § b) pontjának második fordulatával, a 27/1972. (XII. 31.) MÉM rendelet 1. §-ának c) pontjával). Az egyes lakások (öröklakások, önálló helyiségek) jogilag külön tulajdonban lehetnek függetlenül attól, hogy gyakorlatilag a lakás maga elválaszthatatlan az épület egészétõl, a közös tulajdonban levõ fõfalaktól, határfalaktól, födémektõl stb.
Ezért a lakás terjedelmének a megállapításánál nem az a lényeges, hogy a lakást magában foglaló épületrész elemei (falai, födémei) közös vagy külön tulajdonban vannak-e, hanem az, hogy a rendeltetés kizárólagos használat legyen.
Tévesen járt el tehát a másodfokú bíróság, amikor azt vizsgálta, hogy épületszerkezetileg az erkély egyes részei fõfalnak vagy határoló falnak minõsülnek-e. Abban a kérdésben, hogy tulajdon szempontjából az erkély maga tulajdonjogilag a lakáshoz tartozik-e, az erkély rendeltetését kellett volna vizsgálni.
Az alapító okirat lakásonként határozza meg a külön tulajdonban levõ részeket, de a lakások egyes helyiségeit anélkül sorolja fel, hogy az erkélyt külön megjelölné. Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, mintha az erkélyt ki akarta volna zárni a külön tulajdonból, hiszen a közös tulajdon tárgyai között sem sorolta fel. Rendeltetését tekintve az erkély a lakásokhoz tartozik, azoknak a használhatóságát hivatott elõmozdítani, valójában annak a helyiségnek a szerves része, amelybõl nyílik, azzal elválaszthatatlanul összefügg; része tehát a kérdéses helyiséget magában foglaló lakásnak is, és osztja ennek a lakásnak a tulajdoni sorsát. (Legf. Bír. P. törv. I. 20 746/1975. sz.)
(Megjelent: BH 1976/8.)

ragyasdezso # 2009.06.16. 20:29

Mi már túl is vagyunk és benne is vagyunk a panel-programban. A június 12.-i aláírással a pályázott 6 házunk közül, mind a 6 nyert.
Nem igaz, hogy a panel programban résztvevők eladósodnak. Azok fognak nagyon hamar eladósodni, akik nem vettek és vesznek részt benne.
A panelprogramban felújított házunk a kb. 45%-os számla megtakarításából simán vissza tudja fizetni a kölcsön részt. (Csak példaként: a 76 m2-es lakások 45-48 ezer FT.-os számlája lement 22 ezer Ft.-ra és a közben fizetendő többlet közös költség 12 ezer Ft.

adzam # 2009.06.17. 04:24

Paneprogram, avagy miért és mire szórjuk a (köz)pénz(ünke)t feleslegesen?

Kevésbé volt meglepő számomra, amikor az Állami Számvevőszék a napokban publikálta azt, hogy mennyire nem volt körültekintő a kormányzat a lakástámogatásokra szánt összegek felhasználásának ellenőrzésével.

Hasonló problémát látok a panelprogram kapcsán is. Annak idején a panelban lakók hihetetlen olcsó áron jutottak hozzá a ma már magántulajdonukat képező ingatlanjaikhoz. Édesanyám példájával élve: húsz évvel ezelőtt, egyik vezető iparvárosunkban, 200 ezer forintért, tízéves futamidejű részletre jutottak hozzá ahhoz az ingatlanhoz, amelynek ma a piaci értéke 6-8 millió forint között mozog. Nem nehéz kiszámolni, húsz esztendő alatt harminc, negyvenszeres hasznot hozott az az ingatlan, amelyhez addig hozzá sem nyúltak, vagyis semmilyen olyan ráfordítás nem történt, amely a társasházi lakás értékét növelte volna. Kedves állam, köszönjük.

Itt azonban a jótékonykodás még nem merült ki, az állami adakozókedvnek nincs határa, ebből született a panelprogram, amely az eddigi hasznot még megfejeli 1 millió forintnyi közvetlen támogatással, ez az a bizonyos 2/3 rész támogatás, ha az illető részt vesz a panelprogramban.
Mindezek után, függetlenül attól, hogy a panelprogram megvalósult, a fűtés korszerűsítve, a ház beszigetelve, nyílászárók kicserélve lettek, jön az újabb támogatás, amely kivétel nélkül mindenkinek lakásonként 1.150.-Ft-os havi támogatást nyújt a távfűtés költségeihez, s ha a korszerűsítés folytán már így is agyontámogatott panellakók mégis elégedetlenek lennének, akkor újabb állami jótétemény következik: bizony, az 5%-os áfa a távfűtésen.
Csak csendben jegyzem meg, hogy a panelprogramban érintett okos társasházak, hála a precíz jogszabályoknak, olyan szerződéseket kötnek az önerő biztosítására lakáselőtakarékosság címén, ami ötéves futamidővel számolva, újabb adókedvezményt ad a már eddig is horribilis állami támogatás mellé. Nem keveset.

És miután ilyen szépen gyarapította a panelban lakók vagyonát az állam (értsd: mi, adófizetők), jön a telhetetlen kisgömböcnek szánt újabb ajándék: kivonjuk a vagyonadó alól ezeket az ingatlanokat. Ebben persze semmi logikus nincs, mint ahogyan abban sem, hogy az állam össze-vissza szórja a (köz)pénzt mindenfajta jogcímen a panelban lakóknak. Megideologizálva: a rászorulóknak. Szíves figyelmébe ajánlanám egy-két kormánytagnak, esetleg Szanyi Tibornak azt, hogy a nagyon kora reggeli, vagy a késő esti időpontban, tegyen egy kellemes egészségügyi sétát egy-egy nagyobb panelövezetben, és legyen kedves rácsodálkozni arra a gépjárműállományra, amelyet a rászoruló panellakók környezetében talál, hogy a parabolaantennákról, klímaberendezésekről már ne is szóljak.

Kedves Állam bácsi, támogasd a rászorulókat a mi, adófizetők pénzéből, de először nézz körül, mi a tényleges helyzet. Ha nem így teszel, morogni és haragudni fogunk rád, nagy tisztelettel:

ragyasdezso # 2009.06.17. 08:46

Klíma nélkül (szigeletlen falak) a nyári 40 fokban lakhatatlanná válna a lakás.

adzam # 2009.06.17. 09:40

Szerintem itt meg jól összekeveredik a szocializmus meg a kapitalizmus. Mert tessék megmondani, hogy mi köze az én adóforintomnak a panelakások ilyen-olyan mértékű felújításához, mégha demagóg is vagyok?

ragyasdezso # 2009.06.17. 10:37

Mert a felújítás elmaradása esetén az államnak jóval többe kerülne az energia! A társadalmi hatásokról nem is beszélve.

adzam # 2009.06.17. 11:01

Az én családi házamban is elég sokba kerül, de Te sem szívesen fizetnél helyettem nyílászárócsrét és hőszigetelést, pedig de jól járnék, ha beszállnál...
Meg a gázfűtésem áfája 5% lenne.
Aztán azt nem tudom, hogy az E-ON, Főgáz, Tigáz meg egyebek mióta állami cégek...?

ragyasdezso # 2009.06.17. 17:05

Az EON-nak, a TIGÁZ-nak, és a többinek az állam kipótolja a lakossági árrésből eredő veszteséget! A panel-program állami részét uniós pályázat biztosítja. Te nem sokat fizetsz bele! A lakossági energia árba annál többet!!!

adzam # 2009.06.17. 18:00

ragyasdezso:
Az EON-nak, a TIGÁZ-nak, és a többinek az állam kipótolja a lakossági árrésből eredő veszteséget!

Akkor ismét: Szerintem itt meg jól összekeveredik a szocializmus meg a kapitalizmus. Valaki(k) hasznára.