Társasház felújítás


monalisa1 # 2013.11.11. 10:46

Jogos lehet a kérés a már 25 éve egyfojtában "dolgozó" korszerűtlen/elavult ventilátorok cseréje - akár zajszintmérés nélkül is. Tehát 400eFtx2x19 képcsőház = 15.200.000 Ft egyszeri költség, de hogy aztán évente...

----
  • laikus hozzászóló
nanemaaa # 2013.11.11. 14:29

Részben igazat lehet adni a közös képviselőnek. Ha bemondásra költené a tház pénzét, azzal nyilván egy lavinát indítana el, majd később némi büntetőjogi felelőssége is keletkezhet.
Az más kérdés, hogy kell-e ehhez szakvélemény? Szerintem elég lenne valami szerviz, vagy szerelő szakmai nyilatkozata, pl éves szervizelés keretében.

Egyebekben ha a tulajdonosok legalább 1/10 része kéri, akkor a kk köteles egy kérdést napirendre tűzni. Ha nem teszi, az 1/10 maga is összehívhatja a lakógyűlést. Döntés az alapító okiratban foglaltak szerint lehet érvényes.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.11. 14:32

Döntés az alapító okiratban foglaltak szerint lehet érvényes.
Szmsz. Az alapító okirat nem tartalmaz ilyen szabályokat, ha mégis, akkor az érvénytelen. (Az egy kivétel, amikor megengedi, hogy a közös tulajdonú részek elidegenítéséről teljes egyetértés hiányában is határozhassanak.)

Mufurc_nagyon # 2013.11.11. 16:40

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Milyen jogszabélyi helyre hivatkozva állítja, hogy a 25 éve készített AO-ban foglaltak nem érvényesek?
Pláne, ha SzMSz-e nincs a társasháznak!!!


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

bviktória # 2013.11.11. 17:04

Tisztelt Jogi szakértők!
Az alapító okirat K pontja szerint :
"A közös tulajdonban álló épületrészekkel és a közös használatban álló telekkel kapcsolatos felújítási munkák költségeinek fedezetére a tulajdonostársak kötelesek felújítási alapot képezni.
A felújítási alap mértékét, a befizetendő összegek nagyságát -a közös képviselő (intéző bizottság)által évente készítendő és a közgyűlés által elfogadott költségvetés alapján - a tulajdonostársak közgyűlése állapítja meg.
A közgyűlés a felújítási alap mértékének megállapításánál a 10/1997. (VII.1.) PM számú és az azt módosító 94/1982. (XII. 24.) PM számú rendeletben foglaltakat köteles figyelembe venni.
A közgyűlés által megállapított felújítási hozzájárulást a tualjdonostársak havonta kötelesek minden hó 15. napjáig a társasháznak az OTP-nél e célra vezetett csekkszámlájára befizetni.
A felújítási alap pénzeszközeit az alábbi munkák költségeire lehet felhasználni:

  1. a lakóház rendeltetésszerű használatával összefüggő, időszakonként műszakilag szükségessé válló minden olyan javításra, amely
  • a lakóház elhasználódott állapotának helyreállítássát, illetőleg eredeti használhatóságának vagy üzembiztonságának elérését az egyesek épületszerk-k és kp-i ber-ek felújításával, átalakításával vagy kicserélésével biztosítja;
  • az egyes épületszerk-k hibáinak megelőzését vagy legkedvezőbb élettartamának elérését segíti elő.
  1. a lakóház rendeltetésszerű használhatóságának vagy gazd-s üzemben tartásának növelését eredményező mindennemű korszerűsítésre, átalakítására;
  2. az építésügyi hatóságok által a társasházközösség terhére elrendelt építési munkák, továbbá a közüzemi szolg-sok feltételeinek megváltoztatása miatt szükséges korszerűsítésre, átalakításra, beszerzésre;
  3. a társasház közgyűlése által tételesen jóváhagyott minden egyéb, a lakóház állagának helyreállítását szolgáló munkára.

A fent nem említett lakóházfenntartási munkák üzemeltetési és karbantartási munkáknak minősülnek, ezekt költségeinek fedezetére a felújítási alap pénzeszközei nem használhatók fel."

bviktória # 2013.11.11. 17:10

Tisztelt fórumozók!

Utánanéztem a 2013. év elejei közgyűléses meghívónak: abban van felújítási számla.
2012. tény felújítási számla egyenlege 8 425eft.
2013. terv felújítási számla egyenlege 10 136eft.
Akkor hogyan lehet ebből 1-2 ventillátorra szabályosan félretenni 2014. éve elejei rendes közgyűlésén?

Köszönettel:
Viki

bviktória # 2013.11.11. 17:12

van még olyan is a Bevételek között, hogy Felújítási alap képzése az üzemviteli számláról 2012. tény és 2013 terv ugyanaz, azza 1 412 eft.

MajorDomus # 2013.11.11. 21:04

b viki

más társasházak ezt úgy csinálják,hogy az energiazabáló zajos szellőző motorokat,csendes légturbinákra cserélik,amelyek nem fogyasztanak áramot, és csendesek.

a szakvélemény árából majdnem 3 darab beszerezhető.
felszerelve 65.000 Ft/darab!

nane... stb.

az Alapitó Okiratok már nem tartalmaznak szabályozást a közgyűlési döntésekre,

ezt kell az szmsz-ben rögziteni.
ahol nincs,ott a társasház mulasztásos törvénysértést követ el.
kbs-nek igaza van.

csak megjegyzem ( a hozzászóló laikusok kedvéért) hogy a törvény életbelépésével,hatálytalanitotta az életbelépésekor. már bejegyzett társasházak Alapitó Okiratainak a társasház szerveire ,működésére,döntéshozatalára vonatkozó rendelkezéseit,s kötelezte őket, 2004.december 31-ig kötelező jelleggel,az SzmSz létrehozására.

Mufurc_nagyon # 2013.11.12. 07:17

Kedves MajorDomus!

Tiszteletbe tartva az elmúlt évek dolgos tapasztalatait, kérem ne csak szavának súlyával támassza meg, hogy a régi és nem megváltoztatott AO tartalma joghatás kiváltására alkalmatlan;-)

Megtisztelné a laikusok táborát avval, ha megnevezné, esetleg idézné szavait alátámasztó jogszabály/oka/t.

Azt, hogy hogyan kellene csinálni és jogszabályok szerint működtetni a társasházat, azt mi is ismerjük a jogszabályok tanulmányozása után.
Sajnálatosan - a hivatásosok között nem kevesen- csak a törvényeket azon részét veszik figyelembe és skandálják, amelyek a vállalkozások (ütk) működését egyszerűsitik és lehetővé teszik a tényleges folyamatok elrejtését;-)

A régi AO változtatását elősegítette volna egy olyan rendelkezés, amely lehetővé tette volna a jogszabály változást követő változás ingyenes befogadását a Földhivatalba.

Csak csendesen jegyzem meg ill. kérdezem. Kinek kellett volna ezeket az iratokat aktualizálni?


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

bviktória # 2013.11.12. 12:42

Tisztelt Jogi szakértők és Tisztelt fórumozók!
Köszönöm szépen a sok hozzászólást, igazán tanulságos volt számomra, és örülök, hogy az 1/10-ed elég :).

Mufurc_nagyon # 2013.11.12. 14:07

Kedves bviktória!

Sőt !!!

Megismételt közgyűlés esetén 2 tulajdonos és egy levezető-elnök, aki vezeti a jegyzőkönyvet is, érvényes határozat meghozatalához elegendő, ha a jogszabály a közgyűlésen jelenlévők egyszerű többségét írja elő;-)

pld le lehet váltani a képviseletet;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

capisca # 2013.11.12. 14:43

Csak nem így Mufurc.

Ha nincs a közgyűlési meghívóban a téma, akkor abban megismételt és rendes közgyűlésen sem hozható határozat.

MajorDomus # 2013.11.12. 20:01

capisca

ne fáradj.felesleges!

Mufurc_nagyon # 2013.11.12. 21:27

Kedves capisca!

Azt hittem, hogy a meghívós "játékot" már mindenki ismeri;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

garázstulajdonos # 2014.07.03. 19:39

Kedves fórumozók!
Garázstulajdonos vagyok egy három lépcsőházból álló társasházban. Két lépcsőház már korábban szigetelt, a garázsunk feletti szélső lépcsőház pedig most. Az lépcsőházak a közös költséget külön szedik, amit az alapító okiratba is foglaltak. Az alapító okirat felsorolja a lépcsőházakhoz tartozó közös és egyéni tulajdonokat, de nem sorolja egyik lépcsőházhoz sem az alagsorban lévő garázsokat.
Az első két lépcsőház nem kért a lakásszigetelésekhez hozzájárulást az alattuk lévő garázsoktól, a garázsom feletti pedig tőlem, a tulajdoni hányadom alapján igen. A tulajdoni hányadot azonban nem az alapító okiratban szereplő adatokkal 43/1000, hanem csak a lépcsőházra bontott hányaddal. 43/2000-del számolja. (eredetileg 5 lépcsőház tartozott egybe, szerintem a helyes t.hányad 43/6000-ed). Hab a tortán, hogy a lépcsőház közgyűlése a lakástulajdonosoknak számolja el az önkormányzati támogatás teljes összegét mondván, a lakások hőszigetelésére kapták a támogatást. A támogatás az övék, a költség közös. Az rendben van, hogy fizetnem kell a közös épület részek után, de szerintem nem a lépcsőházra, hanem az egész házra vetített tulajdoni hányadommal, és nekem is jár a támogatás. A költségfelosztás táblázata, határozathozatallal nincs megerősítve, a tulajdonosokkal nincs aláíratva. Márciusban meghívtak közgyűlésre, ahol a közös képviselő úgy döntött, hogy az előző költségfelosztást módosítja. A jegyzőkönyvbe persze azt írta, hogy a közösség döntött. A meghívóban határozathozatal nem is szerepelt. Közgyűlésen kértük, az előző költségfelosztás határozatát, pályázati anyagokat, mert nekünk nem volt. Nem szerepel a jegyzőkönyvben, ezért mikor májusban megkaptuk a márciusi jegyzőkönyvet írásban is megismételtük a követeléseinket. A kért iratok helyett, már három felszólító leveleket kaptunk, bírósággal fenyegetőzve. Próbáltunk lakógyűlést összehozni, de nem írja alá az ott lakók közül senki. Mivel semmire sem jutottunk, a jegyzőhöz fordultunk, mert szerintünk a társasházi törvényt teljesen figyelmen kívül hagyja lépcsőház. A jegyző felülvizsgálati eljárást már előírta. Szerintetek a lépcsőház jelzálogot tud bejegyezni a jegyződöntéséig? Milyen esélyeink vannak a jegyzőnél? Előre i s köszönöm ha hozzá tudtok szólni.

Mufurc_nagyon # 2014.07.04. 05:59

Kedves garázstulajdonos!

A jelzálog bejegyzéshez alapból közgyűlési határozat kell, ha az SzMSz másként nem szabályozza.

Jobb lett volna keresettel a bírósághoz fordulni, mivel a meghívó nem tartalmazta a határozat napirendi pontját.

A jegyzőkönyv valótlan tartalmát bizonyítani kell (sok tanu) Ha a határozatokat kiküldték a tulajoknak, akkor hamis mánokirat felhasználásának alapos gyanújával a rendőrség felé.

A területi jegyzők most kezdenek a feladattal ismerkedni. A fórumon megjelenő "panaszok" alapján a Ttv. még nem fújják kívülről. Ráadásul szerepzavarban szenvednek. A jegyző peres eljárást kezdeményezhet a képviselet szankcionálásának igényével. Alapból nem mondhatja egy határozatra, hogy törvénysértő, csak azt, hogy nagy valószínűséggel a bíróság a határozatot megsemmisíti.

A jegyzőkönyvezet határozatok a bíróság döntéséig hatályosak és végrehajthatók. A bíróság a döntésig, kérésre, a végrehajtást felfüggesztheti;-(((((


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

garázstulajdonos # 2014.07.04. 17:58

Köszönöm a tanácsot, de pont a bíróságot szerettük volna elkerülni. Szerintünk nincs is határozat, mivel a költségfelosztásról a táblázat nem is létezett a közgyűlés időpontjában.(márciusi közgyűlés, áprilisi táblázat dátummal) Hab a tortán, hogy az új költségfelosztás szerint a lakástulajdonosoknak az önkormányzati támogatás mértéke meghaladja a pályázat szerint támogatás maximumát az 50%-ot, és több esetben átlépi a 600000-es határt is. A közös képviselő nem lehet ennyire tájékozatlan, szerintünk valaminek lennie kell a háttérben, hogy ennyire csak az egyik oldalt képviseli felvállalva a konfliktust. A bírósághoz a 60 napos határidő miatt eddig nem fordultunk. A közgyűlésen bejelentette, hogy átszámolja a táblázatot, viszont az átszámolt táblázat május 10-én kaptuk meg, így még néhány nap rendelkezésre áll. Ismételten köszönöm a tanácsot, csak ne irtóznánk annyira a bíróságtól.

MajorDomus # 2014.07.04. 20:06

Ha nem szerepelnek a garázsok egyik épület Alapitó Okiratban sem, akkor hol szerepeltek?

Ha nincs a garázs az Alapitó Okiratban, akkor nem lehet tőlük közös költséget kérni.

Ja leesett!

Szerepeltek az Alapitóban, de nem vagytok a lépcsőházakhoz sorolva.

Akkor a 3 lépcsőház együttesen kérhetett volna tőletek hozzájárulást
Ha két lépcsőháznak nem fizettetetek hozzájárulást, akkor a harmadiknak se fizessetek, arra hivatkozva, hogy támogatást sem kaptok.
Kérdés az, mit ír elő az szmsz a garázsok költségviselésére.

Az a veszély fennáll, hogy ha most fizettek, akkor a másik két lépcsőház is kér utólag.

garázstulajdonos # 2014.07.05. 05:33

Igen szerepelünk az alapítóban, de nem vagyunk egyik lépcsőházhoz sem sorolva. Az szmsz rendelkezik a garázsokról is, de csak annyiban hogy az szmsz a nem ott lakó garázstulajdonosokra is vonatkozik. Az alapító okiratban pedig benne van, hogy három lépcsőház a közös épületrészek felújításának alkalmával együtt számított szavazatokkal dönt a költségek felől. A három lépcsőház ennek ellenére külön-külön döntött pályázott, és korszerűsített. Szerintünk a ránk háruló kötelezettség a tulajdoni hányadunk alapján kiszámítható, de akkor az összes garázstulajdonosra, és a három lépcsőház lakóira is vonatkozik. A támogatás kritériumainak megfelelő költségekből mindenkinek le kell vonni a támogatást. Mivel a támogatás maximális mértéke 50%, ha egyetlen fizetőt kihagy a támogatásból, a többiek támogatása jogosulatlanul meghaladja az 50%-ot. A békesség kedvéért nyitottak vagyunk arra, hogy fizessük az alapító okirat szerinti tulajdoni hányadunk alapján kiszámított költség harmadát, nem törődve a többi tulajdonossal. Nem hisszük, hogy utólag a másik két lépcsőház követeléssel állna elő, mert ez mindhárom lépcsőház minden tulajdonos eddigi befizetését borítaná. Elég cifra ügy ez a felújítás is, de a közös költség kiszámítás sem lesz egyszerű. Köszönöm a hozzászólásokat!

Mufurc_nagyon # 2014.07.05. 11:00

Kedves garázstulajdonos!

Úgy tűnik a három lépcsőház egy társasház és egy képviselet.
A másik két lépcsőháznál azért nem volt problém, mert az ott található garázsok tulajdonosai egyben lakó ingatlan tulajdonosok is.

Az AO -ban található tulajdoni hányadok lehetnek a mérvadók. Igaz az összegük nem lesz 10.000 csak annak egyharmada.

Az ütk. józan eszétől függ a kölktség-elosztás logikus kialakítása és természetesen Önöktöl.

A legjobb a megegyezés.;-)))

Az SzMSz-t is el kéne olvasni. Lehet, hogy ad támpontot a lépcsőházankénti ügyintézésről. (esetleg ;-)))))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

garázstulajdonos # 2014.07.05. 18:55

Kedves fórumozók! Köszönjük a tanácsokat, sajnos minden erőfeszítésünk a békés megegyezésre kudarcot vallott. A számvizsgáló bizottság elnöke határozottan helyreutasított, mikor próbáltam meggyőzni egy közgyűlés összehívására. Kijelentette vegyem tudomásul nem lesz közgyűlés, mivel ez nem a többség érdeke, és fizessek, de gyorsan, mivel a többség így határozott. Nem marad más hátra, mint a jogászkodás. Az ügy pikantériája, hogy simán fizettünk volna, ha a közös költség vitája miatt nem akarnak megfenyíteni, és nem emelik az összeget 156000-ről 182000-re. Köszönjük a hozzászólásokat.

Mufurc_nagyon # 2014.07.06. 11:08

Kedves garázstulajdonos!

Nem azért nem lesz közgyűlés mert a SzVB elnöke azt mondta.
Azért nem lesz, mert nem tudja a tulajdonosok 10+1th% meggyőzni az összehívás szükségességéről


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

garázstulajdonos # 2014.07.06. 20:22

Igen a 10%-os korlát a probléma, de mivel a ház lakói többnyire idős befolyásolható emberek, valójában néhányan döntenek. Abban nem vagyok biztos, hogy ha a meghívóban szerepel az"Energiatakarékos felújítással kapcsolatos tennivalók megbeszélése” témakör, hozható-e határozat a felújítás költségfelosztás megváltoztatásáról. Az sem világos számomra, hogy ez a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás-e. Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

MajorDomus # 2014.07.06. 20:22

Marad a per, de ott nyerni fogtok!

Mufurc_nagyon # 2014.07.07. 05:40

Kedves garázstulajdonos!

A napirendi pontok felsorolása mellet "illik" jelölni a határozat meghozatalát. Sőt egy megfogalmazott határozati javaslat támaszt adhat, ami természetesen nem szetírás, megváltoztatható.

Összefoglalva: amennyiben nem volt a meghívó mellett írásos előkészítő anyag a költségelosztás ismertetésével vagy nem tüntették fel a határozathozatal igényét vagy nem volt határozat tervezet az indított per végeredménye a határozat érvénytelenítése (95% valószínűséggel ;-)))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ